„Szerintem felejtsük ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat” – mondta Zacher Gábor toxikológus és mentőorvos az RTL Klub Reggeli című műsorában.

Az RTL Klub Reggeli című műsorába Zacher Gábor is meghívást kapott, akit a járványhelyzet, illetve a karácsony kapcsán is faggattak a műsorvezetők.

Szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be tulajdonképpen a szabályokat, mert azért látni ilyet

- mondta Zacher Gábor.

A toxikológus hozzátette, a tegnapi futása során is látott egy 30-40 fős csoportosulást, az emberek forralt bort ittak, beszélgettek, dohányoztak, és persze, maszk nélkül voltak.

Nem jó ez, és azt gondolom, a szabályok tényleg arra vannak, hogy azokat próbáljuk meg betartani

„Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ennyire stupidak, hogy nem fogják fel, hogy ez tulajdonképpen az ő érdekük”.

Zacher kiemelte,

ebbe a betegségbe bele lehet halni, és nem csak az idősek halhatnak bele.

Arról is beszélt, hogyan zajlik a kórházban a munka. Elmesélte például, hogy reggel azért nem szokott inni, hogy ne kelljen WC-re mennie, miután beöltözött. De ha nem iszik eleget, akkor fáradékonyabb is persze. Szóval teljesen felborul a szervezet megszokott működése, és még ő talán többször ki tud menni, de egy nővér például nem, neki ott kell lennie folyamatosan, 6 óra hosszát beöltözve. Aki töltött már el ebben a védőruházatban 6 órát, az tudja csak, mennyire hihetetlenül komoly meló ez – mondta.

Szóba került az is, hogy most elsősorban nem a gyógyításért, hanem a túlélésért küzdenek az orvosok, aminek kapcsán Zacher azt is kiemelte, hogy tanulnak is folyamatosan.

Ez egy olyan betegség, amilyennel eddig még nem találkoztunk, amit nem ismerünk. Nap mint nap új dolgok derülnek ki erről az egész történetről. Kezdetben voltak olyan gyógyszerek, mint a malária elleni készítmény, antibiotikum, amire azt mondtuk, hogy ez jó, aztán kiderült, hogy nem jó” – magyarázta, hangsúlyozva, furcsa, hogy ilyen járvánnyal találkozunk a 21. században, mert ilyet még nem látott az orvostudomány. Olyanokat még például nem tudunk, mi lesz 3-4 hónap múlva, ha valaki átesik a betegségen. (...) Itt egy csomó olyan dolog van még előttünk, amit nem látunk

Kérdezték a lélegeztetőgépekről is, amelyekről másokhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy az ellátás gyenge pontja az emberi erőforrás lehet, hiszen a járvány közben a nem koronavírusos intenzív ellátás sem állhat le.

Az a 99,9 százalék, amit a miniszterelnök úr megjósolt, hogy annyi a valószínűsége, hogy nem fog bedőlni az egészségügy… Nem tudom, én az ötven százaléknak jobban hittem, amit pár nappal előtte mondott.

A „mindenkit meggyógyítunk” ígéretet Zacher felelőtlennek tartja: „Ilyet nem lehet mondani, hogy senki ne aggódjon, ezt mondjuk el annak a háromezer ember hozzátartozóinak, aki belehalt” – mondta az orvos.

Tök jó lenne, ma ugye kormánygyűlés lesz, ha meghoznák azokat a döntéseket, hogy bezárják a plázákat

– jelentette ki Zácher, aki az idősávos intézkedésnek örül.

Zárják be azokat a plázákat!

– ismételte meg.

Forrás: RTL Klub, Blikk, 24.hu

Címlapkép: RTL Klub Reggeli

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Nincs még vége a pandémiának, nem tudhatjuk, hogy kik és melyik korosztályból mennyien fognak meghalni.

Még az is lehet, hogy végleg velünk marad, mint az influenza, és szedi minden korosztályból a gyengébb immunitással rendelkező pácienseket...Csak ez az intenzív fertőzőképessége zavaró...

Mindenesetre érdemes elhalasztani most a sok fölösleges kacat vásárlását, hogy majd a jövő évi Karácsonyi vásáron bepótolhassa mindenki...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
nos..erre megint csak azt tudom mondani...aki fél,otthon marad...ne zacher vigyázzon az én egészségemre tiltásokkal...elég nagy vagyok hogy eldöntsem magam,mit akarok.. zacher gondolatmenete mentén meg kéne tiltani a tömegközlekedést...a munkahelyeket,ahol több ember tartózkodik egyszerre...komolyan ez az ember teljesen elhülyült...és ha bezárod a plázákat nyomorult...attól az embereknek ugyanúgy enni kell, a kis boltokban még nagyobb lenne a zsúfoltság...ha meg szabályozod azt ,hány ember lehet benn egyszerre, akkor kíváncsi vagyok mikor végeznének egy 2 milliós városban!!! komolyan mondom, egyre jobban az a véleményem hogy mindenki elhülyült...és akkor magyaráz...a 4000 magyar halottból nem tud 15 -öt mutatni akinek ne lett volna valami komolyabb baja...és akkor jön a hülye dumával hogy bárki meghalhat...eddig is bárki ,bármikor meghalhatott, nem egy hirtelen szívhalál történt még sportolók között is, de nem ez a jellemző...nos zacher, akkor a sport ellen miért nem dumálsz...ott is haltak meg hirtelen emberek...ja hogy az nem jellemző...hát a covidra sem jellemző,nézd meg a listát te majom!!!
Gazella
Orvos létedre gáz van a fejedben agy helyett. Ha za elso hullamnal.hahytak volna vegig futni a virust, nem lenne ekkora baj!!
Csizmás Kond
Pali, az orvos és közted már az is különbség, hogy ő ha akar ha nem betegek közé kell menjen...tehát az ilye félválltól vett beköpések nagyon lehngoló képet tudnak adni az elmondójáról.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: hogyne...nem is vitatom...de pont azért tudhatná,hogy egyedül az aggastyánokra..meg a súlyos betegekre veszélyes a dolog...ennélfogva a plázák nyitva tartásának semmi köze a dologhoz...ahogy az utcai maszkhordásnak sem...talán nincs igazam??? javult valamit a helyzet a maszkos baromkodás óta??? hát persze hogy nem, mert semmi jelentősége hogy az utcán van-e rajtad szájkosár ,vagy nincs... esetleg számított valamit az éjjeli kijárási tilalom??? hát persze hogy nem...ezek mind olyan döntések ,amik szart sem érnek,csak úgy néz ki mintha tennének valamit...semmit nem érsz el azzal ha lezársz dolgokat, de hagyod hogy a sérülékeny egyedek../öregek,betegek/ szabadon kószálhassanak a "fertőzők" között...megfigyelted hogy USA-n ,meg az union kívül sehol nincs ez a hiszti??? no vajon miért??? gondolkozz kicsit...
Nyírfa
Az alapprobléma az, hogy az embereknek eszük ágában sincs változtatni a szokásaikon, az életmódjukon, az életszemléletükön. Nem lettek jobbak, megértőbbek, szolidárisabbak, bölcsebbek, elgondolkodóbbak, figyelmesebbek. Ez van. Ma kétszer kellett felhívnom a figyelmet a távolságtartásra, tegnap is, és mit ad isten, idősebbek nyomultak. De az egyikük legalább nem küldött el a jó édes anyukámba, hanem észbe kapott, hogy: ja, tényleg.
Nagyon fárasztó mások helyett is figyelni, és kimondottan bosszantó a vállvonogatós felelőtlenség, pláne, ha az még gúnnyal vagy durvasággal is együtt jár.

Szerintem nem zárni kell, hanem felelősségteljesen viselkedni. A kormánynak is. Ha tudná, hogy azt eszik-e vagy isszák.
Nyírfa
Ja, igen: a karácsony időszaka el fog múlni, de a vírus velünk marad. Úgyhogy ezen az alapon jövőre se legyen karácsony, se húsvét, se olimpia, se semmi. Szóval, nem ez a megoldás.
Nessy
Ma láttam inzenzív osztályon készített videókat Olaszországból, Belgiumból, Liverpolból.Nem mindenhol titkolják a valóságot! Csak nálunk. Nem a halottakat mutatta. Arcukat kitakarva a betegeket, a szakdolgozók közül nem egy adta az arcát műszak után a riporthoz. Hallgatva a gépek zaját, egy egy beteg harcát egy korty levegőért, hatásosabb felhívás a védekezésre, mint az operett törzs napi szózata.
Nessy
@Pálinkás Pál: mai hivatalos hír! jelenleg a 40 -49 évesek a veszélyeztettebbek. Azért még nem aggastyánok! A fiam vidéki kollegája 43 éves, harmadik hete pozitív, szerencsére nem igényelt eddig kórházi ellátást. Az ifjúsági edzésről hozta a leánykája a fertőzést a családnak. Már mindenki pozitív a családban. És nem ő az egyetlen eset a baráti körben.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: Pali, nem azért kéne bezárni mert veszélyes vagy valaki meghal hanem azért hogy az orvosok tudjanak eleget tenni a feladataiknak mert ez az iram ne tud míg a világ tartani.
Pálinkás Pál
@Nessy: vazze...fel tudod fogni...a dolgot...lehet hogy megfertőződik,de nem hal bele,és nem köt le kórházi ágyat!!! ennek a nyomorult országnak most az Eü bedőlés a legnagyobb fenyegetés...azt meg nem a 40-50 évesek fogják okozni!!! nézd meg a halállistát...76 év felett az átlag életkor...nem a középkorúak kötik le az orvosi ellátást...meg az intenzív ágyakat!!! lehet én is átestem már rajta...mert napokig folyt az orrom...nálam az influenza is csak úgy jelentkezik...
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: enenk megint nincs köze a dologhoz...ha az öregeket...BEZÁRJÁK...kénytelen vagyok így írni,mert látom máshogy nem értitek...akkor nem tudnak megfertőződni,nem kötik le az Eü-t...de ahhoz szigorú karantén kélne azoknak akik belehalhatnak..
SystemError
Sanjos én is így látom, hogy a karácsony fogja felrakni a pontot. Bepánikolt ajánddék keresés egy olyan országban, ahol amúgy is képesek az emberek eladósítani magukat. Le lesz szarva a covid, ő most bevásáról és nem érdekliAzért nem az összes ünnepet kell kibirní. Kb januárig kell kibirni...
Nessy
@Pálinkás Pál: Na, akkor most adjál tippet! Nyomócső probléma miatt két hete totál eláztunk a felső lakóval együtt. Múlt héten kicserélték a pincéig a csövet. Falvésés, csempe lebontás nálam, a felettem lakónál a fal mellett a padlózatot is fel bontották.Két napig dolgoztak a szerelők. Most három nap lesz a helyre állítás, miután az elázott mennyezet egy része lágyan leomlott, plusz a többi. Koromnál fogva ne engedtem volna be már az elején a szerelőket?Had ázzon mégjobban az alattam lakó? Szóval, vannak helyzetek, amikor igyekszel kerülni a sűrű kontaktust, maszk. külön bejárat a konyhába, amit kipakoltunk, stb. Hidd el, mert valaki idős, nem biztos hogy idióta is, és igenis igyekszik vigyázni magára és másokra.
jesz
Tisztelem ezt a fáradhatatlan, hadak útját megjártnembert, ezértntisztelettel jelezném, hogy már tegnap felforr a biliben a
lé..ugyanis az idősek vásárlási idősávja néhány fasszopónál kivetre a biztosítékot...főleg úgy, hogy nem tájékozódnak, nem hallgatnak rádiót, nem néznek hiradót, és nem olvassák el a bolt bejáratánál kihelyezett plakátot, csak ordítoznak, és káromolják aznidős embereket...persze ezek olyanok otthon is...verik a gyereket, az asszonyt, és a mama-papa kussban kell hogy legyen...

Nos jó ötlet a teljes elzárás, ne mászkáljanak az emberek nagy
tömegben...persze az áruházban simán leveszi néhány lázadó a
maszkot, és büszkén sétál angondolák közt. Élvezi, hogy az áruházi dolgozók nem szólnak rá..sőt senki.

Zacher egy sima szélmalomharcot folytat...a hatalom pedig leszarja.(pedig lehet, hogy jót akar)
Jozefina
A sok hülye idióta miatt meg is lesz januárra a 10 ezer halott. Remélem a szabályok ellenzői is tapasztalni fogják a szűkebb környezetükben.
NKF
N
a
E,Bunkókáim!A Zacher Gábor Egy nagyszerű ember! Tanulhatna tőle sok seggfej!
Pálinkás Pál
@Nessy: most mi a problémád??? nem átlagos eset hogy az emberre rászakad a plafon.,..bírlak titeket,hogy mindig kiragadtok szélsőséges példákat...de tudod mit ...visszakérdezek...te mit csinálnál hogy ne hulljanak az idős emberek../jelzem semmivel nem haltak meg többen mint tavaly/..mert az idáig hozott rendelkezések egyike sem ér semmit...bármit is mantrázik a kormány, meg a megmondóemberei...egy vizsgálati eredményt nem tudtak felmutatni a maszkhasználat mellett...az amerikaiak csináltak egyet ,de az fényesen igazolta hogy teljesen mindegy volt a maszk..azzal is,meg a nélkül is nagyjából ugyanannyian fertőződtek meg...csak mivel ez lett az eredmény...gondosan eltették, ha ügyes vagy ,megtalálod a neten...mintha a magyar megmondóemberek sem említenék ezt a dolgot...pedig ez az egyetlen hivatalos...kontroll csoporttal elvégzett vizsgálat...kórházban történt, két nagy létszámú ápolócsoport részvételével...a maszk mellett ágálók egy fia igazolt teszteredményt sem tudnak felmutatni...sőt a legtöbb nálunk használatos maszkon a gyártó jelzi hogy egészségügyi célra alkalmatlan..a sebészmaszk is alkalmatlan fertőző környezetben...hát nagyjáéból ennyi...ez mind ellenőrizhető...ti meg váltig hordjátok a szájkosarat,mintha bármit is érne...ha az idős ember nem kapja el, az tisztán a szerencsén múlik,nem a kormány barom intézkedésein!!
Pálinkás Pál
@Jozefina: no gyorsan ugorj neki a halott listának...átlag életkor 76 év felett...aztán ha meggyőződtél róla...akkor jelölj nekem egy olyan időszakot , az elmúlt mondjuk 50 évben...amikor nem ez volt a jellemző!!! arról nem beszélek hjogy a lista finoman szólva is csalóka, mert bármikor voltál covidos, bármibe halsz meg,akkor odakerülsz...gyanítom a lista 10 százalékánál nem mondaná ki a boncolás a covidot haláloknak...ezt a nyanya is elismerte burkoltan...úgyhogy ha esetleg valami olyat tudsz amit én nem,szívesen látnám...mert egyelőre kb ugyanannyian,és ugyanazon csoport hal meg,mint évtizedek óta ilyen őszi-téli időben!!!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Gazella: Nincs immunitás, drágám, legyél erős. MOST hagyják a vírust, mert irtani kell a népet. De én személy nagyon érdekesnek találom, hogy még egyetlen politikus se döglött még bele. Csak a köznép hullik. Nem fura?
pécsi
@Pálinkás Pál: HÜLYESÉGEKET IR, FRÖCSÖG A ROSSZINDULATTÓL! SZEGEDEN BEVIZSGÁLTÁK A SEBÉSZI MASZKOT, AMELY 95 %-OS BIZTONSÁGOT AD! Maga pont olyan gyökér, mint dr.gödény.
Pálinkás Pál
@pécsi: te marha...ez színtiszta hazugság...a sebészi maszk fizikailag képtelen kiszűrni a vírust, a mérete miatt...látszik hogy marha fideszes vagy!!! beillesz a megvezethető birkatáborba...igen felfogja a nyál 95 %-át... barom,arra tervezték,hogy amikor műt a sebész ne köpködje tele a belsődet...akkora ökrök vagytok hogy elmondani nem lehet...mielőtt nekem ugatsz legközelebb járj utána a dolgoknak csíra!!!
Lepényleső
Csak azért elfelejteni mert van aki nem tartja be az elvárható viselkedést?
A valóságos többség(és nem ahogy ortodox módon azt számolják) tartja a kritériumokat.
terlasz
A sztárdoki rászól a Vörösmarty téren az emberekre, hogy miért maszk nélkül isszák a forraltbort, miközben a zárt stúdióban maszk nélkül osszák az igét. Tényleg nem érzik ezt a disszonanciát?
emerencia
@SystemError: 15:03 Holnapután blekfrájdi lesz és hiába kéri pl. az egyik nagyáruház a honlapján, hogy a vevők egyedül menjenek és használják inkább az internetes vásárlást, nem lesz foganatja. Ömleni fog be a tömeg az eladótérbe pereputtyostul!!! A vevők között eladókat nem védi semmi és nem is tesztelik őket. Boldog lesz a koronavírus, szaporodhat kedvére. Lehet, hogy az osztrákoknak van abban igaza, hogy a nem napi cikkeket áruló boltokat bezárják.
emerencia
@Nessy: 15:13 Ismerek egy házat, ahol ugyanez történt. A 69 éves krónikus beteg lakásában vélték felfedezni a hiba okát. 6-szor ment be hozzá a vízvezeték szereléshez nem értő házmester, közös képviselő, több vízvezeték szerelő egyszerre. A kis lakásban nem lehetett ennyi ember között tartani a szociális távolságot. Soha egyiken sem volt maszk és egyetlen látogatás alkalmával sem jelezték előre, hogy jönnek. A lakás átjáróházzá lett mire nagy nehezen megállapították, hogy nem ott van a hiba. Meg lehetett volna oldani, hogy egyszerre csak egy hozzáértő vízvezeték szerelő mester megy be felmérni a helyzetet maszkban de erre nem voltak hajlandók.
Nessy
@Pálinkás Pál: Imádom az empátiás készségedet! Tudod. tényleg nem értem magamat. Az elkövetkezendő két napban is még élvezem a zajt, a rumlit, aztán takarítás, és kezdhetek vissza pakolni.Ma leverték, ami még lejött, tégláig, aztán bevakolták. Megcsinálták a levert csempe alapozását. Természetesen ha festik majd a konyha egy részét, akkor már a többit is meg kell csináltatnom. Ja, csak megemlítem , az elmúlt hónapban 20% plusz volt az elhunytak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva. És most lesz az több is. Úgy mellékesen, most 40 - 49 éves korosztály van soron a fertőzésben.
SystemError
@emerencia: 22:06 Pontosan ez a kép van előttem is sajnos és szerintem Zacher is némi társadalom ismerettel mondta amit..és nem "csak", mint orvos..
Nessy
@emerencia: Nekem szerencsém van. Felmérték, hogy a felső lakás fürdőszobája a hibás, amit két éve csináltatott meg. Valószínüleg Mekk mester csinálta. Miután korrodált volt már az cső. onnan fentről, a pince bekötésig kicserélték. A felmérés, a bontás, most a helyre állítás a felettem lakóval és velem egyeztetve, az megbeszélt időpontban ott voltak. A biztosító telefonon keresztűl mérte fel a kárt. Fotóztam és küldtem a képeket. Másnap megkaptam a pénzt.A ház biztosítója egyeztetett időpontban, maszkban érkezett. A vizesek, és most a helyre állítók megbeszélt időben maszkban érkeztek. Engedélyt kértek, hogy mivel a konyhát lehet szeparálni , munka közben le vehessék a maszkot. Nagyon szépen dolgoznak. Nekem is néha hihetetlen, hogy ilyen még van manapság.
division
@Pálinkás Pál: Tudod Pali, a te egészséged a kutyát nem érdekli, a lényeg, hogy másokat ne fertőzz meg azzal amit művelsz. Csináltattál már egyébként egyszer is tesztet? Gondolom nem. Rosszabb vagy mint Görény doki:-)
karma1
Hulyeseget mond Zacher - nem kell bezarni a plazakat, hanem szigoruan be kell tartatni azt a par jo tiltast, ami valoban a jarvany elkeruleset jelenti. Valoban csak egy ember menjen egy csaladbol vasarolni, lista alapjan vasaroljon, hogy mielobb kikeruljon a plazabol , ne hasznalja a plazai gyorsetkezdeket, kozos WC-t (vagy legalabb ne uljon a WC deszkara), tegyenek ki MINDEN UZLET BEJARATAHOZ ingyen kezfertotlenitot, es egy jelenleti ivet, amire mindenki koteles beirni a nevet, egy elerhetosegi telefonszamot, es az idopontot, hogy mikor lepett be az uzletbe. Nalunk 9 honapja igy megy MINDEN uzletben, kozhelyen, etteremben, bankban, fodrasznal - minden uzletnek, vagy hivatalnak, banknak van egy specialis QR kodja, aminek a leolvasasara van egy mobil alkalmazas - ez koveti azokat a helyeket, ahol jartunk. Ha valahol talalnak egy covidos beteget, akkor csak beutik a rendszerbe a helyet es az idopontot, es MINDEN felhasznalonak kijon egy veszhelyzeti ertesites, hogy menjen ingyen tesztre, bar nem valoszinu, hogy fertozott, de egyidoben tartozkodott az uzletben egy feltehetoen covidos emberrel. Vagyunk 5.2 millioan az orszagban, es a 9 honap alatt 1900 koruli volt a megbetegedes, es osszesen 22-en hunytak el, A KILENC HONAP ALATT! A maszk elrendelese is csak az 1.8 millios Aucklandben volt, ahol talaltak 4 fertozottet egy csaladon belul. 24 oran belul teljesen lezartak a varost, es 4 nap alatt leteszteltek a lakosokat. A maszk viselese a nagyvarosokban kizarolag a tomegkozlekedesen kotelezo, sehol mashol. (Nem is volt egy percig sem). Talan Zacher is jol tenne, ha a rengeteg kinyilatkoztatasa helyett kulfoldi intezkedeseket es azoknak a hatasat tanulmanyozna, es konkret javaslatokat tenne, nem pedig hulyesegeket nyilatkozna.
SystemError
@karma1: Ez egy ideális elképzelés, de nem tudom, hogy mikor láttál utoljára a west-end-ben karácsonyi agyhalált. Nem az a kérdés szerintem, hogy lenne-e ésszerű megoldás. Nem tudom szebben mondani, de sok bunkó, az unokára pörgött nagyi/papi," csak most ezért bemegyek", de aztán mindenki így gondolja. Ha nem engedik, be akkor a boltok előtt tolakodcva... persze ez működik sok országban, de gyanítom más szocializációk mellett.. Másrészről eddig még nem volt covid alatt karácsony sehol... Zacher egy "terepmber", jól ismeri az ország lélektanát is és szerintem így mondja amit. Szimplán gyakorlati oldalról, amilyenek vagyunk... A baj, hogy ha már tiltva nem lesz, ellenben semmi olyan olyan tiltás/korlát nem lesz, amit írtál. Félre ne érts logikailag teljesen működő, csak nem működne..de most fideszesen semmi nem lesz. Kövér is megmondta.. Így viszont szép karácsonyra lehet számítani. 5-8 ig munka után gondolhatod, hogymi lesz mindennap a boltokban. Aztán közös karácsonyok, karácsonyi vacsorával...Meglátjuk, de kicsit félek, hogy januárra jön az óriás gyilok:(
SystemError
@karma1: Ja igen, aztán erre rá pedig a szilveszteri házibulik...:)
karma1
@SystemError: Nezd, nalunk itt a husvet a legnagyobb unnep a karacsony utan - es majus elso szombatjan a vadkacsavadaszat, (ami utan oriasi gyulekezesek, partik es kozos ivaszatok vannak), hat nalunk is meg tudtak oldani ezt - iden nem volt kacsavadaszat. (Pedig ez nem oncelu dolog, hanem erosen kapcsolatban van a mezogazdasaggal, mint a husvet is, amikor nem veszik a kisnyuszit, hanem lovik, lehetoleg tobbszazasaval, mert az a legnagyobb kartevoje a mezogazdasagnak. Ez is elmaradt. Ennek sem ismerjuk meg a hatasat a mezogazdasagra).
Ha valahol, akkor eppen a fidesz mediakban jo elore be lehetne hirdetni, hogyha valaki iden meg akarja unnepelni a karacsonyt, es vasarolni akar, akkor kokemenyen be kell tartani azt, hogy sorban kell allni a plazak kapuja elott, hogy csak meghatarozott szamu vevo lehessen egyidoben az uzletekben. Egyebkent a plazas uzletek nagysaga jo arra, hogy az emberek tavolsagot tudjanak tartani. Ez a sarki kiskozertben nem betarthato - oda IS kell pl. a maszk! Nezd, en az egesz vilagon mertem autot vezetni, egesz Europaban, a finneknel, svedeknel is, - Amerikaban Los Angelesben es New York kellos kozepen is, de Aucklandben meg sem mernem kockaztatni, mert azt a forgalmat legalabb egypar napig meg kene ismernem. Ott aztan van embersuruseg, es mindenfele kultura, a csadortol kezdve a skotszoknyaig - de soha senki egy pillanatig sem kerdojelezte meg a kozponti lockdown-okat, es maximalisan betartottak a szabalyokat. Igaz viszont, hogy itt feleslegesen nem baszogatjak napi szinten az embereket - ha a kormany valamit elrendel, annak oka van, esszel csinaljak szakemberek! Tehat ha bejelentenek a legszigorubb vasarlasi felteteleket, es valaki azokat nem tartja be, az fizessen buntetest, es zavarjak haza. De ahogy Zacher mondja, annak ugy nincs teteje...:(
karma1
@SystemError: Mondom, - es ehhez nagyon is tartom magam - hogy nem orbannak es az operett bizottsagnak kell kitalalni ujra a melegvizet meg a passzatszelet, hanem azzal mutatna ki legjobban a segiteni akarasat, hogy szakertokkel analizaltatja az eddigi jarvanykezelest a legsikeresebb orszagokban. Ezek annyira dilettansak, hogy a mi orszagunkat voros zonanak (!!!) jeleztek, a legfertozottebb USA-t pedig zoldnek! Mar ebbol az egyszeru tenybol az latszik, hogy se kepben nincs, sem nem is erdekli ot a jarvany sikeres kezelese, - csak az erdekli, hogy elkerulje a bortont, es valahogy kimentse a vagyonat.
karma1
@SystemError: Ja es meg egy: attol, hogy iden mindenki megtartoztatja magat mindentol, lemondja a karacsonui kozossegi talalkozokat, csaladi esemenyeket, az meg egyaltalaban nem jelenti azt, hogy jovore lesz karacsony tutira, mert o most ezt mondja! Fel kellene mar mernie Zachernak, hogy orban ellen egy szakember nyilatkozata, javaslata szart sem er - muslinca kuzdelme a szelviharban
karma1
@SystemError: Ja es meg egy: attol, hogy iden mindenki megtartoztatja magat mindentol, lemondja a karacsonui kozossegi talalkozokat, csaladi esemenyeket, az meg egyaltalaban nem jelenti azt, hogy jovore lesz karacsony tutira, mert o most ezt mondja! Fel kellene mar mernie Zachernak, hogy orban ellen egy szakember nyilatkozata, javaslata szart sem er - muslinca kuzdelme a szelviharban.

A masik: Zacher ugyan szakember, es mar 4 eve megjosolta, hogy egy honap mulva ossze fog omlani az ugyeleti rendszer, es hat azert nem igazan onszantabol kellett otthagynia a Honvedkorhazat, hanem ,mert 3 beteg hunyt el, mikozben varakozott az ellatasra.
Tudod, amikor 5 eve Sandor Maria leadta az elso veszjelzeseit, es megprobalta ugyanerre figyelmeztetni a kormanyt, mint amit Zacher tesz , de nagyon erdekes modon Zacher Gabor neve SOHASEM jelent meg egyetlen Sandor Maria tuntetesen, vagy az altala gyujtott peticion tamogatokent. Nem erdekes ez? Mert nekem egy picit budos, hogy a valoban komoly szakertelmet populista celokra hasznalja fol
Pálinkás Pál
@Nessy: ez a 20 %! plusz szimplán kamu...megnézheted m ég a hivatalos KSH listán is... évekre visszamenőleg le van bontva...
csak hogy ne "hülén" halj meg...www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html de bármelyik listát megnézheted...nem a nyunyóka,meg az operett törzs dumáját kéne becopnodd!!!
Nessy
@Pálinkás Pál: Köszönöm, nem fogok hülyén meghalni, bár még lehetek demens, vagy Alzheimeres. Pár évtizeden át voltam egyészségügyi statisztikus, egy ideig országos szinten. Az elhunytak száma az egy megbízható fix adat volt. Igaz akkoriban nem volt ekkora káosz, és nem "mennyi legyen" alapon működött, mint most.
Egyébként már régen nem hiszem el az operett törzs számait. De elhiszem az áldatlan állapotokat, amelyeket a volt kollegák, barátok , beteg ismerőseim mesélnek. Meg a környeztemben lévő megbetegedés és fertőzés problémákat. Lényeg, hogy majd Pintér Sándor most minden problémát megold.
A pláza járás, a leárazások miatti tömegek aktív gócokká válnak.
A következmények, minden dajka mese, ellenére szomorúak lesznek.
Kívánom, hogy sem Te, sem a családod, barátaid ne ismerjék meg a valóságot!
Pálinkás Pál
@Nessy: ha ennyire ismered a helyzetet, akkor azzal is tisztában vagy ugye...hogy a kórházak az aggokkal vannak tele a covid miatt...főleg az intenzív ágyak...nektek miért fáj elismerni hogy egy egészséges emberre nem veszélyesebb mint a flu...mellesleg elcsalt adatokkal meghalt a világon 1,4 millió ember... de kigyógyult belőle 35 millió...és hány lehet ,akin tünetmentesen átfutott??? nem érdekes???, az a baj hogy már a politika nem tud kihátrálni veszteség nélkül ebből a dologból valljuk be ,túldimenzionálták...és visszaütött...
1 520 942
HIV illetve AIDS által okozott halálozás
még mindig többen halnak meg a cseppet sem gyakori AIDS-ben ,mint az általatok hisztizett pandémiában...
Nessy
@Pálinkás Pál: Na, nekem elég volt ebből a tömény gerontofóbiából. Legyen neked a te hited szerint.
Pálinkás Pál
@Nessy: ja...hogy fájnak a tények??? pedig mind igazak...attól hogy homokba dugod a fejed, te is meg a politika is, attól továbbra is az öreg emberek,meg az akut betegek hullanak.és semmi jelét nem látom hogy bármit tennének értük...mert a többi ember maszkkal, kijárási tilalommal való vegzálása az nem az,lássuk be...sehol nem változott fófact sem a járvány ezen marhaságok miatt!!!
kereső
@Nessy: Teljesen mindegy, hogy mit mondasz- tényeken alapuló érveket, tényeket-Pali akkor sem tágit. Neki-,mint Mórickának- mindenről csak egy irányba rándulnak a gondolatai. Véleménye, gondolatai károsak, mint a Covid. Nem hajlandó tudomásul venni, hogy egy teljesen ismeretlen kórokozóval áll szemben az emberiség- és vakcina ide-vagy oda, együtt kell éljünk vele, és csakis és kizárólag közösen fékezhetjük meg. Ebbe pedig bele tartozik a plázázás , a tömegrendezvények korlátozása.Józan poaraszti ésszel belátható, hogy e nélkül nem megy. És, mert Magyarország még mindig csak a "felszálló" ágban van- nagyon is indokolt Zecher javaslata. Az amúgy is lerongyolódott-és tudatosan kivéreztetett egészségügy nem fogja birni a terhelést- vagy csak nagyon sok ember élete árán. Óriási hiba volt a nyári "szabdságolás" !- amikor is lennulázta az ország a tavaszi járványkezelés előnyeit- feláldoztuk a Balaton oltárán. És ez csakis azért- mert orbán "népszerű" akart maradni. Aztán jött a mussolinitől koppintott "konzultációs" förmedvény- és lett 1800 ezer szakértő orvos, eészségügyi szervező, és közgazdász, akik azt mondták " az ország nem állhat le". Ennek meg most az az ára, hogy egyre több aktiv korú - két dolgos kétkezi- fertőződik meg, kényszerül karanténba, vagy súlyosabb esetben kórházba- és esik ki a munkából, aminek egyenes következménye-é ha ez tömegessé válik- akkor a gazdaság nem 9%-ot fog esni (by varga mihály), hanem produkálja a 2. névi 13,6%-ot. És akkor még nem beszéltünk az inflációról, a romló pénzügyi környezetről- amely előbb-utóbb a fogyasztás csökkenéséhez fog vezetni. Elszabtuk- és most már b@*hatjuk.
Nessy
@kereső: Lesz ez még rosszabb is. És nem biztos, hogy csak gyermek temeti el a szüleit, hanem már most is akad fordított eset a pandémia miatt. Lehet, hogy Zacher Gábor erős szavakat használt, de sajnos van benne ráció. De most a kereskedelem a lényeg. Ezért van a rengeteg csábító leárazás.
verőce21
Nincs még vége a pandémiának, nem tudhatjuk, hogy kik és melyik korosztályból mennyien fognak meghalni.

Még az is lehet, hogy végleg velünk marad, mint az influenza, és szedi minden korosztályból a gyengébb immunitással rendelkező pácienseket...Csak ez az intenzív fertőzőképessége zavaró...

Mindenesetre érdemes elhalasztani most a sok fölösleges kacat vásárlását, hogy majd a jövő évi Karácsonyi vásáron bepótolhassa mindenki...
ómió
A Karácsonyt (nem a Gerit!) "elfelejteni", bizony, már Rákosi efftárs is megpróbálta!
karma1
@Nessy: Hagyd a fenebe Palit - ugysem tudod meggyozni! Borondi Tamas 60 eves volt, - 19 napig lelegeztetogepen, A baratnom ferje 48 eves (minden alapbetegseg NELKUL!) egy hetig volt lelegeztetogepen - meghalt. Majka eleg szar allapotban volt, szinten lelegeztettek - azt hiszem, meg nincs 50 - szoval hol van az a "rengeteg" oreg??? Gerontofobiasokkal ne foglalkozz, ma egy statek ugy nez ki, ahogy azt a fo"ni megrendeli. Az, hogy aztan a szamok a valosaggal koszonoviszonyban sincsenek - kit erdekel?
Vigyazz Magadra, en eddig sem tolongtam semmifele hiszterikus learazasnal , amikor hozza lehetett jutni a mindenkor szar kinai ocskasagokhoz kicsit olcsobban.
Nalunk nem az eszement bevasarlasokrol szolt sohasem a karacsony...Aki egy kicsit is felelosseggel van sajatmaga es az embertarsai irant, az ugysem tolong a masik aurajaban...
division
@kereső: Ez a vírus egy afféle figyelmeztetés az emberiségnek, hogy lassítanunk kell, mert amit csinálunk, azzal megölünk mindent magunk körül. Más életmódra kell berendezkednünk, változtatnunk kell sok mindenen. A vakcina olyan lesz, mint az influenza esetében, mivel örökre ez a vírus sem fog már eltűnni, legfeljebb lenyugszik, de köztünk marad.
Nessy
@karma1: Nálunk kezdetektől nem a drága ajándékokról szólt a karácsony . Apró meglepetések , könyvek. Megszokás kérdése.Ez a nagy vásárlási láz sok esetben a szeretethiány, nem törődés a másikkal, egyszeri éves kompenzálása, megváltása pénzzel.
emerencia
@karma1: 10:27 Itthon ez így megvalósíthatatlan a sok felelőtlen suttyó potentát és buta ember miatt. Tuti, hogy nem írnák be a nevüket vagy kamuadatokat adnának meg. Itthoni viszonyok között sajnos a Zacher által javasoltakkal lehetne némi eredményt elérni.
kereső
@division: Azt mondod, hogy tönkretesszük az élő természeti környezetet? Felszámoljuk a természetes élőhelyeket-és adunk egy hatalmas pofont a biodiverzitásnak? A természetes éllőhelyek megszüntetése, felszámoláása az ember által azt eredményezi, hogy az eddig csakis állatokban élő virusok, baktériumok egyre közelebb kerülnek az emberekhez- ismeretlen fertőzéseket okozva? Az állatvilág természetes közegében olyan kórokozók, virusok élhetnek, amelyek beláthhatatllan következményekkel járnak az emberiségre.Magunkat pusztitjuk és betegitjük meg, amikor a pénz a profit oltárán feláldozzuk a háboritatlan természeti környezetet.
A városaink klimája árezhetően megváltozik a fák kivágása miatt, és jön a szmog- mert nem lesz ami oxigént termeljen, ennek meg egyenes következménye a léguti betegségek terjedése. Ezt akartad elmondani???
division
@kereső: Nagyjából igen, de nincs kedvem ilyen hosszan pötyögni:-)
karma1
@emerencia: Sajnos, abban nagyon igazad van, hogy allati fegyelmezetlen nepseg a magyar! Tipikusan ongyilkos hajlamu - ezerrel rohan a sajat vesztebe is, es mivel van a magyarokban - tisztelet a kivetelnek - egy bizonyos gyilkos hajlam is - ezert masokat is gond nelkul belerangat a sajat piti kis vilagaba.
Pedig meg kene probalni - igaz, nem ezekkel a sulytalan, hazudos politikusokkal, akiknek a szavaban mar egyaltalan nem bizik szinte senki sem.
El sem tudod kepzelni, hogy hanyfele naciobol tevodik ossze a mi 5.2 millios lakossagunk - es egy hiteles, szavahiheto kormany megis egy akarattal meg tudta rendszabalyozni ezt a sokszinu lakossagot - nalunk 22-en haltak meg OSSZESEN a jarvany marciusi kezdete ota!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.