A magyarok összetartozását hangsúlyozta a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján, csütörtökön a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja csütörtöki közleményében.

A fideszes EP-képviselők szerint a magyarok összetartoznak
Grafika: MTI

A magyar nemzet tagjai, bármely pontján éljenek is a világnak, összetartoznak – írták a dokumentumban.

A nemzeti összetartozás napján a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői emlékeztettek arra, hogy

"a magyarellenes és igazságtalan trianoni döntés áldozata lett minden magyar, azok a milliók, akik a határon kívül rekedtek, és azok is, akik az anyaországban maradtak".

A Trianon óta eltelt száz év bizonyossá tette, hogy a határok változhattak és az államok átalakulhattak, de a nemzeti identitás és az anyanyelv maradandó – emelték ki. Mint írták, a békediktátum Európa legnagyobb létszámú őshonos nemzeti kisebbségét hozta létre, a Kárpát-medencei határon túli magyar nemzeti közösségeket.

Szomorúnak és elfogadhatatlannak nevezték, hogy

"Trianon után száz évvel sem telik el hosszabb időszak úgy, hogy a határon túli magyar közösségeket a többségi társadalom részéről ne érné durva fizikai vagy politikai támadás" saját országukban. Az évszázados nemzeti üldöztetés azonban nem eltünteti, hanem erősíti a magyar nemzeti közösség összetartozását a határ minden oldalán

- hangsúlyozták.

Az elmúlt tíz évben a magyar kormány tettekkel bizonyította nemzeti elkötelezettségét, a külhoni magyar nemzeti közösségek hagyományainak, anyanyelvének, kultúrájának védelme iránti elköteleződését. Egyértelművé tette, hogy a határokon átívelő nemzeti újraegyesítést úgy akarja megvalósítani, hogy ezzel párhuzamosan a jószomszédi kapcsolatok is erősödjenek – mutattak rá.

Emlékeztettek arra, hogy EP-képviselőként szorosan együtt dolgoznak a határon túli magyarság politikai pártjaival, aminek köszönhetően a magyar néppárti delegáció 15 fővel a képviselőcsoport harmadik legerősebb küldöttsége.

Felidézték, hogy a Fidesz és a KDNP európai parlamenti választási listájának az összeállítása is a nemzetegyesítést szimbolizálja, és az Európai Unión kívüli országok magyarságának, a szerbiai, a vajdasági és az ukrajnai, kárpátaljai magyar nemzeti közösségeknek is van EP-képviselője – emelték ki.

"Mi, a Fidesz és a KDNP nemzeti listájának európai parlamenti képviselői egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét, a külhoni magyar nemzeti közösségek érdekeinek képviseletét. A magyarság összetartó erejének a gyarapításáért dolgozunk, hiszen a 21. században is ez az egyik legfontosabb alkotóeleme a közös, reményteljes jövőnknek. Száz éve Trianonban igazságtalanul bántak el velünk, magyarokkal, eljött az ideje, hogy Európa belássa, az összmagyarság boldogulása közös európai érdek"

- írták.

A versailles-i Nagy Trianon-kastélyban 1920. június 4-én írták alá az első világháborút lezáró trianoni békeszerződést, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került. Június 4-ét az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

(MTI)

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Amíg dől a lé, addig biztosan. Hogy utána? Majd meglátjuk.
Elvégre, azok határontúli potyások és nem hülyék. Az ingyenmannáért csak a kezüket kell kinyújtani, de még azt se mindig. Van, hogy belepottyan magától. úgy 4 évente, választás előtt...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Amíg dől a lé, addig biztosan. Hogy utána? Majd meglátjuk.
Elvégre, azok határontúli potyások és nem hülyék. Az ingyenmannáért csak a kezüket kell kinyújtani, de még azt se mindig. Van, hogy belepottyan magától. úgy 4 évente, választás előtt...
CsipkeRózsa
Az összetartozás azt jelenti, hogy előnyt élveznek a Magyarországon élő magyarokkal szemben? A gyakorlat ezt mutatja.
RonaGyuri
pontosabban "alig van olyan hét, hogy az itthoni többségi társadalmat a kormány részéről ne érné újabb és újabb durva fizikai és/vagy politikai támadás/megkülönböztetés saját országunkban"
kereső
Csak emlékeztetném a hölgyeket, urakat: " Nincs kétféle állampolgárság!". Az állampolgársággal nem csak!!! jogok, hanem kötelezettségek is JÁRNAK. Nos ez a fideSS által adományozott állampolgárság nem éppen ezt fejezi ki. Vannak akiknek csak jogaik vannak- ők a határon túliak, mig nekünk itt a határon belül lassan már csak kötelezettségeink lesznek. Egybként ezt tökéletesen kifejezi orbán "triaon árka", Bpest belvárosában.
És mi a határon belül, még azt is kénytelenek vagyunk eltűrni, ha nem tetszésünket fejezzük ki az osztogatás-fosztogatás miatt, hogy nem magyaroknak, meg nem IGAZ magyaroknak titulálnak bennünket azok, akik a mi befizetett adónkból kapják a juttatásokat- nem orbán viktor magánvagyonából.És szidják, ócsárolják azokat az ellenzéki kpépviselőinket, akik a mi érdekünkben szót mernek emelni. Hálásak nekünk na- csak én úgy vagyok ezzel, hogy nem szeretném, ha a Hálájuk utolérne.
ómió
Efftársilag viszont kitagadandók. Az internáci "virtus" szerint!
kokopelli
Ez egy ritka jó kijelentés!Végre megtudják a csehek,a szlovákok,a németek és a többiek is,hogy ők is
összetartoznak egymással!"Nobel Békedíj"-at a magyar EP-i honfiaknak!! (;-))
Rockxy
hátaz nemoké haa magyarok összetartoznak!
akkor fasza minden amiko a magyarok ölik egymást aműveltnyugat meg röhög rajtuk a taknyoskutyapárttal karöltve.
DR Eric CARTMEN
A püffedt pávatáncos Orbán és a Fidesz csürhe kivonult a Parlamentből 1990. június 4-én, amikor az országgyűlés egyperces néma csenddel adózott a trianoni békekötés emlékének. Most meg játsszák a nagy nemzetféltőket. GUSZTUSTALAN KÖPÖNYEGFORGATÓK.
kokopelli
@DR Eric CARTMEN: mindent lehet róluk mondani,csak azt nem,hogy elefántmemóriával rendelkeznének!
...még csordában sem!!!
Eladott Ország
A világ eseményei a fejünk fölött zajlanak, mi annyit tehetünk, hogy alkalmazkodunk az éppen aktuális helyzethez. A múltbeli, traumák feletti, generációkon átívelő, nem szűnő kesergés sehova nem vezet, ami megtörtént, azon nem lehet változtatni, ráadásul eltereli a figyelmet arról, hogy a jelennel, sőt, a jövővel is lenne némi dolgunk. Most hosszan méltatlankodunk majd, amiért szétszaggatták a nemzet testét, eközben természetesen szó sem esik arról, hogy ez egy következmény volt, amiért megdolgoztak eleink, ezt kaptuk világhódító terveik eredményeként, aztán az újabb háborúban megtették újra, és most már nagyon jó lenne megszabadulni ettől a rögeszmétől, hogy más országok bizonyos részei igazából bennünket illetnek. Mint ahogy az is egy hamisság, hogy az elcsatolt részeken élőknek mi kárpótlással tartozunk. Soha nem fogom elfogadni, hogy nekünk valamilyen hazafias kötelességünk támogatni a másutt élő magyarokat csak azért, mert ők is magyarok. Ha az oktatásukat, kultúrájukat támogatjuk, az rendben van és érhető, de hogy a vállalkozásaikhoz, az egyházaikhoz, az egészségügyükhöz mi közünk van, azt nincs mivel megmagyarázni, még akkor sem, ha még száz évig fogja valaki nagy hangon bizonygatni, hogy ez nekik jár. Ráadásul itt sincs kolbászból a kerítés, ami esetleg megengedne ilyen fokú nagyvonalúságot. Trianon és ez az egész búsmagyarkodó, álszenteskedő "összetartozásosdi" éppolyan politikai termék a Fidesz vezérkara számára, mint a demokrácia vagy a polgári Magyarország, Soros vagy a migránsok, hősi küzdelem Brüsszellel vagy az Operatív Törzs. Cinikusan röhögnek (rajtunk), ahogy kilépnek a reflektorfényből: "Ezt is beszopták, b@meg!" Amikor még "őszinte ember" voltak, 1990-ben megmutatták, mit gondolnak Trianonról, simán kivonultak az országgyűlés emléküléséről, s lehorthykorszakvisszasíró maradi vén trottyoknak titulálták Antallt, Szabad Györgyöt és társaikat, most pedig eljutottunk oda, hogy "csak ők jogosultak megemlékezni erről a szörnyű nemzeti sorstragédiáról".
Eladott Ország
kokopelli
@Eladott Ország: ...én azt hittem,hogy Orbán elődjei nem a Vereckei szoroson érték el Kárpát-medencét!Állítólag
a "mocskos" arabok hajtották őket a távolkeletről Európa felé! Nehéz lehetett a sorsuk! ...,hogy lehet ő M.o.? (:-()
Aki Én
@Shikari: Vagytok a ,,timagyarok, meg vagyunk mi, A MAGYAROK. Mert nem az a magyar, aki annak hazudja magát, miközben meglopja, megtéveszti nemzetét.
Clavigo
@Shikari: A családod,,meg a szamaratok,,,az tartozik hozzád,,,bozgor.
Clavigo
Vazzzze,,,még hogy én összetartozok egy Dojcs Tompi nevü fitymasz- herével?? Azért valamitől én szoktam hányni...
Clavigo
@Shikari: Nem megy ez neked,,román...Nincsen szókincsed,,oláh.. Inkább " konzultálj " a dagadt Gazdaállatoddal, az nem terheli meg az agyadat..
kokopelli
@Clavigo: ...a "Dojcs Tomi" nevű fitymasz pl. zsidó! Akkor már nem is lehet magyar? Az Orbánék-al mi is van?(;-))
Gyütt Mönt
@Shikari: már egyszer leírtam neked egy Széchényi idézetet, most megismétlem, mert feledékeny vagy: "A magyar szó még nem magyar érzés, az ember, mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság körtésében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán…" TE ne akarj magyarabb lenni énnálam, mert én tuti jobban gyarapítottam az országot, mint te. Ha legközelebb megint magyarabb akarsz lenni nálam, leírom, hogy mi mindennel gyarapítottam az országot, azután elgondolkodhatsz rajta.
Clavigo
@kokopelli: Az nem érdekel,,hogy zsidó vagy nem...,,de kikérem magamnak,,hogy pl. egy ilyen here senkivel összetartozónak mondjon bárki is..
Nessy
Minő szerencse, hogy a "magyarok összetartoznak"! Illetve előbb megállapítja pártunk és kormányunk, ki a "magyar"! Nem érzik milyen álszentek?
Gyütt Mönt
@Shikari: nos, mivel megkérdőjelezted, hogy magyar vagyok-e vagy sem, személyes üzenetben teszek bemutatkozást. Abból eldöntheted, hogy melyikünk tett többet a hazáért.
solidedge
Mivel az ellenzékkel szimpatizálok így Orbánék szerint nem vagyok magyar. Hogy ők magyarok miként tartanak össze semmi közöm hozzá.
csak úgy....
@Shikari: gondolom téged és a hozzád hasonló agyilag elesetteket az is boldoggá tesz,hogy a fehéroroszok is kaptak viktortól egy kitatarozott templomot ! - a pénz nem számit,ha kiderül valakiröl,hogy közel áll orbánhoz! :)
Gyütt Mönt
@Shikari: kizárt, hogy rálelnél valamely tőlem származó románozásra. Én először is ember vagyok, és csak azt követően magyar. Semmilyen más nációt nem tartok alacsonyabb rendűnek.
kokopelli
@Gyütt Mönt: a nagy magyar "csikari" nem az első hibája,hogy szlovák ékezetes mássalhangzókat használ!
Az Ipoly-on túlról osztogatja az "elvi" magyar állampolgárságokat.Lehet,hogy annál a szennylapnál dolgozik ami
ott kerül forgalomba?" ! (;-)) ...(a románozást sértőbbnek tartja,mint a szlovákozást?..ideges a szlovák?(;-))
Nessy
Három magyar hatfelé húz! Nesze neked "összetartozás"!
Ha valaki más véleményem van mint "én", akkor az ellenség, betolakodó élősködő! Van egy két kettős állampolgár, akinek már a szülei sem voltak mindketten magyarok, és egy vak hangot nem is tud magyarul, de a neve alapján "elintézték" neki! Szépen bemagolta, amit kellett! Legalább halkabban mesélte volna valakinek a sztorit a buszon németül.(Nem német állampolgárról van szó).
Béla333
A Fideszes EP képviselők örülnek a maffia család összetartásának, összetartozásának.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.