Februárban újabb történelmi csúcsra érkezett a magyar államadósság, írtuk tegnap. A Fidesz sajtóirodája ma mindenre magyarázatot adott: szerintük Magyarország államadóssága a Gyurcsány-koalíció alkalmatlanságát bizonyítja, hiszen az azért magas, mert a Gyurcsány-kormány eladósította, tönkretette az országot.

Februárban a magyar államadósság 23 ezer milliárd forint volt, 2 ezer milliárddal több, mint a kormányváltáskor, és meghaladja a GDP 80 százalékát.

A Fidesz közleménye szerint a Gyurcsány-kormány eladósította, tönkretette és csaknem Görögország sorsára juttatta az országot. Nyakra-főre vette a hiteleket, mert hitelfelvétel nélkül képtelen volt kormányozni, nyugdíjat fizetni és a folyó kiadásait rendezni – közölték.

"Maguk is elismerték, hogy közben majd beledöglöttek, hogy úgy kellett tenni, minthogyha kormányoztak volna. E helyett hazudtak reggel, éjjel, meg este" – fogalmaztak.

A közlemény szerint a kormány a gyurcsányi államadósság csökkentésén dolgozik, és idő előtt visszafizette a Gyurcsány Ferenc által felvett IMF-hitelt.

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
Hát ez már a kopasznak is hajmeresztő !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sziszifusz
Hát ez már a kopasznak is hajmeresztő !
Sziszifusz
Minden rosszért Gyurcsány a felelős, minden jóért Orbánnak kell köszönetet mondani !!
leszúrt rittberger
Ja, visszafizették az IMF-hitelt, cserébe a kötvénykibocsátásokkal, állampapírokkal szereztek helyette a piacról pénzt, amit sokkal rosszabb kamattal kell majd visszafizetni.

Az IMF azóta is keresi, hogy ekkora barom ország van-e még egy a Földön. De legalább lehet csujogatni a Békemeneten, hogy "kiűztük a bankokat".
szablyafűrész
Na, akkor nézzük, hogyan hazudozott a Fidesz az IMF hitelről:

2010. május 12. Nekünk nem főnökünk sem az IMF, sem az EU (...) Sokat számít az IMF és az EU szava, de legfontosabb mégis a pénzpiacok bizalma. Nekünk ezt kell visszaszerezni. (Matolcsy György a Magyar Nemzetnek)

2010. július 19. A Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni (Matolcsy György)

2010. július 22. Magyarország köszönettel tartozik a IMF-nek, hiszen amikor 2008-ban a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét, és szinte összeomlott a magyar gazdaság, akkor a valutaalap készségesen segített. Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani (Orbán Viktor a Parlamentben)

2010. június 7. Nagyon sokfajta gazdaságpolitikai elképzelés van a világban, az a gazdaságpolitika, amit javarészt az IMF tanácsára, és saját kútfőből a szocialista kormány követett, egy folyamatos megszorítást jelentett, folyamatosan visszafogta a magyar gazdaság növekedését, s állandóan lefelé húzó spirálba vetette a gazdaságot. (Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Parlamentben)

2010. december 9. Magyarország rendkívül hálás az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért. Azóta azonban a helyzet jelentősen megváltozott, az országnak ma nagy mennyiségű tartalékai vannak, és nem is használta fel teljes egészében a támogatási keretet. Magyarország akadálytalanul hozzáfér a nemzetközi tőkepiacokhoz, és könnyedén tudja finanszírozni magát e piacokról. (Martonyi János külügyminiszter a brit közszolgálati hírtelevízió HardTalk című műsorában)
szablyafűrész
2011. január 18. Visszafizetjük az IMF-től fölvett hatalmas hiteleket. Ennek következtében a jelenlegi 80 százalékról február/márciusra 72-73 százalékra fog csökkenni az államadósság mértéke. Higgyék el nekem, Európa még csodálkozni fog azon, mi mindenre képes Magyarország. (Orbán Viktor a Bildnek adott interjúban)

2011. február 10. A bankadó és a válságadók bevezetésével, valamint a nyugdíjrendszer megmentése érdekében tett intézkedésekkel az ország a saját lábára állt, és sikerült elkerülni a Nemzetközi Valutaalap által diktált megszorítások bevezetését. (Szijjártó Péter idézi Orbán Viktornak a siófoki Fidesz-KDNP frakcióülésén elhangzott szavait)

2011. március 29. Azért vettük fel ezt a hitelt, hogy az IMF-nek a lejáró hitelét vissza tudjuk fizetni. De így legalább a pénzügyi függetlenségünket visszanyertük (Orbán Viktor a hárommilliárd dollár értékű magyar államkötvény-kibocsátásról)

2011. május 3. Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF kipaterolása volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban. (Matolcsy György a Széchenyi Klub ülésén)

2011. május 30. Nem helyes, ha egy országot nemzetközi pénzügyi szervezetek finanszíroznak a piac helyett; a kormány éppen ennek jegyében választotta a Nemzetközi Valutaalap helyett a pénzügyi piacokat. Biztos és kiszámítható gazdaságpolitikát csak akkor lehet folytatni, ha az ember nem számíthat pénzügyi engedményekre. Egy ilyen, az államadóssággal és a munkanélküliséggel egyszerre háborúban álló ország számára, mint Magyarország szigorú pénzügyi ítéletre és körülményekre van szükség, amit a piac tud garantálni. Ha nem ezt tesszük, sosem a saját, mindig csak valaki más lábán fogunk állni; hol az unióén, hol az IMF-én, hol valamilyen más nemzetközi szervezetén (Orbán Viktor a Parlamentben)
szablyafűrész
2011. július 3. A külföldön leírt magyar gazdaság és Magyarország felemelte a fejét. Nem hagytuk, hogy IMF-hétszéllel folytatódjon a megszorítások politikája (Orbán Viktor a XXIV. Fidesz-kongresszuson)

2011. július 7. A magyar tapasztalatokat egy sor más válságban lévő ország használhatja, amelynek az IMF vagy az ecofin más utat ajánl...Tagok vagyunk, részvényesek, de nincs szükségünk az IMF segítségre, nem kuncsorgunk pénzért. (Matolcsy György a külgazdasági szakdiplomaták budapesti éves értekezletén)

2011. szeptember 29. Magyarország nem tervez újabb megállapodást az IMF-fel (Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár Pécsen, a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésének szünetében)

2011. szeptember 12. Ha nem fizetjük vissza az államadósságot, akkor az éppen lejáró követeléseinket valaki más fogja helyettünk fizetni. Így kerültünk az IMF hóna alá többször is a magyar történelem során. Miért kéne nekünk visszamenni oda, ahonnan nagy nehezen, a nemzetközi piacok bizalmának, fölépítésének feladatát elvégezve végre kidolgoztuk magunkat? (Orbán Viktor a Parlamentben).

2011. október 26. Az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna (Matolcsy György a Heti Válasznak)

2011. november 5. Ahol az IMF előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett a következmény (Kövér László a Fidelitas országos választmányának tisztújító ülésén).

2011. november 10. A magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap nagylelkűsége helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez nagyon kockázatos döntés volt, de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják (Orbán Viktor a London School of Economics hallgatóinak tartott előadásában).
szablyafűrész
2011. november 14. Nincs arra szükség, hogy a kormány készenléti hitelmegállapodást kössön a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). „Nem ez a gazdaságpolitika van most, mi a pénzpiacokról finanszírozzuk magunkat és képes Magyarország arra, hogy a saját lábán álljon” (Szijjártó Péter)

2011. november 14. Ez a hárombetűs intézmény mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket. Így hát nem rá, hanem ellene hangoljuk a gazdaságpolitikát (Matolcsy György a parlamentben)

2011. november 15. Magyarország már nincs az intenzív részlegen, ahol 2008-ban, az IMF-segélycsomag idején volt. (Orbán Viktor november a The Economistnak adott interjúban)

2011. november 17. Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről (A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye)

oszt' jó napot !...wazzeg...
coyote3
Amikor a főoldalon megláttam a címet arra gondoltam, hogy némi szarkazmussal azt írom majd, hogy a "Gyurcsány a hibás" ... De amikor megnyitottam az oldalt, akkor jöttem rá, hogy ez nem is vicces. Halál komoly...
trenszmen
Köpje szembe magát minden agyhalott birka fidesz szavazó!!!
Nap nap után szédületesebbnél szédületesebb hazugságokat pofáznak és a sok birka még tapsol is hozzá!
Gratulálok!
DR Eric CARTMEN
Nem értem mi a baj ezzel az államadósság növekedéssel. Hát nem megmondta az Orbán miniszterelnök, hogy Magyarország jobban teljesít? Most kérem tisztelettel a csúcson vagyunk, mert sikerült megdönteni minden történelmi adósságszintet is a magyar kormánynak. Na de ne csüggedjünk, lesznek még újabb rekordok itt, mert hamarosan felveszi a délceg járású felcsúti géniusz a Paks 2. atommáglyáira az oroszoktól azt a néhány ezer milliárdot, utána egészen biztosan nem lesz a közeljövőben még egy magyar vezetés, aki megdöntheti majd az új csúcsot, vagy netán bármilyen hitelt tud majd felvenni. Ugyanis a háromszoros bóvli országnak, amelyik persze ebben is jobban teljesít, a kutya sem fog adni egy huncut petákot sem.
adrenalink
Mért magas, mért magas? Mert nem olvasta az Alapörvényt! Kerényi monnyon le!
szaboria1
@adrenalink: Találó volt az Alapörvény. Mert az egész egy örvénylő zagyvaság lett.
kamazuka
Mondják,ha oda lennél állítva,te mit csinálnál.Azt gondolmom sokat nem,mert a nagyon gazdagoktól láttam,hogy nem csinálnak nagy dolgokat,csak kicsiket,de azt precizen és következetesen.
Nem fogadom el ezt a kormány általi magyarázatot,még bigott fideszesként sem.Gyenge harmat,harmat gyenge kifogás.
Kezdeném azzal és egyben itt fejezném be,hogy nem a Gyurcsány kormány a felelős.A mai helyzetet elő kellett készíteni.valamikor régebben.Véleményem szerint,ez az előkészítés a Horn kormány idősztakára datálható.Privatizációs elszámoltatás.Hova vándoroltak a milliárdos értékek fillérekért.Milyen törvények nehezítették a hazai gazdaság talpon maradását,hogy a hazánkba érkező multik aratása zökkenő mentes lehessen.Gondolok az állami támogatások késői kijuttatásához az érintettek irányába.Politikai elszámoltatás hiánya égbekiáltó hiba.Számviteli törvény csapnivalóan rosz.Sokan érdeklődnek mire alapozom.Egyszerű valamit tudatosan kellet roszzúl megalkotni szakvéleményezni ellenjegyezni,hogy a devizahitelezés bűnös gyára egyáltalán megvethesse lábát ebben az országban.A bérek alacsonyan tartása a reklámokra elköltött milliárdok a Neked ez meg az jár iparága.Ami a munkáról az új termék előállításáról szólt,az mind falakba ütközött,miközben a tőzsde károsúltait ahogyan a rossz pénzkihelyezés mutyijával szórakozó bankokat a befizetett adóninkból kártalanították konszolidálták.Csak ki emlékezik már ezekre.Nekem muszály emlékeznem,mert a politikai elit ellopott az életemből 24 évet és nem képes elszámolni vele.
gibgab
" A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..." (Hofi Géza)
Egyre jobban utálom a narancslét.
soljanka
@Sziszifusz: "Hát ez már a kopasznak is hajmeresztő !"

kopasznak igen, a mutyisz hívőnek nem :(
synce
Most van nálunk a félelem bére! Félünk, vagy inkább rettegünk a választásoktol. Ha újra válasszák a fideszt két éven belül totál csödbe jut az ország. Hiába csökkenti a "Köztársasági elnök és az Alkotmány biróság jogkörét a nem hozzáértő honatyáinkból álló kormány, hogy a pozicióját még tovább erősitse, nem lesz elég az a multigazdag réteg amit a fidesz csinált és a szemellenzős fanatikusok is felörlödnek (ök is éheznek) és akkor rosszabb lesz mint Ukrajna. Ez a kétkezi munkásokból álló réteg akit kicsavartak, kiszipojoztak és nincs már mit elvenni tőlük akkor, hogyan tovább? Miből lesz pénz? A magánnyugdijpénz már elvették, negyven négy adófajtát bevezettek, Az oktatásügyből és az egészségügytől elvet milliárdokat stadionok épitésére forditja. Ott ahol még foci sincs. Napestig lehetne sorolni azokat a rossz, buta, meggondolatlan döntéseket amiket négy év termése, de egy nincs közötte. A gazdaság beinditása, munkahely teremtés. Szakmailag nem értenek hozzá és ebből nag gond lesz
kevijenicsaja
EZÉRT:
"Sosem gondolnád, kik kapják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon
2014. február 28., péntek 9:32 Napi.hu

A nyugdíjasok elitjét továbbra is a volt fegyveres testületi dolgozók adják, a még korhatárt el nem ért nyugdíjasok átlagosan 199,9 ezer forintot kapnak havonta - írja a Napi.hu.

A magas nyugdíj nem az egykori magas fizetéseknek a következménye, hanem a korábbi szabályok szerint e fegyveres testületeknél eltöltött éveket magasabb szorzóval vették figyelembe - így könnyen összejött akár 40-50 éves szolgálati idő - ennél kisebb tényleges szolgálat alatt."
human
Néztem az M1 híradót. 80%-ban gyurcsányozás és a "hazudott" szó ismételgetése ment. Ezek szerintem lefekvés előtt benéznek az ágy alá is, nem-e ott van Gyurcsány :)
Az államadósság a fidesz alatt 2000 Milliárddal emelkedett? Ez már függőség, hogy ezért is őt akarják keresztre feszíteni. Tán a stadionokat is miatta kellett építeni? 4 milliárdért egyetlen nyamvadt festményt venni? Növelni az alsó rétegek adóterheit?
szablyafűrész
@kevijenicsaja: Benned egy közgazdasági szakzseni veszett el...de az jól elveszett !
pbalage
egyébként hol a f@szban ilyenkor van entero?
Beleunt az orbanizmusba?
pbalage
vagy tán lefizették valami frankó mutyival?
Meine Ehre heisst Treue
Félelmetesek! Egyáltalán nem zavarja ezeket az elmeháborodott rablókat, hogy 4 éve 2/3-al ők uralkodnak...
Ennyi erővel a törökökre is lehetne fogni a mai helyzetet.
mekkelek
Tuti hogy ezek a gyerekeiket is a Gyurcsánnyal riogatják otthon.
dr. prédikátor
@pbalage: Hol van, hol van!!!Hát a gazdája a cigus fecalicus most tölti fel!!DDDDDD:)
almosd
Ha azt nézem hogy ellopták a 3000-milliárdos nyugdíjat és közben mindent emeltek és lenyúltak akkor azt kell mondjam hogy ló...szt se csináltak ,csak mi nyögünk nehezebben.
nusika
A közlemény szerint a kormány a gyurcsányi államadósság csökkentésén dolgozik, és idő előtt visszafizette a Gyurcsány Ferenc által felvett IMF-hitelt."- én úgy emlékszem, hogy a Gyurcsány által felvett hitel egy része(4000 milliárd) letétbe volt helyezve és ezt Orbán a MOL részvények megvásárlására forditotta, ami másnapra már sokkal kevesebbet ért!
F_Viktor
@kevijenicsaja: Azt se felejtsd el, hogy többek között a HM, BM dolgozói 100 százalékos nyugdíjat kaptak, s ne keress ebben semmi törvénytelenséget!
alterego56
Ma már kevés a ez "emúttnyócév"-ezés. Az ökörségeitek nem lehet a végtelenségig a a baloldal nyakába varrni. Hazudozásban, anarchiában jobbak vagytok, teljesítményben még holtverseny sincs. Az a kormány amelyiknek a népe és gyermekei éheznek, és ennek ellenére stadionokat épít, műkincseket vásárol az adófizetők pénzén, az a kormány egyenlő a Janukovics félékkel, takarodnia kell.
vörösfuvalat
@kamazuka: Azért ez nem így van .
Szerintem egyetlen kormány a Horn kormány volt amelyik azt tette amit kellett és ha nem engedi el Bokrost és tovább folytatják a megkezdett reformokat sokat nyert volna az ország. Egy egészséges gazdasági szerkezetű,növekvő gazdaságot /5.8%/ adott át a Fidesznek.
Ez annál is nagyobb teljesítmény volt mert a magyar ipart a nagy likvidátor Antal és társai verték szét. A privatizációs bevételekből Hornék a 90%-os adósságot 54% -ra nyomták le.Az a konszolidálás működött, egyértelműen növekedéssé változtatta az MDF után maradt csődhelyzetet.
A mostani nem megszorító kormány 380milliárddal nagyobb terhelést ró az adófizetőkre,szétbaszta a pénzügyi szektort lefékezte az összes innovatív ágazatot.
Jó ha négy év alatt összesen 2,4%-al nő a gazdaság.
Tudod mikor kezdett az ország elcsesződni? Az első Orbán kormánnyal és folytatódott a folyamat mostanáig.
Tudod rajtad kívül még sok embernek megnyomorították az életét ezek a vezetők.
Megtehetik mert hülye szolgalelkű ostoba népség a magyar magamat is beleértve.
Ha nem ilyenek lennénk nem mernék ezt csinálni.A mi szégyenünk nem másé.
Desischado
Nevettem egyet, mert haláli, hogy ezért is Gyurcsány a felelős! Ezek annyira be vannak gőzölve, hogy a mocskolódáson, meg a vádaskodáson kívül, - na meg a rabláshoz, - nem értenek! Ha tényleg tudnak csalással nyerni, itt második Ukrajna lesz, isten ne adja!
Pisti271
Hogy is volt ez az IMF történet?
Nekem úgy rémlik Gyurcsányék vállaltak bizonyos feltételeket a visszafizetés érdekében.
Tizenharmadik havi juttatások elvétele és egyéb megszorítások, vagyis biztosították a törlesztés feltételeit is. Nem kellene ezt visszaadni, ha már letelt a hitel? Ja és volt ígéret tizennegyedik havi is. Na jól van, az csak szóban, nem szerepelt a programjukban. :)
kkalman
@Pisti271: Volt egyáltalán programjuk? Semmi kézzelfoghatót nem mondtak. Semmi olyant, amire azt lehetett volna mondani, hogyha ez megvalósul, akkor a magyar gazdaság fejlődésnek indul.
Ebből a nagy büdös semmiből sikerült nekik egy Gyurcsány nevű mumust faragni, amivel most megpróbálják a népet riogatni. Ez sem megy nekik, mert csak a narancs birkákat sikerült eddig a Gyurcsány fóbia hatása alá vonni. Sajnos elég sokan vannak.
laszlobihari
"Kiderült, miért magas az államadósság". Mert xar a kormány!
bakegya
@kamazuka: okos.Szélhámos bandák sorozata telepedett ránk,és voltak olyan felelőtlen magyarok akik még annak se számoltak utánna ,ha valamit kihoznak az üzletből már a felét sem éri-a deviza alapu elszámolás az meg az ami.
egyember
@vörösfuvalat: A rendszer(?)váltás utáni privatizáció kemény dolog (volt). Mo-on nem volt tőke (a szoc. korszakban lehetett lopni -kicsiben- mindent, loptunk is ... pardon: szocialista megőrzésre vettünk át dolgokat), de komoly tőkét gyűjteni szinte lehetetlen volt. Ha valaki "fillérekért" (csak ennyi volt neki) privatizált valamit, csak külső forrásból (kölcsön) tudott fejleszteni. Ha ügyes volt, jól mérte fel a lehetőségeket, sikerrel hozott létre egy vállalkozást, munkahelyeket teremtett. Ha nem, bukott (mindent, a kölcsönt is). A nyugati tőke elsősorban piacot keresett, vagy olyan termelőkapacitást, ami neki megérte, nekünk nem mindig. Amit magyar ember nem vett meg (nem tudott megvenni és fejleszteni), a nyugatnak meg nem kellett, az elrohadt.
Ezek a körülmények voltak azok, amiket a "rendszerváltó" elit (jogászok, "szép"lelkek) nem tudott (nem akart?) felmérni, megérteni, ők csak azt tudták sugallni, hogy egy csapásra Kánaán lesz Mo.
Nem lett.
kamazuka
@vörösfuvalat: Annyira jobban teljesítünk,hogy a politika,sőt a gazdaság megengedheti magának azt a luxust,hogy a fizetés 15-20%-át zsebből zsebbe adja.Nos ha így állnak a dolgok akkor a választások nem az adófizetésről a következetes teherviselésről szól majd,hanem a lopj ha tudsz elvéről.
rugacs
Olvasom ezt a sok "nagyon okos" hozzászólást...!! :-)

Hogy itt mennyi zseni közgazdász van... ! :-)

2002-ben az államadósság: 8000 milliárd volt!
2010-ben: 23000 milliárd!

Ha valaki nem fejszámoló vagy nincs számológépe, akkor segítek: az mszp 8 éve alatt az államadósság 15000 milliárddal nőtt!

Most állítólag 25000 milliárd, vagyis az elmúlt 4 év alatt 2000 milliárddal nőtt!

Az mszp 8 éve alatt évente nőtt majdnem ennyivel!! (1875 milliárd/év)

Ha teszem azt, kormányváltás idején lehetősége lett volna a kormánynak arra, hogy 0-ról induljon, akkor ez most azt jelentené, hogy jelentősen (számolja ki, aki tud számolni és van hozzá kedve!) csökkent volna az elmúlt 4 év alatt az adósság, hiszen - bár 2000 milliárddal nőt összegszerűségében - azonban azt méltóztatik elfelejteni, hogy az elmúlt 4 év alatt törlesztették is a meglévőt rendesen!!!

Hajrá balkatyvasz!!

Ti aztán tudtok!!
spu00
@rugacs: Ha még hozzá vesszük, hogy a 2002-s 8500 milliárdos adósság miként, s ki által jött létre, s hozzá vesszük a 2004-2008 közötti állami vagyon áron aluli eladását, akkor nem tudom miről beszélnek az ellenzékiek? A kormány bejelentette, hogy a kedvező feltételek miatt a márciusban és áprilisban lejáró hitelek fedezetére korábban bocsájt ki állampapirokat. De azért lehet mocskolódni, s élvezni az elmúlt 4 év eredményeiből származó előnyöket, gondolom ezeket nem utalták vissza az állam kasszába, mert ez Önöknek jár, még akkor is ha utálják a jelenlegi helyzetet.
szablyafűrész
@rugacs: Mióta itt szerepelsz, azóta tudom, hogy a sötét anyag igenis létezik ! (bocs')

Mekkora államadóssággal adták át a szocik a kormányrudat ? kb. 20 mrd.-dal !

Mennyi most ? 22.8 ,mrd-t !

Van kérdés ?
szablyafűrész
"..azonban azt méltóztatik elfelejteni, hogy az elmúlt 4 év alatt törlesztették is a meglévőt rendesen!!!"

Törlesztették ! ja ! Az elkommunizált magántulajdonból ! (manyup-pénz, ha bonyolult lenne ! )
rugacs
@szablyafűrész: Igazad van, vehettek volna fel ők is pár ezer milliárd hitelt még (törlesztésre, ellenben az mszp-vel, akik a jólétükre vették fel), hogy sose legyen vége...
De látom, nem csak számolni nem tudsz (az általad említett 20 mrd valójában 20 ezer mrd!, de rossz az infód, mert volt az 23 is), olvasási problémáid is vannak (mert írtam az összegeket). Az önkritika hiányán túl...

ZSENIKÉM!
szjupermen
Ezek után úgy látom, hazánkat nem emberek kormányozzák, mert akik így nyilatkoztak azok egyszerűen csak állatok.
kkalman
@szjupermen: Bántottak Téged az állatok, hogy sértegeted őket? :-)))
szjupermen
@kkalman: Igazad van. Elnézést kérek az állatoktól, hogy egy napon említettem őket a kormánytagokkal. ;-)
szablyafűrész
@rugacs: - Ostobaságot teccel mellébeszélni - drágaságom, de ez nálad nem új ! A 2010-es fideszes vizsgálat sem azt állapította meg, hogy a balos kormány a " saját jólétére " vette volna fel az IMF-htelt !

- az értelmesebbje természetesen tudja, hogy nem pusztán 22.9 milliárd államháztartási hiányt okozott a fidesznyik, amikor egy Eltolcsy is 6 milliádot tett félre kampánycélokra !

- a válság szót nem engedik gazdáid leírni, mint anno a megszorítást ?

- mert hogy Orbán, a FAZ-nak adott nyilatkozatában elismerte Bajnai- kormány válságkezelő hatékonyságát !

- mert menyivel is vagyunk beljebb, hogy 2013 augusztusában a lenyúlt magántulajdonból törlesztett Orbán és nem 2014. márciusában, amikor amúgy is lejárt volna a hitel utolsó törlesztője is ?

"ZSENIKÉM"... ...
mariaberta
@rugacs: Persze, hogy törlesztett, majdnem az egész magánnyugdíjat erre fordította, persze azért maradt egy kevéske egyéni célokra is.
Bár én is azok közé tartozom, aki nem egy matematikai zseni, de azért egészen hülye nem vagyok. Bár mennyire is szeretnéd.
szablyafűrész
@rugacs !

Csak neked - csak tőlem "zsenikém":

Tehát az államadósság alakulása 2000–től 2010. év végéig:

2000. 55,2 %
2001. 53,1 %
2002. 55,6 %
2003. 58,0 %
2004. 59,3 %
2005. 61,7 %
2006. 65,6 %
2007. 66,2 %
2008. 73,0 %

2009. 80,0 %
2010. 82,5 %

2002-ben a költségvetési hiányt a leköszönő Orbán kormány azzal csökkentette, hogy mintegy 360 milliárd forintot „eltüntetett” az MFB hitelállományában. Ez az az évi GDP 1,2 %-t tette ki, tehát az államadósság 2002-es számában ezt is figyelembe kell venni, ugyanis a Medgyessy kormány ezt az összeget az MFB portfóliójából kiemelte és elszámolta a költségvetés hiányaként a 2002 évi zárszámadáskor. Ugyanezt a trükköt megpróbálta Medgyessy is, de Orbán utasítására Szapáry György akkor MNB elnökhelyettes feljelentette az országot Brüsszelben, ezért Medgyessyék kénytelen voltak az autópálya-építési pénzeket a költségvetés kiadási oldalán elszámolni. Szapáry György ma országunk washingtoni nagykövete. Ugyanakkor már Orbán 300 milliárd forinttal megugrasztotta a hiányt azzal – de ennek hatása is a 2003. évben jelentkezett igazán – hogy beindították 30 millió forintig az államilag támogatott lakáshitelt, amit később kiterjesztettek a használt lakások forgalmára is, így elveszítvén még azt a hasznot is, hogy a hitelek legalább motorjai legyenek az építőiparnak, és a már említett, az MFB-nél elrejtett 360 milliárd ehhez még hozzáadódott.
szablyafűrész
Aztán jött Medgyessy kétszer 100 napos programja, aminek közgazdasági megalapozottsága ugyan egyáltalán nem volt, de szociálisan nagyon is igazságos volt, és amelyet a Fidesz is megszavazott, ami durván 800 milliárd forint többletkiadást jelentett a költségvetésnek, a négy évre elosztva fokozatosan bevezetett 13. havi nyugdíjjal, és az özvegyi nyugdíjak rendezésével, a családi pótlék felemelésével és progresszívvá tételével, a 13. havi családi pótlék bevezetésével stb. együtt. A hiány is, meg az államadósság is elszaladt, amint az a fenti táblázatból is kitetszik.

Gyurcsány első kormányzása idején már érezte, hogy Magyarország egyensúlyi helyzete megbomlott, az államadósság elszállt, a költségvetési hiány mindig magasabb a maastrichti kritériumokban előírtaknál, de béna kacsaként viselkedett, mert 2006–ban választást akart nyerni. Ezért távoli jövőt vizionált a kampányban és a közvetlen teendőkről egy szót sem szólt.

De ellenfele – aki akkorra már sikeresen blokkolta például a gázár rendezését, a kormány meg gyáván engedett ennek a nyomásnak – mindenre ráígért, amit addig a két szocialista kormány – az államadósság terhére – szociális téren elért. Ígért 14. havi nyugdíjat, ingyenes autópályát, benzinár-kedvezményt a vidékről kocsival bejáróknak, évenként átlagosan 25 %-os mértékű reálbér–emelkedést, stb., nem folytatom, olyan ígéreteket tett, amik a büdzsét sokkal jobban megterhelték volna, mint az addigi szociális kiadások, és még inkább hozzájárultak volna az államadósság növekedéséhez.
szablyafűrész
2009. március 21-én Gyurcsány – talán elfáradt, talán nem akarta már vállalni a további szükséges megszorításokat, talán el is gyávult – lemondott a miniszterelnökségről és később a pártelnökségről is.

Bajnai Gordon és csapata tovább vitte ezt a vonalat. További – itt most már nem részletezett, fájó, ám a jövőbe mutatóan kedvező tendenciákat is felvázoló – megszorító intézkedésekkel sikerült Magyarországot ismét a nemzetközi pénzpiacról finanszírozhatóvá tenni. Ezzel a recesszió közepette is sikerült az ország tőkevonzó képességét helyreállítani – az ellenzék által sulykolt antikapitalista jelszavak közepette – először csak úgy, hogy az iparági leépítések nem a magyarországi leányvállalatokat érintették, később effektíve újabb befektetői tőkék jelentkezésének az elérésével.

És volt még egy nagyon fontos eredmény! Az államadósság ilyen körülmények között sem nőtt tovább, maradt 80%.

Bezony ! "ZSENIKÉM" !
szablyafűrész
Ám az Orbán-gengszterkormányt igazából nem a sunyi pénzügyi húzásai írták ki Európából, hanem a sunyi, részrehajló törvénykezés is !
Mindent megtettek azért, hogy a politikai felelősségből büntetőjogit faragjanak, ont azok, akik a hivatali visszaéléstől kezdve, a hűtlen kezelésen át egymás között tologatják a közpénzt, míg az el nem tűnik valakinek a számláján !
Különben egy soha nem vállalkozott Orbán, hogy a francban gazdagodott volna hivatali évei alatt ?
Nincsenek csodák !

Amióta Európát Európának hívjuk – már akkor is, amikor népünk még a keleti sztyeppéken nyargalászott – de bizonyos értelemben már régebb óta, a büntetőjognak két fő elve van. Az egyik a nullum crimen sine lege, a másik a nulla poena sine lege elve. E két elv együttesen alkalmazandó és az első elv azt jelenti, hogy semmilyen törvény nem alkalmazható visszaható hatállyal, a másik pedig azt, hogy senkit büntetni nem lehet azért a tettéért, amit a tett elkövetésekor törvény nem tilt vagy tiltott.

Már az is mocsok dolog, hogy azt sugallják, hogy az államadósság növekedése bizonyos magánvagyonok növekedését szolgálta, Gyurcsány, Veres, Bajnai és Oszkó magánvagyonai gyarapodtak, de a büntetőjog visszaható hatályú alkalmazására a náci Németország „jogrendszere” óta nem volt példa, előtte meg vagy kétezer éven át.

Oszt' jó napot ! - "ZSENIKÉM" !
rugacs
Zsenikém, valami nem stimmel:
2002. 55,6 %
2005. 61,7 %
2006. 65,6 %

"Gyurcsány első kormányzása idején már érezte, hogy Magyarország egyensúlyi helyzete megbomlott, az államadósság elszállt,"

Rosszul érezte, hiszen az általad ismertetett adatok szerint akkor még épphogycsak magasabb volt, mint 2002-ben!

És Zsenikém, azt még kifelejtetted ebből az okfejtésből, hogy az adósságunk abban az időben ugrott meg meredeken, amikor még "dübörgött" a gazdaság, nem volt válság, az embereknek voltak megtakarításaik, volt munkahelyük, volt miből költeni.

Ezzel szemben az elmúlt 4 év kemény válságban telt el, létbizonytalanságban, elfogytak a megtakarítások, nőtt a devizahitelkárosultak száma, stb.

Mindezek ellenére az a 23 ezer milliárd adósság (amit 2010-ben átvett a kormány)- ami a forint romlásának köszönhetően reáláron most majdnem 29 ezer milliárdnak kellene lennie - ma "mindössze" 25 ezer milliárd.

A válság dacára!

Vagyis adott az egyik oldalon a balkormány, amely nyugodt gazdasági helyzetben 15ezer milliárddal növelte az adósságunkat.

Másik oldalon - az általad említett " Orbán-gengszterkormány", mely súlyos válság idején "mindössze" 2 ezer milliárddal növelte, amely 2010-es értéken számolva valójában csökkenést jelentene!

Mert azt elfelejtetted megemlíteni Zsenikém, hogy 2002-2010 között a forint reál értéke gyakorlatilag nem változott, ellenben 2010-14 között több, mint 25%-ot romlott!

Ez ugyan az Orbán kárára írható, de emeli a kormány működésének értékét is, hiszen ők válság idején csökkentették azt az adósságot, amit az elődeik stabil környezetben megháromszoroztak!!

ZSENIKÉM!

Vajon most hányszorosára növelnék az adósságot a válságra hivatkozva?!

ZSENIKÉM?

Bár ez költői kérdés, hiszen valójában nem szeretnék erről meggyőződni!

ZSENIKÉM.
rugacs
@szablyafűrész: Zsenikém, egyébként szép írás:

egy átlag polgár simán beveszi az állításaidat!

A sallangot kiemelted, a lényeg mellett nagyvonalúan elsiklottál!

Ezek a népbutítás legfőbb eszközei!

Gondolom, ebből doktoráltál!

Te nyilván ahhoz a kaszthoz tartozol, akiknek elévülhetetlen érdemei vannak az ország eladósításában, újkori gyarmatosításában!

Neked mindegy, hogy kik zabálják fel az országot, hiszen jó zsíros falatokat kapsz tőlük, miközben a többiek csak lerágott csontot!

ZSENIKÉM!
rugacs
@rugacs: Stílusodból ítélve tanult ember lehetsz.

Vannak egyszerű ismerőseim, barátaim akik nem szeretik Orbánt, de ugyanígy nem szeretik Fletót és Bajnait sem.
Vannak közülük olyanok, akik mindig azt utálják, aki épp kormányoz.

Te más vagy, te dicsőíted a balosokat - a tények ismeretében is!

Tehát vagy közéjük tartozol vagy kiszolgáltad őket, amiért búsásan megfizettek!

Ezért nem csíped az Orbánék módszerét, mert abból te nem részesülsz!

Téged valójában nem az ország, az emberek sorsa izgat, hanem a saját jóléted!

Ami egyébként nem volna megvetendő, de te ezt úgy állítod be, mintha közben másokért is aggódnál!

Holott a tények - az adatok - azt mutatják, hogy a sima beszédű bal eladósította az országot és az embereket, míg az általad "genszterkormánynak" tituláltak a maguk korántsem tökéletes módján javítgatják azt.

Mesterkélt vagy mint a gazdáid!

ZSENIKÉM!
szablyafűrész
@rugacs: Magaddal is levelezel nagy izgalmadban - 'ZSENIKÉM !"

- 2002-ben miért rúgták ki a zemberek a gengszterkormányt a hatalomból - ZSENIKÉM ?

Te magad is rájöttél, mily' csoda: " Ezért nem csíped az Orbánék módszerét, mert abból te nem részesülsz!"
, -"ZSENIKÉM "

Megy ez neked, csak erőltesd még egy kissé...- "ZSENIKÉM" !
Yoda69
Bajnai 260-nal adta at az Eurot, ma 312-on porog.
Ez 20%-os zuhanas 4 ev alatt. Kb. ennyivel nott az allamadosag is. Akkor mirol is beszelunk?
szablyafűrész
@rugacs: ""A válságra adott megkésett válaszként Magyarország két egymást követő kormánya egy éven belül az alábbi határozatokat hajtotta végre: a nyugdíjasok elveszítettek egy havi járandóságot, az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedett, a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre nőtt, az államháztartás kiadási oldalát pedig erőteljesen lefaragták. Ezek a lépések összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott - mégpedig sztrájkok és tiltakozások nélkül. Tulajdonképpen ezért kijárna, hogy a külföld kalapot emeljen" - fogalmazott Orbán Viktor."

Na, melyik volt a két egymást követő kormány ? - "ZSENIKÉM " ?

Úgy van ! Gyurcsány - Bajnai-kormány !
Hellcat
Ez hogy 4 év után is a szocikra fognak mindent hát ez annyira rohadt szánalmas hogy arra nincs szó...komolyan mondom ilyen a világon nincs még 1.
rugacs
@szablyafűrész: "És volt még egy nagyon fontos eredmény! Az államadósság ilyen körülmények között sem nőtt tovább, maradt 80%."

Hurrá!!

És hogy hullottak a nyugdíjasok, azért éltesd a Fletót, aki ukászba adta, hogy nem kell mindenáron megmenteni minden 70 év felettit!!
rugacs
@Hellcat: Te beteg vagy?
Még 40 év múlva is a szocikat fogja minden épelméjű átkozni a 8 év alatt elkövetett adósság triplázásért!!!
Mert ebből a büdös életben sem fogunk kikecmeregni!!!
Hellcat
@rugacs: Ne sértegess fideszes komám...a fideszes agresszióra és gyűlöletkeltésre itt nincs szükség...egyébként a fidesz 4 éve alatt kb 7-8000 milliárddal nőttek az adósságok :) Várom az adatot a szocik 8 éve alatt mennyivel nőtt :) Ha jól tudom 13000 (forrás: nahát)...szóval a fidesz nyert.
Vargány83
@rugacs: Kedves rugacs! Akkor kicsit segítek mielőtt fura számokkal kezdesz dobálózni:
2010.04. - 19.323 mrd adósság
2014.01. - 22.844 mrd adósság (a frissebb adat már 100 mrd-al több...)

akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

különbség: 3.521 mrd

Mindezt úgy, hogy lenyúltak 3.000 mrd nyugdíjvagyont.
Nem beszélve arról, hogy most a nyugdíjbefizetések is az államhoz mennek, nem a pénztárakhoz, amit saccolni sem merek, mennyi pénz évente...

Vagyis, ha a 19.323 mrd-ből kivonjuk a te 8.000 mrd-at, akkor 11.323 mrd-t kapunk / 2 = 5.661 mrd/4év, ami a 3.521+3.000 mrd-nál éppen 860 mrd-al kevesebb... Még 1x, mindezt úgy, hogy a nyugdíjlóvé is állambácsinál van...

Vagy nem jól látom?
Hellcat
@Vargány83: Ki ne hagyd a 3000 milliárdos paksi hitelt :)
bundi
@rugacs: Te tényleg ennyire sötét vagy ?
szablyafűrész
@rugacs: " ZSENIKÉM" ! Amennyiben még mindig túl bonyolult lenne számodra, azonkívül, hogy Gyurcsány által is beismerten elqrták - le is mondott ! - az országot padlóra tette a válság is, most, hogy " jobban teljesítünk" semmivel nem megy jobban a szekér, sőt, a zemberek megtakarításaiból finanszírozza a gengszterkormány a saját hobbiját, amikor dugig van gondokkal az egészségügy, az oktatással csak kísérleteznek, a kisvállalkozások úgy mennek sorban tönkre, mint a naptári napok követik egymást, ez alatt a 4 év alatt, a rendvédelem - az utolsó hónapban ! - az ügyészség és a közigazgatás köztisztviselői teljesítettek mérhetetlenül jobban, no meg a csókosok !

oszt' jó napot !

És most van pofájuk szavazatokért kuncsorogni azokhoz, akiket lefosztottak a 4 év alatt, most gyed extráznak, akkor a szoci kormány 2006-os gyedtámogatása sokkal jobban érezhető és felhasználhatóbb volt, a nyugdíjasok szopatásáról ne is beszéljünk, az ő pénzük ott van bebetonozva a stadionokban !
rugacs
@Vargány83: Nem jól látod:
www.mnb.hu/.../Elemzes_az_allamhaztartasrol_201205...
12.oldal 4. ábra

És nem jól érted:

2002-2010 között csak egy picinyke év volt, amit érintett a válság.
Ennek ellenére a stabil gazdasági környezetben sikerült megduplázni az adósságot!
Úgy, hogy közben a forint reál értéke jóformán semmit sem változott!

Az elmúlt 4 év a válság kiterebélyesedésével telt el.
A forint több mint 25%-kal romlott...
Tudsz követni?
Akkor számold ki légyszi,hogy a 2010-es adósság mostani reálértéken mennyit is tenne ki?!
Akkor mért van ennél kevesebb adósságunk?
Válság ellenére?

Tudod mit neveznek adósságcsapdának vagy adósságspirálnak?
Nézz utána!

Na azt nemkövettük el!

Hogy hitelből finanszirozzuk a hitelek törlesztését vagy éppen kamatát!

Mint anno tette az a bugris eszement vezíred!

Hagyjuk, unalmas vagy... :-(
bundi
@rugacs: oké, amit linkeltél, nem működik...ez a weboldal nem érhető el...
megtennéd, hogy újból bemásolod?
de azért itt van egy másik...csak a te kedvedért, csak neked...
habár a táblázat bárki számára elérhető...
www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy
vagy itt:
www.akk.hu/object.ab895cf5-c131-4364-8a63-0495fe2b2cb3.ivy
de ha unatkozol itt egy kis olvasnivaló:
tenytar.blog.hu/2011/06/22/allamadosag_szammisztika_avagy_hogyan_novelte_az_orban_kormany_az_allamadossagot
és valamivel támaszd alá légyszi az agymenéseid, mert eddig amit írtál az olyan mint a fing...az első fuvallattól elszáll...csak amíg itt lebeg... addig csípi az emberek szemét...
bundi
@rugacs: egyébként izgalom terén te sem mutatsz túl sokat... inkább a röhejes ami rád illik, esetleg a szánalmas találóbb, de mindenki saját szájíze szerint értékelheti az eddigi teljesítményed...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.