"A bírói függetlenség számunkra evidencia", de 150 évvel ezelőtt nem volt az, a bírói hatalomról szóló 1869. évi IV. törvénycikk ezért mérföldkő a magyar jogtörténetben – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az Országos Bírósági Hivatal (OBH) budapesti konferenciáján csütörtökön.

Varga Judit: Magyarország igazságszolgáltatása Európa élvonalába tartozik
Fotó:  MTI/Kovács Tamás

Az OBH a bírói hatalom kihirdetéséről szóló 1869. évi IV. törvénycikk 150. évfordulójára rendez kétnapos nemzetközi fórumot a bíróságtörténeti hét keretében, az Igazságügyi Palotában.

Varga Judit úgy fogalmazott: a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvénycikk az első igazi állomása volt annak az igazságügyi reformsorozatnak,

amely leszámolt a régi, feudális keretekkel és megvetette a jogállami igazságszolgáltatás alapjait. A bírák független ítélkezésének biztosítása felé vezető folyamat ugyanis a bírói elmozdíthatatlanság kimondásával vette kezdetét Magyarországon

- tette hozzá a miniszter.

Mint mondta, a 150 éves törvény jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az ma sem "holt szöveg", az Alkotmánybíróság a törvénycikk több rendelkezését – így például a kinevezés, felmentés, a hivatalból való elmozdítás vagy az áthelyezés, és az előremenetel szabályait, szervezetileg pedig a hatásköri elkülönítést – a történeti alkotmány vívmányának tekinti.

Hozzátette: a bírói hatalomgyakorlásról szóló törvénycikk elfogadása az egyik első lépés volt a modern magyar jogállamiság irányába, azonban a jogrendszer folyamatos fejlesztést igényel;

2010 és 2018 között a magyar jogtörténetben is egyedülálló módon, teljes egészében megújult a jogrendszer, aminek kiindulópontja az alaptörvény megalkotása és a sarkalatos törvények elfogadása volt

- jegyezte meg.

A miniszter kiemelte: ennek az átfogó reformnak is köszönhető, hogy Magyarország igazságszolgáltatása mára Európa élvonalába tartozik. Példaként említette, hogy a magyarországi közigazgatási ügyek pertartama a negyedik, a polgári ügyeké pedig az ötödik legrövidebb az Európai Unióban, és a magyar bírák nemcsak gyorsan és hatékonyan, de magas színvonalon is ítélkeznek, ami a folyamatos képzésüknek is köszönhető. A felelősségteljes és áldozatos munkát végző bírák és igazságügyi alkalmazottak mellett ezek az eredmények a magyar bírósági igazgatásnak sikerei is – tette hozzá Varga Judit.

Handó Tünde, az OBH elnöke arról beszélt megnyitójában, hogy nagyon fontos visszatalálni a gyökerekhez, ideákhoz, az ezeréves magyar állam eszméihez.

Az alaptörvény nemzeti hitvallása is az értékekhez visszatérést és egyúttal megújulást erősíti – jegyezte meg.

"Sokan úgy tekintenek ránk", mint akik ezzel visszalépnek, eltérnek a jó útról, de valójában Magyarország – és a környező országok – visszatalálnak a régi útra, úgy, hogy "egyszerre vagyunk modernek és hagyományőrzők"

- mondta.

Hozzátette: az OBH a bíróság, bíráskodás hagyományát őrző kiállításai, kötetei, konferenciái is ennek az eszmének a megvalósulásáról szólnak.

A konferencián bemutatták az OBH kiadásában megjelent I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című kötetet, a Rubicon történelmi magazin Perek, bírák, bíróságok című bíróságtörténeti különszámát, és a Bírák vagyunk című idézetgyűjteményt, amely egykori bírák gondolatait foglalja össze hivatásukról.

A fórumon előadás hangzik el többek között az 1869. évi IV. törvénycikk alkotmányos környezetéről, a precedensjog és a kódexjog dilemmájáról, valamint a bírói függetlenség és felelősség érvényesüléséről.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Gazságszolgáltatása, nyuszika, gazságszogáltatása...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Nem feltétlen az igazságszolgáltatás intézményével van baj, hanem annak gyakran látott kézi vezérelt módjával, illetve a sokszor alkalmazott kettős mércével vannak nagy bajok.
Qqberci
Gazságszolgáltatása, nyuszika, gazságszogáltatása...
RonaGyuri
jaj libuska, az igazságszolgáltatás a ti illibetálisa szempontjaitok szerint! =))
Ludmilla
szerencsétlen,nagy önbizalommal rendelkező ostoba liba
Nessy
És ezt röhögés nélkül tudta elmondani??? Remek teljesítmény!
Klubtag
@Nessy: ...nem az baj, hogy röhögés nélkül, hanem az, hogy SZÉGYENÉRZET nélkül jönnek ki belőle ilyen hazugságok. Szerintem erre a dicstelen szerepre már régóta készül, végre megmutathatja teljes valóját...
Macskaszem
A legfőbb ügyész meg világszám, ahogy falaz a maffiának.
Clavigo
..mikor a hülyeség a "zakarattal" párosul... Kíváló Kondatag..Lassan már a legjobbak közé sorolhatjuk..
bencemacska
@Qqberci: ma, 13:17
Megelőztél, én is ezen az "i" betűn akadtam fenn.
Szerintem : A női futballisták között V.J. a legjobb (i)gazságügyi miniszter, és a (i)gazságügyi miniszterek között ő a legjobb női futballista.
justhpeter
Szerintem itt az ideje megismerkednie Polt Pottal, aztán elmondhatja az esti mese második részét. Ha netán a randi közben émelygése vagy hányingere támadna, ne Handó Tündikéhez forduljon, hanem vegyen be daedalont.
Eladott Ország
Mókás lány ez a Judit! És ami a legrosszabb, hogy a németeknek bőven megéri játszani a hülyét.
uploads.disquscdn.com/images/a50e34a8c2e0c25a12352686a422411ac8fced7b49e63466d78d12a3ed179285.gif?w=600&h=160
Remélem az utcasarkon végzi, kivénhedt ribanckén, de még jobban remélem, hogy Tökölön...
kokopelli
@Eladott Ország: ...ne haragudj,de ő ismeri minden európai ország igazságszolgáltatását! Cukrot a
leánykának!...a "Bukfenc mindent tud"-ra emlékeztet!...és ő már csak felejteni fog! (:-()
Nessy
@durbincs: csak ennyi a névsorod? Aki hiányzik, intőt kap? Egyre fátasztóbb vagy, mi lesz kettőre?
Nessy
@durbincs: Az igaz! Ha már találkozom Alzheimer professzorral, mindent elhiszek, és miután én is elfelejtem, mi mondtam tegnap, még fideszes is lehet belőlem!
szaboria1
Szerintem már Orbán csak ilyen minisztereket tud kineveztetni, mert az értelmesek már nem vállalják, hogy ebbe a kormányba működjenek.
bencemacska
@durbincs: Ugye akinek feje nincs, annak esze sem lehet? Akkor mit várjak tőled?
A gazdaállatod szégyellje a pofáját, hogy ilyen munkára alkalmaz egy szerencsétlen eszetlent!
Én megpróbáltalak szerencsétlen flótásként kezelni, ember számba venni, mert ugye "nobilitas obligat".
Eladott Ország
Varga Judit jól szolgálja a gazdát. Valószínűleg lesz majd cupák, kalácsmorzsa. Már ameddig lehet. Aztán, ha bukás lesz, majd kiderül, őt mennyiben érinti. Hogy a dekás gazságügyi miniszter síkhülye, vagy vérgeci, az nem vagy-vagy kérdés, lehet egy személyben mindkettő.
kokopelli
@Eladott Ország: Ahol rendben van a dolog,ott nem beszélnek róla!Ahol ß@r van a palacsintában ott bizony-
gatják,hogy minden "Nutella" ! (;-))
laja70
@durbincs: Látom leírták a hülye trollnak a bemásolandó szöveget a gazdái!!!
vacsi
Élvonalba? Azért ezt nem állítanám...
Nessy
@vacsi: Azért emlegeti a 150 évvel ezelőttit, mert ahhoz képest kissé előbbre léptünk! Bár lehet, hogy Európában már akkor is sokkal előrébb voltak!
solidedge
Sokáig gyakorolta tükör előtt a mondatot, hogy először ő is elhiggye.
whitout
Ne mosolyog,Varga Judit.
Undorító a mosolyod (si)!
A világ rosszabb hely lett veletek, konkrétan veled is.
Tudod, te nyomorult, a világ mindenképpen elpusztul - mindenképpen az olyan hulladékok miatt, mint amilyen pl. te is vagy.
Ez tudod mit jelent?
A világnak nem kéne elpusztulnia, ha nem lenne tele olyan gecikkel, mint amilyen te vagy, és a kenyéradó fasiszta gazdád.

Ezt írd és mond!
laja70
@durbincs: Nagyon egysíkú válaszokat írnak a kedves hozzászóló számára, amit be kell másolnia!!! Gondolom azért a hülyeségéért jól megfizetik kedves bértollnok!!!
kereső
Egy nagy baj van ezzel , hogy klasszikust idézzek: " az igazságból elveszett az "i". Kicsinykét módositanám, mert ez mára már igy szólna: " az igazságból IS elloptátok az "I"-t ".Nem maradt más, csak a gazságotok.
laja70
@durbincs: "Lokális kis hülyének" lenni még mindig becsületesebb dolog, mint a fidesz becstelen seggnyalójának lenni, mint kiskegyed!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.