A teol.hu beszámolója szerint rendőrt hívtak a bonyhádi templomból vasárnap este egy hajléktalan férfire, aki nem akarta elhagyni Isten házát.

A férfi állítólag azért ment be a templomba, mert nagyon fázott az utcán. Hiába kérték, hogy hagyja el az előteret, mert nem tudják tőle bezárni a templomot, a férfi maradni akart.

A helyszínre érkező rendőrök a férfit kérdőre vonták, aki elmondta, hogy nagyon fázik és a cipőjének talpa is levált. Az egyenruhások felajánlották, hogy biztonságos helyre viszik a férfit, aki a rendőrökkel együttműködött és így a templomot elhagyta. A járőrök a hajléktalan férfit a szekszárdi hajléktalanszállóra vitték, ahol az intézmény munkatársai befogadták.

125 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
Keresztények!!! ez az igazi felebaráti szeretet???Ha hajléktalan dögöljön meg???nem lett volna egyszerűbb nektek segiteni???Miért nem ti segítettetek , miért hivtatok rendőrt???remélem adtatok a hajléktalannak egy darab kenyeret!!!
iteo
Ezért süllyed a bonyhádi templom - szégyenében.
tivoli
@iteo: Körbehugyozták a hajléktalanok.
Toby
Nosza, katoliKUSSok ! A Szentatya szétb***sz köztetek aztán mehettek közmunkával vezekelni a Vatikánba !
freemanpetya
A katolikus egyházból is azok vesztek el amik a legfontosabb értékei voltak. A közösségépítő tevékenység, az alázat, a szolgaiság és a szegények szeretete. Az Úr a szolgáit nem a politikában páváskodásra választotta ki, hanem azok istápolására akiknek szükségük van a reményre és a hitre. A papjaink többsége a hiúság bűnében él és nap mint nap, a tanításokkal ellentéteset cselekszik, tisztelet a kivételnek.
nemzeti_nyugdíjas
A megoldást elfogadom. Mi lenne, ha minden hajléktalan a templomba lakna. A hajléktalan szállókat azért találták ki, hogy oda menjenek a hajléktalanok. Ott rendezett körülmények között el vannak.
Equilibrium
""Az elveszett bárányról

Jézus az elveszett juhról szóló példabeszédet akkor mondta el, amikor közeledtek hozzá a vámosok és a nyilvános bűnösök; a farizeusok és az írástudók pedig zúgolódtak emiatt (vö. Lk 15,1-7). A példázatot így olvassuk Lukács evangéliumából: „Ha közületek valakinek száz juha van, és egyet elveszít közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a pusztában, és nem megy-e az elveszett után, amíg meg nem találja? Amikor megtalálja, örömében vállára veszi, haza megy, összehívja barátait és szomszédait, és azt mondja nekik: Örüljetek velem, mert megtaláltam elveszett juhomat! Mondom nektek: éppen így nagyobb öröm lesz a mennyben is egy megtérő bűnös miatt, mint kilencvenkilenc igaz miatt, akinek nincs szüksége megtérésre (Szt. Jeromos Katolikus Bibliatársulat fordítása, Bp., 2002).”"
1magyar
A hajléktalan szállón ingyen lakhatnak?
pbalage
@1magyar: Igen. Ez olyan "Ne dögölj már éhen haver, nem hagylak az út szélén" típusú segítségnyújtás.
A KDNP-sek persze azt mondják ehelyett, hogy dögöljön inkább éhen.

Azt csodálom, hogy ilyen egyáltalán még létezik Orbanisztánban.

Erről van egy történetem (egy volt kollégám mesélte, valami informatikai rendszert dobott össze egyszer egy hajléktalanszállónak)

Az volt a pálya, hogy ne legyenek hajléktalanok az utcán, hanem menjenek be a szállóra. (ahol egyébként egymástól szétlopják a cuccaikat)
Szó mi szó, egy hajléktalan csávó egy bokorban aludt decemberben.
Kimentek a csőszök, hogy bevigyék a szállóra, de előtte szondázás van, ha bukik, jegyzőkönyv meg hasonlók következnek és kidobják a végén a bokor alá.
Na a csókával megíratták a jegyzőkönyvet.

A következő szerepelt benne (dbf állomány, clipperes program):

"Télen hideg van. Nem engednek be máshová melegedni, csak a kocsmába.
Ha bemegyek a kocsmába, valamit ott is fogyasztani kell mert különben kidobnak.
2 dl kóla 100 forint.
2 dl fröccs 60 forint.
Nem volt pénzem kólára."
Csizmás Kond
@dr. prédikátor: Ez kis vackor ez az igazi felebaráti szeretet, nem kidobták vagy vísítozni kezdtek mint te hanem a törvényes kereteket betartva melesz szállásra szállítatták.
...ha még annyira nagylelkű segítőkész vagy nyugodtan magadhoz veheted a télre , tudod hová vitték
1magyar
@pbalage: Én nem iszom alkoholt de a kettő közül a nagy hidegben én se a kólát választanám, valahogy lenyögném a fröccsöt.
Mobil123
Biztos nem jutott elég pénz a hajléktakanokat segítő alapból a csuhásoknak!
nezelodo
Equilibrium
Ismerem az írást, szép példabeszéd. De mi van akkor ha sokadszor tévelyedik el az a bárány, és sokadszor tér meg? Megmondom. Pld. a fidesznél már elsőre pörkölt lenne belőle!
szöszmösz
@1magyar: Általában igen, de pl. Budapesten többféle lehetőség is van. Anyaotthonok, vagy a Dózsa Gy. úti szállón vannak apró kis szobák, minimális térítési dij, de korlátozott ideig, mosdó, konyha közös, de vannak helyek ahol ingyen tisztálkodhat, moshat, száríthat, nappali tartózkodó stb. Vannak helyek ahol kötelező a tisztálkodás, tilos az alkohol, dohányzás. Munkám miatt végig jártam Budapest szinte minden hajléktalan helyét és szolgáltatását. Tudnék mesélni
1magyar
@szöszmösz: Akkor nem értem miért laknak erdők közepén, kunyhókban?
csa-csa
@nemzeti_nyugdíjas: Sajnálatommal együtt teljes egyetértésem! az nem kifogás, hogy meglopják Őket, mert az utcán is meglopják.
Jó esetben! ha össze nem verik, meg nem ölik szerencsétleneket!
freemanpetya
@nemzeti_nyugdíjas: Pedig lakhatnának a templomban is, mert az Úr háza az. Mennyivel másképpen tekintenénk a papokra.
egyeneskifli
Új szövetség

Károli Gáspár fordítás

Jakab Apostol levele 2. rész

1. Atyámfiai ne legyen személyválogatás a ti hitetekben, a mely van a dicsőség Urában, a mi Jézus Krisztusunkban.
2. Mert ha a ti gyülekezetetekbe bemegy egy aranygyűrűs férfiú fényes ruhában, bemegy pedig egy szegény is szennyes ruhában;
3. És rátekinttek arra, a kin a fényes ruha van, és azt mondjátok néki: Te ülj ide szépen; és a szegénynek ezt mondjátok: Te állj ott, vagy ülj ide az én zsámolyom mellé:
4. Nem mondtatok-é ellent magatoknak, és nem lettetek-é gonosz gondolkozású birákká?
5. Halljátok meg szeretett atyámfiai, avagy nem az Isten választotta-é ki e világ szegényeit, hogy gazdagok legyenek hitben, és örökösei az országnak, a melyet azoknak ígért, a kik őt szeretik?
6. Ti pedig meggyaláztátok a szegényt. Avagy nem a gazdagok hatalmaskodnak-é rajtatok, és nem ők hurczolnak-é titeket a törvény elé?
freemanpetya
@szöszmösz: lehet, hogy te - akinek a hajléktalanokból van munkája - ezt így látod: komfort, kényelem, Ritz szintű szolgáltatások, a hajléktalanok Budapesten első osztályúan élhetnének. Csak a valóságban ez nem így működik. A szolgáltatások amiket felsoroltál, te magad is írod, hogy fizetősek és csak korlátozott ideig (napokra, hetekre) vehetőek igénybe. Egy hajléktalan emberi élet nem napokból és hetekből áll jó esetben és persze pénzük sincs ezekre a szolgáltatásokra, mert ha lenne pénzük ezeket a szolgáltatásokat máshol is meg tudnák vásárolni nem csak a szociális segítőktől (sic!) ami amúgy is nagyon gáz.
dr. prédikátor
@Csizmás Kond: Neked K U S S!!! Hozzád nem szóltam!!!Úgyhogy pofa be!!!
bencemacska
@Mobil123: Hogy elég jutott-e azt nem tudom, annyi biztos jutott, hogy a pap, vagy sekrestyés, vagy VALAKI adjon neki vacsorát, és keressen neki egy nyitva levő hajléktalan szállón helyet!
Isten házából csak úgy kidobni valakit?!!
leszúrt rittberger
@Csizmás Kond: És akkor a derék szentfazekak miért nem a hajléktalanszállót hívták egyből, okoska? Miért kellett rendőrrel megszégyeníttetni a szerencsétlent?

De persze te ezt is kimagyarázod, nyilván.
Csizmás Kond
@dr. prédikátor: Persze hogy nem szóltál csak nyavalyogsz mint egy fürdőskurva.
Valaki belédsulykolt egy rakás marhaságot és itt köhögöd ki magadból. Hol hallottad melyik templomról legyen az bármilyen vallású, hogy csak úgy valaki azért akar zárás után ottmagadni mert fázik a lába ? Ugatod itt a katolikusokat mint egy megveszett kutya de nem tudsz egy példával előállni, hogy íme így kell viselkedni...szargörcs !
bencemacska
Normális országokban krízis helyzetben meg szokták nyitni a templomokat!!!
freemanpetya
A pap megmérettetése ezzel meg is volt, elbukott. A rendőrök előtt viszont ezúttal le a kalappal. A felszentelt ember elzavarta, az erőszakra hivatott ember szíve megesett a kolduson. Ez valahol jól demonstrálja ami magyar néplélek állapotát...
Csizmás Kond
@leszúrt rittberger: Szerintem azért mert nem tudták a számát és esetleg azok nem is mentek volna utána ott pedig nem maradhatott...ilyen egyszerű és nem is kell hozzá nagyon okos lenni.
Amúgy te miért nem ajánlod fel a segítségedet ?
bencemacska
"Meghalt az a férfi, akit még szenteste fiatalkorúak bántalmaztak Pécsen

A közlemény szerint a két 16 éves fiú egy Indóház téri buszmegállóban, szóváltást követően verte meg 36 éves áldozatát, aki a bántalmazás miatt a kórházban elhunyt."

Az a két fiú is magyar volt!!!
leszúrt rittberger
@Csizmás Kond: Honnan tudod, hogy kinek mikor mit ajánlok fel?

Elég kis butuska papagáj logika egyébként, hogy azzal próbálsz "ellenérvelni", hogy "te miért nem". Ez nem válasz, mivel én bármit is teszek (vagy nem teszek), attól ami itt történt, az még nem változik: történetesen, hogy derék keresztyének ráhívták a rendőrt a hajléktalanra, ahelyett, hogy megpróbáltak volna segíteni neki (ahogy arról prédikálni szoktak). Megértem, ha nem érted a felháborodásom, viszont személyeskedéssel inkább ne fáradj...
Csizmás Kond
@leszúrt rittberger: ha megkérdezhetem mit értesz személyeskedés alatt ?
Amúgy nem érdekel kinek mit adsz de aki ad az nem így beszél és főleg nem támad nem támad vallást mikor ő vallástalan.
freemanpetya
@Csizmás Kond: nem tudták a hajléktalanszálló számát és még a tudakozó számát sem tudták...ez egyben azt is jelenti ez, hogy ennek a plébániának a szegényekhez vagy a hajléktalanokhoz annyi kapcsolata sincs, hogy talán még nem is láttak életükben szegény vagy hajléktalan embert. Az első telefonszámok egyike egy pap életében a helyi karitatív szervezetek, személyek, segítők telefonszáma, sőt ezekkel személyes kapcsolata kellene, hogy legyen a plébániának. Ehelyett inkább a térségi politikai szereplők privát mobilszámát gyűjtögetik mert ugye az a sok szegény, és nélkülöző ember miatt folyamatosan segítség szorul a "nyáj" és annak jámbor vezetője. khmmmmm...khmmmmm
Csizmás Kond
@freemanpetya: Hol olvastad, hogy ki telefonált ?
Feraj49
Sajnos a legtöbb egyház csak a saját jólétével törődik, állami támogatással jól el vannak.A tényleges -kézzel is fogható - segítség elmarad.Múltkor már leírtam,de most ismét,a pápa is csak szövegel,de segélyt ,segítséget nem ad,pedig a világ leggazdagabb állama.Miért is lennének különbek az alkalmazottaik ?
Mobil123
@bencemacska: Hát a vacsorára nem jutott az alapból!
bencemacska
@Mobil123: ma, 18:42

A karácsonyi szeretet ünnep nevében!
Mobil123
@bencemacska: És az hol van náluk?? Sehol mint a példa mutatja!
Clavigo
Gratula a körösztyénszájú imádkozó sáskáknak...
Senara
A vitához ! Nem a hozzászólok feladata a hajléktalanok befogadása . Állam kötelessége LENNE , de erre nincs pénz , illetve semmire nincs pénz . Bocsánat van , de az másra , másnak kell !!!
keresztapa
Pápai részvétet tanúsítottak a rendőrök.
Clavigo
Pedig kegyes Urunk és Kondája rendesen "dotálja " a csuhásokat. ..Nem baj polgártársak...ARCCAL A PERSELYEK FELÉ...oszt jó napot.
Desischado
Nekem is meg van a véleményem a papról. A rendőrök előtt viszont le a kalappal! Amúgy meg, - tisztelet a kivételeknek, - ezért utálom a papokat, és a katolikus egyházat! Ferajnak igaza van!
Cicamama55
A mi városunkban is van hajléktalan szálló és átmeneti otthon is. Ha az utcán valaki segítséget kér, hogy nincs hol menedéket találni a hideg időben,vagy bárki jelzi, hogy valaki a padon, a szabadban fekszik, a hajléktalan szálló dolgozói a helyszínre mennek érte autóval és a szállóra viszik. A rendőr járőrök is ezt teszik, ha ők lelnek ilyen tehetetlen emberekre! Én hívő emberként, teljesen egyet értek a cikkben leírt eljárással. Az atyák, a hívő emberek forró teát, egy tál meleg ételt, meleg ruhát minden segítségért hozzájuk forduló embernek adnak! Én rendszeresen egy három gyermekes családnak nyújtok segítséget , s mivel olyan környezetben dolgozom, alkalom szerűen egész éven át kisebb segítséget nyújtok elesett, magára hagyott embereken. Ezt csak ők tudják és én, soha nem verem dobra. Én örülök, ha segíteni tudok. Kár, hogy nem vagyok milliomos, mert úgy többet tudnék adni, hisz az első azért nyilván a saját családom!
Souky Sanjay
Igazi keresztényemberi cselekedet volt.Gratulálok hozzá.Egy kis pénzt esetleg nem kértek az incidensért.Meg telefonköltséget,meg túlóra pénzt.A pap mégis tovább volt bent.Szégyellhetik magukat.
Nil
A templom már régen nem Isten háza-különben nem zárnák be a menedéket kérők elől.
Az isteni gondviselés csak addig működik az egyházaknál amíg az aranykelyheket adja- amikor elveszi, akkor tolvajt kiáltanak!
mamoca
Vajon mi baja lett volna a papnak,ha egy tál ételt is ad? Ha tényleg Isten szolgája, ahogy hirdetik magukat, akkor nem a rendőrséget hivják, hanem a szoc.munkásokat.
Levendula
@mamoca: Valamelyik hívő hazavihette volna... vagy a pap befogadhatta volna...
Grafix69
1 millió új Magyar állampolgár ...szegény hazait meg kidobják a KDNP sek.
Laila
Én sem gondolom, hogy a templomokban kellene lakniuk a hajléktalanoknak. A stadionok helyett inkább elegendő hajléktalanszállót kellene építeni, de olyanokat, ahol a hajléktalanok is szívesen tartózkodnak. Amit nem csak éjszakára nyitnak meg, hanem ahol huzamosabb ideig tartózkodhatnak, akár ott is lakhatnak egy ideig. És persze el is kellene indítani a számukra valami megfelelő rehabilitáló programot.
Laila
De hogy rendőrt hívtak a hajléktalanra, az gyalázatos valóban. A papnak kellett volna felhívnia a hajléktalanszállót, és segíteni az embernek, hogy oda eljusson.
hetöndöe
Redves csuhás ingyenélők,csak ennyi telik tőletek?
Levendula
"A konfliktusok, a gyűlölet és az egoizmus uralta világnak gyengédségre, szelídségre és jóságra van szüksége – mondta Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén."
Szimba
Római katolikus, vagy Evangélkus templom? Mindegyis. De nem rendőröket kellett volna hívni. Hol van ma az az egyház és papjai, akiket idéz a felejthetelen film: "Legyetek jók, ha tudtok"- Néri Szent Fülöpről.
Amikor az ember kéri a papot, hogy segíts, és az azt mondja, fordulj fiam az önkormányzathoz.
És teszed a pénzt a templomban a perselybe. És megköszönik, hogy támogattad ezt meg azt. De nem ők. Nem az egyház, hanem te, amit a perselybe tettél.
bencemacska
@Horizont: ma, 19:43

Nem akarta bepiszkolni a kezét. Tegyék ki a rendőrök!
bencemacska
@Horizont: Igen ez egy kicsit furcsán hangzik néha. Én úgy fordítom: egyetértek!
gizineni
Tisztelt Erdő Petya bá! Mi a véleményed ? De úgy őszintén? Mise bor nélkül mond el őszintén kit képviseltek Ti mert a kereszténységet biztosan nem. Kereszténységet ti lejáratjátok!
Január
Történt a minap, hogy házunk előtt este egy hajléktalan "megvetette az ágyát". Még szerencse, hogy a kutyánk észrevette - sötét volt, feküdt a füvön - , mi is a rendőröket értesítettük mielőtt kihűlt volna.
A rendőrök pedig intézkedtek, kiküldtek érte egy mentőt, a mentősök pedig magukkal vitték az "ismerősüket".
Január
@freemanpetya: Nem vagyok pap, de van jobb ötleted, hogy mit csinálj egy illuminált hajléktalannal, hogy éjszaka ki ne hűljön, s aki az előkertedben veti meg az ágyát? Érdeklődve várom a válaszod.
bencemacska
@Január: Miért hasonlítod a két esetet össze?
- A te előkerted nem közösségi terület, a templom az.
-Nem kapsz az államtól szociális célra támogatást, az egyház kap.
- Nem vagy a szegények istápolója, Isten szolgái azok.
Tovább is van, mondjam még?!
Laila
Amikor a földszinten laktam, - vagy inkább félemeleten, - az erkélyem alá költözött be egy hajléktalan. Nem szóltam rendőrnek, de még papnak sem :-) viszont a házban lakó férfiak voltak olyan kedvesek és segítettek neki egy megfelelőbb lakóhelyet találni. Mindenki örömére. Nem tudom egyébként hová költöztették...
Január
@Horizont: Persze, végül itt is a mentők vitték el. Az ember hirtelen nem is tudja, hogy mit tegyen egy ilyen esetben?
Január
@bencemacska: Nem hasonlítottam össze semmit, semmivel, csak leírtam, hogy mi hogyan jártunk.
Január
Esetünkben intézkedni kellett, mert jött a fagyos éjszaka, lehül 30 fokra a testhőmérséklete és annyi szegénynek, nekünk meg a lelkiismeret furdalás, hogy csak egy telefonunkba került volna, hogy éljen.
bencemacska
@Január: Lehet, hogy félreérthető voltam. te úgy jártál el, ahogy a lelkiismereted diktálta, és a lehetőségeid engedték.
A "lelki atya" pedig nem úgy járt el, ahogy kötelessége lett volna.
És ez óriási különbség!
levi
Ennyire azért nem kell egyoldalúnak lenni. A templom nem hajléktalan szálló. Megtehették volna azt is , hogy egyszerűen kidobják és leszarják.
freemanpetya
@Január: Megmondjam neked én mit csináltam volna a helyedben? Elgondolkodtam volna a helyzetén és vittem volna neki egy szendvicset, meleg teát vagy takarót és hívtam volna rendőrök helyett a szociális munkásokat. Még jó, hogy nem eresztetted rá a kutyád. Azt lásd, hogy neked van hol lehajtanom a fejed, de neki nincs.A kosz és a rongyok egy embertársad takarják. Ezt kellene látnod.
freemanpetya
@levi: Miért, nem ez történt? Annyival megtoldva, hogy mint a bűnözőkre szokás ráhívták a koldusra a rendőrséget, a szentéletű emberek.
GeoCravker
A templom mindig és minden korban a menedék helye volt.
V. Bonifác pápa még a bűnösök számára is menedéket biztosíttatott a templomokban.
A bonyhádi plébános szerint tehát szegénynek lenni nagyobb bűn, mint akár gyilkolni.
Csak gartulálni lehet az egyháznak!
Meg alkalmasint a bonyhádi gyülekezetnek is, hogy egy ilyen papot nem hajtanak el vasvellával.
levi
@freemanpetya: MIért, mit kellett volna tennie? Mint mondtam, az egy templom...sehol a világon nem engedik, hogy hajléktalanok este a templomban aludjanak...mert ha egyszer megengedik, akkor a környékről mindegyik oda fog járni, aztán meg tudod kinek lesz kedve templomba menni. Vannak határok...ha napközben fázik, természetesen legyen bent egésznap, abba nem szólhatnak bele.
freemanpetya
Az Úr házában nyitvatartási idő van, úgy mint a kereskedőknél? Továbbá, nem járnál templomba ha hajléktalanok is lennének ott? Ejnye, milyen keresztény vagy te? A templom nem csak a tiéd, ahogyan a hit sem csak a tiéd! A templom a nélkülözőké ugyanúgy ahogyan a tiéd is! Azért van, hogy együtt használjuk velük. Határokról beszélsz, mert az egész mondanivalód lényegében egy éles elhatárolódás, méghozzá a szegények problémáitól, éppen úgy ahogyan azt a szentéletű plébános és ahogyan a közigazgatási vezetők is teszik. A szegénység nem bűn, ennélfogva a rendőr sem tud mit kezdeni vele. Nem a rendőrnek hanem nekünk kell akarni segíteni azokon akik bajban vannak, nem pedig a kibúvókat, a felmentéseket, a hivatkozásokat (határok, szabályok, nyitva tartás) keresni a problémától való távolságtartásunk garantálása végett. Utolsó mondatodra reagálva: ahonnan este kidobják a mínuszok karmai közé a reményvesztett szerencsétlent (méghozzá karhatalmilag) ott napközben szerinted meddig maradhatna melegedni egy rongyos, mezítlábas koldus?
picike
A templom mindenkié imádság terén és amig a nitvatartás van ottis van zárás .helyesen cselekedtek .mert a rend és a közélet tisztasága vigyázni kell ne felejsd járványok fertőzések elkerülése is van ez közös érdekeink
szandokan
@levi: Teljesen igazad van. Helyesen cselekedtek, ahogyan a rendőrök is. Ez csak egy újabb feldobott csont a kötözködő embereknek, akik ebben élik ki mindennapjaikat.
picike
@levi: megtették a köteleségüket mert nem csak kidobták hanm intézkedtek a további ellátásáról ennyi amitt tehettek érte egyházilag
szandokan
@freemanpetya: Egy templom sincs állandóan nyitva. Vagy szerinted az volna a helyes, ha hajléktalan szállóvá válnának? Láss is, ne csak gyűlölködj.
freemanpetya
@szandokan: gondolkodj is, ne csak gyűlölködj! Jó éjt!
dr. prédikátor
@Csizmás Kond: Aki a világra szart annak ugass te szerencsétlen szarkupac!! de bő nyállal... hatsz!!!
bretagne
Érdekes: most olvastam, hogy Ferenc pápa hálózsákot ajándékozott hajléktalanoknak. Nálunk meg üldözik. Szégyen az országra nézve.
szöszmösz
@freemanpetya: Én tényeket írtam le, kommentár nélkül. Munkám nem a "hajléktalanokból" van. Tájékozódásom kizárólag a valóság megismerésére szolgált.
Sajnálom, hogy ez okot adott a rosszindulatú támadásra. Kérlek ne pazarold a megvetésedet rám.
mate03
@freemanpetya: Végre valaki konkrétan le írta a véleményem az egyházról! Köszönöm!
nyanya001
Esetleg a csuhás adhatott volna neki 1 pár cipőt és vagy 500 Ft-ot a perselyből !
Na majd jön a Szandokán, hogy minek az 500 Ft. úgyis elitta volna !
Igen, elitta volna, kicsit felmelegedett volna tőle és pár órára elfelejthette volna a nyomorúságos életét ! de talán vett volna belőle egy lakást ?
Vagy fizetett volna belőle egy fűtött albérletet ?
lajospapa
A hajléktalan valóban nem a templomba való! De megtett- e mindent a templom, az egyház a vallás azért, hogy ne legyen hajléktalan, ne legyen szegény? És itt nem az adakozásra gondolok, hanem a király, a miniszterelnök, a gazdagok stb olyan befolyásolására, hogy ne legyenek rászorulók. Mert a vallás hatalom, de az imája nem elég!
dr. prédikátor
Azért kíváncsi lennék hogy a keresztény egyházak vajon hány rászorulónak adtak meleg ételt?Hány rossz körülmények között élőnek adtak meleg ruhát vagy tartós élelmiszert???A kdnp politikusai meg fütyisz tolvajok vajon mennyit adakoztak a szegények javára!!!:::Egyszerűbb egy hajléktalanra rendőrt hívni mint esetleg segíteni rajta.Nem lett volna egyszerűbb az annyit emlegetett keresztényi szeretet jegyében segíteni rajta hogy megfelelő helyre jusson???Esetleg meleg ételt adni neki???
picike
@nyanya001: a saját fizetéséből adhatott volna de ha egyszer ad mindig adhatna ez a valóságos tény ő nem miniszter a pap csak átlagos fizettéssel vannak bérezve nem miniszterek csak papok isten szolgái ,de mindnyájan azok vagyunk szolgák nem érted a szót szolgák szolgai fizettéssel is. melyik részt nem érthetitek
picike
@lajospapa: mi a köze van az égi hattalomnak a földihez a hatalmon lévőket kérdezd a földön haggyad a papokat békén
Január
@freemanpetya: Köszönöm a kioktatást- Ugye olvastad a többi hozzászólásomat is? A kutyánk pedig egy jól nevelt családtag, aki nem bánt senkit.
nyanya001
@picike: Drága picikém ! A persely is az ő fizetése, csak éppen nem vallja be a
NAV FELÉ MENNYI IS AZ ANNYI !
De tudod, az egyháztól, a papoktól Isten földi helytartóitól több lenne elvárható !
Ne adja Isten, hogy hajléktalan legyél, majd Te is megtudnád, milyen életük van !
JAJMÁR
A templomszolga dolga bezárni a templomot, vagyis annak, aki takarítja. A mise végén a hívők ki szoktak menni, gondolom, hogy a hajléktalan feladta a "leckét", de az a lényeg, hogy végül bevitték a szállóra. A templomban hidegebb van, mint kint, még meg is fagyhatott volna.
JAJMÁR
Nem valószínű, hogy a pap tudott az esetről. Az itteni papnak 12 faluja van, akkor harangoznak be, amikor ideér, és a mise után rohan tovább, épp csak a miseruhát veszi le.
Ja, hogy mennyit keres? Mindent összevetve egy alsóbb osztályú pedagógus bérét. Nem a településeken szolgáló papok tehetnek a szegénységről, tudom, hogy jó lenne megtalálni a konkrét "bűnösöket", de ez nem a jó irány. A perselypénz a villanyszámlára sem elég, hiszen abba 10, 20 Ft-okat dob a hívők többsége.
tivoli
@JAJMÁR: Voltam én is kis település templomjában, ahol bizony a perselypénz a fenntartáshoz is kevés. A gyertya virág többe kerül, pedig csak hetente egyszer volt kinyitva, olyankor jött egy tisztelendő, aki körbejárta a falvakat meghatározott időbeosztás szerint. Nem ám olyan látványosak ezek a kis szenthelyek mint a puccos zsinagógák, ahol még belépőjegyet is szednek azoktól, akik látni szeretnék belűlről, felújításra viszont az állam adja a pénzt. A szegedi zsinagógának pl. egymilliárd forintot.
picike
@nyanya001: ne adja az isten hogy azzá legyek , de csak az állam segithet rajtuk a hajléktalanokon
picike
@nyanya001: a persely nem az övé nem! az közpénzek !!!azt ő nem is számolja feladják a postán
nyanya001
@picike: Te nagyon tévedsz aranyom !
Az ott marad !
Na puszi neked :)
nyanya001
@picike: Marhára segít nekik !
Segít nekik minél előbb éhen halni vagy megfagyni !
picike
@nyanya001: kitudja mi a lényeg a pénz forog mint a világ puszika
szaboria1
@JAJMÁR: Tévedsz ma már a templomokban is van fűtés sok helyen.
szaboria1
@picike: A perselypénz az esketési és temetési pénz is azé a papé ahol szolgál.
JAJMÁR
@tivoli: 11:29 Ez így van. A mi templomunk szép, - de felújításra szorul. Az adomány semmire nem elég. Az önkormányzat tudna segíteni, de a többség nem támogatja - hiszen az egyházellenesség sok emberben benne van - , ez persze nem akadályozza meg, hogy ne a templom képét tegyék központba, bármilyen településsel kapcsolatos weboldalon, meghívón... még a nem hívők is, hiszen ez a legjobb szimbólum :)
Ha nincs mise, be van zárva a templom itt is, mert sajnos muszáj ! Nem kizárva vannak az emberek, hanem a még meglévő értékeket kell védeni.
tivoli
@JAJMÁR: ma, 11:54
Így igaz. Azt az értéket ami ott van, óvni, védeni kell mindannyiunk érdekében (nem csak a hívekében), Isten háza pedig nem hajléktalan szálló.
sentinel216
Mit várhatunk attól az egyháztól, akinek prominens képviselői "keresztény & demokrata" palástba bújva, mindenféle bűntudat nélkül támogatják, egy nyilvánvalóan a nép kizsákmányolására alapított kormány bűnös ténykedéseit? Akik lesöprik azt a törvényjavaslatot, amely a gyermekek étkeztetését oldotta volna meg a téli időszakban, és helyette lelkesen megszavazták az idióta vezír sportolás mániájára szánt milliárdok odaítélését. Egyáltalán ki küldte őket a Parlamentbe? Takarodjanak a politikából, az oktatásból. A hit magánügy, mint a pszichiátriai problémák. Bár lehet, hogy jobban jártunk volna a fidesz - kdnp kormány helyett, egy fidesz - agykurkászok kormánnyal.
tivoli
@sentinel216: ma, 12:19
Az egyház mindig is a legkomolyabb politikai tényező volt. Nem történhetett semmi a világban az ő tudtuk és engedélyük nélkül. Talán nekik van a leghatékonyabb titkosszolgálatuk a Moszad után.
Sohasem volt erősségük a szegény emberek jó sorsa, azt csak néhány kis papocska demonstrálta, akik ugyanolyan szegények voltak, mint akin segíteni próbáltak.
Meg kell fogadni a tanácsukat minden szerencsétlen sorsú embernek, hogy könnyebben viselje az élet terhét: Minél többet szenvedsz életedben, annál boldogabb leszel halálodban.
S milyen Igaz!
Csizmás Kond
@dr. prédikátor: Nem akarom elrontani az év végét tehát rövidre fogom...soha az életben nem fogod megtapasztalni mi a valahová való tartozás mert neked azt a genetikus kivette a csírádból.
Nem fogsz te soha sem megérteni olyan dolgokat ami nincs benned...ezért mondhatsz bármit akkor is csak üres ugatás amrad.
dr. prédikátor
@Csizmás Kond: Már fentebb irtam te girhes bolhapásztor bő nyállal ...hatsz!!!
bencemacska
@picike: ma, 10:52

És kinek az igéit hirdeti a pap?

Én békén hagyom a papokat, de fordítva ez nem mondható el!
Hofipisti
Egyház és egyház között óriási különbség van, s mindez - természetesen - az egyházat képviselő, irányító személy(ek)től függ. Hasonlísuk csak össze az arannyal, ezüsttel, és mindenféle csillogással körülvett, bizony az adófizetők pénzével jól ellátott "történelmi egyházakat" (arany, ezüst a katolikusokra vonatkozik!) mondjuk az egyházként újabban a "fiúk" által nem elismert Iványi Gábor féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, amely szegények óvódája - iskolája - hajléktalanszállója stb. fenntartásával gyakorolja a "felebaráti szeretetet". De ők nem egyház, ők - ill. Iványi Gábor - csak a miniszterelnöki pár, majd egyik gyermek megáldására volt jó. Kétségtelen, a Karitász, a zugligeti egyház-közeli társadalom hasonló tevékenysége eltagadhatatlan, csak hát oda bőven csurran-cseppen az adófizetők pénzéből is!
bencemacska
@tivoli: A templomokat az illetékes gyülekezeteknek kell(ene) fenntartani, akár katolikus templomnak, akár zsinagógának hívják!

Ne "Divide et impera!", azt hagyd meg OV-nak, ő magasabb színvonalon műveli!-:))
tivoli
@bencemacska: ma, 14:25
Az igaz, hogy mostanában Orbán és bandája oszt, és uralkodik. Egy kicsit ide, egy kicsit oda, s máris kész a szék. Akarom mondani, trón. :-))
bencemacska
Szerintem túlzottan félrement - és elfajult - a vita.
Senki nem gondolta azt, hogy a hajléktalant ott kellett volna hagyni a templomban. De nem rendőröket kellett volna ráuszítani, hanem szociális munkást, vagy valamilyen karitatív szervezetet értesíteni! Még jók hogy a rendőrök legalább humánusok voltak, és jól vizsgáztak!!!
A jobb rádiók időnként bemondják, hogy ilyen esetben a 112-t kell hívni!

Az egyháznak meg kiemelt szerepe van az elesettek védelmében!

(Ha nem mostanában zajlott volna az izsáki rendőrök pere, nem is idegesített volna fel az eset, nem is szóltam volna hozzá.
De az isten szerelmére : KARÁCSONY volt a napokban!)
36
A templom, valóban nem hajléktalanszáló. És 2001 szept. 11-óta ha jól tudom kiemelt biztonsági kockázatú objektum. Függetlenül attól, hogy melyik felekezeté. Nálunk ha szept. 11 vasárnapra esik, egy rendőrautó posztol egész nap a templomnál.
dr. prédikátor
- Józsi fiam!
- Tessék, plébános úr!
- Mi ez a tűrhetetlen hacacáré itt? Csak tegnap hívtuk ki a rendőrt arra a didergő hajléktalanra, és most megint itt látok a templomban egy borotválatlan, toprongyos alakot! A girhes bordái is kilátszanak! Hajítsa ki, Józsikám, de azonnal!
- Értem, plébános úr. Csak a szobrot, vagy a keresztet is?
lajospapa
@picike: A papok a hatalom részei. A földi hatalom részei, ezért felelősek a földi nyomorúságokért. A túlvilágit majd rendezi az égi hatalom.
picike
@lajospapa: semmelyik pap nem foglalkozik még a kimondott özveggyel sem ennyi az ő felelősége értem 30 éve tőlük nyugodtan lehetnék hajléktalan én is odaát elárulom őket fentinek
picike
@bencemacska: olvasd el ott ujra és az előző komentet is kinek szól az ennyi ne kötözködj
Manhattan
Ferenc pápa tök jó fej. 400 hálózsákot küldött Róma hajléktalanjainak.
vonotok
@Manhattan: Rómában csak ennyi a hajléktalan?
Hellcat
Mennyivel jobban jöttek volna ki a történetből ezek a vadbarmok, ha hagyják, hogy ott maradjon. "A jószívű keresztények megóvtak egy hajléktalant a fagyhaláltól"...ehelyett mocskosmód lejáratták magukat.
Manhattan
@vonotok: Nem megyek mostanában Rómába, hogy megszámoljam őket. :P
bakegya
A templomosok lázadása?-már kiprédikálták a vicctort,hogy milyen módi rájuk lőcsölni a szociális anomáliák megoldását-na majd a semmilyen zsóti-vagy a harrag papi lerendezi, jópénzért.Pintér természetesen szolgál és véd!-de hogyan.
Kamcsatka
Érthető, mivel perselypénzre nem számíthattak tőle. Egyébként a cselekedet abszolút kompatibilis a KDNP szellemiségével. Ugyanúgy hányingerkeltő.
egyeneskifli
@Senara: Stadionra,Várkert bazárra,Orbán várba költözésére stb. van???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.