Már csak néhány napig lesz együtt látható Munkácsy Mihály híres Krisztus-trilógiája a Déri Múzeumban, a Golgotát ugyanis augusztus 31-én elvitetik Debrecenből – közölte Pákh Imre, a festmény tulajdonosa szerdán az MTI-vel. 

A New York-ban élő magyar származású műgyűjtő elmondta: döntéséről tájékoztatta Papp Lászlót, Debrecen polgármesterét és Angi Jánost, a Déri Múzeum igazgatóját.

"Azért kényszerülök erre a számomra is szomorú lépésre, mert a jegybank képviselői hónapok óta semminemű együttműködést nem tanúsítanak, hogy tárgyalásos úton megegyezzünk. Igyekezetük arra korlátozódik, hogy erőnek erejével akarják Magyarországon tartani a festményt, s ezért a védetté nyilvánítás sincs ellenükre" – mondta a Golgota tulajdonosa.

Pákh Imre szerint ez hazai jogszabályokba és nemzetközi törvényekbe ütközik, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

Angi János az MTI érdeklődésére korábban elmondta: az Amerikában élő műgyűjtő, Pákh Imre telefonon hívta fel őt a napokban és közölte azt a szándékát, hogy a hónap végén elviszi a Golgotát, miután annak megvásárlásáról nem tudott megállapodni a Magyar Nemzeti Bankkal.

"Arra kértem Pákh Imrét, hogy szándékát írásban küldje el, és csatolja mellé a Forster Központ műtárgyfelügyeleti irodájának határozatát, amelyben engedélyezik a kép elvitelét" – mutatott rá Angi János. (A festmény védetté nyilvánítási folyamatának időszakában kizárólag a Forster engedélyével lehet a képhez nyúlni.)

Hozzátette: e nélkül az engedélyező határozat nélkül a festményt le sem vehetik a kiállítóterem faláról.

Angi János tájékoztatása szerint azóta Pákh Imre semmilyen írásos formában nem kereste meg a múzeumot. Munkácsy Krisztus trilógiájának három festménye – a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota és az Ecce Homo – továbbra is együtt látható a Déri Múzeum Munkácsy-termében.

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum szóvivője szerda délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a nap folyamán megérkezett a múzeumba Pákh Imre levele, amelyben tájékoztat: augusztus 31-én elviteti a Golgotát a múzeumból.

Pákh Imre szerda délután arról értesítette az MTI-t, hogy egyeztetett a Forster központ vezetőjével, L. Simon László államtitkárral és Papp László debreceni polgármesterrel, akik egyértelművé tették, hogy tulajdonosként rendelkezhet a Golgota elviteléről. Egyelőre Magyarországon belül, egy raktárban helyezi el a festményt – mondta az MTI-nek Pákh Imre.

Hozzátette: csütörtökön értesíti a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy a Golgotával kapcsolatos tárgyalásokat befejezettnek tekinti. Ugyanakkor, ha megváltozik az ügyben az MNB véleménye, továbbra is áll rendelkezésükre – tette hozzá Pákh Imre.

A képtulajdonos az ügy hátteréről elmondta: a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program keretében 6 millió dollárt ígér a Golgotáért, miközben 10 millió dolláros vételi ajánlata van egy külföldi vevőtől.

"Őszintén reméltem, hogy nem esik szét a magyar festőfejedelem főműve, a Munkácsy-trilógia, amelynek egyben tartásáért már sokat tettem, de nincs más választásom. Május vége óta hiába vártam, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, a jegybank képviselői egyetlen lépést sem tettek a megegyezés érdekében" – mutatott rá a műgyűjtő.

Végezetül emlékeztetett rá: az elmúlt több mint egy évtizedben ingyen bocsátotta a Déri Múzeum rendelkezésére a Golgotát, miközben a kanadai Hamilton Galéria évi 50 ezer dollárt kért és kapott a Krisztus Pilátus előtt című képért.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
solidedge
Úgy tudom, hogy a magyar államnak nem sok köze van a festményhez. Munkácsi Párizsban festette és amerikai vette meg. Amit most a magyar állam tesz, az nem más mint műkincsrablás. Ilyen alapon az atombombákat is kérhetnénk az USA-tól, mert magyarok is részt vettek a programban.
priki07
Vigye ahová akarja, még jó, hogy nem ilyenre megy el az adófizetők pénze. Sajnos már így is sok felesleges kiadásra adják azt ki!
Zsoel
@priki07: Én sem örülök, ha számolatlanul szórják azt, de ha már választani lehetne, inkább műkincsvédelemre költsék, mint etnikai segélyezésre és bevándorlók pátyolgatására... Én sajnálom, hogy nem tudtak (akartak) megegyezni: szerettem volna, ha Magyarországra kerül végre egyszer és mindenkorra a trilógia. Sajnos, még nem tudtam megtekinteni, és ha ilyen marad a dolgok állása, egy jó ideig most már nem is tudom.
papa.49
A szomorú ebben az hogy ,,államosítani,, akarja a képet a hazugovics, mielőtt valaki azt mondaná nincs köze hozzá, megsúgom itt minden a hazugovicstól indul, függ!!!)))))))))
Nem elég hogy sokáig itt parkolt a festmény, mikor a vételárra került a szó mondtak egy nevetséges összeget, amiért NEM ELADÓ!!!Ez van a kapzsi tolvaj esete forog fent)))))))))
hetöndöe
@lajospapa: Helös,nézegessék a fitymaszos agyhalottak a stadionokat,a be nem fejezett autópályát,na meg a felcsúti kisvasutat.:-))))
sentinel216
Majd a kerényi pingáltat egy másikat. Kinyílott a ... bicska a zsebemben.
justhpeter
Matolcsy mennyit költött idén baromságokra közpénzből ?
bencemacska
És Matolcsy itt élet-halál ura!
Vagy csak OV strómanja?
Egy alapítványt nagyon könnyű "privatizálni!
eugen4402
Ha megnyerte hadd vigye! Őfelsége udvari festője majd pingál egy sokkal nagyobbat, amin Puskás Öcsi és Viktor úr is szerepelni fog a Megváltó körül. Sőt, hogy a debreceniek se sértődjenek meg, a Kósa vitéz is rajta lesz a képen huszármentében, ahogy kell. :-)
kkalman
Kormányunk, és azon belül a szotyi köpködő, meg a kusza szem szégyene, hogy nem tudtak megegyezni Pákh Imrével a vételárról. Nem tudom, miből gondolták, hogy szarért, húgyért megkapják. Még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy ennek az árából is akartak félretenni maguknak a szegényebb napokra.
Hofipisti
@kkalman: Itt lehet a kutya elhantolva! Pákh még nem jött rá, hogy Magyarország nagy dicsőségére utolértük, sőt leköröztük román embertársainkat a mutyi és a korrupció terén.
Tényfeltáró
@Zsoel: De a stadionokat biztosan volt módod megtekinteni.
Tényfeltáró
@Hofipisti: Ebben már biztosan jobban teljesítünk náluk.
Zsoel
@Tényfeltáró: Nem. Hidegen hagy a foci, soha életemben nem jártam semmilyen stadionban. (A futballstadionokra is vonatkozik, amit a segélyre és a bevándorlókra írtam.)
Tényfeltáró
@kkalman: Csak a szokásos jutalékot kérhették - számla nélkül, ahogy ők szokták.
bakegya
KEDVES IMRE!
Ez a magyarország,már nem az a Magyarország!!!
Itt AMI A MIÉNK,AZ MÁR A MÁSÉ!
A többségi tulajdonos itt már egy ideje egy felcsutkai jólfelhízlalt mangalica és annak gazdatisztességtelenje-OTT KELL REKLAMÁLNI PINGÁNYOLMÁNYI ÜGYLETEKBEN IS.
lampa laz
Ezzel a képpel az a baj, hogy a méreténél fogva senki sem tudja lenyúlni, ha kisebb lenne már dekoráció lenne vakakinél.
Mobil123
Én a helyébe már rég elvittem volna. Sőt!!
eugen4402
Tényleg, az Orbán-Torgyán-Polgár-Kormányt ábrázoló remekmű hol tekinthető meg? Amíg az új opus nem készül el, addig azt kellene kiállítani, mint a Golgotára vezető út egyik állomását.
Mobil123
@eugen4402: Már ne haragudj, de fene az ízlésedet, hogy olyan műre is kíváncsi vagy :-D
eugen4402
@Mobil123: Én szóltam... Addig kellene azt is megnézni alaposan, amíg nem jön érte a tulajdonosa, hogy hazavigye. :-)
Mobil123
@eugen4402: Tudod mit?! Az lenne a legjobb ha otthon tartaná a tulaj azt :-D
bencemacska
@eugen4402: A festő meghalt, a munkadíjat nem fizették ki neki.
Bár ez egészen régi értesülés, azóta változhattak a tulajdonviszonyok.
Lehet, hogy csak egy fejet kellett rajta kicserélni, és már viríthat is a Pancsó VIP szobájában!
eugen4402
@bencemacska: A művész családtagjainak őszinte részvétem így utólag is. Viszont ha a kép nem lett kifizetve, akkor tisztázni kellene, hogy a képen ábrázolt személyek saját halottjuknak, vagy saját áldozatuknak tekintsék-e az elhunyt festőt.
Tényfeltáró
Aki ilyen méretes bűnözőkkel leáll üzletelni, az komoly kockázatot vállal.
kamazuka
A magyar alkotmány nevezzük alaptörvénynek,elismeri a tulajdont.
Bár a törvényből az nem derűl ki kategórikusan, mi számít magán és, vagy köztulajdonnak,de mutyiországban ez nem is lehet kérdés.
A lényeg a tulajdonilapon,mi szerepel!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.