Három év alatt minden második onkológiai beteg, azaz mintegy 80 ezer páciens tűnt el a kórházi fekvőbeteg-ellátásából, legalábbis papíron, és nyoma veszett annak a 229 ezer ápoltnak is, akiket a 2010-ben még meglévő mátrix osztályokon kezeltek – derül ki egyebek mellett a PX Consulting egészségügyi tanácsadó cég legújabb elemzéséből.

Az elemzés szerint a hosszú ideje ígért hatékonyabb betegút-szervezés jele lehet, hogy a kórházakon-osztályokon belüli áthelyezések száma 2013-ban 9 százalékkal növekedett 2010-hez képest. A kórházi halálozások száma három év alatt minimálisan, 1 százalékkal nőtt.

A terveknek megfelelően ugrásszerűen, 65 százalékkal növekedett az egynapos beavatkozások száma, 2013-ban elérve a 215 ezer esetet. Az átlagos ápolási idő minimálisan, 5,33 napról 5,15 napra csökkent. Ami viszont igen meglepő: csökkent az összegzett ágykihasználtság, a 2010-es 71,6 százalékról 70,4 százalékra – írja cikkében a Napi.hu.

Az ellátott betegek számát illetően a legnagyobb növekedést az arc-állcsont és szájsebészeti osztályok mutatták (49 százalék), de jelentős a forgalomnövekedés a szemészeti osztályokon is (22 százalék).

A szemészeti fekvő-beteg ellátás izmosodása mellett ugrásszerűen erősödött az egynapos szemészeti ellátások száma is, egészen pontosan 22 814-ről 66 803-ra, ami 192 százalékos emelkedés három év alatt.

Az bizonyos, hogy a betegszámok három év alatti átalakulása dominánsan finanszírozási szempontok szerint történt, a kórházak számára hasznot teremtő ellátások irányába tolva el a rendszer működését – írja a Napi.hu.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ez az idiota kormany az osszes raszavazo barommal egyutt ide jutatta Magyarorszagot...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemkati
" A belgyógyászati osztályokon kezelt betegek száma például 14 százalékkal csökkent, a sebészeti osztályokon kezelteké pedig 12 százalékkal bővült. "

A gyomorbeteget átküldték a sebészetre, ott kivették a gyomrát, megszűnt a gyomorbaj. Meg nem is zabálja fel a nyomorultja más elől a kaját.
dr. prédikátor
A temetők meg szépen megteltek, sőt saját magukat temették el az elhunytak!!!
szandokan
Azonnal le kell cserélni a biztonságiakat!!!
szandokan
@dr. prédikátor: Egy ilyet megnéznék egyszer, elég morbid lehet elhunytan sírt ásni, majd belefeküdni, stb. :-)
bakegya
Optimális eloszlás nincs,mert a beteg önjáróvá kellett hogy váljon, ha élni de még kíméletes formátumban gyógyulni is szeretne.
A hamis adatszolgáltatást magában hordja a rendszer ellehetetlenítése.
lópicigáspár
@szandokan: Még az elhalálozás előtt egy órával kivinni a temetőbe sírt ásni és már nem is kell utána hurcolászni! Basszus, jól el viccelődünk ezen, holott inkább sírni kellene! :-(
csa-csa
persze! oly mindegy látja-e orvos vagy nem, ha nem tud perkálni!
Yoda69
Ez az idiota kormany az osszes raszavazo barommal egyutt ide jutatta Magyarorszagot...
Január
Meg azért ne felejtsük már el, hogy közel egy millió ember nincs is az országban, és ebben már nem csak fiatal, hanem idős is akad.
A várólistákat látva, aki teheti messze nagyívben elkerüli az állami kórházakat. Ez már egy módosabb réteg.
Sajnos nem lett egészségesebb az ország népe, csak átrendeződött az orvoshoz járók összetétele, és ellátásuk módja.
Yoda69
@Január: Ez igy igaz. Meg nagyreszuk elhalalozott mikozben vart a sorara, es ez is javitja a fideSS-es statisztikat. Ha a 4 millio melyszegenysegben is meghal majd akkor elmondhatja orban a taho, egy elerte a kituzott celt.
KERKA
Nyílvánvaló, hogy az adatokat hamisítják, vagy más háttere van a jelenségnek. 80 ezer onkológiai beteg nem tűnhet el nyomtalanul.
Szerintem a kórházak trükköznek a megélhetésért. De az is jelenség, hogy a sűrgősségi ellátás után hazaküldik a beteget, keveset fektetnek be.
A szemműtétre várakozás ideje jóval több lett, az interneten meg lehet nézni a beteg kódszáma alapján, hogy mikor fogják műteni. A szomszédasszonyom 2015 július hónapban kerül sorra. Szürkehályog, 1 napos ellátást fog kapni.
Nil
Egy része a temetőben van, a másik része otthon haldoklik - sokszor egyedül hogy ne rontsa a kórházi statisztikát (vagy utaztatják). MA már a tartósan beteg embereket nem fogadja a kórház - elfekvő kevés van,borzasztóállapotok uralkodnak - tisztelet a kivételnek, de az általában pénzes - és az elmesélt történetek alapján inkább az a cél hogy mielőbb távozzon a beteg a túlvilágra - mást nem gondolhatok ha három ismerősöm édesanyja is hasonló körülmények között halt meg - elesett a fürdőszobában - van még valaki akinek ez ismerős?
Január
@Yoda69: Igazad van, mert olyan hosszúak a várólisták, hogy a beteg vagy spontán gyógyul, vagy meghal.
Én is 6 hónapig várok egy rutin vizsgálatra. Február elején kaptam a sorszámot, vizsgálat július végén.
postamester
@Pálinkafőző Rézüst: ma 13:43

Erre a fórumra is szökött egy-két beteg,
de csak az OPNI-böl ...:-)))
postamester
@Január: Se szeri, se száma azoknak a betegeknek, akik a szomszédos országokba kezeltetik magukat.szinvonalas, korszerü betegellátásban részesülnek...És nem kell hozzá
milliomosnak lenni !!! Nincs várakozási idö, nincs hálapénz...
kukac50
Aki még élni szeretne az messziről elkerüli a reformokkal átváltoztatott ellátást, állami kórházakat.
bakegya
@csa-csa:létszámhiány és szakmai- minőségi gondok, sajna már nincs kinek perkálni!-egyébiránt nem minden orvos zsivány is.@Nil: igen ,sajnos éleszerű a leírásod.
Grafix69
Na ELVTÁRSAK! Nem kell ide a rizsa,hogy elvitték őket meg ,hogy statisztikailag is hunbugg volt mert igy mondhatták hogy Gyurcsánynál több ember megbetegedett.
Az igazság az, hogy aBETEGEK IS JOBBAN TELJESITENEK.
Gyuri Géderről
Így használhatóak gazdaságosan az ÁFA mentesen beszerezhető hullaszállító autók.
Grafix69
Gondolom most a Rezsicseppentés is veszélybe került mert nem tudnak a lázas betegekkel folyosót fűteni.
Másik
@Horizont: Igen, úgy van ahogy írtad.
Rengeteg helyen azért hosszú a várólista, mert az OEP finanszírozása határozza meg, havonta mennyi vizsgálat lehet. Ezen kívül csak sürgősségi vizsgálatok vannak.
Nálunk (Pécs) viszonylag olcsó a fizetős CT, de az MRI rettenetesen drága.

Mammo: Itt már csak kétévente kell/lehet menni, jelenleg valahol jövő év február körül járnak az időpontok. Ha végre sikerül elérni telefonon a recepciót.
Mire felveszik egyes recepciókon a telefont, a páciens megérik egy pszichiátriai kezelésre is. :(

Azt nem tudom szigorították-e az eü osztályok trükközési lehetőségeit, hiszen szinte gyakorlat volt úgy OEP támogatáshoz jutni, hogy a beteg papíron az osztályon feküdt, gyakorlatilag meg már otthon volt, vagy még be se feküdt.

Pl. felveszik pénteken, de ténylegesen csak hétfőn fekszik be.
szandokan
@postamester: Kikre gondolsz, postás barátom?
kkalman
"...a legnagyobb növekedést az arc-állcsont és szájsebészeti osztályok mutatták (49 százalék)..."
Ennyivel több embernek verték ki a fogát, törték el az állkapcsát, arccsontját a "csökkenő" rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények során.
Desischado
Nem baj, hulljon a férgese! Mármint orbánék szerint. Gyalázat, ami itt folyik!
X-ray
Elpárologtak... Biztos külföldre mentek dolgozni a betegek, a dokik vitték őket...
kamazuka
Valami idióta úgy gondolta,hogy az orvoslás a 21.században az elsős, másodikas általánosiskolai szinten működhet jól.
Bevezetésre került a pontrendszer.Vannak bizonyos gyógyellátások melyek több pontot érnek s sajna a pontok után érkezik a zseton.
pityuka
Hazudtok mocskos népnyúzó brigantik. Éjjel nappal hazudtok. Potenciális gyilkosok vagytok.
darwin
Étel-allergiás lettem.A háziorvosom nem írhat fel allergiás vérvételi beutalót,csak a belgyógyász.A belgyógyászatra adott tehát beutalót.Beballagtam április végén.Augusztusra kaptam időpontot.Addig vakarózom.Ők is.
human
Nem tűntek el a betegek, csak keresik a dokit.
Nálunk egy orvosra két osztály jut. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy felelősséggel tudjon mindenkivel foglalkozni. Itt már a hálapénz sem segít, mert egy nap 24 órából áll akármennyit fizetnek.
qxy
Csodálkoznak? Nép írtás van! !
Kíváncsi vagyok azt hiszem jövőre már büntetendő cselekmény lesz a Kemoterápia. de ha sikerül az orvosoknak elhúzni akkor késik. mert ez nagy üzlet. az egyik ismerősnek is ezt " akarták adni és meg kérdezte.- Nem volna valami más módszer esetleg?
A válasz,- De asszonyom Ki lehet menni a rendelőből. Lettem volna ott! Az ablakon repült volna a doki. Egyszer meg tettem egy szülésszel amikor a haverral mentünk be mert a neje szült. Közölte a doki, semmi bánatos arccal..- Meg halt a baba. Tudja minden szakmába van egy két selejtes munka . Nálunk ez az . Köpni nyelni nem tudtunk de a doki a fali fogasra fel lett akasztva és elől a fogait nem találta . Selejt? ? Adok én neked .- zutty. .
csa-csa
@pityuka: így igaz! egytől egyig ábc szerint odafent!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.