Összességében mintegy ezermilliárd forintos plusz kiadástól mentesült Magyarország a kormány devizaadósságokat csökkentő intézkedései következtében – mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán az M1 Ma reggel című műsorában.

A miniszter elmondta, hogy mivel a jelzálog alapú devizahitelek döntő többsége svájci frankban van, ezért különösen figyelik, hogy a svájci frank árfolyama hogyan változik a forinthoz képest. A svájci frank árfolyamküszöbének eltörlése miatt a tavaly törvénybe foglalt árfolyamrögzítés jelentősen segítette a devizahiteleseket, hiszen a svájci frankot 256, az eurót 309 forinton rögzítették, így összesen körülbelül 700 milliárd forintos törlesztőrészlet növekedéstől sikerült megmenteni ezeket a devizahiteleseket.     

Varga Mihály kiemelte azt is, hogy a 2010-hez képesti alacsonyabb devizaarány az államadósságban mintegy 170 milliárd forinttal kisebb törlesztést eredményezett, míg a tavaly előtörlesztett önkormányzati adósságnak köszönhetően 85-90 milliárd forintos "könnyebbség van". 

Összességében így 1000 milliárd forintos plusz kiadástól mentesült Magyarország – jelentette ki.     

"Magyarországon az elmúlt évek következetes adósságleépítő-politikájára volt szükség ahhoz, hogy most ez a probléma jóval kisebb legyen" – fogalmazott Varga Mihály.     Arra a kérdésre, hogy az üzemanyagár-csökkenés miért nem érvényesül például a kenyér árában, tekintettel arra, hogy a pékszövetség benzinár emelkedés esetén fel szokta hívni a figyelmet ennek hatásaira a kenyér árában, Varga Mihály kifejtette: a Nemzetgazdasági Minisztérium is vizsgálja az inflációs folyamatokat, és az látszik, hogy a kereskedelem egy része lassabban érvényesíti az árakban a fogyasztói árak csökkenését.     

"Ugyanazt tapasztalják most az emberek mint amit a devizahiteleknél tapasztaltak, hogy amikor árfolyamnövekedés volt, egyből változott a törlesztőrészlet, amikor azonban kedvező árfolyamváltozás volt, nem nagyon változtak a törlesztőrészletek" – mondta. Hozzátette: figyelemmel kísérik, hogy mely szektorokban hogyan alakulnak az árak. 

Varga Mihály "légből kapottnak" nevezte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) számításait, amelyekkel a testület arra figyelmeztetett kedden, hogy a vasárnapi zárva tartás 200-250 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést, valamint 25-30 ezer munkahely megszűnését okozná.

Kiemelte: a VOSZ és a Liga Szakszervezetek a vasárnapi  kiskereskedelmi forgalom teljes eltűnésével számolnak, holott azok nagy része, aki vasárnap vásárol, majd hétfőtől szombatig teszi ezt meg. 

"Nyilvánvalóan egy bizonyos kisebb arányú vásárlás eltűnhet a forgalomból, de hogy teljes egészében azzal számoljunk, hogy ez eltűnik, az nonszensz, lehetetlen" -  mondta.     Varga Mihály szólt arról is, hogy a munkahelyek megmaradásával számolnak a kiskereskedelemben, mivel több felmérés szerint is jelentős létszámhiány van a kiskereskedelemben: a foglalkoztatási szolgálat számai alapján 2500 üres álláshely van a kereskedelmi szektorban.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
És mennyit buktak azáltal, hogy bedöntöttétek a forintot?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
És mennyit buktak azáltal, hogy bedöntöttétek a forintot?
JAJMÁR
Nem ez érdekli a devizaadósokat Varga úr, az érdekli őket, hogy mennyit kell majd fizetniük , és mennyi lesz az adósságok forintban? Ez az autóhitelesekekt és személyi hiteleseket is érdekli. Amíg ezt nem tetszik tudni, hagyjuk... de szerénynek kell lenni, mint az Ibolya, ugye..? -a nagybetű nem véletlen-:)
Január
@Hellcat: Azt is megnézhetnék, illetve publikálhatnák, hogy ez az egész devizahitelezés mennyi pénzt vett ki az ország lakói zsebéből?. Aztán más hitelezési politika esetén - a kapitalizmus keretein belül, tudva azt, hogy nem jótékonysági intézmények a bankok, de vegyék már emberszámba a hitelfelvevőket, és nem adósrabszolgát csináljanak belőlük - ezek a hitelek mibe kerülhettek volna?
Hellcat
@Január: Másik cikkhez írtam aminek ugyan ez a témája:
"2010 ben 198 forint volt a CHF...azt is mondjátok már el akkor, mennyit bukott a nép a hatalmas áremelkedésen azóta amióta ti vagytok kormányon...gyanítom bőven több mint ezermilliárd."
Január
@Hellcat: A bukás nem tetszik, hanem csak a kérdés.
Hellcat
@Január: Értem én. Csak most nagyon verik a mellüket mert elszállt a frank és ők fixálták kb 260 forinton...azért nem verték mert 200 ról 260 ra emelkedett. Meg ugye ott az "Amelyik kormány alatt 300 az EUR..." történet is.
Január
Jobb lenne, ha Varga most hallgatna, - s szerény lenne, mint az ibolya, - és azon dolgoznának, hogy elviselhető mértékű teher nyomja az autós és a személyi hitelt felvevők hátát is.
Január
@Hellcat: Ez nem előrelátás volt. Csak véletlen, gondolom a svájci jegybank nem velük konzultált mielőtt megszüntette a CHF euró hoz való kötését.
Tudod, vak tyúk is talál szemet, most szerencséjük volt és ebből fognak élni még egy jó ideig.
Hellcat
@Január: Igen. Véletlenül beletrafáltak és most addig lovagolnak rajta amíg csak lehet.
rakoczi
Ez már megint egy "parasztvakítás", mert a devizahitelesek továbbra sincsenek ki a vízből!!! A törlesztő részletük továbbra is sokkal magasabb annál mint az, amit akkor számoltak ki amikor a hitelt igénybe vették. Ráadásul törvénytelen elemeket is bele foglaltak, amire nem elégséges válasz az, hogy az, hogy akkor a törvénytelen pénzt visszafizetjük, de a szerződés többi része még törvényes és marad a régiben. Nem !!! Amennyiben egy szerződés bármely pontja törvénybe ütközik, úgy maga a szerződés válik érvénytelenné és helyette újat kell kötni, ami mindkét fél számára elfogadható és minden pontja törvényes. Ebben az esetben elfogadható kompromisszumos megoldásnak tartottam volna a futamidő meghosszabbítását változatlan törlesztő részletekkel (legfeljebb magasabb kamattal), mert az nem tette volna tönkre egyik felet sem. Nem is értem, hogy miért nem ezt a megoldást választották, illetve a "kedves kormányunk" miért nem ez irányban gyakorolt nyomást a pénzintézetekre??? Netán neki is érdeke földönfutóvá tenni az állampolgárait, vagy csak nem értenek a kormányzáshoz, a korrupció lehetőségét már meg sem említem, pedig lehet hogy akkor járnák a legközelebb az igazsághoz?! :(
Abzug62
Miért van az, hogy ha bejelent valami "jó hírt", nekem mindig összerándul a gyomrom?
hetöndöe
@Hellcat: Pontosítanék egy csöppet ,185 ft volt a svájci frank kormányváltáskor 2010-ben.
1magyar
@hetöndöe: Na ebből is látszik,hogy a fidesz a bankoknak dolgozik.
hetöndöe
@1magyar: A nagy lófaszt,saját maguknak,a többi nyilas duma.
1magyar
@hetöndöe: is. Mert ha a pénzüket chf-ben tartják, jó sokat nyertek, de ilyen magas chf - nél már nincs olyan lakás amit megérné tovább fizetni. A bankoknak lettek volna lakásaik de pénzük nem.
hetöndöe
Jáj,jáj,jáj...Misikém!

Már azt hittem,hogy Kedves Vezetővel egyetértésben sikerült egy újabb sarcot kitalálni??
hetöndöe
@1magyar: A bankok sem keveset buknak napjainkban,annál nagyobbat csak a hitelesek.
Az egyedüli nyertes a qrmány és a tűznél melegedők.
1magyar
@hetöndöe: Te sem gondolod komolyan, hogy a 150.-ft-on felvett és 324-en törlesztett chf-en buknak.
hetöndöe
@1magyar: Dehogynem,hiszen sok esetben az életben nem kapják vissza azt a lét.
1magyar
@hetöndöe: 1 milliós tartozás fejében elviszik akár 30 milliót érő lakását, bank eladja 5 millióért, ebből levonja a végrehajtási költséget és a saját követelést, marad a hitelesnek is talán 1 millája miközben évekig fizetett 8 milliót.
hetöndöe
@1magyar: Van ennek teljesen fordítottja is,a családban is sajnos van erre példa.
Nem vitázom ezen,mert szerintem nem úgy van,ahogy gondolod.
Az egész történet nem ilyen egyszerű,mint ahogy leírod.
30 milliós házat biztos nem adnak el 5 misiért.A többit inkább nem is említeném.
Van végrehajtó ismerősöm.érdekes dolgokat mesél néha.
1magyar
@hetöndöe: Az átlagemberekre ez vonatkozik. Más is megesik természetesen, de az a kevesebb.
mate03
@hetöndöe: Vegyétek már tudomásul! Magyarország akkor is jobban teljesít, mint 5-éve! Mondaná Orbán Viktor! De én nem hiszek neki! És ti?
kukac50
Varga is szemrebbenés nélkül hazudik!
rosalinda57
@hetöndöe: A végrehajtó ismerősöd jogot végzett ? Ezt csak azért kérdezem, mert a végrehajtóknak nincs jogászi végzettsége.
rosalinda57
@hetöndöe: Kiegészítem : nagyon kevésnek van jogász végzettsége.
hetöndöe
@rosalinda57: Mi köze a jognak a valós életben bekövetkezett eseményekhez?
rosalinda57
@mate03: Én sem hiszek, mert már annyit hazudott, hogy hiteltelen, ő a Hazugovics.
73
Volt egy ókori mondás;félj a görögtől,még ha ajándékot is hoznak.Így vagyok én a fityeszes jó hírekkel.
73
Volt egy ókori mondás;félj a görögtől,még ha ajándékot is hoznak.Így vagyok én a fityeszes jó hírekkel.@73: bocs,görögöktől

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.