Fogalmazzon meg olyan ajánlást a budapesti kereskedelmi vállalatoknak, amelyben a vasárnapi nyitva tartás korlátozását kezdeményezi – erre kéri a főpolgármestert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete.

A több mint 400 ezer ágazati munkavállalót képviselő szakszervezet azt szeretné, hogy

a 400 négyzetméternél nagyobb áruházakat működtető budapesti cégek 2020-tól vasárnaponként csak 14 óráig üzemeltessék boltjaikat, és ezáltal a munkaerőgondokkal küzdő kereskedelemben a dolgozókat ne terheljék fölösleges túlórákkal

– írja a Magyar Nemzet.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) szerint a vásárlások idejének hétvégi rövidítése a főváros környezetterhelését is csökkentheti.

Ez az elképzelés illeszkedhet a főpolgármester úr által meghirdetett fővárosi programhoz, amely a közszféra cégeinél megtiltaná a dolgozók túlóráztatással történő kizsigerelését. Emellett ez a lépés megfelelne a meghirdetett klímavészhelyzeti állapot érdekében tett törekvéseinek is, amihez konkrét megoldást kínálunk a mindennapi életben szinte mindenki által igénybe vett kereskedelem területén

– mondta a lapnak Bubenkó Csaba. Arról is beszélt, hogy hétfőnként tisztább levegőjű Budapestre ébredhetnének a helyiek, ha vasárnap korábban állnának le a nagy bevásárlóhelyek.

A vasárnapi nyitvatartás korlátozását kéri a szakszervezet Karácsonytól

Az MTI szemléje szerint a KDFSZ elnöke megjegyezte: Karácsony Gergelyék a klíma védelmében hivatalba lépésük óta több olyan intézkedést helyeztek kilátásba, amelyek jóval nagyobb áldozatot kívánhatnak az egész nemzetgazdaságtól. A bolti dolgozók érdekében tett gesztus pedig – amely nem lehet utasítás, mert az állami cégekkel ellentétben a versenyszférában nem léphet fel munkáltatóként a főpolgármester, hanem csak Budapest klímabarát vezetőjeként, aki a fővárosiak életminőségét javítaná – Bubenkó Csaba szerint precedensértékű lehet más nagyvárosok számára is.

Cikk- és címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Igen, ez egy nagyon jó ötlet, támogatni való és az indoklás is elfogadható. Azért itt ne álljunk meg. Miután a zemberek vasárnap nem utaznak a bevásárlóközpontokba, a vasárnapi tömegközlekedést is fel kellene függeszteni. Ez a sofőröket és az őket kiszolgáló műszaki személyzetet is tehermentesítené, nem kellene annyit túlórázniuk és az eszközök sem amortizálódnának le olyan gyorsan. A város levegőjét nagyban javítaná a vasárnapi gépjárműstop is. Ha már nem közlekedenk az autók, akkor a benzinkutak vasárnapi zárvatartása is egyértelmű lenne.
Ötletem még van.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
A közlekedési szakszervezet pedig kérhetné a vasárnapi metró és buszzárat is.
Akik ma a kereskedelemben dolgoznak, azok tudták, hogy a boltok vasárnap nyitva vannak. Aki nem akar vasárnap dolgozni, az keressen más munkát. Megértem őket, de ne a nagy tömegeket korlátozzuk akkor, mikor a napnál is világosabb, hogy szükség van a vasárnapi nyitvatartásra. Tudom, régen is megoldottuk anélkül. De régen is eljutottunk Bécsbe lóháton vagy gyalog...
Nekem eszem ágában sincs vasárnap dolgozni, ezért sem dolgozom a kereskedelemeben vagy a vendéglátásban.
A fidesz sem véletlen futamodott meg a népszavazás elől. Minden felmérés igazolta, hogy elbukna.
simmering73
"Arról is beszélt, hogy hétfőnként tisztább levegőjű Budapestre ébredhetnének a helyiek, ha vasárnap korábban állnának le a nagy bevásárlóhelyek."
Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Ez a fószer közveszélyes.
1magyar
A sok ember aki társasházi ketrecben" él mi a fenét csinálna vasárnap ha nem vásárolgatna, mikor költse el a pénzét a hétközben reggeltől-estig dolgozó?
Aki Én
@kulabombaafityiszre: ...óriási:

,,Csaba, aki amúgy a LIGA Szakszervezetek vendégszeretetét élvezve bontogatta szakszervezeti szárnyait, sajnos előbb ugrott ki a fészekből, mintsem megtanult volna repülni. Csak mázli kérdése volt, hogy nem rögtön a földre esett és szörnyethalt, hanem belepottyant pár ággal lejjebb egy másik fészekbe. A Munkástanácsokéba. Külön szerencse, hogy ráadásul olyan jól össze is melegedtek, megértették egymást, hogy például még a Békemenetre is együtt mentek, támogatni a kormányt. Addig meg kiírták a közös kis fészkükre, hogy „a munkavállalók érdekképviselete átmenetileg szünetel”
lusta
Igen, ez egy nagyon jó ötlet, támogatni való és az indoklás is elfogadható. Azért itt ne álljunk meg. Miután a zemberek vasárnap nem utaznak a bevásárlóközpontokba, a vasárnapi tömegközlekedést is fel kellene függeszteni. Ez a sofőröket és az őket kiszolgáló műszaki személyzetet is tehermentesítené, nem kellene annyit túlórázniuk és az eszközök sem amortizálódnának le olyan gyorsan. A város levegőjét nagyban javítaná a vasárnapi gépjárműstop is. Ha már nem közlekedenk az autók, akkor a benzinkutak vasárnapi zárvatartása is egyértelmű lenne.
Ötletem még van.
lusta
@Málna: Nem. Teljes fapofával írtam. A Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk és a sleppjének ötlettárháza kimeríthetetlen. Én csak segítek nekik, mert ez a legjobb út, hogy az embereknek végre kinyíljon a csipájuk és elzavarják őket melegebb éghajlatra. Az egybites 300 forintos budiforradalmárokkal nem kell foglalkozni, azok egy menthetetlen réteg, de a többi fotelellenzéki reményeim szerint fölkel abból a fotelből és akkor megindul a változás, aminek eredményeként nem kell a 2022-i dátumig várni.
Eriksson
Környezetvédelemre hivatkozva azt mondja: "vasárnaponként csak 14 óráig üzemeltessék boltjaikat".
Namármost ha elindul egy autós társaság vásárolni vasárnap, akkor nem mindegy annak a Bubenkónak, meg a Karácsonynak, meg a környezetnek, hogy mikor térnek haza a plázából. 14, 16, vagy 20 órakor?
Málna
@Eriksson: Nem. Mert ha 14 órakor, akkor valószínűleg hétfő reggel tisztább lesz a levegő, mint ha 20 órakor érnek haza. És a hétfő reggeli levegő tisztasága fontosabb, mint a vasárnap délutáné.:-)
simmering73
@Málna: Látom a légkörzés (meteorológia) távol áll tőled. Egyszerűen megvilágosítva ezt az agymenést. Ha Budapesten soha többé nem nyitnának ki a boltok, akkor se lenne jobb a levegő. A levegő nem áll egy helyben, és a temérdek gépkocsi, a szilárd tüzelés égésterméke, a szálló por akkor is beteríti a várost. Tisztább akkor lesz rövid időre, ha egy erős hidegfront átkeveri a levegőt. De máshonnan megközelítve ezt az agymenést, ha az összes gépjármű ki lenne tiltva és a szilárd tüzelés is betiltva Budapesten és a népek gyalog vagy tömegközlekedéssel mennének a boltokba, akkor a boltok éjjel nappal nyitva lehetnének, akkor is jobb lenne a levegő minősége.
jesz
hát nem tudom...valami nem stimmel...az utóbbi két vasárnap ha tetszett, ha nem, el kellett mennem a budaörsi madaras áruházba meg a teszkóba...én még ennyi embert nem láttam...a parkolók tele, az áruházak tele (vevővel)...de a közelben lévő aldi, lidli parkolói is fullon..

Akik vasárnap mennek vásárolni, azok nem az áruházi dolgozók bosszantása miatt mennek akkor...

Azt is el kell mondanom, hogy a közelemben lévő katolikus templom is tömve volt vasárnap.
rokker33
Ausztriában évek óta zárva vannak a nagy és a kis boltok is és mégis tudtak alkalmazkodni!Azok az emberek akik tudatosan mennek vásárolni azok sokkal kevesebb haszontalan dolgot vesznek és sokkal kevesebb pénzt költ el mint az unatkozó ember aki egy héten 8 X megy be ezekbe a pénznyelő boltokba! Szerintem ország szerte belehetne vezetni nem hiszem hogy káros hatással lenne.
görbetükör
@rokker33: Ne te határozd meg, hogy az emberek mikor és hogy akarjanak vásárolni!
Több jól fizetett dolgozó kellene és akkor nincs ilyen gond.
Nyírfa
Semmi értelme délután 2-ig nyitva lenni. A magyar üzletláncoknak ki sem kell nyitniuk, jó pihenést. Majd megyünk a multihoz.
Az tény, hogy élelmiszert vasárnap csak elvétve vásárolok, de , ha úgy tetszik, szeretek a plázákban körbe nézni, felmérni a kínálatot, hogy megtervezhessem a beszerzéseimet. És, ha ez éppen vasárnapra esik, hát, akkor vasárnap. Emlékszem, gyermekkoromban mennyire utáltam ezt a napot. Minden zárva volt, kihalt, az emberek csörömpöltek a vasárnapi ebéd utáni mosogatással, utána el kezdtek készülni a hétfői munkanapra. Mintha utána nem kellett volna dolgozni vagy iskolába menni. Ennél már csak a hétfő volt szörnyűbb, nem elég, hogy hol van még a szombat, de még a tévé is néma maradt. :)
justhpeter
A beszari fideSS-kdnp már nem mer a maga nevében előállni ezzel a marhasággal ezért felbujtóként ezt az ostoba álszakszervezetist használja.
Aki Én
@Málna: Ja, mert a hétfői levegőt mások szívják, mint a vasárnapit.
Meg templomba, vendégségbe, étterembe, moziba, kirándulni úgyis mindenki gyalog megy. Csak az a fránya pláza, az hozza ki az emberből a legrosszabbat.
Cicamama55
Kóstolgatják Karácsonyt, a kormánypártok a háttérben nagyüzemi módra kapcsoltak...A közlekedési, egészségügyi, szociális ágazatban, vendéglátásban dolgozók, a rendőrök,színészek, tv-rádióban dolgozók is mind-mind vasárnap és ünnepnapokon is dolgoznak! Miért pont az eladóknak hozzák meg ezt a döntést? Már régen, amikor ez téma volt, akkor közölték, ha a vasárnap nem munkanap, kevesebb dolgozóra lesz szükség, s az elbocsájtásokkal jár. Ezt is mérlegre kellene tenniük!
36
És követelni kell,-mint az ellenzéki összefogás főpolgármesterétől-a fővárosi vállalatok alkalmazotti fizetés felzárkóztatását a nyugati szintre! Hisz folyamatos kritika volt/van, hogy "a dolgozók, tömegével mennek nyugatra"!
36
És a gyerekek még mindig nem utazhatnak ingyen!
36
A hajléktalanokat azonnal zavarják ki az utcákra, hisz szabadságukban nem korlátozhatóak!-mint mondták.
36
Tiszta, elektromos hajtású tömegközlekedési eszközök, légkondival, wifi-vel?!
Fantomasz
Nem a témához vág de kérjük az adatokat , a városházáról hányan léptek ki "tragikus" hirtelenséggel ?
Nyírfa
A családok kormánya létszámstopot hirdetett meg az egészségügyben. Lehet terelő hadműveletekkel próbálkozni, lásd: vasárnapi nyitva tartás , de az egészségügy minden problémája úgy ég rájuk, mintha izzó vassal bélyegeznék meg őket.
Aki Én
@36: Első körön legyen elég, ha nem lopják ki Bp. összes pénzét, nem építenek be mindent fideszközeli rablók, nem írnak át évszázados városszabályozást fideszes oligarchák kedvéért, nem költöztetik ki a nem fideszeseket a várból, nem lesz minden park térkövezve, mint a Kossuth tér...
Sok helyen két hétig az új polgikat sem engedték be az irodájukba, hogy lenne mindenhol rend?
colibri
Nem értem, miért tartozna a budapesti áruházak vasárnapi nyitvatartási rendje a főpolgármester hatáskörébe? Ezzel kapcsolatban nem országos előírások, rendeletek vannak? Magyarázza el nekem valaki, hogy miért nem Tarlóshoz fordult ez a szakszervezetis főmufti - aki korábban a kormányért a békemeneten masírozott - miért kell Karácsonyt ezzel vegzálnia
rokker33
@görbetükör: Miért akarnám meghatározni?? Csak 6 éve élek Ausztriában és nem panaszkodik senki a vasárnapi zárva tartás miatt sőt szombaton is jellemző a 18:00 zárás!vAz áruházakban dolgozók sokkal kipihentebbnejk tűnnek,mint itthon!Én ezt tapasztaltam és nem halt meg azért senki, hogy vasárnap nincs bolt ez az egész boltos dolog olyan nevetséges mint a brexit!!
relatív
Az a legnagyobb aljasság, ha egyes javaslatok a nyilvánvaló törekvések kihasználásával ajánlanak bődületes hülyeségeket.

Az egyes rétegek egymás elleni érdekének szembe állításával ér el a jelenlegi regnáló IS pireuszi győzelmeket, melyeket hangoztatva nyomorba dönti Magyarországot, és ... IS !

Ötletelni - hülyeségeket .- aztán sokan megpróbálkoznak, de vannak azok a határok, melyek közt kell tartani az állásfoglalásokat, ha ad magára ( magukra ! ) valaki/valakik a hatalom birtokában !
Aki Én
@rokker33: Egyrészt miért gondolod, hogy vasárnap csak unatkozó, felesleges költekezők járnak boltba? Másrészt, ha valami a közakarattal szembe megy, az önmagában káros.
namihami
Legyen elég hetente két, max három napon két-két órára kinyitni. És a vevők számát, valamint az áruk mennyiségét is korlátozzák. Így még a mostani dolgozói létszám is sok lenne.
A vásárlók pedig álljanak időben sorba az üzletek előtt. Vezessük be az élelmiszerjegyeket és az élelmesek feketézhessenek.
Kicsit radikális, de a magyar választó eddig is beérte a Fidesszel.
ittott
@Aki Én: a templomokhoz viszont korzót kellene kiépíteni, hogy miután kiborkaiztuk magunkat, legyen hol meggyónni a bűneinket, és szelfizhessünk megértő családunkkal. különös tekintettel a gyerekeinkre, mert a családok éve van.
görbetükör
@rokker33: Csakhogy ez itt Magyarország. Az emberek dolgoznak, sok a túlóra, kevés a szabadidő a vásárlásra.
Itt is nyugodtabbak lennének az emberek az ottani jövedelmmel. A memóriád kicsit javítsd, ha valaha éltél itt!
csetere
@lusta: Csőbe akarják aljas módon húzni Karácsonyt! Az elődjétől miért nem kérték? Mennyit kapnak zsebbe akik ezt kérik? Vicces amit csinálnak és arcátlan! Én igenis el akarok hétvégén menni vásárolni mert hét közben nem érek rá és azok akik dolgoznak, szintén csak hétvégén tudnak elmenni a családdal vásárolni. A szakszervezetek nem érnek semmit. Mit tudnak felmutatni? A magas fizetésüket? feleslegesen fizetik a dolgozók a tagdíjat.
Jozefina
A bevásárló központokban nemcsaak a nagy területű élelmiszer üzletek vannak, hanem számos más kereskedelmi egységek is. Nem beszélve a szórakoztató egységekről is. Gyermek játszók, mozik tömkelege, éttermek, stb, stb.
Lepényleső
Házi feladatot adnak neki,- nem keveset,jégre vinnék ahol előtte vágtak száznál több léket?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.