A miniszterelnök arra kér mindenkit, hogy tegyen eleget a hatóságok kéréseinek, ne induljon útnak el egyedül, mert a havazás által legsúlyosabban érintett területeken "a türelem a biztonság garanciája, a türelmetlenség veszélybe sodorja" az embereket. Ezt Orbán Viktor mondta pénteken este, miután a rendőrség Teve utcai igazgatási központjában tájékozódott a mentési munkálatokról és a pillanatnyi helyzetről.

A kormányfő közölte, eddig két ember halt meg a havazás következtében történt tömegkarambolban, jelenleg egy ember van életveszélyben, aki egy elakadt mentőben vesztegel. Jelezte, a Terrorelhárítási Központ egységei már úton vannak, hogy kimentsék a tüdőtranszplantáción átesett beteget.

Orbán: mindenki tegyen eleget a hatóság kéréseinek

Elmondta, még 155 embert és 285 járművet nem sikerült kimenteni a hó fogásából. A védekezési munkák során egyetlen megfagyott vagy kihűlt embert sem találtak.

Tájékoztatása szerint a helyzet az M1-es autópályán Bábolna környékén a legsúlyosabb, ahol megszakításokkal 12 kilométeres a hófal, és a nagy szél miatt a helikopterek bevetése is nehézséget okoz.

Elmondta azt is: a szolgáltatók tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várhatóan csak szombaton reggel tudják megkezdeni az áram visszakapcsolását, így a péntek éjszakát is "egymást segítve kell átvészelnie az embereknek".

A kormányfő megköszönte az osztrákok segítségét, akik nyugat felől már megkezdték az M1-es autópálya megtisztítását.

Összegzése szerint az elmúlt két nap a védekezési és mentési munkálatokhoz 8048 rendőrt és a katasztrófavédelem 1140 munkatársát mozgósították, a hivatásos segítők száma pedig a katonákkal együtt mintegy 10 ezerre tehető.

Arról is beszámolt, hogy jelenleg 227 "túlélőhely" van nyitva az országban. Tájékoztatása szerint eddig 12 006 embert mentettek ki és helyeztek biztonságba.

A kormányfő azt is mondta, tudja, hogy a kialakult helyzet miatt sokan fáradtak és ingerültek, mégis arra kér mindenkit, illetve azokat, akik még bajban vannak, tartsanak ki, mert "gőzerővel" dolgoznak azon, hogy kimentsék őket.

A miniszterelnök az eddigi védekezési munka megszervezéséért köszönetet mondott Pintér Sándor belügyminiszternek és Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
Ez mind szép. De miért többes számban beszélt. Pintér és ő is voltak menteni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
MR.Dagadék
"..155 embert és 285 járművet nem sikerült kimenteni a hó fogásából.."

Ez lehetetlen és csak egy szoci,hataloméhes propaganda! Hiszen Orbán király azt nyilatkozta,kimentettek mindenkit!
-most akkor ez ,hogy is van? :D
percsi
Ezt mikor nyilatkozta?
Elmondta, még 155 embert és 285 járművet nem sikerült kimenteni a hó fogásából. A védekezési munkák során egyetlen megfagyott vagy kihűlt embert sem találtak.

Én úgy hallottam, hogy péntek este még több ezer ember a pályán éjszakázott.
spu00
Jó lenne, ha olyanok véleménye jelenne meg akik részesei voltak, mert csak ők tudnak igazán véleményt mondani a történtekről. Én 23 órát voltam úton Bp-Siófok között, de nem nyilatkoznék úgy mint sokan.Több kitérő után / Martonvásár, Szabadbattyán stb./ Polgárdiban kötöttem ki este 10 órakor. Mindenkit elszállásoltak a körülményekhez képest, gyerekes családoknál kinyitották az óvodát, ami problémás volt az az információ. A mobil, a net állandóan lefagyott.Ha számításban vesszük a problémás útvonalak hosszát, akkor rájöhetünk, hogy ehez nagyon kevés a gépparkunk azonnali , rövid idő alatti tevékenység végre hajtásához.A nem megfelelő gumik hiánya, a kamionok felelőtlen részvétele, és sajnos ide kell venni a vezetési kultúra hiányát, ami még mindig hiány cikk az országban.De ki kell emelni a menhelyeknél segítő emberek hozzá állását, segítő készségüket.A rendőröknél csak egy estben volt problémám, de ezt betudtam a hosszú idejű szolgálatnak, s annak, hogy rendkívül sok türelmetlen, a helyzetet fel nem ismerő ember volt, s csak magával volt elfoglalva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.