A bürokráciacsökkentés jegyében a kormány több mint 70 állami, országos háttérintézmény, költségvetési szerv átszervezését, illetve megszüntetését tervezi – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár: 50 ezer embert érint az új leépítés

Lázár János elmondta, a következő napokban tárgyalások indulnak a Miniszterelnökség és a tárcák között arról, hogy a háttérintézményeket, költségvetési szerveket hogyan lehet a tárcákba visszavinni, hogyan lehet a kiszervezéseket megszüntetni, egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban működtetni a rendszert. Jelezte, 50 ezer ember dolgozik ezekben az intézményekben, szerveknél.

A kormány csak kivételes esetben lát arra lehetőséget, hogy ezek a költségvetési szervek, hivatalok, intézmények megmaradjanak – mondta a miniszter, aki a biztosan megmaradó intézmények közé sorolta a rendőrséget, a honvédséget, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, az Állami Egészségügyi Ellátó Központot és a Szociális Főigazgatóságot.

Lázár János az átalakítandó intézmények között említette az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, a nyugdíjfolyósítási intézetet. A kormány tájékoztatása szerint február 10-én dönt erről a kérdésről.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Na ez is rosszabbul él mint tavaly (kép alapján). Tisztára mint a girnyószász.
bundi
ha jól sejtem azokat teszik lapátra akiket beejtőernyőztek a vezető pozíciókba...haverokat csókosokat, rokonokat...vagy nem?...akkor meg hogy fog működni az ország?
és ha jól emlékszem most tolták meg a vezetőik bérét pár millióval...havonta...akkor meg minek a leépítés...van pénz...nem?
bundi
emberek...megérdemlitek...most ebből lesz finanszírozva a mongol támogatás...viktorka várba költözése...a kisvasútbővítés...a stadionépítések...az olimpia...nem sírni kell, hanem felfogni, hogy a munkájuk elvesztése az életük összeomlása egy magasztosabb célt szolgál...a viktort...annak idején a piramisoknál dolgoztatott rabszolgák sem nyivogtak...erre adott az ország felhatalmazást...örüljön neki...de hallom a maradéknak meg százalékkal fog nőni a bére...hurrá...csak a pozitív hírekre kell koncentrálni...
Papuska1
@bundi: Először is Önöknek örülniük kellene, mert a dolog jelentősen érinteni fogja a FIDESZ második vonalát. A megtakarítás mindegy, hogy mit fog szolgálni, ha a Kormány várba költözését, akkor a 25 éve elmaradt szétválasztását szolgálja a törvényhozó és a végrehajtó hatalomnak. (Kormány-Országgyűlés) Az Olimpia megrendezése pedig nyilvánvalóan egy tartós nemzeti értéknövekedést, és a következő nemzedékek számára egy nagyon hasznos beruházást, a "merjünk nagyok lenni" ideológia megerősítését, és a kishitű törpeönbecsülésű korcsok háttérbe szorulását jelenti reményem szerint.
dr. prédikátor
Na mibe fogadjunk hogy a fütyi-sz es haverokat építik le???:)))
bundi
@Papuska1: tudod a jó stratéga azért azzal is számol, hogy mi van, ha téved...
bundi
@Papuska1: ja és honnan veszed, hogy a másodvonalbeli fideszeseket érinti...egyébként nekik nincsenek családjaik? nincsenek gyerekeik?...velük mi lesz?...és ha az olimpia még is ráfizetéses lesz?
nézd meg a görögökét...
kepek.444.hu/2014/08/07/a-legujabb-gorog-romok-a-2004-es-olimpia-maradvanyai/
és hogy mi lett velük miatta?...
itt londonban most építik át az egészet...mert itt sem lehet fenntartani...magyarország jobban áll mint az angolok?...vagy a kínaiak?...
olvasd végig ezt a cikket és gondolkozz...
444.hu/2016/01/20/nem-szabad-azt-sugallni-a-valasztopolgaroknak-hogy-velemenyt-nyilvanithatnak
Január
@bundi: Szerintem pedig nincs pénz, a leépítésekkel lesz pénz majd az 5 millás fizetésekre.
lópicigáspár
OEP, NYUFIG! Feltételezem a jövőben egyáltalán nem lesz szükség ezen intézményekre, hisz az egészségkassza már úgysem működik, nyugdíj meg nem lesz, oszt jónapot! :-(
Gyuri Géderről
Remélem, mind abból a kétharmadból kerül ki akik mind két esetbe a fideszre szavaztak.
De nem esek kétségbe a sorsukat illetőleg, mert elmehetnek közmunkába füvet nyírni vagy drukkolni a csókos vezér stadionjaiba.
nemjoezigy
@nevemnick: Tudod azt úgy értette ez a hazug, tolvaj banda, hogy aki munkába kerül és utána megint munkanélküli, az egy állásnak számít. Ezt 5 éve hallottam egy munkaügyi központos hölgytől. Például én aki megint álláskereső, alkalmi munkából élő vagyok, én az egy millió munkahelyből legalább 5 munkahelyet betöltöttem.
Így már nem tűnik lehetetlennek, DE HAZUGSÁG!

Ennyit tud ez a Népnyúzó, a gazdagokat tovább gazdagító kormány!
JAJMÁR
Na, csak nem a KLIK szűnik meg? Mert valóban teljesen fölösleges!

Viccesek a fiúk, létrehoznak egy csomó fölösleges intézményt, meg állást, felduzzasztják a vízfejet, majd közlik, hogy nagy!
Toby
Csókos birkák ! Nektek nem kell aggódni, aki csontig becuppantott a vezérkosnak és udvartartásának, annak nincs félnivalója !
Elvégre "minka alapú társadalom " épül, illiberális falazóanyaggal !
human
Hogy beszélhetnek leépítésről, mikor most nevezték ki Felcsút miniszterelnöki biztosát. Abszurdisztán jobban teljesít a kamu állásokban is. Van már "nemzeti cirkuszművészeti stratégia kidolgozásáért felelős miniszteri biztos" is. Nem vicc. Van ilyen.
Desischado
Gondolom, nem a vezető állásokban lévőket építik le, hanem az egyszerű dolgozókat! Gratulálok azoknak, akik erre a ganéj bandára szavaztak!
human
@Papuska1: És esetleg be lehetne vezetni újra a királyságot. Végre lenne ismét magyar királya az országnak.
verőce21
A Királyság Intézménybe éppen szükség lesz 50 ezer jólképzett, magasan kvalidikált fizetésű köztisztviselőre.
feco fero
Összevonnám még az összes egyenruhásokat, a félkatonai katonai szerveket, közterületeseket, jegy ellenőröket, biztonsági, őrző védő társaságokat, ez, cca. 1,5 millió fő, értéket nem termelő, és lényegesen több mint 50 ezer főt lehetne meneszteni.
Ezeknek kellene földet, hitelt adni, h tudjanak értéket teremteni, h ne a nyugdijasok elől vigyék a lét.
Papuska1
@human: Szerintem az ötlet nem is olyan rossz, hisz Európa országainak nagy többsége királyság ma is. Gondoljunk például Nagy-Britanniára, Svédországra, Norvégiára, Hollandiára, Belgiumra és sorolhatnám. Az Európai népek számára, bár mit is hirdetnek, kiemelkedően fontosak a nemzeti hagyományok. Amire ön gúnyosan gondol, arra nincs esély! A Szent Korona törvénye szerint, itt király, csak katolikus lehet. Orbán Viktor pedig református!
Papuska1
@nemjoezigy: Nehezen értem a helyzetét. Felénk a cégek mindent megtesznek azért, hogy dolgozókat találjanak. Ingyenes buszjárat a környékbeli falvakból is, egyéb juttatások. Így is áll egy-egy szalag, dolgozók híján, és csökkent termelési szinten tudnak csak dolgozni. Ha valaki a hiányzó helyet tölti be egy évig albérleti kiegészítést, nem egyszer ingyen szállást kaphat. Mégsem találnak dolgozót!
Papuska1
@human: Van ilyen, de ezek a biztosok egyéb munkájuk mellett látják el a feladatot és egy fillért sem kapnak ezért!
JAJMÁR
Összeomlóban minden! No, majd ráfogják a "bürokratákra", hú, de ronda szó, ugye, Nekik lehet menni, ők az új ellenség!
De asszem, itt a vége!
bundi
@Január: ja ezért is jegelik az oep-et a nyugdíjbiztosítót ...és társait...
eszegfu
@JAJMÁR: 18:24 Nem találtam a listában a KLIK megszünését...
JAJMÁR
@eszegfu: Ó, az nem szűnik, meg arra nagy szükség van... az ott meg is van jegyezve, hogy biztos megmarad!
Kamuintézményre szükség van.
eszegfu
@JAJMÁR: Na meg arra is, hogy a jogutód minisztériumok még csak véletlenül se tudják a jogelőd tartozásait kiegyenliteni!!! Azután a "bürokrácia csökkentésével" is el lehet menni a sunyiba!!! Az uj munkavállaló bejelentéséhez 2016.jan.1-től szükséges még a szakképesitést kiállitó intézmény neve és az okirat száma...szerintetek mi ez?!
JAJMÁR
@eszegfu: Nem más ez, mint az emberek - állami alkalmazottak - egy részének alapos megfenyítése, az erő fitogtatása, hogy lám-lám, egy tollvonás, és mehetsz közmunkásnak, másfelől a többi rétegnek egy újabb bűnbak felmutatása, akik ellen a "jó" állam harcol!
Az a baj, hogy ők ezt is behiszik.
Másfelől a megszüntetésre kijelölt intézményekben már eddig is könyöklős harc folyt, egymás ellen, - és sok köztük a fideszes - de majd most összefognak. Abban is reménykedem, hogy az emberek látják a felduzzasztott minisztériumokat, a kamuállásokat, a névleges milliós tanulmánykészítőket... stb.
És még az is benne van a kalapban, hogy valójában nincs pénz az állam működtetésére, de nem is lesz, mert ha lesz, azonnal kiveszi a felső réteg.
Az biztos, hogy ebben az országban senki sincs biztonságban, amíg ez a kormány van hatalmon.
A bürokráciacsökkentés kb. annyi, mint a rezsicsökkentés!
eszegfu
@JAJMÁR: Lehetséges, hogy nincs pénz az államapparátus müködtetésére, vagy csak kevesebb... talán ezért is küldenek el ennyi embert. Néha az a benyomásom, hogy a kisebb létszámu "hivő" minisztériumi vezetőknek -- akik megmaradnak -- többet tudnak majd fizetni és ezzel még jobban lojálisak lesznek... a többi mehet a lecsóba az egyszerü ügyintézővel együtt... ezzel is "betonozni" akarja a rendszerét. Nem tudom eldönteni mi is járhat a fejükben... de az "erő fitogtatása" mindenképpen látszik!
nemjoezigy
@Papuska1: "Nehezen értem a helyzetét." írja.
Pedig egyszerű, no nem az én helyzetem, hanem ahogy működik az állás ajánlat - állás keresés.
Itt, erre fele is nekem napi ~50 állásajánlat jön, napi 3-5-re válaszolok, -azokra amikre megfelelek-, jó, ha 50-ből 1-re kapok választ, az is többnyire, dicséri a munkásságomat, de nem engem választottak.
A másik megközelítés, az, hogy lehetetlen megfelelni a kívánságoknak. Kis túlzással fiatal, több diplomás, több éves gyakorlat kell, ami ugye szinte lehetetlen.,
Megint másik megközelítés: olyan hirdetések is vannak, amiket már betöltöttek, de muszáj meghirdetni a cégnek.
human
@Papuska1: És a királyságban az a legjobb, hogy a király saját kénye kedvére adhat vagyont és előjogokat a rokonoknak, haveroknak csupán a hűségük és nem teljesítményük, munkájuk alapján. Még szerencse, hogy most nincs királyság. De várjunk csak, ...
Papuska1
@nemjoezigy: Értelmiségiként valóban nehezebb. Így már jobban megértem a problémát. Sajnos egyes szakterületeken jóval több szakembert képeztek ki, mint amennyire szükség lehet, bizonyos értelmiségi szakmák divatosabbak, mint ahányan el tudnak helyezkedni bennük. Ráadásul ilyen szinten már a szakmai kérdések mellett bizalmi kérdések is felmerülnek. Nem akarok okoskodni, de több ismerősömnek bevált, hogy esetleges potenciális munkaadóval egyeztetve, valamiféle speciális szakterületi átképzést, vagy ráképzést vállal, vagy egy kicsit engedve először a képzettsége alatt vállal munkát és próbál visszaemelkedni. Tudom tanácsot adni könnyebb... Egy egyszerű, képzetlen ember elhelyezkedése valóban ezerszer egyszerűbb!
Papuska1
@human: Azt hiszem érdekes fogalma van a modern monarchiákról. Mint írtam, a nekünk például szolgáló nyugati országok közül a legtöbb állam királyság. Mégis jól működnek, és van egy sajátos hagyomány, nemzeti összetartó erő, egy szimbólum, ami nálunk elvileg, de csak elvileg a köztársasági elnök. A spanyol király például belső háborút előzött meg, és sorolhatnám. Persze vannak köztársaságok is. Azok közül is van sikeresebb és kevésbé sikeres. Úgy tűnik a dolog nem az államformán múlik!
human
@Papuska1: Monarchia ellenes vagyok. Azért fenntartani egy családot és udvartartását luxusban csak hogy legyen, hát enyhén szólva nem elfogadható.
Papuska1
@human: Szerintem sok olyan dolog van, aminek elsőre nem látjuk az értelmét, de mégis szükséges, hasznos, esetleg még nélkülözhetetlen is lehet. Gondolom, hogy a néhány köztársasági államformában működő Uniós országon túl, a sok monarchiát fenntartó ország tudja miért teszi azt, amit tesz. Például egy Dániát, vagy Norvégiát a legkevésbé sem gondolnék buta, céltalan, és maradi országnak. A többi monarchiát sem, amik nem kevésbé gazdagok és látszólag demokratikusak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.