A konzultáció eredménye alapján lehet döntés arról, hogy a beoltottaknak gyorsabb legyen-e a nyitás.

Megtartotta szokásos rádióbeszédét Orbán Viktor kormányfő, a hvg.hu cikke szerint a friss koronavírus-adatok ismertetése után Orbán arról beszélt a rádióban, hogy a helyzet javulása megállt, de ugyanakkor már sok embert sikerült beoltani, ami új helyzetet teremt. 

Orbán szerint március 15-re minden 60 év felettit beoltanak, aki regisztrált

Fotó, címlapkép: Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Jelenleg (péntek reggeli adat szerint) 264 530 beoltott van Magyarországon (ők a vakcina első oltását kapták meg, ahogy ez korábbi cikkünkből kiderül), és 275 764 ember esett át a fertőzésen, így március elejére az ő számuk eléri az egymilliót, március 15-re pedig minden 60 év feletti magyar állampolgárt, aki regisztrált, be fogják oltani – ismertette a terveket a miniszterelnök. 

Szerinte az orosz vakcina felhasználása kapcsán a szerb tapasztalatok jók, így azt akár már a jövő héten bevetik, ha a kínai vakcinát is használni kezdik, akkor a beoltottak száma meghaladja majd a fertőzöttekkel együtt a kétmillió főt.

Szó esett a cikk szerint az interjúban a vakcinák körüli vitáról is, Orbán itt a baloldalt ekézte, mondván az emberek életét nem szabad politikára használni, míg a baloldal ebben túlságosan messzire ment. Orbán szerint vannak országok, amelyek szerencsésebbek a baloldalla, de Magyarország nem tartozik közéjük. 

Az uniós vakcinabeszerzésről nem tudott újakat mondani a miniszterelnök, szerinte a "brüsszeli bürokratáknak" az volt fontos, hogy minél olcsóbban szerezzék be az oltóanyagot. Orbán szerint nekik a pénz nem lényegtelen, de emberélet szempontjából másodlagos. (Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a kínai és orosz vakcinák beszerzése mennyibe került – hívta fel a figyelmet a hvg.hu.)

Már az anyja is sürgeti Orbánt a nyitásra

A gazdaság kapcsán a kormányfő arról beszélt, hogy érzi a sürgetést a nyitásra (már az anyja is sürgeti), de szerinte megfontoltnak kell maradni, ezért is lesz február közepén nemzeti konzultáció erről. Véleménye szerint a munkahelyeket sikerült megvédeni, ezt sikerként könyvelte el, most jön a vakcina és a gazdaság újraindítása. Április elején a magyar felsőoktatás átalakításához szükséges döntésekről fognak határozni, június elején a teljes zöld megújításról és az agrártámogatásokról hoznak döntéseket, ezek a programok már novemberben elindulhatnak.

Orbán szerint a gazdasági visszaesés nem volt olyan rossz, mint várták, olyan 5 és fél százalék körül alakul majd. Azt elismerte, hogy a vállalkozóknak volt igaza abban, hogy a számukra megítélt bértámogatás utólagos kifizetése nem volt szerencsés, ezért változtatnak a rendszeren és előre utalják a kifizetéseket. Plusz egy programot is indítanak, a kis- és középvállalkozások 10 millió forintos hitelt vehetnek fel nulla kamatozással 10 évre, három éves moratóriummal.

A miniszterelnök a vakcinaigazolás kérdésében egyelőre még nem foglalt állást, de mindent elképzelhetőnek tart, ha az emberek elfogadják. Úgy fogalmazott, hogy nem lát abban semmi ördögtől valót, hogy akik már védettek, azok számára gyorsabbá tegyék a nyitást. De ez attól is függ majd, hogy a "magyarok" mit mondanak a konzultációban, mert akik március közeépig nem kapnak oltást, azok ezt méltánytalannak érezhetik.

"Közjószág" a gyermek

Orbán az interjú végén kitért a demográfiai adatokra, szerint több lett a házasság, több lett a gyermek, és szerinte a családokon át látható, hogy a nemzet jobb állapotban van most, mint 10 éve. A kormányfő szerint ha nem vezették volna be a családtámogatási rendszert, akkor 115 ezer gyermekkel kevesebb született volna meg az elmúlt 10 évben.

Arról is beszélt, hogy a 25 éven aluliak SZJA-mentessége sokat segít a korosztálynak a saját lábra állásban, az állam ehhez adja az óvodát, iskolát, ingyenes étkeztetést, oktatást. Ide sorolta a babaváró hitelt, a csok-ot, az adómentes jövedelmet, az ingyenes jogosítványt és még sok mást, mint amik a fiatalokat segítik.

Ugyanakkor arra is kitért, hogy a kormánynak nem beleszólnia kell abba, hogy hogyan él az állampolgár (hogy a több gyerek jobb, mint az egy), hanem lehetőséget ajánlanak fel, esélyt adnak, de nem erőltetnek rá semmit senkire.

A gyermek egy közjószág is, érték, akik ilyen életformát vállalnak, azokat támogatjuk

- foglalta össze a gyermekvállalásról szóló gondolatait a miniszterelnök, majd még hozzátette, hogy 

attól szép a mi országunk, hogy ilyen bonyolult.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
kamuzik mint mindig...senki nem tudja hogy meddig van "védettség"...sőt vélhetően az oltás csak a súlyos megbetegedést akadályozza ,a fertőzést nem...tehát mit is igazolna az oltási igazolás???
szegfue
Engem felháborit, hogy a vakcina beadatása elvileg "önkéntes", mindenki felelősen maga dönti el, u.akkor Orbán "...hogy akik már védettek, azok számára gyorsabbá tegyék a nyitást..." kijelentése egyszerüen zsarolás!!
A településünkön 2 idősotthon van, melynek lakói egytől-egyig "igényelték" az oltást... na ez az amit nem hiszek el! Demens és járóképtelen idős emberek (még a kerekesszéküket is a gondozók tolják, mert erővel nem birják, szellemileg meg nem értik meg mit kellene csinálniuk)... na az ő számukra előbb jön a "nyitás"?!
Nessy
@Gauntlet: Kell a kamu konzultáció, hogy probléma esetén a felelősséget a zemberekre lehessen hárítani!
tudode
Helló Röfi!
.
Ami az un. közjószágot illeti!!!
.
Az óta fogynak a bennszülöttek mióta "hadicsellel" megkaparíntotta a kormánykereket 10 millió alá!
.
Nézzük csak:
.
---- Népesség, összesen (2008–2019)
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tps00001.html
.
----- Magyarország · Népesség – ebben az órában
nepesseg.population.city/magyarorszag/
-----------------------------------------
.
Ami az online konzultációját illeti!
.
Essen transzba, és húzzon már el azzal, hogy a milliókat felveszi, de van képe a nehezen dolgozó kisemberekre tólni a saját felelősségét a nyitnikékkel!

.
kereső
Azzal a vakcinával, amit az EMA- a szputnyik-v- nem is vizsgál? Vagy azzal a kinai nem tudom milyen nevűvel, amiről a francia elnök azt nyilatkozta, hogy teret ad az újabb virus variánsoknak? (gondolom a Pasteur intézet vizsgálta!!! azokat a hatásokat, amelyek a már ismertek azoknál, akik oltottak vele)
Azokkal, amelyeknek a dokumentációja nem ismert?, és az alkalmazhatóságát az oltó orvosok nem ismerik? Tényleg el akarod "intézni" a 60+ embereket?

Miért van az, hogy az unió egyetlen más tagországa sem rendelt blintre ezekből a vakcinákból, csak orbán viktor "játszik" orosz rulettet a magyarországi magyar emberek életével, hatalmi és politikai érdekének alárendelve az egészségügyi szempontokat. Csak kérdezném: a depókban a katonák cimkéznek már? Merre csámborgott mostanában a megvett katonai teherszállitó repülőgép???
ómió
Na, efftársak, itt az újabb mocskolandó!
solidedge
"Orbán szerint a gazdasági visszaesés nem volt olyan rossz, mint várták, olyan 5 és fél százalék körül alakul majd." Mintha nem emlékeznénk, hogy a járvány ellenére 3 % javulást prognosztizáltak. Akkor mit is vártak?
kereső
Lesz benne egy kis novicsok is, orbán elvtárs- azoknak, akik már nem hoznak hasznot? azért, hogy hasznot (eü.-és nyugdijmegtakaritás) hozzanak?
"Tragikusan hirtelen, 55 éves korában meghalt Szergej Maximisin, az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese” – áll a kórház által kiadott közleményben, a halál pontos okát nem közölték. Maximisin egyike volt azoknak az orvosoknak, aki először kezelték a tavaly novicsokkal megmérgezett orosz ellenzéki politikust, Alekszej Navalnijt, írja a CNN."
Qqberci
"a halál pontos okát nem közölték"

Heveny ólommérgezés...
Gazella
Maga a bonyolultság te vagy ámokfutó dagadék!!!
justhpeter
@Nessy: 09:04 Ha ellenőrizhető lennen de nem az, így szart ér.
justhpeter
Ha bármelyik patikában, akár pénzért megvehető lenne a vakcina, akkor talán lenne érelme Orbán sületlenségeinek, de a mai helyzetben ez a süket duma csak primitív provokáció.
cikicakk55
A rohadék,aztán majd ha hullanak az idősek,vagy a hátra lévő életüket magatehetetlenül vergődve élik át,akkor majd áthírítja a felelősséget az oltást beadó orvosoknak. Nem véletlen,hogy az orvosi kamara legtöbb tagja tiltakozik az orosz és a Kínai vakcina ellen. Így akar ez a mocskos diktátor a nyugdíjasok pézén spórolni magának. Ki fog rád szavazni te erkölcsi nulla,ha megölöd az időseket. Mondjuk én vírus nélkül sem szavaztam rá soha,és ezután sem fogok. Úgy is az lesz a vége,hogy kötelezővé teszi,mert a nyakukon maradna a sok milliárdért megvett keleti takony.
Klubtag
@kereső: ...meg beszélt, amikor hallgatni kellett volna...ha csendben marad, akkor a mai események meg sem történtek volna, hamis kórházi jelentés alapján szépen elgyászolták volna Navalnij-t és Putyin meg hisztizhetett volna, hogy milyen fúj-mocskos a nyugati sajtó...de nem így történt és most van a gyilkosok eszetlen kapkodása, meg a csodálkozás, hogy a népük értelmesebb része nem ül fel a hazugságaiknak...
Klubtag
@Klubtag: ...ja és a legfontosabb - ez az emberi nulla, ez Putyin nevű gennyláda az orbán barátja...életre-halálra...hát nem édes? Még az Eu-ban is a védelmére kel...mit lehet várni ettől a fidesz-vezetőtől - jó lenne, ha a hívei is végiggondolnák, kinek is köteleződtek el...előbb-utóbb el kell számolni ezzel a mocsok magatartással...
szép új világ
Mintha már olyat is mondott volna már a bölcs vezír, hogy egy hétvége alatt beoltják az egész országot.
Meg kell hagyni, hogy a csuti lótolvaj azért kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani egy két dologban. Mint például a közpénz lenyúlás, a hazudozás és mellébeszélés.
Yoda69
Azert kell a kozultacio, hogy ha kitor a 3.hullam a nyitas utan, akkor atharitsa az emberekre a felelosseget, mondvan ti akartatok nyitni. Rafinalt logika, igazi O1G stilusu.
kereső
És ha nem? Ha tömegesen visszautasitják az orosz/kinai kotyvalékot? Akkor mi lesz? Kötelezővé teszed? Mert amit az MTI nem hozott le- abból az következik.
nezelodo
Nálam a "Közjószág a gyermek" csapta ki a biztosítékot! 1959 őszén az uzsai munkásőrök győzték meg apámat, hogy közjószág legyen a tehénkéje, az igavonó álatai, meg a vágásérett hízódisznói! Aztán a vérzivataros időkben megfáradt állampárti kádereket újak váltották, a minket meglátogató munkásőrőknek is egy új muki lett a főnöke, aki a "villanyoltás" előtt, nem sokkal könyökölte be magát a megyei, Papp János féle úri társaságba, valami Orbán Győzőnek hívták.
Na ezért tartom ordenárénak, hogy közjőszág a gyermek. Az enyémek nem, az unokáim sem. Az övéi lehet, hiszen vejkóstól együtt adóforint milliárdokkal vannak kitömve. Jó, jó a Borkai szüzek az adóforintokon túl, mint láthattuk, mással is ki voltak tömve...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.