Nagyon magas az elhunytak száma az eddigiekhez képest – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótéjékoztatóján.

28-an haltak meg egyetlen nap alatt a koronavírus miatt. Ez rekord.

Minden esetben valamilyen krónikus betegségük volt az elhunytaknak,

mondta Müller. Az áldozatok 55 és 93 év közöttiek voltak.

Egyre több fertőzöttet ápolnak kórházban, több mint 1500 embert, és 160-an vannak lélegeztetőgépen.

Nagyon magas, 14 százalék feletti az elvégzett tesztekhez viszonyítva a pozitív tesztek aránya. Ez inkább azt mutatja – alátámasztva az elmúlt 3-4 hét folyamatát –, hogy nagyon kevés tesztet végeznek az országban, elértük a tesztelési kapacitás felső határát.

Már széles körben, a társadalom valamennyi korosztályában ott van a vírus

– fogalmazott.

A százezer lakosra jutó pozitív esetek száma 322 volt a 40. héten. Míg a 41. héten már 397 ez a szám.

Az egész járvány alatt a legfiatalabb elhunyt 21 éves volt, a legidősebb 103 éves.

Müller Cecília kifejtette, hogy nemcsak cukorbetegség volt a meghaltaknál, hanem megjelent a köszvény is.

A meglévő betegségeinket rendkívül fontos karbantartani

- mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília kifejtette, hogy a jó egészségi állapotban lévők teljesen másként reagálnak a betegségre, mint egy leromlott állapotban lévő személy.

Müller Cecília kérdésre azt mondta,

hogy az őszi-téli időszakban ajánlott a D- és C-vitamin szedése.

Fontos, hogy az egészségi állapotunkat tartsuk rendben – tette hozzá.

A gyermekek fertőzöttsége továbbra sem jellemző. Egyrészt az iskoláskorúaknál, másrészt az idősödő korosztály esetében van jelentős növekmény a fertőzést tekintve

- mondta Müller Cecília. 322-ről 397-re nőtt százezer lakosra vetítve a pozitív esetek száma egy hét alatt. A vírus továbbra is a nagyvárosokban terjed, de már a kisebb településeken is megjelent a fertőzés.

Őszi szünetben sok családban a nagyszülőkkel tudják csak megoldani a gyerekfelügyeletet. Erre azt mondta Müller, hogy „csak egészséges emberek találkozzanak.”

Most meg kell tanulnunk kicsit másképp szeretni

– fogalmazott. Előtte most ünnep van, október 23., ott megfigyelhetik a szülők a gyereket. Csak ha egészséges a gyerek, akkor vigyék el a nagyszülőhöz – tanácsolta.

Nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség megtartása, hogy így lassítsuk a fertőzés terjedését

- mondta Müller. Cseppfertőzéssel és érintkezéssel terjed a koronavírus, és a mostani időszak azért veszélyes, mert könnyebben át tudjuk adni.

Az esőben gyorsan átnedvesedő maszknak változik a hatékonysága, gyengül a védelmi képessége. Ezért cserélni kell a maszkot.

Az oktatási intézményekről azt mondta, hogy 130 osztálynál és három teljes iskolánál van érvényben digitális oktatás.

Egyre több idősotthonban jelenik meg a koronavírus, a gondozottak közel 10 százaléka fertőzött. Eddig 37-en haltak meg a második szakaszban az idősotthonok lakói közül – mondta Müller Cecília.

Forrás: Origo, 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tothjani
A tavaszi hullámban 900 embert ápoltak kórházban, most (még) 1500-at.
Vajon most mennyi prémiumot kapnak majd az egészségügyben dolgozók, vagy amit kaptak az az elkövetkező évekre is szólt??
simmering73
Sorra előzzük le fertőzöttség szempontjából azokat az országokat, akikre ujjal mutogattunk, hogy bezzeg nálunk. Ezt a csatát elveszítjük. Hol van a vezénylőtábornok?
tudode
Megismétlem!
.
És ez a halálozási, és fertőzöttség szám a 250 éves ÁNTSZ pandémiás tervének hányadik fázisa lenne, ha pontosította volna az illetékes valaki
.
www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/jarvany_archivum/Influenza_archiv/influenza_a_h1n1/nemzeti_infl.html
.
Nemzeti Influenza Pandémiás Terv és mellékletei
Nemzeti Influenza Pandémiás Terv
1. sz. melléklet: Állati eredetű influenzák
2. sz. melléklet: Útmutató gazdálkodó szervezetek számára a kulcsfontosságú infrastruktúra, és a kritikus erőforrások folyamatos biztosításának tervezéséhez influenza pandémia idején
3. sz. melléklet: A Nemzeti Pandémiás Tervhez : joganyag- és dokumentumlista
4. sz. melléklet: A Járványügyi Védekezési Munkabizottság jogi alapjai
7. sz. melléklet: Az ÁNTSZ intézetek influenza pandémia terveinek tartalmi követelményei
8. sz. melléklet: A Nemzeti Influenza Pandémia Prevenciós Bizottság működési rendje
9. sz. melléklet: Az influenza elleni védőoltások alkalmazása pandémia idején
10. sz. melléklet: Influenza pandémia esetén az antivirális szerek alkalmazásának alapelvei és prioritási sorrendje
11. sz. melléklet: MEGELŐZÉS, KOCKÁZATCSÖKKENTÉS
.
www.antsz.hu/data/cms26491/Pandemias_Terv_20090818.pdf?archived=true
.
Ja! Őfélesége militarizált operatív akármije vár a szakbarbár döntésére, ki tudja mennyi halottnál:
.
------- Orbán a halottak számát figyeli, ám a nemzeti konzultáció számaival még adós
hvg.hu/360/20200916_Raolvasas
------------------------------------------
.
Arra nem gondolt őfélesége, hogy a 2012 óta halasztgatott szociális temetést időszerű lenne éleítenie!
.
----- A kormány döntött, csak 2021-től vezetik be a szociális temetkezést
mfor.hu/cikkek/befektetes/a-kormany-dontott-csak-2021-tol-vezetik-be-a-szocialis-temetest.html
--------------------------
.
Dönteni tudni kell(ene)!!!
ágimami
@Nyírfa: Az nincs neki!!! Csak szajkózza, amit mondania kell!!
Nyírfa
@ágimami: Pedig kéne, hogy legyen. A pozíciójából adódóan egy országnyi ember életéért, egészségéért tartozik felelősséggel, amit láthatóan nem vállal fel.
kereső
Tán csak nem hazudott az "egyélő"??,amikor azt mondta "mindenkit meggyógyitunk".Erre most kiderül, hogy a világbajnok járványkezelés eredményeként úgy hullanak az emberek, mint ősszel a legyek. Miért nem a járványra teszik rá a koszos mancsukat, hátha az is eltűnne, mint minden, amihez hozzáérnek.
Nyírfa
@kereső: Sajnos, ezt nem lehet zsebre vágni, bár, a közbeszerzéseken - melyek végeredményt egyelőre nem látjuk -, óriásit kaszálnak, és minden eltávozott nyugdíjas pénze az államkasszában marad.
Trump, állítólag, a járványkezelés - azaz, a kezeletlensége - miatt áll bukásra, Biden 10 % körüli előnyt szerzett.
Orbánék pedig nemhogy buknak, amikor nyilvánvalóan teljesen kiengedték a gyeplőt a kezükből, s a ló arra vágtat, amerre jónak látja, hanem végig hepciáskodják a járványidőszakot, és ellopják az utolsó ezüst eszcájgot.
Pálinkás Pál
@kereső: koronavirus.gov.hu/elhunytak
felmész...megnézed a mai halottak adataid...aztán kérlek jelezd ,melyik miatta mernéd a nyakad rátenni hogy a covid vitte el???
kereső
@Pálinkás Pál: Nem haragszol, ha nem nézem meg? Tudom, mert elmondják- hogy kinek milyen "alapbetegsége" volt a covidot megelőzően- még depressziós is akad köztük , nem egy. De az a helyzet, hogy nem mindenki hal bele a magas vérnyomásba- szóval én elhiszem, hogy azok akiknek az immunrendszere sérült más betegség miatt, az könnyebben elkapja, és nem biztos hogy felgyógyul a virusból. Alapvetően az a problémám, hogy ez ami most "járványkezelés " cimén megy, egy olyan ahogy esik-úgy puffan állapot. Vagy lovak közé a gyeplőt.Na ez az ami végképp nem tetszik- mert a végletekig lerongyolt eü. nem tud csodát tenni- és igen meghalnak olyanok is, akik még simán élhetnének. És ez nem más, mint tömeggyilkosság orbánék által.Nem a járványon van a hangsúly!!, hanem az egész NEM kezelésen.
kereső
@Nyírfa: Már az utolsó ezüstöt ellopták, már csak a szögek vannak. Meg még egy kis Balaton part, meg légikikötő.
Pálinkás Pál
@kereső: azért érdekes hogy ti mindig a magas vérnyomáson lovagoltok...pont ezért kéne megnézned...a magas vérnyomás egy kis tétel a halottak listáján..ellenben tele van súlyos szívbetegekkel ,. daganatosokkal, cukorbetegekkel, ja és az összes elhunyt átlag életkora 70 felett van...covid nélkül is ugyanígy nézett ki a lista évtizedek óta...meg hogy mennyien belehaltak ma...egy közel sem vagyok benne biztos hogy ebbe haltak meg..és még éjfélig nagyjából meghal még egy csomó ember másban,mert itthon a napi átlag 360 fő...
Nessy
@kereső: Sőt, már évtizedekre előre zsebrevágták amit lehetett, mi majd csak az adósságot törleszthetjük oroszoknak, kínaiaknak.
A járvány kezelésről annyit, ez ad hoc kapkodás, hozzá nem értés , propaganda szövegelés.
Nyírfa
@kereső: 14.54.

Ferihegyet már kinézte magának egy orbán-oligarcha, s bár a francia tulajdonos nem jelezte eladási szándékát, majd meggyőzik, hogy jobban teszi, ha elpucol innen. Ha a közvagyonból már nem telik a magántulajdonú vételre, majd próbálkoznak uniós pénzzel, hátha át tudják verni az EU-t egy kis siránkozással vagy követelőzéssel, zsarolással vagy durcival, fenyegetőzéssel vagy mártíromkodással, hogy adjanak már a gazdaság élénkítésére szegény magyar népnek egy kis zsozsót. Aztán felszállnak a nem kormánygép honvédségi repülőre, elégedetten koccintanak, fogják a hasukat a röhögéstől, és mire megérkeznek, várja őket az EU válasza: fityiszt. Ők pedig vörös fejjel kérik ki maguknak ezt a példátlan viselkedést.
Nyírfa
@Pálinkás Pál: 15.02

Tegnap sérelmezted, hogy mindig megtalálunk téged covid-ügyben, holott a tiéd volt az első komment, amire mi aztán reagáltunk. Most is úgy látom, hogy itt Te vagy az egyetlen, aki járványügyben vitatkozni akar, kételkedve annak súlyosságában. Nemde? :)
Pálinkás Pál
@Nyírfa: Nem tudok kivel vitatkozni ,mert nincs semmi amivel alátámasztanátok a mondandótokat, csak fújjátok a hivatalos szöveget...te is válaszolhatsz ..milyen veszélyes járvány az ,ahol a 6 év alatti gyermekeket nem kell sehogy védeni??? aktív korú, egészséges embert még mutatóban sem látni az elhunytak között...a kórházak meg tele az idős, vagy súlyos más akut betegségekben szenvedő covidosokkal...és még a tiszti nyanya is az idősek védelméről dumál!!! ...sajna csak dumál,mert eddig egy intézkedés sem történt a valóban veszélyeztetettek érdekében...mert az hogy a krimót 11-kor be kell zárni, az nem az, ugye ebben egyetértünk!!! tehát vitáról szó nincs...nézd meg hivatalosan ,klinikailag a tankönyvekben mikor számít járványnak valami!!! az hogy a politikailag vezérelt WHO annak nyilvánította, az csak idén március óta létezik!!! ennek is utána lehet nézni...mondtam neked tegnap is, én adatokat közlök, ha majd ti is tudtok ilyeneket produkálni..no akkor beszélhetünk vitáról!!!
Pálinkás Pál
@Nyírfa: www.hazipatika.com/napi_egeszseg/hepatitis/cikkek/ennyire_halalos_a_hepatitisz/20160711103524
adok még kis aggódni valót...igaz a cikk jó négy éves...a helyzet azóta sem változott...ez nem izgatott titeket???
egyébként ez az itteni hepa szűrés leállításáról szóló cikkre reagálás...nem fogod kitalálni miért állították le a szűrést...vagy sejted???
voltmárjobbis
Ezt olvassuk b@szd meg nyunyóka, de mit tesztek ellene?
Ja, hogy semmit?
namihami
Rohamosan szaporodnak a Karácsonyok? Mert különben, ki más lehetne a hibás?
Ilyen fideszes körzetben nem lehetséges. Marad Budapest és az ellenzéki települések.
voltmárjobbis
Jó ez orbánnak és a nyugdíjkasszának: Minél több a halott, annál kevesebb nyugdíjat kel kifizetni.
kereső
@Nyírfa: Miért is zárta le a határt? Na ugye- le kell rohasztani a céget.
Nyírfa
@kereső: És akkor fillérekért egy vagyonhoz jut. Mondanám, hogy ügyes, de inkább visszataszító. Az erkölcstelenségét csak fokozza, hogy ezt a hazájában a hazájával teszi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.