Magyar állami támogatással rendeznek be intervencionális kardiológiai központot Csíkszeredában a Hargita megyei sürgősségi kórház keretében.

Magyar állami támogatással rendeznek be kardiológiai központot Csíkszeredában
Fotó: Pixabay

A kórházfejlesztést a közvetítésre felkért Mens Sana Alapítvány jelentette be szombat este, közleményét a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hírszolgálata közölte.

A közlemény Konrád Juditot, a csíkszeredai sürgősségi kórház menedzserét idézte, aki elmondta: a kórház évek óta készül a kardiológiai osztálya fejlesztésére. Számos csíkszeredai szakember már végzett, vagy jelenleg is végez olyan célirányos továbbképzést, amely szükséges az intervencionális kardiológiai központ működéséhez. A kórházigazgató elmondta: évek óta dolgoznak azon, hogy a székelyföldi betegek számára helyben megteremtsék az intervencionális kardiológiai ellátás lehetőségét, és ne kelljen például a szívinfarktuson átesett beteget órákat utaztatni valamely intervencionális központba.

Balogh Csaba István, a kardiológiai osztály vezetője elmondta: évente átlagosan hatszáz beteget küldenek Csíkszeredából tovább egyetemi központokba sürgős intervencionális kardiológiai ellátásra. A főorvos hozzátette: humán erőforrás tekintetében készen állnak a munkára: egy kardiológusuk már elvégezte a beültethető készülékek terén a továbbképzést, két másik orvos pedig a szívkoszorúér-beavatkozások terén képezi tovább magát, és májusban végez.

A Mens Sana Alapítvány közölte: a kórházi felszerelések az alapítvány tulajdonát képezik majd, a kórház használatba kapja őket.

A Hargita megyei sürgősségi kórházat a megyei önkormányzat tartja fenn. A Mens Sana Alapítvány a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia, és a csíkkarcfalvi római katolikus plébánia alapítványa. Az alapítvány a Székelyföldi Jégkorong Akadémia működtetőjeként vált ismertté. Elnöki tisztségét a decemberben romániai környezetvédelmi miniszterré kinevezett Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor tölti be.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Lehet, hogy a határon túliak örömükben a földhöz verik a feneküket is, és hálából a szavazataikkal fizetnek, de a becsület nevét többet nem vehetik a szájukra. Most még nem érzik ennek a súlyát, de soha, semmi nem marad visszahatás nélkül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Ezek szerint csak a hazai egészségügyet fosztják ki rendszeresen.
Pálinkás Pál
ezért a húzásért már megérdemelné az összes fideszes a kötelet!!!
RonaGyuri
Ha már, miért nem lélegeztetőgépet küldtek???
Gazella
Itthon meg rohadnak le a kórházak... de hát a pénzt át kell mpzgatni a saját számlára/ dagadék, pontosabban lölö/ ezt csak a mélyen nyaló seggnyalonc tudja megtenni aki meg pont román.
luiz
De ha ma nem fizetsz TB-t, másnap már küldi a Nav a fizetési felszólítást.
magyar1
De hát azok fizetik a magyar államnak az adót, eü.járulékokat stb fontos, hogy jó egészségben legyenek és dolgozni tudjanak! :)
Aki itthon él meg dögöljön meg?
ágimami
Készülnek a jövő évi választásra!!!:DDD
ROHADÉK egy banda, itthon meg teljesen tönkremegy az eü, az új törvény is egy RÉMÁLOM!!!
TollerBela
Legalább ahhoz agaszkodjunk, hogy merkely legyen az új főnök ottan ...
Lepényleső
Idegen,olykor ellenséges államot támogatni honi adóforintokból nem veti fel a hazaárulást,- is?
solidedge
Kedves romániai magyarok. ne felejtsétek, hogy azok adópénze is benne van az adományban akik szívből gyűlölik Orbánt.
csipetke
Na,ezért,és sokminden más miatt is nagyon várjuk '22-t,hogy végre olyan kormány legyen,akik a Magyarországon élő,ide rohadtsok adót,(talán a világ legmagasabb ÁFA-ját)fizető emberekre legyen költve a befizetett adónk.A kormány/orbán gondoskodik arról,hogy utáljuk a külhoniakat,azért meg különösen,ha idejönnek szavazni,és beleugatnak az életünkbe
Nyírfa
Lehet, hogy a határon túliak örömükben a földhöz verik a feneküket is, és hálából a szavazataikkal fizetnek, de a becsület nevét többet nem vehetik a szájukra. Most még nem érzik ennek a súlyát, de soha, semmi nem marad visszahatás nélkül.
ómió
Pedig a Kun Béla nyáj szótárából a nemzettudat máig is hiányzik!
namihami
Érthető. Hiszen ebből (IS) már akkora a hazai túlkínálat, hogy nem tudnak mit kezdeni a felesleggel!
kereső
Ez is benne van a külügy eddigi 428 milliárdos járvány elleni védekezésének összegében???
kereső
.Magyarország jelentős új beruházást hajt végre a román futballban...1400 férőhelyes lelátóval bővül a CSÍKSZEREDAI (Románia) városi stadion, a munkálatok a tervek szerint Márciusban kezdődnek... A magyar kormány által támogatott beruházás értéke 3 millió euró...2013-tól 2020 végéig a magyar kormány több mint 75 millió eurót fektetett be a tíz határon átnyúló projektbe, amelyeket romániai, horvátországi, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar nemzetiségű területeken építettek...
magyar1
Itthon meg szakadjon meg a dolgozó ember (normális eü ellátás nélkül) dolgozzon 65 éves koráig betegen is,hogy gazdagítsa a gazdagokat és külföldi magyarokat tartson el.
Egy fizikai munkás, eü.dolgozó a fizetéséből nem tud venni egy életen át egy normális lakást mert a vezetőket nem érdekli csak a befizetett pénzt pazarolják minden szükségtelenre.
Clavigo
@ómió: Benned ,maximum,kondatudat mozoghat,,.beás,vagy teknővájó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.