A versenyképesség és a termelékenység javítása a következő években a legfontosabb feladat Magyarországon – mondta Varga Mihály kijelölt pénzügyminiszter, hozzátéve, ehhez a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességét is növelni kell.

Varga Mihály a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című konferenciáján elmondta:

a termelékenység és a versenyképesség növelése érdekében támogatni kell a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállítását, és hatékonyan segíteni kell az innovációt.

Az egyetemi helyszínre utalva a kijelölt pénzügyminiszter kiemelte:

a fiatalok itthon tartása és használható tudással való felvértezése is kulcsfontosságú az ország jövőbeni versenyképessége szempontjából.

"Az olcsó munkaerő kora véget ért" – Varga Mihály szerint ez a következő évek legfontosabb feladata

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felszólal a Zsigmond Király Egyetem Versenyképesség 2018 című, a versenyképesség, az innováció és az oktatás témakörében megrendezett konferenciáján 218. május 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A kijelölt pénzügyminiszter kiemelte: egy ország versenyképességének megítélése sok tényezőn múlik, a kormány fegyelmezett költségvetési politikája, a munka becsületének visszaállítása, valamint a lakosság és a családok biztonságának megteremtése mind-mind fontos lépés volt az elmúlt években.

Varga Mihály kiemelte:

2013 tavasza óta folyamatosan bővül a magyar gazdaság, és ha egy folyamat öt éven keresztül zajlik, az már fenntarthatónak mondható. Ezzel párhuzamosan évről-évre csökkent a munkanélküliségi ráta, a 2010. évi 12 százalékról napjainkra 3,8-3,9 százalékra esett vissza, miközben egyre kedvezőbben alakultak az államháztartás folyamatai, az államháztartási hiány a maastrichti kritérium alá csökkent, az államadósság GDP-arányos szintje évről-évre mérséklődik.

Ez azonban most már kevés, minőségi javulást szeretnénk elérni a munkaerő, az oktatás és az állami szolgáltatások terén – hangsúlyozta Varga Mihály.

Rámutatott: a termelékenység növekedése globálisan is lassul és ezzel párhuzamosan Magyarországon nem javult annyira, mint a szomszéd országokban.

A kijelölt pénzügyminiszter kiemelte:

az olcsó munkaerő kora véget ért, jelezve, hogy tartósan kétszámjegyűvé vált a magyarországi bérnövekedés.

Aki a bérköltségek alacsony szintjére alapozott, az nem lesz versenyképes hosszú távon – mutatott rá Varga Mihály.

Jelezte: az elmúlt időszakban 50 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma, de még mindig 150-160 ezren dolgoznak ebben a programban, a létszámukat azonban tovább kívánja csökkenteni a felálló új kormány.

A miniszter kitért arra is, hogy a versenyszférában dolgozók 70 százalékát a kis- és középvállalkozások foglalkoztatják, fontos azonban, hogy a kkv-k termelékenysége nőjön, ezt a kormány különböző programokkal kívánja segíteni.

Varga Mihály kiemelte:

egy ország versenyképessége az adórendszeren is múlik, ebben is komoly verseny van az országok között, a magyar kormány jelentősen csökkentette az adóterheket az elmúlt időszakban. El kell érni, hogy tovább csökkenjenek az adók, de a közterheket maradéktalanul szedjék be.

Meg kell valósítani, hogy a magyarországi adóék, azaz köznyelven a bruttó fizetés és nettó jövedelem közötti közterhek szintje 2022-ig a V4 államok átlagos szintje alá essen vissza – jelezte a kijelölt pénzügyminiszter.

Elmondta: ebbe az irányba mutat az a hatéves bérmegállapodás is, amelyet 2016 őszén kötött a kormány a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletivel.

Varga Mihály szerint a versenyképesség növelése érdekében fontos, hogy a digitalizáció egyre nagyobb teret nyerjen a gazdaságban. A készpénzforgalom jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, el kell érni, hogy a "sárga csekkek tűnjenek el a pénzforgalomból".

A leendő pénzügyminiszter úgy vélte: a kkv-k versenyképességének erősítése kiemelten fontos, riasztó jelenség többek között az, hogy a kkv-k felének nincs honlapja, a cégek nem rendelkeznek menedzsment ismeretekkel. A magyar kormánynak segítenie kell ezeknek a cégeknek, mert a kisvállalkozások és a nagyvállalatok között a termelékenységben 3-4-szeres különbség tapasztalható – fűzte hozzá Varga Mihály.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kiemelte: Magyarországon a GDP jelentős részét az állam újra elosztja, így igen lényeges szerepe van az állami újraelosztás minőségének és szerkezetének az ország jövőbeni versenyképességének alakításában.

Kiemelte: az állammal szemben a minimális elvárás az, hogy ne rontsa a vállalkozások versenyképességét, akkor ronthatja az állam a versenyképességet, ha túl sokat von el a vállalkozásoktól, illetve ha bizonytalan, kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremt.

Az ÁSZ elnöke rámutatott:

Magyarország 2018-2022 évekre vonatkozó konvergenciaprogramjából kiolvasható, hogy a kormány a következő években is a gazdaság "fenntartható kifehérítése" politikáját követi majd, azaz be fog vezetni újabb adóelkerülés elleni intézkedéseket, ilyen lesz például a már ez év augusztusában induló online számlázás.

Domokos László rámutatott: a kormány ugyanakkor célul tűzte ki az adóterhelés mérséklését, azaz hogy az adó- és járulékbevételeknek a GDP-hez viszonyított aránya a 2016. évi 39,2 százalékról 2019-re 37, 6 százalékra, 2022-re 35,5 százalékra csökkenjen. Ennek megvalósulása nagymértékben hozzájárulna a versenyképesség növeléséhez – hangsúlyozta az ÁSZ elnöke.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
Fantasztikus; nyolc év után sikerült erre rájönnie. Gratulálok.
Akkor ezek után már csak olcsó nyugdíjasok lesznek?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
" fiatalok itthon tartása ,,stb " Szerintem rohadtúl elkéstetek Varga Miska .
Sámannus
Mindegyikkel megitatnék egy biliszart, mert megérdemlik.
papa.49
Vargamajommiska hová is ,,SZÁRNYAL A GAZDASÁGUNK,, ne törd magad megmondom ,,BELE A SZAKADÉKBA,, te elfuserált könyvelőcske, mert Karcagon még annak SE VOLTÁL JÓ a tsz.ben !!!
cikicakk55
Ezt a beszédét véletlenül halottam és láttam is. Volt egy két olyan dolog,amin sírni kéne,de pont az ő szájából ezt hallani,szóval én felröhögetem.Egyetlen dologban lenne igaza abban,hogy nálunk olcsó a munkaerő. Szép is lenne,ha ez ellen tennének is.Sajnos én attól tartok,ha kötelezik a vállalkozásokat,cégeket ,a munkaadókat a bérek emelésére,akkor azok meg emelnek az általuk forgalmazott termékek árán. A kőműves magasabb órabért,az élelmiszer a cégek az élelmiszer árakon. Az állami cégek( egészeségügy,oktatás stb) meg megint csak adó emelések és ú adók kitalálásához vezetnek. Tehát az emberek hiába keresnek több pént, ugyan olyan szegények maradnak mint most. A kis és középvállalkozások sem lennének gazdagabbak. A kormánynak kéne megfontoltabban költenie a közpénzt. A kormány vezetői irreálisan magas fizetését és a többi járandóságukat is csökkenteni kéne. Az EU- pénzeket arra költeni amire valóban kapják. Nem az a baj,hogy egyes vállalkozások jól keresnek,hanem az,hogy mennyivel jobban és mennyire szűk ez a kör. A Fidesz soha nem fogja az ígéreteit betartani,mert ahhoz nekik kéne gyökeresen megváltozni.
rohács1926
Fantasztikus; nyolc év után sikerült erre rájönnie. Gratulálok.
Akkor ezek után már csak olcsó nyugdíjasok lesznek?
Csizmás Kond
...ez ismét nem kedvez a olysokra értékelt nyugati rabszolgatartóknak...
Macskaszem
Hol, mikor ért véget az olcsó munkaerő kora? Szerencsétlen kivándorlóknak szólni kéne, ne menjenek sz@rért, húgyért külföldre dolgozni.
csak úgy....
@Csizmás Kond: ...piszoku meg lehet macskásodva az elméd ...
Sámannus
Ne felejtsétek el hogy ti erőltettétek, lehet alámerülni a retyóba.
Eladott Ország
Szóval azért jó nekünk, mert szegények vagyunk. Azért jó nekünk, mert kevesebbel is beérjük és mert különben is rohadjon meg a jóléti állam, hát hiszen mi munkaalapú társadalmat építettünk ide és még az sem jött össze. Az a kibaszott versenyelőny számunkra, hogy nem kell ellustult nyugati jólétben élnünk, hanem amióta a nyakunkon tapostok a duplájára nőtt a dolgozói szegénység? Ez a versenyelőny? Hogy a lakosság több, mint 40%-a a létminimum alatt él, amit azért töröltetek el, mert amit nem mérünk, az nem létezik? Most akkor nem az van, hogy a Nyugat gazdaságilag összeomolni készül? Nem az van, hogy ha mi nem lennénk, akkor már rég darabokra hullottak volna? Most akkor elismeritek, hogy a statisztikák kozmetikázása mellett a sok százezer kivándorolt magyar azért kell, mert hazaküldi a pénzt? Nem az van, hogy jobban teljesítünk, nem az van, hogy dübörög a gazdaság, hanem az van, hogy elüldöztétek a magyarokat, akik itt nem tudtak megélni, és most próbáljátok ezt úgy beállítani, mintha ez a lehető legjobb dolog lenne, ami velünk történhetett.
- ha nem tudnánk, hogy miközben a kormányváltás óta a társadalom felső 10 százalékának javult a helyzete, 60 százaléknak kurvára romlott a pozíciója;
- ha minden tizedik munkavállaló nem számítana szegénynek (ők azok, akiknek a bére nem éri el a medián bérnek – 140 ezer forint körül van – a 60 százalékát;
- és ha úgy általában nem lenne evidencia, hogy az Európai Unióban Magyarországon a legnehezebb kitörni a szegénységből.
Hellcat
A munkaerő egy jó része már elment most indul a következő, a munkáltatók is éppen elhúzzák a csíkot...kicsit késő már ehhez.
kereső
Nem azé',de a magyar gazdaság termelékenységi-versenyképességi mutatói állitólag!!már tavaly elérték a 2008-as szintet( a gazdasági válság előtti!), szóval innen lesz szép nyerni,úgy,hogy az elmúlt nyolc évben teljesen semmivé vált a szakképzés, az egyetemek,főiskolák oktatási szinvonala folyamatason romlik, a közoktatásból kikerülők közel 30 %-a funkcionális analfabéta.
Talán az oktatással kellene már valami értelmes dolgot csinálni, na nem 10 parancsolat szintjén- mert szakképzett dolgozót már most sem találni.
Az egy dolog,hogy a béreket emelik,és a munkáltatói terhek csökkkennek- de mi lesz a tőkeellátatlansággal?A kkv-k általában tőke szegény vállakozások, nincs fejlesztésre pénz-ill.sok vállakozás a fejlesztésre kapott pénzt is feléli,legalábbis egy részét,(számlákkal tudja!!okosban fedezni).Szóval olyan szép ez igy elmondva-csak a kiindulási alapot látják ott fenn rózsaszin szemüvegen keresztül.
papa.49
@kereső: Ne feledd el ezt is ksh. állapította meg, az ő szavahihetőségük meg erősen kérdéses, nálam szimplán hazudnak !!!
tudode
Ez a PÁRTKATONA volt, de csak volt, akit úgy rángat mint a gatyáját, aki az EMBERI ERŐFORRÁS halvány szikrájával nem rendelkezik, a Sorostól kezdve az ORSZÁGON ÁT, az EU-s lóvét sem képeSS tiszteletben tartani. Erről az élősködőről ennyit!
.
Makró szinten, kiglancoltatják a hozzáértőkkel AZOKAT A SZÁMOKAT, amelyek köszönő viszonyban sincs a .. V A L Ó V I L Á G G A L!
.
Pénzügyminiszter jelölt "úr", v et. például .. SZIGORÚAN TITKOSSÁ kénytelen, ha nem szándékosan.. ELHALLGATNI, hogy hogy áll az ország ... p é n z t á r c á j a, milyen az adósságállomány, amióta a GAZDIJA PÁROS LÁBBAL kirugta az IMF-et???
.
A .. k i i n d u l ó p o n t, hogy a MINDENKORI KORMÁNY azzal a LÓVÉVAL RENDELKEZNEK "csak", amit az adófizetőkből kiszipolyoznak, azaz a megérdemelt jövedelmük legalább 40-50%-át úgy, hogy még, tudják nagyon jól, hogy a NYUGÁLLOMÁNYUAK is minden elköltött 100 Ft-ból 18 Ft-ot adóznak, és mit vásárol a LEGTÖBBJE csirke farhátat!
.
Tehát .. H O L .. V A N .. a pénzünk, tudvalévő, hogy legalább az éves ktgv. 20% olyan zsebekbe landol, akik NEM ÉRIK BE a társadalomtól kapott illetményükkel, KÉPTELENEK ELLENÁLLNI A KÍSÉRTÉSNEK. p e d i g .. a r á j u k .. bízott közvagyon a MUNKAESZKÖZÜK, nem több a KUKÁSNÁL A KUKÁJA!
.
.
Les miserables
@Hellcat: Ne álmodj azért.Hollandiában élek 11 éve ács vagyok .Szomszédságomban egy ládagyár üzemel és idénymunka tavasztól -őszig lengyelek dolgoznak. Múlt évben 30 lengyel rendszámú autó volt a parkolóban és ez évben már csak két autó parkol.Kiváltották a melósakat gépekkel.A termelés meg duplázódott ,hiszen éjjel nappal termelnek a robotok.Ma más világ lett lényegében szakmunkásokat sofőröket keresnek a segédmunkára betanítottra alig van igény.Tehát nem gimnáziumot meg főiskolát végzetteket de 8 osztályosokat sem keresnek .Szakmunkás meg odahaza sem keres rosszul.Mert itt keres havi 500 000 Ft de lakásbérlés havi 250 000 Ft minimum.Én jövőre megyek nyugdíjba már nem ugrálok.
verőce21
Na bravó! - "a termelékenység és a versenyképesség növelése érdekében támogatni kell a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállítását, és hatékonyan segíteni kell az innovációt." - ezt a szöveget már '64-ben hallottam az iskolában a tanítómtól.
Már akkor is azt mondták, így tudjuk utolérni Svájcot!
tudode
Az az egyszerű háztartás, amely ilyen RIHERONGY MÓDON gazdálkodik, az c s ő d b e .. jut!
.
Vajon milyen jogon.. v e s z i .. el az állam azokat a gyermekeket, nem a SZÜLŐK, egy olyan ÁLLAM rablógazdálkodása miatt, amely több gondot fordít az üresen tátongó STADIONOK építésére, mint az ÁLLAMPOLGÁROK megélhetésének biztosítására.
.
Ilyen.. f e l e l ő t l e n ű l .. gazdálkodó KÖZJOGILAG ÉRVÉNYTELENŰL urizáló kormánya még nem volt ennek az országnak .. e m b e r e m l é k e z e t .. óta, dicsekedve azokkal a MAKRÓSZÁMAIKKAL, dicsőítve önmagukat azért a FÉLELEMKELTÉSSEL, aminek IGAZSÁGTARTALMA egyenlő a .. N U L L Á V A L!
Gauntlet
Igen csakhogy ez mesterséges pumpolás- a cégek többsége nyereségbe nem tudja előállítani a megnövekedett bért - vagy embert bocsát el, vagy megszűnik.
A másik kezetekkel meg az olcsó szakmunkásréteget növelitek, mivel az egyetemekről kirekesztitek őket!
- gazdaság "fenntartható kifehérítése"
Aha ! olyannyira hogy az ország MÁSODIK leggazdagabb embere egy volt gázszerelő !
Gauntlet
A készpénzforgalom jelentősen nőtt
Inflálódási szokás.
Skandináviában már nem is ismerik, mert bankkártyával meg bitcoinnal fizetnek !
Clavigo
Varga,,,,,ti kibaszott hülyék vagytok.,,mindenhez,minden szinten.
Desischado
Persze, majd hiszem, ha látom. Elmennek az emberek innen, a minimálbért is csak azért növelték, mert munkaerő hiány van!
Grafix69
Na baszki, Varga a munkaerő eddig sem volt olcsó , annyi járulékot meg minden szart lehúztatok mind a melóstól mind a munkaadótól ,hogy amikor megemeltétek a minimálbért sokadszorra az állam vagyis ti ugyan annyit kaptatok a melós munkájáért pluszba mint maga a munkás . Nem volt olcsó , tudod kis parazita mi volt az olcsó , az a pénz amit a kezébe adtatok , na az olcsó volt. Azért megy a a nagy nyugati multi Magyarországra befektetni mert egyrészt semmi adót nem fizet másrészt ugyan abból a fizetésből amit nyugaton adnak itt csak az 50 százalékát kell fizetni , ti meg annak a felét még el lopjátok a munkás meg ott rohad 120 ezer forintért 2 műszakban . Rohadna meg a megélhetési bőrötök .
Grafix69
Azért ha már felbarmoltam magamat nézzük sorban amiket hablatyol . Először is , a munkavállalók nagy része nem a kisvállalkozásokban van hanem az államnál , ki-ki döntse el ezt maga 800 000 ember dolgozik a közszférában akik semmilyen vagyis nulla hasznos termelő erőt nem képviselnek , java részét még csak szolgáltatónak sem nevezném . Akkor jöjjön a második pont : Az lehet hogy az SZJA- mértéke csökkent , de mellette 35 adónemet és nagyon sok szociális rendelet eltörlését hozták meg . Az ,hogy levette 16 százalékra a jövedelem adót és elvett 120 ezer forintot a bérjövedelemből élőktől minden évben , nem nevezném kedvezménynek . Aztán a harmadik pont: a digitalizáció jelenleg valakinek a valakijéhez szól aki nagyon megszedi magát abból ,hogy az új törvények miatt speciális berendezéseket kell legyártatni megvenni . Persze túlárazva Eus pénzből ellopva. A nagy adóelkerülési versenyben illetve ennek elkerülésére hozott törvények a haverok szabad rablását emelte ki , kaszinók VajniBAndi , neki nem kellett online kassza mert ő önbevalló , olyan becsületes. Igen a GDP újra elosztása sajnos nem a magyar nép felemelkedését szolgálja sokkal inkább a haverok rokonok meggazdagodását . A nagy újra elosztásból nőnek ki az ilyen Mészáros féle cigók is . Aztán az a baromság ,hogy online számlázás bevezetése megszünteti a fekete gazdaságot tényleg a csúcs , Varga megélhetési senkiházi , az online számlázást is valaki bele veri a gépbe nem??? Mert ha nem írok be semmit mint ti a vagyon nyilatkozatokba akkor otthonról sem írsz bele semmit ha éppen a facebukon írnád meg ,hogy nincsen semmid csak az Armani zakód de abból is csak egy van . Folyamatos etetés már unalmas , persze a félkiló száraztésztáért rátok szavazott cigányok , mint ti magatok is megértik ezt a sok ostobaságot , hogy nemsokára kánaán lesz .
Zeta
Pecig O. V.pont ezzel az érvvel csalogatott mindenkit!
Nagyobb hozzáadott érték, akkor az összeszerelő üzemek tömkelege is tévedés volt? Hány döntést kell majd korrigálni?
Hosszú a sor!
Eladott Ország
@Zeta: "Hosszú a sor!" Konvergál a végtelenbe. Csak dumálnak. Lényeg a közpénzek elsíbolása és az örök hatalom. A fidesz nevű bizniszegyház/bűnbanda, demokratikus úton nem váltható le.
csipetke
8 év kellett,hogy erre rájöjjenek?Gratulálok.Ezért van ez a szerencsétlen ország ennyire lemaradva,mert ilyen kormányt dobott a gép.Nem tudom,van-e Európában ettől rosszabb helyzetben lévő ország,talán már csak Bulgária.
Eladott Ország
Hogy lesz hozzáadott érték az összeszerelő üzemből, versenyképesség, magasabb bér. Csak a sokadik éve tartó pofázás marad. Hogy lesz innováció csökkenő felsőoktatási létszámmal,
csökkenő állami támogatással? Közepes könyvelő. Sehogy.
papa.49
@Eladott Ország: Lassan az ,,összeszerelő,, cégek is átnyergelnek máshová !!!
Hellcat
@Les miserables: ok a bér fele a lakhatás...itt a fővárosban 120 ezer az átlag albértletár a kezdő tanári meg kb 150...azért van még mit behozni...
human
@Zeta: Bizony. Tusványoson mondta, hogy Magyarország jövőjét az olcsó munkaerőben látja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.