Nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyó emberek helyzete a mostani népvándorlással – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettessel csütörtökön folytatott tárgyalásán.

"Nem szabad megengednünk, hogy az '50-es években Magyarországról a kommunista diktatúra miatt elmenekült emberek helyzetét a mostani népvándorláshoz hasonlítsák" – nyilatkozott a találkozót követően az MTI-nek a tárcavezető.

"A helyzet ugyanis az, hogy 1956 után a hazájukat elhagyó magyar emberek békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték más országok törvényeit és nem támadták meg más országok hivatalos szerveit. Most azt látjuk, hogy a mostani bevándorlási hullám jelentős agresszióval is párosul, a bevándorlók egy jelentős része nem tiszteli más országok törvényeit, nem tiszteli az európai jogszabályokat" – tette hozzá.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Az 56-ban emigrált magyarok többsége valóban törvénytisztelő volt, viszont nem kis létszámban hagyták el az országot köztörvényes bűnözők, akik odakint is folytatták ezt a tevékenységet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
solidedge
Az 56-ban emigrált magyarok többsége valóban törvénytisztelő volt, viszont nem kis létszámban hagyták el az országot köztörvényes bűnözők, akik odakint is folytatták ezt a tevékenységet.
justhpeter
@solidedge: Na már most a köztörvényesek a kormányban üddögélnek.
libellle
Igaz a magyarok fejére nem hulott a bomba és a rakéte, mégis jöttek. A jelenegi migránsokat pedig a terrorista assad gyilkolja. Nos a külömbség nagy, de a migránsok javára. Ezenkivül oje mennyi gazember jött 56-ban át a határon
solidedge
@justhpeter: A bűnpártolók meg a szavazók között.
Lackó50
@libellle: Lőni itt is lőttek és lehet, hogy nem hullott annyi bomba, de az üldöztetés, a börtön és a kivégzések viszont éppen elég félelemkeltőek voltak. Gondolom, hogy még nem élt abban a korban (50-es évek) Nem volt egy életbiztosítás a mindennapi élet. Akár egy mondatért börtönbe lehetett kerülni hosszú időre (Nagyapám is megjárta Kistarcsát, de sorolhatnám az ismertebb neveket is, akik oda kerültek akár egy-egy elmondott versért.) Ebből a szempontból nincs mit a migránsok javára írni. Biztos, hogy azok között is voltak köztörvényes bűnözők, de nem hallottam olyat, hogy magyarok odakint vonatokon, nyilvános helyeken ártatlan embereket robbantottak volna fel válogatás nélkül. Ezek között a mostaniak között viszont sokan vannak, aki a háborút akarják az EU-ban is kiterjeszteni. Ez viszont már elég nagy különbség az 56-osok és a jelenlegi "arabok" között.
nyanya001
1956-ról az beszéljen aki azt megélte , átélte,
akinek a rokonait lelőtték, amikor nem ennivaló, tüzelő,
nem lehetett tudni kiért kik mennek, a köztörvényes bűnözőket
kiengedték, az orosz tankok védtelen falut lőttek szét egy mocskos párttitkár
miatt, ahol sorban álló asszonyokat lőttek szarrá, hogy a besúgók éltek jól úgy mint most, hogy éppen olyan hazug rendszer volt mint most,
szóval fosbalos húzzál bőrt a fogadra.
Az osztrák lágerekben is lázadtak a magyarok, azok között sem mind volt
rendes ember !
bencemacska
@Lackó50: Ha nagypapádra hivatkozol, akkor annyit élhettél át belőle, mint a tarajos!

Akkor is voltak, akiknek menekülniük kellett volna, de nem tették, börtönbe mentek! Voltak , akiknek semmi félnivalójuk nem volt - azt sem tudták, hogy forradalom volt - de kalandvágyból, a jobb életminőség lehetőségéért elmentek!
OV most gazdasági menekültnek tartaná a legtöbbjüket!
Ahány ember, annyi sors!
Aki Én
Több dolog jutott eszembe.
Először is olyanok emlegetik folyton 56-ot, akik miatt megtörtént, és ma is azok leszármazottai vannak hatalmon. Köztük olyanok, akik felmenői elévülhetetlen érdemeket szereztek az 56-os forradalom leverésért.
56-ot valóban nehéz összehasonlítani napjainkkal, mert akkor egy véres forradalom kergetett el nagyságrendileg 200.000 embert, a mai nemzeti kormány pedig eddig elkergetett nagyságrendileg 500.000 embert. Ők mondják, hogy a mai magyar rendszer miatt mentek el, és mennek még sokan. Ezt tudják odafent is, nem véletlenül nehezítették meg a szavazati lehetőségüket. Ezek az emberek ritkán fideszesek ugye...
És végezetül az 56-os menekültek törvénytisztelő és szerény magatartásáról. Inkább linkelem, mert hosszú.
pendulum.blog.hu/2015/07/03/1956-ban_magyarok_is_bekattantak_a_menekulttaborokban
Lackó50
@bencemacska: Ebben a kérdésben nem akarok vitatkozni. Sajnos már nem vagyok annyira fiatal. Akkor már iskolába jártam és nagyon sok emlékem van abból az időből. Nem véletlenül tört ki akkor a forradalom. Nagyon elege volt mindenkinek az akkori rendszerből. Akkor a határon átjutni se volt veszélytelen játék, mert erősen alá volt aknázva. Ha olyan könnyű lett volna, mint manapság, akkor sokkal többen kimentek volna. Akkor nem az volt a probléma, hogy nekem nem ízlik a parízer és kimegyek, mert szalámit akarok enni, hanem jellemzően az volt a gond, hogy másnapra jut-e még kenyér. Nagyon sokat álltam én is hosszú több száz méteres sorokban a vöröskeresztes csomagokért, amiket időnként osztogattak a segélyszervezetek. Nagy öröm volt, ha találtunk a dobozban egy kis csomag kakaót! az már maga volt a kánaán. Ezt tényleg csak az tudja és érti, aki átélte azt az időszakot. Ezért sem akarok főleg olyanokkal vitatkozni, akik abban az időben még nem éltek.
bencemacska
@Lackó50: Ha az 50 a születési éved, akkor értelek. Én egy kissé több voltam már! Sok ismerősöm ment el, sokat börtönöztek be.
Nagyon sok szinten zajlottak akkor az események.Egész más volt, amit később mondtak róla, más, amit most tanítanak róla.
És egészen más volt, amit én átéltem!
Én iskolában nem tanultam róla, nekem csak "élményeim vannak!
Yoda69
szijgyarto, te barom. A magyarokat akkor siman be is engedtek az USA-ba, Svajcba, Nemetorszagba stb. Nem gettositottak oket, nem rendeztuk ellenuk rendor attack-ot, es legfokepp nem huztak elejuk penges szogesdrot keritest. Arrol nem is beszelve hogy plakatokat se nyomtak az orszagba, mindenfele okorseggel teleirva.

Inkabb arrol beszelj te kocsog, hogy csaltal tobb szaz milliardot a Questorral!
Lepényleső
Pl. az adótörvényt,ha tisztelnénk ugyan,de nem tartanánk be,akkor ugyan mit tudnának az
elnyomóink kivenni a kasszából büntetlenül,az üres kezükön kívül?
nezelodo
@Aki Én: Igazad van, az ötvenhatos forradalom leveréséért sokan kaptak szochazás kitüntetést, a gyerekeik még a nyolcvanas évek második felében is felvételi nélkül kerülhettek az egyetemekre, most meg ők hirdetik véres szájjal az ő demokráciájukat, na meg az erkölcsöt kérik rajtunk számon, ítélkeznek felettünk és a szüleik harcostársai felett önös érdekből.
wagabund
Azt kevesen tudják, hogy utána a Béketanácsban oroszország meghívására felszólalhatott Szíjjártó is...

...azt még kevesebben tudják, hogy orosz nyelven tartotta előadását...
wagabund
@nyanya001: ez a dícséret jólesett...
:-)
amúgy tényleg cuki...
bencemacska
@nezelodo: Kiegészítlek: a volt párttitkár KISZ titkár fia ítélkezik most felettünk!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.