Semjén Zsolt az erdélyi magyaroknak és szászoknak 1918-ban tett autonómiaígéretére emlékeztette a Nagy-Románia megalakulásának centenáriumát ünneplő románságot pénteken Tusnádfürdőn.

Semjén Zsolt lehülyézte az aláírásgyűjtőket, a románokat pedig 1918-ból oktatta ki
Fotó: MTI

A miniszterelnök-helyettes a Bálványosi Nyári Szabadegyetem nemzetpolitikai fórumán kérdésre válaszolva fejtette ki: tiszteletben tartja, hogy a románság ünnepli Erdély Romániához csatolását, és azt kéri, ők is tartsák tiszteletben, hogy ezen a magyaroknak nincs mit ünnepelni.

"Megértem, hogy nekik nagyon fontos a nemzeti identitás szempontjából december elseje. Ezért csak azt kérem, hogy tanulmányozzák a Gyulafehérvári Nyilatkozatot. Önök akkor megígérték a magyarságnak az önrendelkezést és autonómiát, ezért mi csak arra kérjük önöket, hogy a saját ígéretüket tartsák be, és ne tekintsék extremitásnak, amikor a magyarság autonómiát kér"

- fogalmazta meg elvárását Semjén Zsolt.

A politikus – a külhoni magyar pártok vezetőinek részvételével tartott rendezvényen a hallgatóság soraiból érkezett felvetésre reagálva – bírálta azt a kezdeményezést, amely Trianon felülvizsgálatáról szorgalmaz nemzeti konzultációt. A Trianonra adandó mai magyar válasz részeként a nemzeti gyászt, a nemzeti összetartozás megünneplését és a történelmi eseményekkel kapcsolatos magyar álláspont nyilvános képviseletét sorolta fel.

Semjén Zsolt élesen bírálta azokat is, akik aláírásgyűjtéssel és más módszerekkel nemzetiségként próbálják elismertetni a székelységet Magyarországon.

"Aki ezt elindította, az vagy provokátor, vagy hülye, vagy mindkettő, ugyanis a székelység a magyar nemzet elidegeníthetetlen része"

- szögezte le Semjén Zsolt. Mint fogalmazott: szó sem lehet arról, és csak az ő testén keresztül ismerheti el a magyar Országgyűlés 14. nemzetiségként a székelységet, mert "ez árulás lenne a magyarsággal szemben, árulás lenne a székelységgel szemben és árulás lenne a történelmi igazsággal szemben".

Semjén Zsolt a fórumon tartott előadásában is kitért a magyar-román viszonyra, jelezve, hogy Magyarország nyitott az együttműködésre, arra, hogy múlt sérelmeit félretéve a közös érdekekre alapozva fejlessze kapcsolatait szomszédaival.

"Ha Szerbiával lehetséges volt a történelmi kiegyezés, és ma mi vagyunk Szerbiának a legnagyobb támogatói a tekintetben, hogy bekerüljenek az EU-ba, ha a szerbekkel ezt meg tudtuk tenni, és a kulturális autonómiát meg tudtuk valósítani, akkor Bukarestben is be kellene látniuk, hogy nem a mi készülékünkben van a hiba, hanem az övékben"

- mondta Semjén Zsolt.

Rámutatott: amikor a magyar kormány a külhoni magyar közösségek megmaradását gazdaságfejlesztési programokkal támogatja, rajtuk kívül az érintett utódállamoknak is jó, a magyar gazdaságnak is jó, egy tipikus "győztes-győztes" helyzetről van szó.

A román-magyar közös érdekekre példaként Európa észak-déli infrastrukturális tengelyének megépítését hozta fel a miniszterelnök-helyettes, és kiemelte, hogy a kisebbségi jogokat korlátozó ukrán oktatási törvénnyel szembeni fellépésben is Románia és Magyarország kiválóan együttműködik.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ha annyi tízezresem lenne, amennyien már régen nem magyarok Erdélyben, nem várnám a nyugdíjat!Azért jámbor a román kormány! Eltűri, hogy saját területén, ugassanak bele az ország dolgaiba!
Semjén, hogy a fenébe is van a nagy tiltakozás, hogy a mi belügyeinkbe senki ne avatkozzon bele? Mi viszont mindenkiébe!
Azért 100 év után le lehet szakadni Trianonról. Arról nem is beszélve, hogy éppen a magyar népnemzetes urak szabták el jobban, mint kellett volna!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Remélem előbb utóbb lesz valami kemény román vezetés,akik lecsukják ezeket a patkányokat!!!
nemfideszes
2010-ben ti meg azt ígértétek, hogy nem nyúltok a magánnyugdíjhoz, majd azt hogy lesznek egyéni számlák, no és, hogy nem lesznek megszorítások!... Úgyhogy ígéretek tekintetében először a saját házad táján sepregess, idióta pojáca!...remélem egy román bányász előbb-utóbb megtalál a szívlapátjával...
Nessy
Ha annyi tízezresem lenne, amennyien már régen nem magyarok Erdélyben, nem várnám a nyugdíjat!Azért jámbor a román kormány! Eltűri, hogy saját területén, ugassanak bele az ország dolgaiba!
Semjén, hogy a fenébe is van a nagy tiltakozás, hogy a mi belügyeinkbe senki ne avatkozzon bele? Mi viszont mindenkiébe!
Azért 100 év után le lehet szakadni Trianonról. Arról nem is beszélve, hogy éppen a magyar népnemzetes urak szabták el jobban, mint kellett volna!
papa.49
Románok kapjátok már a CSŐ VÉGÉRE EZT A PATKÁNY FAJZATOT !!!
Igaz anyai ágon odavaló, de vajon büntetlenséget is biztosít ez a tény neki ???
Edmond Dantes
Ahogy a németül beszélő osztrák nem német,úgy a magyarul beszélő székely sem magyar.Gondolom,hogy ennek a barom Semjénnek Wass Albert a kedvenc írója,ezért javaslom neki,hogy olvassa el a "Tizenhárom almafa" c.kisregényét,ahol a székely Mózsi nagyon világosan elmondja a véleményét a szélhámos románokról és a gőgös, nagyképű magyarokról.Mózsi székely,nem magyar,ha jobban tetszik valóban nemzetiség..Továbbá olvasgassa azért a történelem könyveket is,aztán fogja be a pofáját,mert a hülyesége az már kimondottan fáj!!!
simmering73
Nálad nagyobb hülyét még nem baszott a vén Európa, Zsóti!
lampa laz
Olyan idióta vagy te zsóti, h még a medvék is elkerülnek.
Sámannus
Qúrd meg a kecskéket amiket lelövöldöztél geci.
justhpeter
Nem irigylem a Bálványosi Nyári Szabadegyetem hallgatóságát. Az évente kilátogató magyar jobboldali, magát "elitnek" nevező csürhe a kibírhatatlan hazugságok és baromságok szabadegyetemévé tették ezt a rendezvényt.
Csak egyet tudok ajánlani a hallgatóság védelmében: annak a hallgatónak, aki akár egy értelemmel bíró mondatot sikerül találnia a kilátogató Orbán, Semjén, stb.nemzetes félkegyelműek beszédeiben, annak térítsék vissza a részvétel költségeit.
babp1982
A romànoknak úgylàtszik igen nagy az ingerküszöbe-:))) Én a helyükbe már rég kibasztam volna a zsótit meg a felcsúti pot rögös gazdáját az országból örökre!
kereső
Mi a fenéért minket boldogitasz?Menj haza az "anyaországodba"-képviseld helyben őket.Gazdasági bevándorló/migráncs!/ vagy te is csak a többivel együtt.Elveszitek a magyarok munkáját!
staro2
@justhpeter: Nem kell a hallgatóságot irigyelni.Önként mennek oda és pontosan azt hallják amit hallani akarnak.
Kölcsönös benyalás a leadott és majd leadandó szavazatokért.
advocat
Úgy hallottam (erdélyi rokonoktól), hogy a székelyek székelynek és nem magyarnak tekintik magukat. Vagy csak átvertek?
desiro57
A hülyék versenye sokáig el húzódik, túl sok a jelentkező.
justhpeter
@desiro57: Igaz, de legalább élvezhető lenne...
tulipan
EZEK narancsagyúek, VALÓDI diplomácia helYett, mindenkit csak KIOKTATNI képesek!!!
papa.49
@advocat: Ez így igaz a ,,székely,, kikéri magának Ö NEM MAGYAR, NEM ROMÁN, Ő SZÉKELY , ja és ezeknek a fütyiszeknek semmi közük nincs az igazi székelyekhez !!!
Ezt én is az Erdélyben élő nászoméktól, meg az ott élő barátomtól tudom !!!
Eriksson
@tulipan: 07:22 Nekem meg az tűnt fel, hogy ezen a fórumon is csak a kioktatás folyik, valódi diplomácia és gondolkodás helyett.
evacica
Ha valaki hülye ahogy ezt Zsoltika állítja, az csak is ő lehet! Saját névjegyét népszerűsíti! Erdélybe csak a sz...keverni járnak Orbánék, s csodálkoznak, ha a románok az ott élő magyarokon töltik ki a bosszújukat!Na meg azt is elérik sikeresen, hogy az anyaország és a határon túliak sikeresen utálják meg egymást! Ehhez meg a hazudozáshoz és a lopáshoz értenek nagyon!
Eriksson
@durbincs: Ezt nem tudom biztosan, de valami van. Valami öngyilkos kurzus lehet.
karma1
Azert arra szep csendben nagyon kivancsi volnek, hogy megis hogy a lof@szba kepzelnek el azt az autonomiat?
Mert mint olyan, hogy "kulturalis autonomia" - na, olyan NINCS! Van viszont egy adott nepcsoport sajat folklorja, de azt meg ki a szar kerdojelezte meg eddig is? Gyonyoruek a szotteseik, a szekelykapuk csodalatos fafaragasok, vannak nepdalaik is, sajat nepzenejuk - Bartok Bela eppen eleg anyagot gyujtott ebbol a zenetortenet szamara - akkor meg megis mit akarnak? A turizmuson kivul a vilagon semmibol nem tudnanak megelni, nincsen onallo neheziparuk, onallo vegyiparuk, infrastrukturajuk.
Az, hogy a csuti elmebajos felujit nekik 150 oreg fatemplomot, attol meg nem tudnak onalloan labra allni.?!!

Fogadjak el, hogy maradnak ok Romania legnagyobb magyarnyelvu nemzetisege, hiszen a roman gazdasag mar a magyar elott jar nagysagrendileg, - es rugjak ki paros labbal ezeket a hamis ideologiakat hirdeto szemetladakat szep Szekelyfoldrol - mindenki jobban jar...
(Ja, mi nem annyira, mert ezek a rohadekok hazatalalnak...Marmint ez a posvanyoson iget hirdeto fide$$-kdnp banda)
karma1
@tulipan: Nagyon koszonom a cikket... Hat szomoru a sztori...:o(((
Nessy
@karma1: A székelyek vannak annyira értelmesek, hogy kihasználják a kettős állampolgárság előnyeit, miközben otthon elvannak a saját bizniszeikkel.
Amit a mi pénzünkből kapnak az jó kis kiegészítés nekik. Négyévente meg behúzzák a kötelező X-t, hiszen semmi következménnyel nem jár számukra.
karma1
@Nessy: Az egyik kommentelotarsunktol nagyon jo kerdes volt:ez a szaros novero tokes miert nem a szekelyeket kepviseli az EU-ban, mit akar a magyarorszago magyaroktol?
A szekelyek sumakok, mindket orszagtol a legjavat akarjak lehuzni, de kitalaltak, hogy ezert cserebe semmifele kotelezettseget ne kelljen nekik betartani.
dr. prédikátor
Tömjén zsozsó! a kecskebaszó kurva anyádat ugatsz már megint! Kár hogy a románok nem vernek szájba!!!Napról napra hülyébb vagy!!!
nezelodo
Nem kell Zsótika a Gyulafehérvári Nyilatkozat miatt pampogni, hiszen nektek napi imádság a soha be nem tartott nyilatkozat! Sokat tanultatok belőle! Egyébként is többek között Erdély nélkül, (na meg a Simicska nélkül) a fidesz sem létezne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.