A Demokratikus Koalíció (DK) petíciót indít, hogy ne lehessen olyan kínai vakcinával oltani Magyarországon, amelyet nem engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be a párt frakciószóvivője szombaton a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Már biztos, kitört a vakcinaháború: a DK petíciót indít a kínai oltóanyag ellen

Varga Zoltán azt mondta, a kormány láthatóan eldöntötte, hogy az EMA által nem ellenőrzött, bizonytalan hatékonyságú, ismeretlen tartalmú és működésű kínai vakcinával akar tömegesen oltani.

"Ez nyilvánvalóan veszélyes és felelőtlen", ezzel a kormány nemcsak emberéleteket sodorhat veszélybe, hanem még inkább alááshatja az oltásokba vetett "amúgy is elég ingatag" bizalmat

- fogalmazott.

Mivel a DK fontosnak tartja, hogy minél többen beoltassák magukat, szeretné megakadályozni, hogy a kínai vakcina kormányzati propagálása miatt még jobban csökkenjen az oltási hajlandóság. Ezért online petíciót indítanak szombaton, amelynek a szövege úgy hangzik: "Tiltakozom az ellen, hogy Magyarországon olyan kínai vakcinával oltsanak, amelyet nem ellenőrzött az Európai Gyógyszerügynökség".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
előbb a 133 "bátor naplopó" kapjon pici occó kínai vaccinát!!! ha megmarad jó, ha nem akkor mi nyertünk!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
hát ne is kisérleti nyulaknak nézzen senki bár ezeknek a jog? a rendelet? a törvény, ? Ugyan azért van hogy áthágják Lásd 100,000 millás Gyöngyőspata ??? akkor kici oco kinai, áfa számla nem kell??? meg a tőbbi. már tárgyalnak majd a magyar ügynökségnél is protestál ? mert mit akar nyárra? Felelősség nélkűl ? lesz vizhang
sokanvagyunk
@kissé felnőttem: Mióta használhatod ezt a licencel védett jelet???
Jozefina
Nagyon helyes. orbán a leggyengébb láncszem Európában, ezért nyomulnak a kinaiak is, hogy orbánon keresztül betörhessenek az EU-ba, nemcsak a vakcinával!!! Minden eszközzel meg kell akadályozni!!! Hajrá összefogás, Hajrá Magyarország!!!
simmering73
Jön a kínai óccó vakcina. Lehet oltakozni a fidesznyájnak
csak úgy....
a dk. ban nincsenek politikusok? ezt az ellenkezés a fidesz arra fogja használni,hogy a "dk. ki akarja irtani a magyarokat" ...de ök majd megvédik.
dr. prédikátor
előbb a 133 "bátor naplopó" kapjon pici occó kínai vaccinát!!! ha megmarad jó, ha nem akkor mi nyertünk!!!
gina
Érdekli ezt az elmebeteg Viktort meg bandáját a nép élete??? Nem !!! csak a mocskos hatalom, nyereség az ami nagyon érdekli,, és egy ilyen agybeteg patkánynak van szabad keze ebben az országban???!! ennyire hülye és hivő a nép egy része, dehát nem csoda a fidesz hivők többsége nem éri el a 10 es IQ t
Bélabácsi
Nem lepődnék meg ha Orbán "fürkész" csapatai már megrendelték volna látatlanban a magyar nyugdíjasok vakcína adagjait...ez van nem kaptok mást...
kereső
Gyávák vagytok kedves DK!! Nem peticiózni kéne, hanem inditsatok bizalmatlansági inditványt és jogi eljárást orbán ellen, mert egy OGYÉI álta be nem vizsgált és nem engedélyezett vakcináról állitotta biztosra az oltást, ezzel befolyásolva ,mintegy ukázba adva a szakembereknek az engedélyezést. Amit ti kommunikáltok az bakfitty, ez a helyzet ennél súlyosabb.
Gazella
Várható volt. Szarbang@ci megteszi. Csak pont az ellenkezőjét váltja ki a tetszés.
Qqberci
Durbincsot nem lehetne kínai vakcinával marinálni?...
kissé felnőttem
@sokanvagyunk: nem értem hogy mit kérdezel bocs?
tudode
Megismétlem!!!
.
Nem kellene a politiKÁNAK fejjel a falnak menni, aztán nagyot koppanni, mert elképesztő helyzet adódott
.
----Váratlanul lemondott annak a kínai gyógyszercégnek az elnöke, amelyiktől Orbánék rengeteg vakcinát vennének
444.hu/2021/01/15/varatlanul-lemondott-annak-a-kinai-gyogyszercegnek-az-elnoke-amelyiktol-orbanek-rengeteg-vakcinat-vennenek
-----------------------
. Mi áll a Sinopharm vezérigazgatójának és vezérigazgatójának lemondása mögött?
www.archyde.com/what-is-behind-the-resignations-of-the-ceo-and-ceo-of-sinopharm-2/
------------------------
..
Google fordításban részlet:
.
(...) """"Ezek a kérdések tisztázást érdemelnek. Az átláthatóság pedig azt szeretné, ha a Sinopharm letenné a kártyáját, hogy egyértelműen tájékoztassa a közvéleményt, és mindenekelőtt megnyugtassa világát, különös tekintettel azokra az országokra, amelyek állampolgáraikkal oltással készülnek beoltani őket.
A kínai csoportnak pedig annál inkább ki kell fejeznie magát, mivel a Daily Mail honlapján január 7-én megjelent cikk gondot okoz.
.
A kiadvány valójában Tao Lina kínai orvos észrevételeit közvetíti , majd 4,8 millió közösségi előfizető követi őket, akik a Sinopharm oltást „a világ legveszélyesebbnek” nevezték , „73 mellékhatással”""" (...).
----------------------------
..
Ha a zemberek egészsége/élete fontos a felcsúti nemzetvezetőnek, akkor le kellene szállnia a kínai VAKcinájáról!
Nessy
@tudode: Neki az a "fontos", hogy minél több embert beoltsanak, és el lehessen mondani, hogy lám, ők időt, pénzt nem sajnálva mennyi vakcinát vettek. Ha probléma lesz, mellékhatás esetleg még súlyosabb következmény, jön a szöveg "ellenzék, Brüsszel, migránsok."
da.angela
Más, nem EU-s országokban már oltanak a kínai és orosz vakcinákkal is. Csak azért mert kínai, nem biztos, hogy rossz. Ha valaki kutat a neten, megtalálja, hogyan készült. Sima, hagyományos módszerrel készült vakcina. Mire ideér, már tapasztalatok is lesznek.
Amit én elvárok, hogy ne legyen kötelező, az én felelősségem a döntés. De minden vakcináról szerezzenek hiteles infót, tájékoztassanak. Ha egy vakcina jó, nem érdekel ki gyártotta. Egészséges vagyok, több idő, mire megkaphatom. Addigra ha kiderül, hogy valóban jó, nem csinálok belőle gondot, ha kínait, vagy oroszt kapok.
Yoda69
@da.angela: Az egy dolog hogy mit olvasol a neten, es mit pumpalnak beled. Gondolj csak a kinai maszkokra, vagy a leallo lelegezteto gepekre. Mind szar gagyi, csak az orban csurhe gazdagodasat szolgalja. A vakcina miert lenne mas. Ugyanolyan lenyulasos mutyi mint a masik ketto. Mellesleg a kinaiaknak azt sem hiszem el ha kerdeznek. Mint kiderult vuhanban nem 50 ezer fertozott volt, hanem fel millio. Aki pedig tudositani akart a tortenesekrol, azokat bortonbe vetettek. Na ezekkel uzletelj.
O1G a mi borunkre jatszik, vedd mar eszre. Szerintem teljesen megorult, ugyanugy mint trumpli. Jo lenne elmozditani, amig nem kezdi tomegesen irtani a magyart.
da.angela
@Yoda69
Ezek nem függenek össze. Egy tudós brigád előállít egy vakcinát bárhol a világon és lehet rossz és nagyon jó is. És ennek semmi köze a körülöttük zajló dolgokhoz. Adott egy hagyományos módszerrel készült, amit már használtunk, nem okoz gondot. Adott egy másik, ami újabb és nem tudjuk mi van benne. Az államnak nem az a feladata, hogy rákényszerítsen embereket a vakcinára, sem az, hogy egy félére. Adja meg a korrekt és tudományos infót róluk, adjon lehetőséget választanom és majd én döntök. Az sem rossz, hogy verseny van, mert így gyorsabb a fejlődés. Ha csak egyetlen oltóanyaggyártó lenne és ráesne egy meteor, akkor bajban lennénk, de van több, ezért nincs gond. A kínai viszont eddig az egyetlen, amit biztosan lehet gyerekeknek adni, a többit nem ajánlják, tehát nem kell leírni. Legalább erre használható lesz. Én tények alapján szeretek dönteni és nem annak alapján, hogy politikailag kit utálok.
Béla333
Már biztos megvan a megállapodás a jutalékról. Lehet, hogy már valami offshore számlán is van. Ha nem kell a magyarnak a kínai vakcina, akkor le sem fogják szállítani, de a vételárat kifizetjük...

Lásd még a lélegeztető gépek 300 milliárdos sikítását, amivel a mai napig nem számoltak el!
Eladott Ország
@da.angela: Ne aggódj Orbán és bandájába már régen nyugati vakcinával van beoltva, mi meg süket dumával. Itt csak a közpénz lenyúlás a lényeg és az EU ekézése, mert a csutit nyugaton már leszarják!
kereső
Ez a kinai vakcina 5x drágább, mint aPifzer, és 3,5x mint a Moderna- hatásfoka sokkal gyengébb, mellékkhatásait tekintve pedig egy napon sem lehet emliteni a másik kettővel.-Mintegy 70 súlyos mellékhatása van. Igy aztán teljesen mindegy, hogy milyen körülmények között zajlik a gyártás.
da.angela
@Eladott Ország: Nem fogok politikai alapon dönteni az egészségemről és nem érdekel az sem ki van beoltva. Külföldön is elsőként oltatták be magukat polgármesterek, kormányfők, vagy kórház vezetők, hogy példát mutassanak. Nem rég még azon sírt mindenki, hogy ők miért nem adatják be, majd utolsóként, stb. Most meg azon, bezzeg ők megkapták. Ezzel kár foglalkozni. Viszont az jó, ha sok vakcina van. A nyugati vakcina új, nem tudunk róla mindent, sem a hosszú távú hatásáról. Nem valószínű, de akár 1 év múlva jöhet mellékhatása. A kínai vakcina tojásfehérjén felszaporított, aztán elölt vírus. Aki nem allergiás a tojásra, nem lesz semmi baja. Dél-Amerikában ezzel oltanak, nem érdekük, hogy baja legyen valakinek, mert a többi adagot nem tudják eladni. Érdemes lenne a tudományos oldalakon böngészni, nem a ijesztgetős médiából informálódni. Kitalálni sem érdemes hülyeségeket. Örüljünk, hogy van több vakcina, tegyenek fel róluk korrekt infót a netre, ennyi a feladata egy kormánynak, attól függetlenül, hogy milyen oldalon áll.
Gazella
@da.angela: Én is túdós vagyok. Még se dobom csak úgy a piacra a szeremet . Köztudott hogy a kinjai áruk mind ócskák! Miért lenne a vakcinájuk pont jó?!
da.angela
@Gazella: Ma már nem érdemes általánosítani. Folyamatosan fejlődik minden. Híres divatcégek gyártatják le a termékeiket Kínában. A kütyüim is onnan származnak és jók. Ugyanakkor volt már magyar és osztrák kütyüm, ami 2 hónap után nem működött. Minden országban vannak cégek, amelyek selejtet gyártanak, meg amik jót. A kínaiak ráadásul nagyon lemaradva indultak, de ma már sok területen kielőztek. Külföldön a kínai és orosz tudósok elismertek, egyáltalán nem nézik le a munkájukat, sem őket. Sok nyugati egyetem dolgozik együtt velük. Szerintem jó, hogy több cég is tud előállítani vakcinát, a verseny miatt sokat fog fejlődni ez a terület. És ha jönne még egy vírus, akkor lesz több cég, amik el tudják látni rendes védőoltással az egész világot. Nekem inkább az a kérdés, hogy nálunk miért nincs kutatás, fejlesztés, miért gondolják az itthoni tudósok, hogy nem képesek ők is fejleszteni?
Gazella
@da.angela: itthoni tudosoknak kezemeg van kötve ha nem tudnád. Söt! A dagadék még le is köpné őket!! Mit gondolsz miért is van rengeteg magyar túdóós kint külföldön?? Mert a dagadék nem ismeri el őket!!!
lampa laz
@da.angela: "Nekem inkább az a kérdés, hogy nálunk miért nincs kutatás, fejlesztés, miért gondolják az itthoni tudósok, hogy nem képesek ők is fejleszteni?"... mert ahhoz sok, nagyon sok, sőt rengeteg pénz kellene, csak akkor nem tudna a gyogyós annyi sportlétesítmény építtetni. Sajnos a stadionok nem tudják nálunk sem megállítani a járvány terjedését, meg tudósaink sem tudnak kutatni, feltalálni, fejleszteni az elébük dobott száraz morzsákból. MTA szétverése is 1 ilyen 'jó húzása' volt orbánnak, mert amihez hozzányúl az szarrá változik.
da.angela
@Gazella: Inkább csak nincs befektető. Máshol sem állami finanszírozással érnek el eredményt. Hanem azzal, hogy utána a befektetők pénzt csinálnak a fejlesztésekből.
da.angela
@lampa laz: Állami támogatással kutatás legfeljebb a kommunizmusban létezett, esetleg néhány területen, mint az űrkutatás. A többinél ez kemény üzlet. A fejlesztést, kutatást eredmény követi és ezt értékesítik. Ezt a fiatalabb generáció talán már kezdi érteni. Szép is lenne, ha politikai akarattól függene a kutatás. Lehet állami támogatás, ha sürgős egy fejlesztés, mint most a vakcina, vagy más ösztönzés. De egy tudós magától is kutathat, de tudnia kell megszerezni befektetőket, eredményt elérni, kereskedni a tudásával. A világ más tájain ez így működik.
ibn Said
@da.angela: Szombaton a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményben azt kérte, a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot lehessen használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott:

„Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél” – fogalmaztak a közleményben.
Yoda69
@da.angela: 15;07-re
Nagyon is osszefuggenek. Ha olyan jo a kinai vakcina, akkor miert nem engedelyeztetik az EU-ban es az USA-ban, hogy sokkal nagyobb piacot kapjon? Miert csak banankoztarsasagokban probaljak tukmalni? Mellesleg melyik Del_amerikai orszag hasznalja? Tudtommal Braziliban beprobalkoztak, de mivel a hateknysag 50% koruli volt, igy nem kapott zold utat.
Mellesleg nem egy vakcina van, hanem legalabb 3: Pfizer, Moderna, Astra. Ugyhogy az sem igaz hogy nincs verseny, es egy szert akarnak rad tukmalni.
@da.angela: 22:42-re
Szerinted Kinaban a gyogyszergyarto cegek magancegek? Ne ne viccelodjunk. Ott minden az allam kezeben van, hiaba van a ceg a tozsden. Sajat magadnak mondassz ellent.
De meg egyszer: nem azt mondom hogy a kinai vakcina rossz, azt mondom jarjak vegig az Unios engedelyeztetesi eljarast, es ha ott atmegy, akkor hozzak be hozzank is. Ne legyunk mar a kinaiak kiserleti patkanyai, boven soKK az is hogy mar a ruszkik is rajtunk kiserleteznek.
Yoda69
@da.angela: Ja es meg annyi, irod hogy ez az egyetlen vakcina, ami gyerekeknek is jo. Ezt meg honna vetted? A kinai vakciant a 19-59 eves korosztalynak ajanja a gyarto, rajtuk vegeztek a teszetelest. Tehet ez sem javalt sem gyerekeknek, sem idoseknek. Az persze megint mas teszta hogy a mi fenyestekintetu vezetunk, pont az idoseket akarja ezzel a szarral beoltani.
verőce21
A főcímhez: Ha demokrata lennél, akkor mindkét oldalon elítélnéd, ha visszaéléseket tapasztalsz.
laszlobihari
@da.angela: szerintem kérdezd a brazilokat, hogy miért dobták ki a kínai vakcinát, pedig brazília nem egy tüchtig és pünktlich Mémetország!
lampa laz
@da.angela: nálunk minden másképp működik, a sportegyesületeket sem nekünk kellene támogatni. A kínai cucc helyett inkább a magyar kutatókat támogassa, mert most biztos, h egy ország sem sajnálja erre a pénzt. Ezzel az a baj, h még nem találta ki, h milyen formában tudna utat engedni mészáros zseninek a víruskutatásban, gyógyszergyártásban, ha ez összejön, meglásd lesz ott pénz.
da.angela
@Yoda69: Ennek semmi köze a politikához. A kínai tipusú vakcinákat kaptuk anno gyerekkorunkban. 2 hete volt hír, hogy ez adható gyerekeknek, valószínű letesztelték. Viszont Amerikában is kezdték a Pfizer vakcinát tesztelni gyerekeken. Ez meg mostani hír. Mivel már kiderült, sok a gyerekeknél a szövődmény, már nekik is szükségesnek látják az oltatást.
da.angela
@laszlobihari: A braziloknál a kínai vakcina jelenleg engedélyeztetési fázisban van más vakcinákkal együtt, még gyártási dokumentumokat kérnek hozzá. Ez 4 nappal ezelőtti hír, fenn van az infó a neten. Ezen kívül, ami tudható, a beoltottak között volt megbetegedés, ezért %-an kevésbé hatékony, mint a többi, de azt is hozzá tették, hogy a megbetegedett emberek közül egy sem szorult kórházi kezelésre. Nem könnyű pontos infókat szerezni, mert sok a gagyi hírportál, vagy változnak a tények, változhat egy vakcina megítélése a vizsgálatok előrehaladtával, de vélemény előtt nem árt tájékozódni.
da.angela
@lampa laz: Ha az állam fogja támogatni, akkor dsaláírhatod, hogy 20 év múlva sem lesz eredmény. A cégeknél vagy van eredmény a bevétel érdekében, vagy keresnek más kutatót. De ez normális. Ezen kívül kell lennie nem haszontól függő kutatóknak és állami ellenőrzésnek. Ha meg van az egyensúly, akkor fog biztonságosan működni. A kínai cucc az egyik, amit kijelöltem, ha lehet választani, akkor azt adatom be. Azért, mert hagyományos, kipróbált módszerrel készült. Csak elölt vírust adnak be, semmi mást. Aki allergiás a tojásfehérjére, annak probléma, de nálam ez nem gond. A többinek a hosszú távú hatása nem ismert, ami poersze nem zárja ki, hogy jó. A hatékonyság kisebb, de Brazil eredmények szerint hogy akik elkapták és tüneteket produkáltak, az sem szorult kórházi kezelésre. De ezt mindenki döntse el saját maga. Majd én eldöntöm az infók hatására, hogy oltatom-e magamat és melyikkel. Az állam meg biztosítsa a lehetőséget választásra.
laszlobihari
@da.angela: "Ennek semmi köze a politikához", pedig de!
laszlobihari
I'sorry! de ez már megbukott! próbálkozz másutt!
Csizmás Kond
Ez egy újabb déklárás szarkavarás...senki nem mondta hogy ellenőrízetlen vagy engedélyhiányos vakcinával dognak bárkit is beoltani...ezek csak pofozzák a szart.
Yoda69
@da.angela: Te kinai vakcinat kaptal gyerekkorodban? Ezt nehez elhinnem, foleg ugy hogy meg Kinaban is import vakcinaval oltjak a gyerekeket. Ugyanis senki sem bizik a kinai gyartmanyokban. A sargak mindent hamisitanak, miert lenne a vakcina maskepp. A legnagyobb botrany a tejpor hamisitas volt, amiben tobb szazezer gyerek lett beteg, tucatnyi meg is halt. De azert te csak vedd a kinai cuccokat.
da.angela
@laszlobihari: Nálam nem, de ha valaki bele akarja keverni, úgyis bele fogja keverni. Minden országban beszerzik a vakcinát, függetlenül attól milyen kormány van hatalmon. Kis eltéréssel mindenhol elindult az oltás, ugyanazokat a csoportokat oltják, ami azt is jelenti, hogy elosztják az országok között. Amúgy ez jellemző először meg akarnak mindenkit ölni a vakcinákkal, a chipek beültetésérők már nem is szólva. Aztán mindenki tiltakozik a Pfizer vakcina ellen, rajtuk ne kísérletezzenek a bal/jobb oldali politikusok/tudósok/ufók. Most meg ugyanazok már oltatnak, de csak Pfizerrel. Ha most véletlenül kiderülne, hogy van mellékhatása, akkor mindenki a kínait akarná. Itt minden változik, felesleges elhamarkodottan ítélkezni, figyelni kell a reális híreket és megpróbálni jól dönteni.
da.angela
@Yoda69: Ha lehet ne onnan informálódj, hanem egyetemi és egyéb tudományos oldalakon lehetőleg legyen alá írva, egy nyilatkozat, hogy függetlenként ír, nem áll kapcsolatban gyógyszergyárakkal, stb. és a szerzője legyen kutató, orvos, stb. És így akkor meg lehet tudni, hogy mindkét tipusú vakcina kiválthat autoimmun folyamatokat. Viszont az új tipusú mRNS vakcinák hosszú távú hatása nem ismert. Ez így korrekt.
Yoda69
@da.angela: Ha Duda Ernő virológus professzor nem hiteles forras neked, akkor ki? Rezsszilard, vagy Kosakupaklala?
Gazella
@da.angela: Jót röhögtem egyet rajtad :D Pont a visz se látásra! :D
Gazella
@sgl: Persze! Egy személy több számítógéppel. Igy játszik! De hogy is igy uszitana minket
Aki Én
@verőce21: ,,A főcímhez: Ha demokrata lennél, akkor mindkét oldalon elítélnéd, ha visszaéléseket tapasztalsz."

Verőcéhez: Ha demokrata lennél, akkor mindkét oldalon elítélnéd, ha visszaéléseket tapasztalsz.
GeoCravker
Szeretném látni Karikó katalin cégének a hivatalos nyiatkozatát arról, hogy sem a munkájuk, sem a kutatásaik során még egy kínai törlőkendőt sem használtak. Valamint semmi olyan anyagot, vegyszert, segédeszközt, amelynek a gyártója kínai érdekeltséggel (tulajdonrésszel pl. ) bír.

Rögtön utána a pártfegyelemből promotálók (ez esetben a DK) azon nyilatkozatét, hogy amennyiben a módosított örökítő anyag beadására visszavezethetően bármilyen autoimmun folyamat elindul, netán tíz év múlva háromfarkú gyerek születik, akkor a teljes kártalanítási költséget viselik. Az erkölcsi és morális felelősséggel együtt természetesen.
Yoda69
Mivel Covid oltasi igazolast kell a jovoben felmutatni az utazaskor, igy nagy esellyel nem utazhatnak majd Unioban azok akik az unio altal nem engedelyezett vakcinaval oltatjak be magukat. Vajon ezzel szamoltak a fideSSes eszlenyek?
verőce21
A conte kormány figyelen kívül hagyva, hogy a szicilíai 5000 fős kínai kisebbségük már beoltatta magát kínai vakcinával és igen jók a betegségi mutatóik (5 fő).
Ahelyett hogy felkérte volna őket, hogy segítsenek a Kínai vakcinát gyorsított ütemben engedélyezni azzal hogy engedik az EÜ megfigyelésüket, vizsgálatukat, inkább azzal foglalkozik hogy a Vám és Pénzügyörséggel kutatja át a Kínai konténereket "illegális vakcina után".
Nyírfa
@kereső: 16. 13.20

Igazad van. Ugyan már aláírtam, de ennél több kell!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.