Magyarországon jelenleg családok tízezrei élnek olyan lakásokban, amelyekben nincs WC és fürdőszoba, félmillióan élnek olyan otthonban, amelyik ázik és penészes. A PM közleménye szerint a megoldást az Alapjövedelem bevezetése jelentené.

Ma van a Családok nemzetközi napja, amelynek idei témája a lakáskörülmények és a fenntartható jövő. Az ENSZ 1994-ben nyilvánította május 15-ét a Családok nemzetközi napjává.

Azóta minden évben a szegénységben élőkre igyekszik felhívni a figyelmet. Sajnos Magyarországon is nagyon sok a tennivaló, hiszen éppen a sokgyermekes családok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben: ma minden második nagycsaládos szegénynek számít.

Idén a lakhatással összefüggő problémák a világnap fő témái. Európában hazánk az egyik legrosszabb helyzetben van ezen a téren. Százezrek élnek olyan lakásokban, amelyekben nincsen fürdőszoba, 180.000 gyerek olyan házban él, amelyben nincs WC, 800.000 háztartás pedig energiaszegénynek minősül.

A Párbeszéd Magyarországért szerint ezeknek a családoknak az Alapjövedelem bevezetése jelentheti a megoldást. Ezzel fel lehet számolni körükben a szegénységet, és biztos alapot lehetne teremteni a lakáskörülményeik javításához.

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Az alapjövedelem a megoldás. Már sokszor átrágtuk ezen a blogon is, de az első, ami némely embernek rögtön eszébe jut, hogy "biztos nem akarnak majd dolgozni... " . Hülyeség! Akik ezt állítják, azok lehetnek a legnagyobb munkakerülők . Még akkor is, ha tudom, hogy a cigányokra gondolnak... de a gyűlölet rossz tanácsadó.
Egyrészt: az alapjövedelem csak arra lenne elég, hogy ne haljon éhen az ember, hogy ne zuhanjon a nem létező szociális hálóból a föld alá családostul, ha megszűnik a munkája, vagy lebetegszik, vagy ha megöregszik és se nyugdíj, se egészség.. stb. Az alapjövedelem egy minimális biztonság minden ember számára, mert minden embernek joga van lakni, enni, inni.
Kinek képzeli magát, aki ezeket az alapjogokat megvonná másoktól? Milyen alapon?

Másfelől igazságos! A segélyezés nem az. A családi adókedvezmény nem az, hiszen azt segítik jobban, aki egyébként is jól keres. Alapjövedelem járna minden gyerek után is. Semmi más. Se segély, se csp. semmi. Nincs sógor, koma, jóbarát, ahol vastagabban fog a toll, mert mindenki kap egy garantált összeget. (Manapság a segély jóval több némelyeknél, némelyeknél pedig - akik nem mennek oda kuncsorogni semmi)
Aki pedig nem akar majd dolgozni, az nem dolgozik. Meghagyja a jó zsíros állásokat másoknak.
Mi ezzel a probléma?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Támogatom az alapjövedelmet. A belső keresletet növelné, csökkenne a kórházak terheltsége, a lakosság eladósodottsága, a közműszolgáltatók kintlévősége, a bűnözés és általában az ország lelki állapota is javulna.
Cicamama55
Azért ezt nem teljesen értem én. Ha valaki mindig kerülte a munkát, s szoc. segélyeken és a gyerekekre kapott pénzeken éltek, se nyugdíj, se tb járulékot nem fizettek, azok azonos elbírálás alá esnének a minimál, vagy ahhoz közeli béren alkalmazott, folyamatosan dolgozó emberekkel?! Azért ez sem semmi ám?! Bizony ismerek én sok olyan családot, akik 8-10 éven keresztül átmeneti otthonban voltak családostól, -egyre több gyermekkel-mégsem használták fel a lehetőséget arra, hogy munkát keressenek, s valami pénzt próbáljanak az otthonból való kikerülés érdekében gyűjteni. Többet vágtak zsebre, mint az ott dolgozók!
varirmag
"180.000 gyerek olyan házban él, amelyben nincs WC, "ma minden második nagycsaládos szegénynek számít."
Akkor is tudták hogy nincs WC a házban amikor még nem volt gyerek,vagy csak akkor vették észre amikor már nagycsaládosok lettek ???
Miért lesz valaki "nagycsaládos" ha sajátmaga eltartására is képtelen ( és nem beteg)???
Ha valaki egészséges,csak az iskolát kerülte,vagy csak a csp-ért járt oda,de se tanulni sem dolgozni nem akart, annak miért is kell(ene) alapjövedelmet ( ami tul.kép segély ) biztosítani ??? Az alapjövedelem ( segély) + ingyenes eü. alapellátás + ingyenes oktatás + ingyen lakhatás+ ingyen (lopott?) áram,víz,gáz szolgáltatás.
Ha már ilyen nagylelküek , legyen ( vagy már van ?) ingyen mobil+ ingyen internett+ ingyen bankszámla + ingyen bejárónő. Kell az a sok gyerekhez !
Na , most már csak azt kell megmondani a PM-nek , hogy honnan veszi az alapjövedelemhez szükséges pénzt. Gondolom azoktól akik dolgoznak. Mert máshonnan nem lehet !!
( állambácsi is csak azoktól veszi el !!! )
emerencia
@Cicamama55: Mióta az eszemet tudom, a segélyek és a szociális ellátások gyakorta igazságtalanul voltak elosztva. Ma már nem hiszek abban, hogy ebben a rendszerben meg lehetne oldani az igazságos, rászorultsági alapon lévő segítség nyújtást, hiszen lehetetlenség az emberek valóságos életvitelének részletes és folyamatos megfigyelése. Mindig lesznek a szociális hálón olyan lyukak, melyek sokakat tragikus élethelyzetbe hoznak. Az pedig nem igaz, hogy az alapjövedelem miatt nem akarnának dolgozni az emberek. Személyes tapasztalatom volt a nyolcvanas években, hogy volt mindenkinek állása és valamilyen fizetése a környezetemben, mégis aki csak tehette, főálláson kívüli munkával, tanulással igyekezett többre jutni. Az emberi természet nem változott azóta sem. Az alapjövedelem legalább egy csekélyke reményt adna mindannyiunknak arra, hogy történjék velünk bármi rossz, nem fogunk teljes mértékben ellehetetlenülni.
verőce21
@Horizont: (11:24) Elvakultságodban semmi összefüggés nincs már aközött, amit írogatsz.
Menjél sétálni egy kicsit, szellőztesd magad.
verőce21
@Cicamama55: (11:42) Én is ebben látom a feltétlen alapjövedelem legnagyobb visszásságát.
Ez a szocializmus igazságtalan maradványa lenne még, tehetségteleneknek, de főleg lustáknak.
csa-csa
@varirmag: nagy igazságot mondtál!!!
Cicamama55
@emerencia: "Az pedig nem igaz, hogy az alapjövedelem miatt nem akarnának dolgozni az emberek. " Most már lehet hogy nem, mert a "segélyes megélhetést" lekorlátozták, de 5-6 éve bizony még nagyon sok ember szájából hallottam én ezt, ez meg az én személyes tapasztalatom, hogy "pokóba ennyi pézé hülye lennék dógozni". A közmunka bevezetésével, segélyezések korlátozásával sokat változtattak az ilyen emberek gondolkodásán. Bizony a minimálbéres szakemberek szemszögéből nézve, akik évtizedek óta dolgoznak felelősségteljes munkakörökben, adóztak, járulékokat fizettek, nem tartom korrektnek ezt az eljárást. Nem a sok gyerekből kellett volna megélni fizikailag erős, egészséges embereknek 30-40 éven keresztül...Azok is szegényen élnek, akik iskolájukat elvégezve olyan szakmában dolgoznak, ahol a bérük vetekszik a minimál bérrel...
kukac50
Ne csodálkozzunk a szegénységen,a megélhetési létminimum alatt vannak a minimálbérek vidéken. A dolgozók 80%-a ennyit keres.
Tekla
@Horizont: Amit kidobnak azt hol kell igényelni , nekem még biztos jó lenne!
emerencia
@Cicamama55: Súlyos hiba volt hagyni a magyar béreket, munkavállalói jogokat, munkakörülményeket a béka feneke alá lesüllyeszteni és a gyermekere járó juttatásokat ehhez képest irreálisan felemelni. A juttatásokba beleértem a munkavállalók gyermekek után járó adó és járulékkedvezményeit is, mely a kevésbé rászorulóknak kedvez igazán, még véletlenül sem a szegénység és társadalmi kitaszítottság csökkentését célozza.

Miután nagyon sok magyar felnőtt számára nincs lehetőség szabálykövető munkavállalásból eltartani önmagát, a gyerekei révén kapott kedvezmények részben vagy egészben tartják el őket. Arra is van példa, hogy inkább bevállalja valaki gyermek híján az ellátatlan nyomorgást de akkor sem hajlandó a sokadik embernyúzó munkahelyre elmenni. Egyre többen el is merik mindezt mások előtt mondani. Ezt hallhattad te is. Manapság sok gyermekes és gyermektelen munkavállaló már nem rejti a véka alá, hogy van olyan színvonal, mely alatt inkább választják a silány munka helyett az atipikus megélhetési módszereket. (Utóbbiak sajnos nem mindig törvényesek vagy gyakorta erkölcstelenek.) Sokan vagyunk továbbá, akik végig ragaszkodtunk a törvényes, teljesen bejelentett munkahelyhez. (Én még a passzív táppénzt is méltatlannak tartottam igénybe venni.) Meg is kaptuk a „jutalmat” érte. Ha „szerencsénk” lesz öregen, fogyó erővel dolgozhatunk még az egészségünket is aláásva, hogy elérjük a többször megemelt ránk vonatkozó nyugdíjkorhatárt és a várhatóan nyomorúságos nyugdíjat egy ledolgozott élet után. A fiatalabbak sem jártak jól, az egyre kegyetlenebb szigorítások miatt. kb. 4-5 millió klf. életkorú embernek nincs már reális jövőképe. Nem csoda, hogy aki teheti menekül a Magyarországról...

Ez a rendszer nem vált be, hiába variálják kemény kézzel, nem is fog soha mert alapvetően erkölcstelen. Bölcsebb lenne az alapjövedelemre áttérni mely önmagában ugyan nem old meg minden problémát de legalább egy ki reményt ad...
Tekla
@Cicamama55: Sok mindennel egyet értek a közmunka kérdéssel nem. Kistelepülésen jobban kilátszik a paci lába .
Közmunka sokaknak kéne , de nincs.
Annak van aki "lefexik a polgármesternek, így vagy úgy ".
Tudni kell kistelepülésen a polgármesterséghez , csak pallos jog nem jár , az csak stikában.
A közmunkás a polgármesternek dolgozik többnyire, persze akad kivétel ezért nyírják le a füvet néha közterületen.
Vannak olyan büntetést ledolgozó közmunkások, akik még életükben nem láttak kézi szerszámot. Nekik , csak az a dolguk, hogy a számláról leveszik a pénzüket.
Aki nem elég engedelmes , esetleg "pofázik" annak évekig nem jut közmunka, így semmilyen juttatást nem kap.
Aki még is bekerül a szerencsés szolgák sorába , azokat a kint lévők árgus szemekkel figyelik , nem -e áll meg, nem -e ül le ? Mert akkor csörög a hivatalnál a telefon :)
Azt pedig tilos észre venni, hogy a sok felnőtt szavazóval rendelkező nagy családos "dolgozó" horda , nem hogy nem épít hanem egyenesen ront ezzért a kicsi pénzért, csak nem fog hajladozni .
Mindezek után egy kérdésem van . Ez utóbbi csoport mi a francnak lopja el a szerszámokat, úgy sem használja a putri körül sem?
verőce21
@Horizont: (15:11) Ez meg miféle álkirohanás, Béjbi?
Azt hiszem, akkor haragudnál meg csak igazán, ha komolyan is venném! :)
Mézike
@varirmag: Pedig ők fogják kapni.
nagyon el van tévedve az aki azt hiszi a nagycsaládosoknak minden jár.
Ez közel sem így van. Mi 3 gyereket neveltünk, úgy hogy a legidősebb főiskolára , a középső másik városban gimnáziumba, a kicsi pedig általánosba járt. Mit mondjak? A gatyánk rájuk ment, dolgoztunk mint a barmok. Munkahely, + almás + meggyes... De soha egy fillért segélyt vagy bármit nem kaptunk. Sőt a tandíjakat úgy fizettük mint a katonatiszt. Csak annyit kérdeztünk mennyi.
JAJMÁR
Az alapjövedelem a megoldás. Már sokszor átrágtuk ezen a blogon is, de az első, ami némely embernek rögtön eszébe jut, hogy "biztos nem akarnak majd dolgozni... " . Hülyeség! Akik ezt állítják, azok lehetnek a legnagyobb munkakerülők . Még akkor is, ha tudom, hogy a cigányokra gondolnak... de a gyűlölet rossz tanácsadó.
Egyrészt: az alapjövedelem csak arra lenne elég, hogy ne haljon éhen az ember, hogy ne zuhanjon a nem létező szociális hálóból a föld alá családostul, ha megszűnik a munkája, vagy lebetegszik, vagy ha megöregszik és se nyugdíj, se egészség.. stb. Az alapjövedelem egy minimális biztonság minden ember számára, mert minden embernek joga van lakni, enni, inni.
Kinek képzeli magát, aki ezeket az alapjogokat megvonná másoktól? Milyen alapon?

Másfelől igazságos! A segélyezés nem az. A családi adókedvezmény nem az, hiszen azt segítik jobban, aki egyébként is jól keres. Alapjövedelem járna minden gyerek után is. Semmi más. Se segély, se csp. semmi. Nincs sógor, koma, jóbarát, ahol vastagabban fog a toll, mert mindenki kap egy garantált összeget. (Manapság a segély jóval több némelyeknél, némelyeknél pedig - akik nem mennek oda kuncsorogni semmi)
Aki pedig nem akar majd dolgozni, az nem dolgozik. Meghagyja a jó zsíros állásokat másoknak.
Mi ezzel a probléma?
JAJMÁR
@varirmag:H@lyeségeket hordasz össze! Nem az állambácsi veszi el a pénzedet, mert nincs olyan, hogy állambácsi. Ezzel csak a kisgyerekeket ijesztgeti az éppen aktuális hatalom. A kormány veszi el a pénzedet, és önti ahová épp akarja. (Rokonság, meg jóbarát, meg saját kéz, meg Klik meg ilyenek... tényleg, még nézegeted mások bérpapírját?) Honnan veszi a pénzt az alapjövedelemhez a kormány? (Nem a jelenlegi, ez azt is a matócsinak adná)
Kapásból tudok jópár zsebet, ahol igencsak összegyűlt a rávaló!
Elosztás kérdése. Meg akaraté és hozzáértésé.

(De úgy tűnik, te inkább lemondasz erről az összegről, csak nehogy egy fekete szemű gyerek is kapjon, inkább senki! Na, ezért tartunk itt, a béka feneke alatt, az ilyen alakok miatt. Mert nektek kell ez a szerencsétlen, nyomorult réteg, akibe időnként belerugdoshattok. Xar az élet mi?)
Desischado
@human: Végre egy felvilágosult vélemény! Pontosan ez lenne a lényege! És nagyon sok gondot megoldana! De az orbán banda ezt sohasem fogja bevezetni, pedig egyre több ország vezeti be!

@JAJMÁR: Tökéletesen igazad van!
Csizmás Kond
Alapjövedelem, alapjog...alapszar.
Mire adnának alapjövedelmet ha életében nem dolgozott egy percet hanem kokót árul és öregeket folytogat ?
Ez az alapszédítés egy átdolgozott mese a régmult időkből...amikor mindenkinek munka kellett mindenkinek járt minden ...csak most másnak nevezik.
Szidják a kormányt, holott épp az próbálja megakadályozni, hogy rabszolgákká, sorozargyártó robotokká alakítson a multigazdaság.
human
@Desischado: Orbán elitista párti. Természetesen mindent ellenez, ami csökkenti a rétegek közti szakadékot. Nem arról van szó, hogy jelentősen csökkenne az élettere a felső rétegnek. Olyan ez, mint mikor a helyi kisbolt tulajdonos klubtagságit kap a golfpályára. Ki fogják nézni onnan, mert a többiek már többgenerációs gazdagok.
gulyasgyula
@Cicamama55: Én meg emlékszek olyanra // Kádár korszak // amikor az új lakásba felszedték a parkettát azzal tüzeltek ..Eladta a konyhából a vízcsapot ..stb ..Hány ilyen van az országba ??? Ezekkel mi lesz ?? A 100 ezerért dolgozók adójából fognak élni ?? ILyet mindig ellenzékbe találnak ki aztán a hatalomra jutva el felejtik ..Ilyen szövegnek nem szabad felülni ...
varirmag
@Mézike
Ezt én is ismerem ! Mi is nagy család vagyunk. Négyen testvérek. Négyünknek 13 gyereke.
( egy "vegyes" focicsapat + tartalék ! ) . az egyik tesómnál 5 gyerek a másik kettőnél 3-3.
Nálunk csak 2 jött össze.
DE ! Sem a szüleim, sem a tesóim nem akarják újraelosztani azt amit mások kerestek,keresnek meg.Mert mondjon bármit a sok IQ betyár ,aki pénzügyekben perfekt(nek hiszi magát) osztogatni csak abból lehet amit előtte elvettek valahonnan.
Egyikünknek sem akkor jutott eszébe hogy nincs lakás,WC, fürdőszoba amikor már megszülettek a gyerekek. Igyekeztünk,tanultunk dolgoztunk, hogy meglegyen a fészek mire könnek a fiókák!
Nálunk dolgozik vagy tanul mindenki...Igaz van olyan unokahúgom akit keményen noszogatni kell , mert tanulni sem nagyon akaródzik neki,és munkakedvből is kevés jutott neki. De hiába kapálózik,a tesóm keményen fogja.Előbb-utóbb ő is belátja tanulni kell ! Dolgozni kell, nem arra várni hogy majd "valahonnan kapok".

@JAJMÁR
"(De úgy tűnik, te inkább lemondasz erről az összegről, csak nehogy egy fekete szemű gyerek is kapjon, inkább senki! Na, ezért tartunk itt, a béka feneke alatt, az ilyen alakok miatt. Mert nektek kell ez a szerencsétlen, nyomorult réteg, akibe időnként belerugdoshattok. Xar az élet mi?) "

Ostoba !!!
Az én életem teljesen rendben van, nem "Xar" ! De Téged nagyon sajnállak.
verőce21
PM és Alapjövedelem!
Szemfényvesztés!
Cicamama55
@gulyasgyula: Bizony igaz, nagyon ismerős számomra is, amit említ. De nemcsak a Kádár korszakban volt így, hanem a rendszerváltás utáni években is. Addig, míg a szociális lakások nagy részéhez hozzá sem nyúltak, semmi fejlesztés, tatarozás nem volt, a benne lakók finanszírozzák a felújításokatfolyamatosan, az Ön által is említett családok által tönkre vágott házakat, lakásokat többször is újra lakhatóvá kellett tennie az önkormányzatoknak, közpénzeken! Olyan embereknek, akik a minimálbéres munkákat messziről elkerülték, csak a szociális támogatásokból tengették életüket.
Cicamama55
@varirmag: Nagyon igaza van! Az Ön családjának élete sokunk élete. Olyanoké, akik nem a készbe születtünk bele, akiknek mindenért meg kellett és meg kell dolgozni. A keményen dolgozó kisembereké, akik a legtöbben vannak hazánkban.
gulyasgyula
@varirmag: !! Sok ilyen ember van az országba mint TE ..A jóisten tartson meg sokáig jó egészségben a családoddal együtt de sajnos van a másik réteg aki csak élősködni akar a dolgozó adó fizetők pénzén ..Velük mi legyen ???
JAJMÁR
@varirmag: 11:50 Oszt' miért sajnálsz te engem? (Meglepődnél, hidd el... )
Rendben van az életed? Akkor hogy jön belőled ennyi irigység és gőg? Mit képzelsz, mások nem nevelnek gyereket, vagy mások nem dolgoznak? Amikor előadod magadat, hogy te mindenért megdolgozol, akkor belül ott motoszkál, hogy "bezzeg mások..." azok biztos nem, és mindjárt föléjük is rakod magad!
Viszolygok az önértékelési zavarral küzdőktől, de lásd kivel van dolgod, segítek: szemernyivel sem érsz többet másoknál. Azoknál sem akikre gondolsz!
Ismerlek Varirmag. Persze nem személyesen, de eléggé.
Mézike
@gulyasgyula: Monnyuk nemzeti erőforrásaink remek házakat, lakásokat kapnak az én kicsiny városkámban...
Mézike
@JAJMÁR: Azt a pénzt amit alapjövedelemként adnának mindenkinek ki keresné meg? Kinek az adójából lenne?
Elmondhatom hogy a mi családunkból 3 gyerek + a férjem és én négyen dolgozunk. már csak a kicsi tanul. Ha ehhez hozzáadjuk a két lányom férjét az ugye hat dolgozó. Sok adó! Teszem fel kapunk valamit vissza alapjövedelemként. Na és? Akkor mi jól járunk? nem !
JAJMÁR
@Mézike: Valójában én még csak terveket olvastam, nem tudom, hogy jól járnák-e személy szerint, vagy sem. Azt sehol sem olvastam, hogy az adóból adnák vissza... mert akkor mindjárt bajban lennének azok, akik nem adóznak. Nem erről van szó szerintem.

Én úgy képzelem, hogy az alapjövedelem egyfajta személyre szóló csp. (nevezzük így) amelyet minden ember születésétől fogva élete végéig kap.
Hogy honnan? Se csp, se segély, se nyugdíj - az amúgy se - lesz, kiváltana mindenféle jövedelempótlást. Fölöslegessé válik egy csomó állami hivatal. Másfajta államapparátus és elosztás lenne. A lényeg, hogy senki sem maradhatna jövedelem nélkül. Persze, hogy ez az összeg mekkora, az mindig az ország teherbíró képességének függvénye lenne.
Nagyon érdekes számomra, hogy ezen - a mindenki kaphat - jobban felháborodnak némelyek, mint azon, hogy a matócsi 260 milliárdot egyedül oszt el. Mert ha csak ő, vagy csak ők, meg a pereputty, az oké, de hogy mindenki ... ammá' nem!
Egyszer olyasmit mondott a vezír, hogy arra van pénz, amire osztanak...
és tényleg, elosztás kérdése. Adózni mindenféleképpen kell.
JAJMÁR
@Mézike: 21:21 Azt mondod 5-en vagytok, négyen dolgoztok... nos, ha pl. 30e az alapjövedelem, akkor az 5x30= 150e Ft-tal nőne a család havi jövedelme, illetve vond le belőle a tanuló gyerek után járó adókedvezményt és a csp.-t, mert az nem lenne.
Régebben már volt ez téma, akkor így értelmeztem.
bencemacska
Nekem azt magyarázza meg valaki, mért jó egy hatvanezer forintos nyugdíjasnak, hogy az alapjövedelem bevezetése után kap 50 000 Ft alapjövedelmet és 10 000 Ft nyugdíjat?!
Rághatja magát, hogy miért dolgozott egész életében?
És mi van, ha valami miatt befuccsol a gazdaság, válság van, stb. és megszüntetik az alapjövedelmet? Ottmarad a 10 000 Ft-jával?
Talán munka ill. járadékarányos nyugdíj kellene első lépésben!
Vagy ha valaki gyűjtött öreg korára, hogy ne kopjon fel az álla a nyögdíjából, akkor ne terheljék meg 22 % adóval!!!
gulyasgyula
@Mézike: 44
Miből ?? Mert a pénz sehol nem a verebek hordják össze azért valakinek meg kell dolgozni ..Mikor nem ritka hogy 43-év munka viszony után 70000 ft nyugdíjat adnak , vagy a becsülettel dolgozó boltos 80000ft kap , az ipari parki szalag mellet 100000 nettó ..Na honnan vegyünk el 50000 -ret az othon tv-ző , netetző polgának ..???
gulyasgyula
@gulyasgyula: Nem akar ez kerek lenni csak az ellenzék fejében , de hatalmon úgyis elfeledik ..
Mézike
@JAJMÁR: nem gondoltam volna hogy te ennyire naiv vagy. Kiváltana miden jövedelem pótlást ? Ez nagyon szép gondolat, de ha belegondolsz hogy ebben az országban hányan élnek csak jövedelempótlásból. Aki dolgozik az megkapja plusz aki nem az csak az alapjövedelmet. Nem olyan stabil a gazdaság, hogy bárki akit elengednek pár hónap alatt másik munkát kapna. A másik megszaporodna a gyerekvállalás olyanoknál akik ma is csak erre rendezkedtek be.
Mézike
@gulyasgyula: Véletlenül tudom hogy az unio erre is rengeteg pénzt küld ám.
bencemacska
@Mézike: ma, 14:54

" Aki dolgozik az megkapja plusz" Ezt honnan veszed?
kukac50
4,2 millióan dolgoznak,ezt Orbán jelentette be,lenne pénz,hogy nem 25 30 ezer forintból tengődjenek a rokkantak.Orbán azokat akarná dolgoztatni akik 50-60 évesen rokkantak lettek.
Ők azok akik még a szalag mellett dolgoztak le naponta 8 órát ezért betegedtek le.
Azért áll ilyen rosszul a gazdaság mert a betegekre építi Orbán a gazdaság politikáját.
Csizmás Kond
Ja persze...alapjövedelem meg szegénységfelszámolás...és dolgozzon az a hülye...
gulyasgyula
@Mézike: . 14.55-- Nem akarlak megbántani de én ebben kételkedek , mert ha így lenne azt az elenzéki pártok már minden fórumon emlegetnék és ígérnék hogy majd Ők oda adják ha rájuk szavazunk .. Ámbár lehet hogy ők is le akarják nyelni ezt a pénzt ??? Ezek a mocskos pártok-- politikus mindenre képesek ...
gulyasgyula
@kukac50: ...Ezzel az egésszel csak egy a baj ,hogy alig kászálódott ki az ország a gödör aljáról DE MÉG MESSZE A TETŐ , MÁR MINDENKI PÉNZT KÖVETEL . iGAZ HOGY A KORMÁNY PAZAROL DE NEM ANNYIT AMENNYIRE MOST HIRTELEN IGÉNYT JELENTEK BE ..
JAJMÁR
alapjovedelem.hu/index.php/gyik
alapjovedelem.hu/index.php/gyik
Lehet tanulmányozni, kapásból ezt a kettőt találtam.

Érdekes elgondolás, és biztos vagyok benne, hogy a megoldás az alapjövedelem lesz a kapitalista társadalom problémáira.

Hogy milyen formában, és összegben? Nem tudom. Nálunk lehet-e? Az biztos, hogy akarat kérdése. Vagy a magyar gazdaság csak a stadionépítéseket, a matócsi alapítványok pumpálását, Olimpia rendezést, föld-és a közvagyon újraelosztását, kormánytagok és a slepp gazdagodását bírja el?
Akkor így járt Mo. Nincs itt semmi probléma, minden a legjobb úton halad.
A kapitalizmusból és a demokráciából kifelé. Bele a nyomorba!

Miért jut mindenről egyeseknek a legnyomorultabb réteg az eszébe?
Kis matek: kkb. 1millió cigány él az országban, ennek kb. 60 %-a gyerek. Valóban sok a gyerek közöttük. A legtöbb családban azonban adókedvezményt nem tudnak igénybe venni, számoljunk gyerekenként pl. a 3 gy.-re járó csp.összegével. Éves szinten a fele az összeg, amit kapnak, mint amennyit matócsi az alapítványokba töltött. A fele!!! Érti?
Ha a maradék, felnőtt és öreg emberekre is kiszámolnánk, hogy az ország mennyit költ, az se lenne sokkal több, mint az MNB "közjó" támogatása!
(Hozzá lehet adni még minden pályázati pénzt is, akinek van kedve, számolhat!)

Ha keresed kik élnek a dolgozó emberekből, följebb keresd, ott találod! Ők pedig a legmagasabb összegű adójóváírást is érvényesítik az egyéb kedvezményeikkel együtt. Persze, van még pár százezer család akik se ide, se oda nem tartoznak, csak tisztességesen szeretnének élni. Gondoltam, hogy talán megérdemelnék, én naiv :)))
JAJMÁR
@gulyasgyula: Nem, a kormány nem annyit pazarol, hanem mindent! Minden pillanatban, minden mozdulattal és lélegzetvétellel.
ila51
majd eljön a nap mikor a szegényeknek nincs mit enni , csak a gazdagokat
kukac50
@gulyasgyula: Ha nem lopnának a politikusok bankárok jutna a szegényeknek is,havi 5000-rel megemelhetnék a kevés jövedelmeket nyugdíjakat. Matolcsi fizetés emeléséből sok embernek jutott volna. Fidesznek az a célja,hogy szegénységbe tartsa az embereket.
A reformok működnek, reklámozzák,de a gazdaság a béka feneke alatt van!
gulyasgyula
@kukac50: !! Az elmúlt 26-évben minden politikus ,minden párt , minden közéleti vezető , minden kormány ezt csinálta ..Mi ebben az újdonság ..Mikor elvették a 13-dik havi nyugdíjat nem visított ennyire egy elenzéki párt se ..Megszorítást -megszorítás követett ,infláció az egekben ..Most meg mindenki kánaánt akar ...Senkit nem látok hogy a stadionok ellen , magas vezetői bérek ellen tüntetne ..A fiatalok az ellenzéki pártok arra várnak hogy majd az adófizető kaparja ki nekik a gesztenyét ..És van akik már el is kezdték ..
varirmag
@JAJMÁR: Légyszíves, ne velem foglalkozz ! (tegnap 21:02)

A cikkekről mondj véleményt , ne az én hsz-mat értelmezd (félre ) !
Köszönöm.
varirmag
@gulyasgyula: Így igaz !
És nem visítoztak az ellenzéki pártok sem ( egyik sem !) a 30%-os béremelés ellen !
Az egyik kutya, a másik eb.
verőce21
Azt mondja a PM: "Mi, újbaloldaliak azt valljuk, olyan politikára van szükség, amelyik nem azt mondja, hogy - aki nem dolgozik, az ne is egyék -, hanem azt üzeni, hogy ...
Az alapjövedelem egy újbaloldali jövőkép.
25 ezer a gyerekeknek,
50 ezer a munkanélkülieknek,
75 ezer a várandós anyáknak,
100 ezres nettó minimálbér a munkavállalóknak."

De miből akarják ezt finanszírozni? Erről még sehol nem láttam tanulmányt, csak lózungokat.
"A teljes büdzsé 12%-ának, pontosan 2202 milliárd forintnak az átcsoportosításával már 2017-ben be lehetne vezetni az Alapjövedelmet, a költségvetési hiány növelése nélkül."
Jozefina
A nagy KDNP-nek és a "nagyon okos" Harragnak nincs ötlete, a családok megmentésére, de inkább a nem létező szociális háló létrehozására??? Igaz, ha orbán most kiszavaztatja Magyarországot az EU-ból- akkor ez a hajó is elment. Majd lehet újból disszidálni egy jobb sors reményében nyugatra!!!
verőce21
Itt leírja az alapjövedelem bevételi forrásait:
parbeszedmagyarorszagert.hu//files/public/u363/mmaa_alapjovedelem_vitairat-final-2_0.pdf

Nagyrészt, a munkához kötődő kedvezmények megszűnéséről, és a fogyasztáshoz kötődő adóemelésekről szól:
ÁFA-többletbevételből (pl. jövedéki adóból és más bevételekből),
és "Igazságos adórendszer"-ből áll.
(Felső szja-kulcs helyreállítása,
Családi szja adókedvezmény és
Családi adókedvezmény járulékok megszüntetéséről)

Úgy tűnik sokkal több a kárvallottja, mint a kedvezményezettje és jövedelem kiegyenlítősdi a tervezet.
JAJMÁR
@varirmag: május 15. 23:05: 23:23 május 16. 21:39, 21:46: tegnap: 20:22

ezek a hozzászólásaim a "témához" :) Tájékozódj mielőtt véleményt alkotsz. Nem szokásom siránkozni és magamat fényezni, - se a szerencsétlen rétegeket alázni - veled ellentétben.
Mézike
@bencemacska: Mivel alapjövedelem gondolom annak is jár aki dolgozik.
bencemacska
@Mézike: Amennyire én ismerem a tervezetet, mindenkinek jár! De annyival kevesebb nyugdíj jár. Lényeg: csak akkor lesz több a nyugdíjad, ha 50 alatt van!
A fizetésnél nem tudom, hogy van, amikor odajutottam már ködös lett az agyam!!!-:)))
Mézike
@bencemacska: Na ez így már zavaros. Az alapjövedelem mindenkinek jár.
ha elkezdik összevonni a nyugdíjjal, fizetéssel ... akkor az már nem alapjövedelem. Ki jár megint jól?
bencemacska
@Mézike: Fején találtad a szöget! Nekem egy csicska azt mondta: nem mindegy, hogy alapjövedelem címen kapod vagy nyugdíj címen!?
Nekem nem mindegy, mert a nyugdíjért megdolgoztam, az alapjövedelem meg kegy. Akkor veszik vissza, amikor akarják!
Mézike
@bencemacska: Na látod. Én még most is dolgozom a nyugdíjamért. De mire elérem lehet az se lesz...
qxy
megoldást az Alapjövedelem bevezetése jelentené.
na ha most ott lennék, olyan kijelentést tennék hogy " szettevette teremtette.
Ez nagyon durva káromkodás egy két fülessel de vissza fogtam magam.
bencemacska
@qxy: Nagy az isten állatkertje! És alacsony a kerítése!-:)))
gulyasgyula
@varirmag: íGY IGAZ .. MOCSKOS EGY VILÁGBA ÉLÜNK ...RENDESEN ÁTVERTEK BENNÜNKET A RENDSZER VÁLTÁSSAL , A DEMOKRÁCIÁVAL ...
kukac50
@gulyasgyula: Ha nem lopnának a Fideszesek,jutna mindenhova szerény emelés!
gulyasgyula
@kukac50: !
Nem akarok se Téged se mást megbántani a véleményemmel ..Kihangsúlyozom nem vagyok fideszes de már egyik párt szekerét se tolom de az elmult 26-évben mindig ez történt ..Mindig a kormányt birálta mindenki //ÉN IS // jött az új , az előző kormány hibáira hivatkozva kivetették az új adókat és folytatódott a lopás ..Most is ez lesz de sok milliárd forint végkielégitést kifizetnek a volt vezetőknek a mi adónkból ..Az lesz mint a vasárnapi nyitvatartással ,azt kiharcolták Tóbiás és Nyakó elvtársak de a 80 ezres bolti fizetés mellé a vasárnapi pótléról már nem beszélnek ..A jól értesültek szerint 50millát kaptak érte a multiktól ..Én úgy vagyok vele a hatalmon levők már kevesebbet lopnak talán ..
Mangu
Ezek a PM-esek nincsenek észnél. Ezzel a témával nem lehet szórakozni, viccelődni, mert a javaslatuk annak minősíthető. Szegénység volt, van, lesz. Nem szabad összekeverni az igénytelenséggel és a társadalmi szolidaritás hiányával.
@gulyasgyula: Azért azon az átverésen elgondolkozhatnál, kiket lehet átverni?
gulyasgyula
@Mangu: Igen a mondás szerint azt lehet átverni aki hagyja magát ..26-éve az ország hagyja magát ..A lakosság marad csak az ÁTVERŐK VÁLTOZNAK ..HOGY MIKOR AZT NEM TUDOM MAJD MEGINT VÁLTOZNAK ÉS LEHET SZIDNI EGY DARABIG A RÉGIT ::..Aztán rá jövünk hogy megint semmi nem változott ..Vagy Te - vagy Ti látok olyan pártot , politikust akibe legalább reménykedni lehet hogy jobbit az ország lakossainak - adófizető polgárainak sorsán ..
Mangu
@gulyasgyula: Köszönöm az egyetértést. Csak az átverők neve, mentalitása nem változik, Bródy - Ezek ugyanazok. Még nem született meg az az ember aki mögé csatlakozni lehet, illetve ha lenne is az tudja, hogy nem érdemes, mert cserbenhagyják jó magyarjaink -szerintem. Továbbá kínosan vigyáznak a mindenkori hatalom gyakorlói, hogy hol a tűréshatár, hogy ki ne boruljon spontán a bili, ameddig elmennek büntetlenül. Lásd legutolsó húzás - Matolcsy ügy. Az ellenzék meg egy rakás megélhetési bűnöző, sz@rkeverő a kormánypárttal egyetembe. Nem képesek, illetve nem merik az embereket változtatásra mozgósítani (ez lenne a dolguk), mert tudják, hogy az ő idejük is rég lejárt. A langyos kakiban ellenben még sokáig lubickolhatnak és ez igaz a magukat hagyókra is.
simmering73
off
A stop.hu-ra kattintottam és helyette a sztarklikk.hu jött be. Megszünt a stop? Tud valaki valamit erről?
off
kukac50
@gulyasgyula: A Fidesz mindent visz ami mozgatható pénzt földet,értékes épületeket.
Ettől többet egy párt sem lopna, bárki is lenne hatalmon.
Ha tudnánk mennyi kötvény utáni adósságunk van, már rég kaszára kapára kaptunk volna és elzavartuk volna Őket. Én sem vagyok egy pártnak sem a tagja.
gulyasgyula
@kukac50: ..
Egy bizonyos kor felett mikor már minden pártban csalódtál és rájössz a világ már csak így működik , akkor már nem várod el hogy egy választással egy jobb és tisztességesebb kormány kerül hatalomra...Ezért nem érdekel hogy a Fidesz marad a hatalmon ..A jelenlegi pártoktól , politikusoktól még ennyi jóindulatra és szakértelemre se számítok ..
kukac50
@gulyasgyula: Így is lehet nézni,hátha vannak még becsületes emberek akiknek többet ér a becsület mint a sok ellopott vagyon.
gulyasgyula
@kukac50: Bár igazad lenne de én már nem hiszek benne..A politikus egy olyan faj aki csak ellenzékbe tudja mit kell tenni , mikor hatalomra kerül elfelejti ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.