Ettől javulna a demográfiai mutató a Ficsak alapítója szerint.

Átlagosan családonként legalább két gyermeket kellene vállalni Magyarországon a demográfiai mutató javulásához – mondta Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Király Nóra a KSH legfrissebb adataira utalva úgy fogalmazott, bár javul az említett mutató, "még van min dolgozni", hiszen jelenleg 1,44 gyermek születik családonként.

Ez azt jelenti – tette hozzá –, hogy 100 családban 144 gyermek születik, ami kevés a népesség számának emelkedéséhez. A probléma nemcsak Magyarországon, de egész Európában jelen van – mondta a Ficsak alapítója, aki egyben a XI. kerület alpolgármestere.

A KSH adatai szerint nőtt a házasságban született gyermekek száma tavaly, erősödött és stabillá vált a hagyományos családmodell.

A statisztikák szerint több mint két évtizede nem volt annyi esküvő, mint tavaly és megtorpant a válások számának évek óta tartó emelkedése. Csökkent az abortuszok száma is, tavaly 30 ezer ilyen beavatkozást végeztek.

Tavaly 93 ezer 100 gyermek született, 1,5 százalékkal, 1410-zel több, mint 2015-ben. Bár a születésszám csak kis mértékben nőtt tavaly, közben húszéves rekordszintre emelkedett a termékenység, ami csak azért nem hozott demográfiai áttörést, mert jelentősen csökkent a szülőképes korú nők száma.

(MTI)

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nem tibi
Ilyen körülmények között ?
-Szegénység
-Eladósodottság
-Bangladesi közmunkabér
-keleti fizetések ,nyugati árak
-Pénzbehajtás
-Megoldatlan lakhatás
-Szétvert közlekedés
-Kiszámíthatatlan jövő
-Szociális háló teljes hiánya
-Zérót közelítő életszínvonal .
-Gonfdoljátok hogy a Papa meg a Mama majd az átlag alatti nyugdíjából fogja
-felnevelni a kettő esetleg 3 gyereket .

-Ti valamit nagyon benéztetek sajnos ! :-((((((((((((
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Abortusz meg be lesz tiltva, szaporodunk, mint a nyulak.
desiro
@Macskaszem: hát gorbán és fattyai biztos.
Manhattan
Ha beszélgetek idősekkel, szinte mind kudarcnak éli meg a család hiányát. Ha volt is 1-2 gyerek, az vagy nem nőtt fel, vagy messzire költözött, esetleg a párja nem óhajtja az anyóst-apóst. Öreg korukra magukra maradnak. Bánják, hogy fiatalon nem a nagyobb családra törekedtek. Milyen jó lenne, ha sok unoka venné körül őket!
karma1
Te rettenetesen barom, aki ezt kitalaltad! A ket gyerek eppen csak a reprodukciohoz eleg, ami azt jelenti, hogy eppen annyit - de inkabb kevesebb - embert lehet majd negyevenkent osszeszamolni, mert ezzel a nepesseg nem szaporodik, csak talan szinten marad. Esetleg nohetne - de nem fog az egeszsegugy es a rossz nyugdijas kezeles niatt -, ha 3 vagy meg tobb gyerek szuletne...

Magyarorszagra? Milyen jovore? Milyen kilatasokkal?
Mi van, meszarosnak kellenek a kis kozmunkas-utanpotlas rabszolgak?
Szegeny gyerekek, milyen jovo varna rajuk?
papa.49
Mégis mire szűljenek az asszonyok a nélkülözésre, a nyomorra, a lakás nélküliségre???
karma1
@papa.49: Nem, KOZMUNKARA! Kellenek am a munkaskezek, megis, szerinted ki fogja megtermelni a javakat az uj oligarchaknak?
nem tibi
Ilyen körülmények között ?
-Szegénység
-Eladósodottság
-Bangladesi közmunkabér
-keleti fizetések ,nyugati árak
-Pénzbehajtás
-Megoldatlan lakhatás
-Szétvert közlekedés
-Kiszámíthatatlan jövő
-Szociális háló teljes hiánya
-Zérót közelítő életszínvonal .
-Gonfdoljátok hogy a Papa meg a Mama majd az átlag alatti nyugdíjából fogja
-felnevelni a kettő esetleg 3 gyereket .

-Ti valamit nagyon benéztetek sajnos ! :-((((((((((((
szép új világ
Arról nem beszélnek, hogy a jelenlegi családonkénti 1,4 gyermek milyen körülmények közé születik. Ennek ismertében még rosszabb a helyzet. A ma születő gyermekek közel fele olyan anyagi körülmények közé születik, hogy esélye sincs arra, hogy kitörjön a szegénységből vagy tanuljon. A 250 ezer Forintos átlag kereset szépnek tűnik, de ez valójában a munkavállalók túlnyomó többségénél nem jelent többet 130-150 Forintos nettónál. Ebből pedig 2-3 gyereket tisztességgel felnevelni, taníttatni, "saját lábra" állítani nem lehet.
Rockxy
A népesség növekedéshez három gyerek kell családonként.
Ez alapfokú aritmetika.
lusta
Valami nem stimmel. Az egykulcsos adónak köszönhetően megugrott a gyerekvállalási kedv. Mégse?
karma1
@lusta: Hallottal valamit a mangalica teleprol? Mert szerintem meszarosra kezd hasonlitani az allomany... Neki kedvezett az egykulcsos ado, meg a fliernek, garancsinak, meg a tobbi maffia csaladtagnak...:o)
Ördögvadász
@karma1: magányos füszál. A sivatagban. A birkák nem szólnak vissza? Beeee
egyvandor
@nem tibi: Az adórendszer nem segítette a gyermek vállalást.
Gorbánék a kiemelkedő jövedelemmel rendelkezőket nem csak adórendszerrel, hitellel is támogatják. Nertársi körökben rengetegen kaptak olyan hiteleket amik egyszerűen eredmény és felelősségre vonás nélkül eltűntek,
A gyermekvállalóknak ez a hitel nem jár még gyermeknevelési pótlék formájában sem. Pedig ezek a gyermekek biztos forrásai lehetnének a gazdaságnak. (Már ha a nertársak nem csak lopni, lerabolni, urizálni akarnának)
egyvandor
@Rockxy: Szülhetsz amennyit akarsz ha olyan országot alakítanak ki maguknak a nertársak ahol a jövő nemzedékéből csak mészáros csányi garancsi szolgái lehetnek.
Fradigege
Nem ártana az osztrák minimálbérhez igazítani a magyar fizetéseket. Ez már lerágott csont. "Azé az ország, aki tele szüli."-Kós Károly
Én járok Erdélybe. Kb. ugyanolyan árak vannak, mint itt. 1000-1500lejt keresnek az emberek. Marosvásárhelyre szoktam járni.
1.-lej=71.-Ft
Én Budapesten 3000.- lejt keresek. Buszt vezetek. Tömegközlekedés.
Tehát, ha 300 ezer lenne a fizu, nem lenne probléma a demográfia. Javaslom, hogy próbáljuk ki.
Teeeeee felcsúti zsírmoreeeee!
Fradigege
Azért van 5 gyereke, mert a politikából futotta neki. De ezt mindegyikről el lehetne ondani.
papa.49
@karma1: A nejem 4 szült felneveltük őket szakmát kaptak itthon dolgoznak, a nejem mégse kapott több nyugdíjat, (pedig ígérte a görény hazugovics) csak amennyi a ledolgozott évei után járt, 2013. ment nyugdíjba!!!
Hoppá megint egy ordas hazugság tetves hazugovics!!!
Sámannus
Szüljön nekik SchmittMaris, meg Kuszaszeműné, vagy HofmanRozi.
Vagy a Takonyárpi, vagy a géppuskalábú Vajnamacája

Ezek mindig bedobják az aggódással teli mézesmadzagot, amivel , magukat áltatják. Mindenki tudta első perctől, hogy ez a céljuk. Az ország szétverése.
solidedge
Ezt a roma önkormányzatok is hírdethetnék.
Cicamama55
@solidedge: A reklámba csak egy szót kellene kicserélni nekik! "Állítsuk meg a szülést" Rengeteg felelőtlen roma család van. Ők jobban teljesítenek, mert látható gyorsasággal szaporodnak.
coni
Azt a másfél gyereket kéne inkább itthon tartani, már az is javítana a demográfián.
Ördögvadász
Izraelben háromszor annyi gyerek születik anya után, mint Németországban.
A gondolatot tovább lehet vinni...ki, ki a maga szintjén.

Kell a migráncs Európába. Nekünk? Valakiknek. Valamiért.
Kell a zsidó Izraelbe. De...hát...vándorolunk. Migráncs vándorol. Zsidó vándorol. Vándorolnak. Mert valakik ezt így akarják. Vándoroltatnak.

Jaj, bocs. Mit is akartam... ja...már mindent kavarok, bocs. Csak...
Borsodi
@Cicamama55: Akinek négynél több gyereke van és nincs állandó jövedelme, meg kell adóztatni,a gyereket nem azért kell a világra hozni,hogy több támogatást segélyt kapjanak.Az ész nélküli szaporodást meg kell állítani.A Magyart meg támogatni,hogy merjen vállalni két gyereket legalább.Én ha nő lennék itt Borsodban biztos,hogy nem szülnék egy gyereket sem.mert itt egyik napról a másikra élnek azok akik éhbérért dolgoznak.
human
Még több gyerekből még több mehet külföldre. De jó. Azért furmányos ez az Orbán, hogy így akarja magyarokkal leigázni a Földet.
Levendula
Akkor nekünk már 4 unokánk kellene, hogy legyen, de egy sincs...
Ellenben sokan túlteljesítik a gyerekvállalást, szülnek a semmire, hatványozódik a nyomor...
Szókrakész
@Levendula: Írd le nyugodtan, hogy szalagon gyártják őket.
Ne félj kimondani az igazságot.
Nem az igazság bánt, büntet, hanem akik azt eltitkolnák.
emerencia
@Borsodi: tegnap 23:48-ra "Akinek négynél több gyereke van és nincs állandó jövedelme, meg kell adóztatni" Nem gondolom, hogy az embereket a nyomorsegély megadóztatásával sarokba szorítva szükséges kényszeríteni arra, hogy a hatalom önkénye szerint éljék a magánéletüket akár tehetnek arról, hogy nincs állandó jövedelmük, akár nem. Sajnos az utóbbinak van a legnagyobb esélye a mai magyar valóságban. Te is tudod jól, hogy gyereklétszámtól függetlenül bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogyha megszakad, akkor sem tud állandó jövedelemhez jutni!

Törvényhozóink ezerrel dolgoznak azon, hogy egyre szaporodjon a prekariátusok létszáma. Fasisztoid beállítottságú döntéshozóinknak az a fixa ideája, hogy a bizonytalan helyzetbe hozott ember könnyebben manipulálható és kizsákmányolható. Honatyáink csak arra nem gondolnak, hogy előbb-utóbb visszanyal a fagyi. (Pl. elvándorol jelentős létszámú munkaerő külföldre, a kilátástalanság pedig kiüríti az aktív középosztályt, növeli a bűnözést, stb.)

Mindannyiunk számára biztató jövőképpel sokkal normálisabb társadalomban élhetnénk. Pl. az alapjövedelem biztosíthatná akár baj esetén is (betegség, munkanélküliség) a stabil életet a bármely magánéleti formában élő belmagyarok számára. Mellette a tanulási lehetőségek, a kor színvonalán működő egészségügy, közigazgatás reményt adhatna egy felívelő gazdaságban arra, hogy munkával gyereklétszámtól függetlenül is lehessen boldogulni.

Az embereket hagyni kellene szabadon dönteni a magánéletükről és biztosítani a társadalomban való részvételhez szükséges létbiztonságot mindenkinek. Ezzel beindulhatna a társadalom önszabályozó rendszere s nemcsak a szerencséseknek, kivételezetteknek és a hatalomhoz dörgölőzőknek lenne jó élni itt. Magyarország európai ország, bőven megengedhetné magának, hogy az össztársadalmi jólétbe való megfontolt befektetéssel élhetőbbé tegye számunkra a szülőhazánkat. Ettől jobbat még nem találtak ki. A magánéletbe való beavatkozással, büntetéssel, aligha lesz itt...
emerencia
@emerencia: folyt: európai polgárokhoz méltó élet.
papa.49
@emerencia: Nagyon jól leírtad a lényeget...
Ördögvadász
@emerencia: egy nemzet utánpótlás nélkül halálra van ítélve. A háburú után felépítették, újra építették nagyapáik és apáink az országot és a nemzetet. Megteremtették Neked a jövõt.
Te meg mit csinálsz?

Magán véleménye meg mindenkinek lehet. Még egy miniszter elnöknek is!
emerencia
@Ördögvadász: Nekem személyesen ez a jövő egy kb. 4 év múlva esedékes nyomornyugdíjat jelen, ha a magyar rideg egészségügyi ellátás és a szándékosan elsilányított munkakörülmények mellett kibírom valahogy a még idősb munkavállalóként is hosszabbított nyugdíjkorhatáromig. Nagyapáink, apáink és még mi magunk sem nem ilyen jövőért dolgoztunk! Az ifjak sem ezt a jövőt szeretnék maguknak és utódaiknak, menekül aki tud külföldre. Azt pedig egy szóval sem írtam, hogy ne legyen utánpótlás. Az lenne jó, ha az emberek szabad akaratukból hoznának világra utódokat mert biztosak lehetnének abban, hogy ebben az országban jogkövető emberként dolgozva, tanulva MINDENKI boldogulhat és akár még agg korában sem tagadják meg tőle pl. azokat a korszerű gyógyszereket melyek megmenthetik azt életét...
nusika
...csak nem a Ceausescu rendszert akarják "bevezetni", hogy szüljön minden nő legalább 2 gyereket?? ...vagy a gyerektelenségi adót kivetni azokra, akik nem szülnek 45 éves korig???
...Kövér már egyszer elmondta a véleményét a nőkről!!..a családalapításba beleszólni, ez már felháborító!!!
eszegfu
@emerencia: A 2015-ben a született gyermekek száma elérte a 20 évvel ezelőttit. A másik, hogy amig akkor a szülő nők átlag életkora 25 év volt, addig ez mostanra már 32 év és a szülő nők 10 %-a már 40 éves. Tehát a szülni képes nők kora egyre inkább kitolódik. Szerintem olyasmi lehet az oka, hogy a párok először az egzisztenciájukat akarják biztositani a gyerekek felneveléséhez, majd jöhet a gyerek. Vagyis a munkájuk esetleges elvesztése, a bizonytalanság nem járul hozzá a népesség számának fenntartásához sem. Pedig a kormány/ok ezt célzó intézkedéseire (klf. családtámogatások) a KSH adatai szerint is egyre többet szánnak.
Ördögvadász
@emerencia: a patika, vagy az öregek közössége már csak az utolsó stádium.
Az egyén kreativítása jobb ezeknél. A természet pedig csodákra képes.

Ami pedig az utánpótlást illeti: ahhoz férfi, férfiak (is) kellenének.
De hol vannak ma már a férfiak?
Sámannus
Akik itt szapulják a cigányokat, azoknak említem meg, ha kevés a gyerek akkor legalább ezeket kellene kicsit segíteni. Az ő sorsuk, a miénk is. Bár ne számítsunk a mai világban könyörületre, ez így lesz 40 év múlva is gondolkodott ezen valaki miért?...
emerencia
@eszegfu: Pontosan. Az általános létbiztonság idővel növelné a gyermekvállalási kedvet.
emerencia
@Ördögvadász: Nyugi, vannak még szép egészséges férfiak az országban, akik boldogan vállalnának itthon is gyermeket a párjukkal, ha biztosak lennének abban, hogy hosszútávon is lehet boldogulni és nemcsak akkor, ha őfensége úgy dönt.

Amit pedig a természet csodájáról, öregekről, patikáról, utolsó stádiumról, egyén kreativitásáról írtál, hagy ne minősítsem. Egy társadalom annyit ér, ahogyan az elesettjeivel, időseivel bánik.
Szókrakész
@nusika: Kell a rabszolgautánpótlás.
Mert a migráncsokból csak a gazdag a jó.
De azok maguk is rabszolgahajtók lesznek.
Az óccccóóóó migráncs meg otthon se, itt se ér lópikulát se.

Ezért mi kell pótoljuk a hiányt.
Ha meglehetne "személy szerint" a robotokat, akkor már rég lexarnák, hogy demográfia, vagy...
Akkor mi már nem is kellenénk.
Borsodi
@emerencia Teljesen egyet értek veled, így kellene lenni egy normális Országban,ahol öntudatos családszerető szerető dolgos emberek élnek.De ahol az emberek patkányként élnek és viselkednek igenis szankciókat kell alkalmazni,valahogy meg kell állítani a nyomort nem utána menni,és ezt minden olyan emberre értem aki felelőtlenül ad életet egy gyereknek.Nem segélyt ha nem munkát normális bérrel biztosítson a kormány.Persze,hogy félnek a fiatalok gyereket vállalni egy ilyen Országban ahol a politikusaink a saját zsebüket tömhetik felelősségre vonás nélkül.
Borsodi
@Sámannus: Talán azon kéne gondolkodni,hogy mennyivel jobb életünk lenne ha nem lennének.ezek a rajtunk élősködők,akik azért rombolnak gyilkolnak,mert nem tudnak be illeszkedni,akik meg be tudtak azokat meg lenézik.Segítség lenne náluk, három gyerek egy nőnek aztán elkötni,ha szül megbüntetni.
Ördögvadász
@emerencia: új logó?, már valami.
A férfiak itt vannak, csak még nem nõttek fel. A felelõsség vállalás..., de egy bünbak, az... kell!

Egyesült, határtalan Európát akartál. Megkaptad. Központi irányítással!
Cicamama55
@Sámannus: A felelőtlenül gondolkodókkal van a baj! Az olyan családokkal, akiknél az 1-2 gyermek eltartása, felnevelése is problémát okoz, s csak támogatásokkal "megy-megyeget". Ilyen családoknál az 5-6 gyermek számára enyhén szólva nem biztosított a boldog gyermekkor. Családot alapítani, gyermekeket nevelni ígéretes jövőképpel lehet teremteni. Na ennek lenne már itt az ideje, hogy politikusaink valósan tegyenek is érte.
F_Viktor
@Fradigege: Irod:
"Tehát, ha 300 ezer lenne a fizu, nem lenne probléma a demográfia."

Igazad van, de ebbe nem fer bele a merhetetlen lopas. Mert mit tesz orban? Kozpontilag megemeli a minimalbert, ber minimumot. Amivel azonnal tonkretesz tobb 10 ezer KKV-t. Amivel letrehoz tobb 10 ezer munkanelkulit. Akiket rakenyszerit, hogy huzzanak kulfoldre dolgozni.
Ez az eltolcsy fe'le unortodoxia. Ezt 8 evvel ezelott egy kozgazdasagi szakkozepiskolaban a diakot elegtelennel jutalmazta az oktato!
F_Viktor
@Ördögvadász: Irod:
"Megteremtették Neked a jövõt.
Te meg mit csinálsz?'

Te es a magyart modszeresen eluldozo, korhazakban halalba kuldo nepirto, hazaarulok, ti mit csinaltok? S a lenyeg, miert csinaljatok?
Fradigege
@F_Viktor: Amit ellopnak, azt kellene beleforgatni a gazdaságba. Ez nem működik. Én lámpavast és kézlevágást javasolnék.
kukac50
Minden családnál jó lenne a két gyerek,csak az a kérdés miből tartsák el Őket?
Még a minimálbér a megélhetési létminimumot sem éri el akkor miből?
Személyenként legalább 100 ezer forint kellene ahhoz,hogy ez lehetséges legyen!
Ez 4 személy két gyerek két felnőtt ez 400 ezer forint,, vidéken jó ha a két fizetés eléri a 150-160 ezer forintot.
Klubtag
@papa.49: ...lemaradva mögötted csak három a gyerek, de ez még hagyján, unoka csak kettő, abból egyik "hozott" anyag. Mivel érveljek, hogy "szaporodjatok és sokasodjatok". KIRÖHÖGNEK!!! és akkor még olcsón megúsztuk.
papa.49
@Klubtag: Örüljél annak ami van, unoka még lehet több is mint amennyit egyszerre a térdedre tudsz ültetni... Én gondolom hamarább kezdhettem hozzá, a legidősebb fiunk 46 éves már..
Az unokák száma egyenlőre 5 de remélem még fog nőni, hiszen a lányom még adós az unokával, na majd meg lesz az is...
Én csak azt kívánom, hogy azok az unokák szebb, emberségesebb, normális világba nőjenek fel...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.