Pintér Sándor szerint a közfoglalkoztatás rövid időn belül egész Európában megjelenik, sőt a kontinensen kívül is.

Szerinte ugyanis az emberek egyre nehezebben fogadják el, hogy életerős, egészséges emberek ne dolgozzanak, kizárólag segélyekből éljenek generációkon keresztül.

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy a kormányoknak kezelniük kell ezt a helyzetet, ennek a legkézenfekvőbb módja, hogy pénzügyi lehetőségeiktől függően munkalehetőséget teremtenek a munkanélkülieknek.

Arra a kérdésre, hogy ha a vízügy több tízezer közfoglalkoztatottnak tudna munkát adni, miért nem rendes foglalkoztatásban és tisztességes bérért végeztetik el a munkát, azt válaszolta, hogy a közfoglalkoztatás nem az elvégzett munkáról szól, hanem az emberről, akinek a munkaereje nem kell a piaci szférának.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ahogy azt elképzeli Pintér !
Amit ez a kormány művelt, azt más országokban
nem tűrték volna el, már rég elzavarták volna a kormányt !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Óóóó! Akkor adhatsz magadnak egy kecskét:-))
bretagne
Szeretnék, mi? Ebben csak nem minket fognak utánozni?
gala2cse
Pintér Úr!
Nagyot lódult a képzelete! Itt Európában nincs még egy olyan nemzet, aki ennyire megalázná és kisemmizné az állampolgárait. A magyar közmunkára minden jóérzésű, európai politikus úgy tekint, mint a rabszolgamunkára.
Minden más kormány arra törekszik, hogy országuk lakosai jobban éljenek. Önök semmibe veszik az embereket. Európa szégyelné magát, ha az önök embertelen intézkedéseit másolnák.
nyanya001
Ahogy azt elképzeli Pintér !
Amit ez a kormány művelt, azt más országokban
nem tűrték volna el, már rég elzavarták volna a kormányt !
gabrella
Azért nincs munka, mert a gazdagok mindent maguknak akarnak, a politikusok,a tűz közelében lévők 8 - 20 munkahelyet elfoglalnak és más embereknek nem jut.
Ezért alázzák a többit,hogy nem akarnak dolgozni, pedig a helyükön a csókosok ülnek.
Boszi27
Része legyen benne. de ne itt, hanem az É-i Sarkon.
gabrella
@Boszi27: Ugyanezt kívánom neki és a többi kormánytagnak, csak ennyiből tudjanak élni egész életükben.
Dr plágium
Na persze, Ők lesznek a modern rabszolgák a gazdagok pedig a rabszolgatartók.
Levendula
@gabrella: "akiraly
politika
szeptember 19., 8:40
A Pécsi Stop egy hete írta meg, hogy Szekó Józsefné, Szekó József mohácsi polgármester felesége megkapta negyedik önkormányzati állását is. Most viszont, hogy a város jegyzője levelet írt, pontosítani kényszerült a korábbi közlést. Szekó Józsefnének három önkormányzati állása van, már nem ő a városi fejlesztési csoport vezetője."

Tehát ennek a nőnek 3 önkormányzati állása van. Gondolom mindegyiket 8 órában végzi. 8x3=24 óra, tehát ennek még aludni sem kell...
Hogyha megelégedne egy álláshellyel, akkor 2 közmunkásnak lenne munkahelye...
Boszi27
Nahát! Még hogy a közfoglalkoztatás az emberről szól. Ebben az országban semmi nem szól sem az emberről, sem a munkáról. Mindkettőt lenézik. Mutyiról szól, meg megalázásról. Lásd: sérült emberek "visszavezetése a munka világába", beteg gyereket nevelő családok támogatásának megvonása, temesd magad hozzátartozóidat akció, ingyen munka+kecsketartás, és még sorolhatnám.
gabrella
Igen, mindenféle bizottsági tagok,elnökök akik ott az önkormányzatnál dolgoznak. A sok embernek meg nem jut munka.
Gondolom ezt is beleszámolják az egymillió munkahely létesítésbe,hogy az ottaniak kapnak még több bizottsági tagságot.
Nakimaga
" pénzügyi lehetőségeiktől függően munkalehetőséget teremtenek a munkanélkülieknek."
--lehetőség most is van ,meg mindig is volt,de munka az bizony nincs !
human
Mivel munkát nem tudtak teremteni, ezért bővíteniük kell a közmunkások körét. Védekezésként most azzal a jövendöléssel jönnek, hogy bizony az EU is követni fogja példánkat. Saját tehetetlenségüket akarják ezzel magyarázni. Szánalmas.
A minimálbéreket meg szándékosan alacsonyan tartják, hogy a kínai befektetőket ide vonzzák.
moiszikf
Nincs ebben semmi új. A szabadkőművesek már réges-régen ezt tervezik. Lesz egy szűk elit,amely birtokol és irányít mindent,a többiek meg szolgálnak.
GeoCravker
A belügyértől hallani azért más a filingje a dolognak. Valahogy kényszermunkatábor-szaga van
propeller.hu/itthon/2785776-pinter-esete-unortodox-workfare-rel
JAJMÁR
A közmunka már elterjedt az egész világon, ezt nem a fideSS találta ki. Nem találtak ők fel semmi újat, csak a meglévőt sikerült elsilányítani, mert ilyen sehol sincs, hogy alamizsnáért dolgoztatnak.
Dr. Felipe
Don pinyő elvtárs. Gondolom az lesz a végső megoldás (endlösung) hogy az egész ország 47 ezer forintért fog dolgozni nektek.
Kaya Ibrahim
Pintér úr ... amikor az (anyósodat) Eötvös Katinénit összerugdostad
és a terhes feleséged fojtogattad akkor hol volt a rendőrség ??
magyarbakancs
Az 1900 évek elején Budapest is közmunkából épült fel.
Nem kell feltalálni a csőrre a lukat.
És ne keverje össze a lisztet a tisztel a plébánost a pléh lábossal.
mercis 26
@Kaya Ibrahim: a józsefvárosi piacon,terület átvételen!
Csodapók
Valami szörnyű gyanúm van: vegyi fegyver!
Nem létezik, hogy minden pártfunkci egymás után hülyül meg!
A Bajnai, meg a Gyurcsány keze lehet a dologban:
éjszakánként hülye szérumot szpréznek be a kulcslyukon a fideszesekhez.
Lokál
Ha egyre több idióta kerül hatalomra, - tuti!
A Tündik bündije
Igen, néhány országban például törvényesen elítélt rabok végzik.

Ennek a ratyásképűnek meg úgy látom, egyre inkább ledobja az agya a láncot.
human
@Kaya Ibrahim: Szerintem is így értette. És el is várják, hogy fogadjuk ezt el. Azt fogják kommunikálni, hogy a túléléshez bizony alacsony szakmunkás bérek kellenek. Ez az nemzet érdeke, ezen múlik a jövőnk és hogy az áldozat nem hiábavaló bla bla bla. Közben minden éveben megemelik a saját fizetésüket és fizetésen kívüli juttatásukat. Nem a milliókat sajnálom tőlük, hanem a képmutatást nem tudom megérteni.
coyote3
Az elmebaj is terjed. Pintér már el is kapta...
vukkocska
A lényeget nem értitek. :)Mert példaértékű az egész világnak, amit a Fidesz csinál. Az, hogy elmebetegek, az csak hab a tortán.
bundi
@moiszikf: @JAJMÁR: @human: valamilyen szinten igazatok van... de pintérnek is, csak az évezredet tévesztette el, mert ez a dolog az 1800-as évekig mindenfelé elterjedt (európában is) csak utána mindenki továblépett, a világ fejlődött és csak a sötét afrikai diktátorok élnek ezzel a lehetőséggel.
látszik is merre tart az ország...
ilyen vezetőkkel.
tivoli
Most mi gond ezzel? Pintér úr is közmunkás.
UKKAals
"Az az állam, amely a munkanélkülieket villámgyorsan közmunkára kényszeríti, amiért az általa megállapított létminimum töredékét fizeti csak ki, nem tesz mást, mint rabszolgaságba taszítja polgárai egy csoportját.

Egyébként pedig: milyen ország az, amelyik egyre többet, idén 153,7 milliárdot költ közmunkára, és egyre kevesebbet, idén mintegy 80 milliárdot felsőoktatásra?”

mandiner.hu/cikk/20130725_bardocz_ivan_kozmunka_rabszolgasag_vagy_nepneveles
human
A fidesz gyakran elszámolja magát. Lásd trafikmutyi. Azzal sem számol, hogy a magyar sokáig tud tűrni (hozzá vagyunk szokva), de ennek is van határa és azon túl bizony kaszához nyúl és elzavarja az élősködőket. Nem először és utoljára történne ilyen.
tivoli
@bundi: ma, 11:31
"csak utána mindenki továblépett, a világ fejlődött és csak a sötét afrikai diktátorok élnek ezzel a lehetőséggel."
Itt a válasz:
"hogy a közfoglalkoztatás nem az elvégzett munkáról szól, hanem az emberről, akinek a munkaereje nem kell a piaci szférának."
moiszikf
@JAJMÁR: Van olyan,aki "közmunkát" végez és "normális" fizetést kap,ő a közalkalmazott,vagy köztisztviselő,többnyire nem fizikai munkás. Az én szememben,az is ugyan olyan hasznos ember, aki az utcán összetakarítja a mocskot,lekaszálja a gaztengert,rendbe szedi az árkot. Nekik is járna a "normális" fizetés, arra speciel nem sajnálnám az adóforintjaimat.
bundi
@tivoli: pénzért nem is, de ha ingyen dolgozik, és a bérét a többi adófizető állja? úgy ki lenne az a hülye aki elhajtaná...
max kérnek rá még uniós támogatást is, és akkor itt a kánaán...
tivoli
@bundi: Nehogy aztán belátható időn belül eljöjjön az az idő, hogy még meg is vernek az ezért fizetett közmunkás legények, hogy nem viszed odébb a szarkupacot. Mint volt anno a középkorban.
bundi
@UKKAals: ne mond meg várj kitalálom...
öööö...
ööööö...
bocs nem tudom
telefonos segítség van,? mert ha nincs akkor csak találgathatok:
valami afrikai királyság?
vagy dél amerikai banánköztársaság?
nem tudom...
szabad a gazda
tivoli
@bundi: Nem kell a PIACI SZFÉRÁNAK ! Ez lényeg, mert csak ott fizetnek, ahol forintosítható hasznot hoznak az alkalmazottak. Kivétel a hozzáadott érték.
bundi
@tivoli: mondom én kintről bámulok borjú szemekkel az itt épülő új nemzetre (természetesen hungaricum ként működő)
itt azért a közmunkások sokkal toleránsabbak...
bundi
@tivoli: hát amíg pécsen a piaci szféra volt az egyik megrendelőnk (az aki kitalicskázta állítólag a pénzt) addig az ottani dolgozók is jól megvoltak (na nem túl jól, de nem nagyon panaszkodtak )
csak miután nemzetivé tettyésedett, aztán lett az ottaniak kb 20 százalékából árokparti munkás (már aki ott maradt)és ez akkor volt amikor a biogáz telep fejlesztéséhez készítettük a terveket, hogy ne kelljen tarra vábni a fél mecseket...
UKKAals
Olyan volumenű közmunkaprogramok, mint amilyet az elmúlt tíz év magyar kormányai szerettek volna elindítani a világ két országában ismeretes.

Az egyik Argentína, ahol a válságot követően indítottak egy Trabajar (Munka) névre hallgató nagy programot,

a másik India, ahol egy Falusi Garantált Foglalkoztatási Program nevű, közepesen sikeres közmunkaprogram működik.

Hogy miért nem csinálják másutt? Valószínűleg azért, mert eddig még sehol nem sikerült kimutatni, hogy jótékonyan hatna a valódi munkaerőpiacra való visszatérésre.

Ha valaki előveszi a Magyar Munkatervnek nevezett tervezetet, ott olyan számok röpködnek, hogy 290 ezer közmunkahelyet fognak létrehozni: ez kétszerese lenne a közigazgatásnak, és nagyobb lenne, mint az egészségügy vagy az oktatás egésze.

A közfoglalkoztatásra 2009-ben 62,3 milliárd forintot költött a költségvetés, ami az összes aktív foglalkoztatás-politikai kiadás 84 százaléka, majdnem az egésze. Ha a közmunkás-létszám a korábbinak kétszeresére-ötszörösére nőne, az horribilis kiadást jelentene, még ha nem fizetik ki a minimálbért, akkor is.

Nincs olyan költségvetés, ami ennek a költségeit elbírná.

Akkor lehetne megkockáztatni, ha átmeneti program lenne, ami hozzásegíti vagy rákényszeríti a segélyezetteket, hogy elhelyezkedjenek, visszatérjenek a valódi munkapiacra.

Magyarországon nem nagyon magas a csak alapképzettséggel rendelkezők aránya; ennél sokkal magasabb Olaszországban, Görögországban és főleg Portu gáliában, ahol a népesség majdnem kétharmadának csak általános iskolai végzettsége van. Nyugat-Európában is átlagosan magasabb a csak általános iskolát végzettek aránya, mint Magyarországon.

pintér figyelmébe ajánlanám az alábbi cikket ahol szakember mond véleményt nem egy hazárdirozó volt MSzMP-s belügyér szekértoló.(aki egyébként is monnyon le!)

„A munkaerőpiactól elszakított közfoglalkoztatás reprodukálja önmagát”
(Beszélő folyóirat, 2011. július–augusztus, Évfolyam 16, Szám 7)
Uborkakulcs
Nem lenne rossz ha az öltönyös urak példamutatásképpen kb 10 évre a közmunkások munkáját végeznék, azért a díjazásért. Csak, hogy tudják, miről okoskodnak a húsos fazék mellől.
dömdödöm
csak ti nehogy elterjedjetek az egész világon ,azt kívánjuk , de szerencsére vannak akik erre nagyon vigyáznak :-(
JAJMÁR
@moiszikf: 12:10 Igazad van, természetes, munkától függetlenül mindenki hasznos ember. Nem a mit, hanem a hogyan kellene, hogy számítson.
A bérekben mégis meg kell jelenni az elvégzett munka értékének, az mégsem normális, hogy az ország fele minimálbérért dolgozik. A legkisebb bérből viszont meg kellene, hogy éljen az ember.
moiszikf
@JAJMÁR: Ha a szülő dolgozik,akkor:
- A gyereknek bölcsi, ovi, napközi kell
- Esetlegesen,az idős,beteg nagyszülőnek ellátás, ápolás, felügyelet kell (Napközi otthon)
Ha ezt,a közmunkás igénybe vehetné díjmentesen,már azzal is hatalmas segítséget kapna. Ráadásul,az egyik legjobb rezsicsökkentés,ha egyszerre van a család minden tagja távol,ill. otthon.
gabrella
Emberjogi aktivisták nem emelnek szót a közmunka és rabszolga hasonlatossága miatt?
Ha közmunka van, akkor azt normál munkahelyként miért nincs???
sport50
így szépen megalakul,a felső tízezer,fideszesből persze,és lehet menni hozzájuk közmunkásnak,éhbérért!!!így még több marad nekik!!!
wolk
...az egész világon el fog terjedni a közmunka. Szerinte. Ami különben azt jelenti, hogy a belügyért egy kriminálisan tájékozatlan ember felel.

A közmunka nem új, bőséges elemzések vannak azzal kapcsolatban, hogy mit és miért nem old meg sem az alapszemlélet, sem az ennek keretében végzett közmunka, illetve gyakorlatilag ingyenmunka.

Azért persze a közmunkával kapcsolatban Pintér Sándor mást is mondott. Jelesül azt, hogy: „a közfoglalkoztatás nem az elvégzett munkáról szól, hanem az emberről, akinek a munkaereje nem kell a piaci szférának”. Amihez azért hozzátehetnénk, hogy annak a piaci szférának, amit többek között a kormány is alakít. S amely munkaerőpiacnak a közszféra is a részét képezi. Mert ez a piac nem az a piac, ahol a kormány ne jelenne meg piaci szereplőként. A belügyminiszter tehát világosan kifejtette, hogy a kormányzat gyakorlatilag lemond a munkanélküliség érdemi felszámolásáról.

...értelmetlen, és ezért is lélekromboló munkával törik meg az emberek lelkét és tudatát egyes diktatúrákban. Ugyanis kár lenne arról megfeledkezni, hogy a belügyminiszter szájából másként hangzanak ezek a szavak, mint egy, a jobbszélen felfutó, gigerli pártvezértől. A rendőri erőkért felelő miniszter ugyanis erőt, a kényszerítés lehetőségét, az akarat ellenére való igába hajtás lehetőségét is képviseli.

...a workfare nem ritka bizonyos esetekben, és az ennek keretében végzett közmunka sem kuriózum, a belügyi erőkkel kikényszerítve végzett, akár értelmetlen munkavégzés már a társadalmak szűkebb körében tekinthető általánosnak. A Harmadik Birodalom táborai, a Gulag, a hazai recski munkatábor ugyanis nem kifejezetten a demokráciáról szóltak. Miközben persze Pintér Sándor nem beszélt rendőri kényszerről a közmunkával kapcsolatban. Azonban ezt az extra-információt, mint korábban jeleztem, maga a pozíciója teszi hozzá a kijelentéséhez. S ennek fényében a nem olyan rég emlegetett bánya-újranyitások is új értelmet nyerhetnek...
moiszikf
@wolk: "Arbeit macht frei" - A módszer a régi, csak most a másik oldal alkalmazza.
kukac50
Megalázó bérért? Éljen meg Pintér ennyiből!
csikknorisz
Valaki megsúghatná ennek a ragyavert körömcipősnek, hogy nem csak síkhülye analfabéták, kizárólag segélyből élni szándékozó munkakerülők kényszerülnek közmunkára. Mert ezek szerint nem tudja.
szablyafűrész
Nocsak-nocsak, Pintérnek is jutott a szombathelyi "anyagból" ?
kiskutyauto
De ugye nem azért vannak tele a börtönök, mert nyomorog a társdadalom és a javakat az elit jogtalanul elbitorolja és minden létező vezető korrupt??? Ugye nem? Akár azért beszél ilyen hülyeségeket Don Pintér mert buta, akár azért mert hazudik, mindkét esetben nagy szégyen... De az igazság a kettő között van mint mindig nyilván: buta is és hazudik is.. hajrá Orbanisztán hajrá Abszurdisztán
kedwes
Tévedés!
A közmunka minden NORMÁLIS DEMOKRÁCIÁBAN csak is a büntetés végrehajtás bevált eszköze!
Nem úgy mint Magyarországon, ahol a a közmunka, a jelenlegi kormány spórolása a gazdagoknak!
Halszem
Alig várom, hogy többet halljak Pintér közmunkásról!
soljanka
Tehát államostítsuk a közműszolgáltatókat, és akkor ott dolgozzanak a közmunkások negyvenezerért.

Ti drága mutyisz szavazók ezt érdemlitek!
Írjátok alá a rezsicsökkentést fejenként hússzor!
Ikszeljetek a Fideszre!
Megérdemlitek azt havi 40ezret. Mert annyit értek, amennyitek van! Illetve lesz: 40ezret.
Én nem azért megyek el ebből az országból, mert keveset keresek, hanem, mert ilyen hülyékkel vagyok körülvéve.
kkalman
@human: Én azért a milliókat is sajnálom tőlük, mert teljesítmény nélkül kapják, és gyarapodnak a mi kárunkra.
kkalman
Ennek a ragyásnak, hogy nem sül le a pofájáról a bőr?
"...a közfoglalkoztatás nem az elvégzett munkáról szól, hanem az emberről, akinek a munkaereje nem kell a piaci szférának."
Szép mondat. A piaci szférának nem kell az ember munkaereje rendes fizetésért, de közmunkásként már megcsinálhatja ugyanazt a munkát.
Nem hiszem, hogy volt valaha ennél aljasabb kormány az országnak, de ha rajtam múlik, nem is lesz.
Tekla
A közmunka és az ingyen munka között van különbség? Nálunk a belük kilóg a közmunkásoknak úgy dolgoztatják őket ,mint az állatokat . A nagy hősségben a 46 kilós nő beöltözve talpig bozótvágóba ,megállás nélkül ájulásig . Unatkozó nyugdíjasok ,függöny mögül kukkolták ,ha meg állt felhívták az önkormányzatot ,hogy nem dolgozik. És van pofájuk ilyet nyilatkozni.
Tekla
@soljanka: Ja ez történik most. Bármely cég kölcsönözhet közmunkást az önkormányzattól.
mátmar
Ha rajta múlna biztosan! Csak a világ többi része tudja, hogy az érte kapott pénzből nem lehet megélni! Egyébként a világ egy részén van. Csak ott a kisebb súlyú bűncselekményekért elítéltek végzik.
Gyuri Géderről
Magyarországot ebbe az irányba tolja a fideszkdmp. Cselédek, napszámosok, kisemmizett zsellérek országa leszünk
hattorihanna
Sanyi bá,ha magukon múlik,az egyszer tuti biztos hogy el fog terjedni.
Uborkakulcs
A közmunka programot is meg kellene vizsgálni. Miért nem azon dolgozik a tisztelt vezetés, hogy a magyar szétb@szott, pofátlanul elrabolt- privatizált - ipart, agráriumot újraindítsa? Régen az "átkosban" is voltak képzetlen, vagy alacsonyan képzett emberek. Akkor a közmunka a fenyítés eszköze volt. És az ország tönkretételében a Cucialisták és a Viktor kormányok is részt vettek. Hát ezeket az okozott károkat dolgoztatnám le a teljes bagázzsal meg a sleppel is.
mercis 26
sz@rba lennél,ha a szervezett bűnözés terjedne el!
senki nem szereti a konkurenciát.
Uborkakulcs
@soljanka: Majd meglátod külföldön, hogy lehetsz akármekkora nagy szakember, akkor is bevándorló leszel , azokat pedig nagyon, de nagyon nem szereti a kinti köznép. Az EU - n belüli egységes bér, csak kirakat. Én két évet dolgoztam mérnökként -!!!- Nagy Britannia autóiparában, Britt támogatással. Látod, mégis itt vagyok, pedig nagyon, nagyon nem kerestem szaru + telefon + autó! De, neked majd biztosan bejön, hiszen miért ne. De remélem nem állsz be azok közé, akik, mosogatói fizetésükből rendelnek a repülőn- nagy spórolások árán- 12€-s vörösbort. Sok sikert külföldön, de nem feledd: ott sincs kolbászból a kerítés,és nincs ingyen semmi.
gabrella
A gazdagok összefognak a kisember sanyargatására, csak a kisember nem fog össze,pedig mi többen vagyunk sokkal-sokkal!
soljanka
@Uborkakulcs: Drága Ubi!
Nem tudom még, hogy mi lesz.
De szerencsére nem úgy nőttem fel, hogy egy országra kelljen összpontosítanom. A középiskolát sem itthon kezdtem-bár itt fejeztem be.
Az életem során sem itthon dolgoztam mindig.
Viszont bármikor külföldön dolgoztam, jobban megbecsültek, jobban kerestem. És élveztem, hogy európai vagyok. És szerettem,hogy ott szeretnek. Persze nem voltak beilleszkedési problémáim, mivel beszélek nyelveket. és soha nem kezeltek idegenként. (Illetve néha- néhányan igen, de ők voltak kevesebben)
Csak elkapott ez a "magyar vagyok,érvényesüljek itthon" hullám.
Meg családügyi betegségek - így most itt vagyok.
Sajnálom, hogy neked nem jött be, és remélem, hogy érdemes volt visszajönnöd, és megtaláltad itt a számításaid.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.