A fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak Márki-Zay Péter vasárnapi "elfogadhatatlan" kijelentése kapcsán – tudatta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége hétfőn.

Nekimentek Márki-Zay Péternek a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek

Az autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyeket tömörítő szervezeteink hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek a pejoratív, mindnyájuk számára sértő kifejezések – hangsúlyozták a közleményben.

Hozzátették, hogy a "fogyatékos" szó olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő.

"Fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során fel se merüljön, hogy bárkit ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni"

- emelték ki, leszögezve: a sértő jelzők használatának nincs helye a közbeszédben!

A közleményben felszólítottak minden közszereplőt, politikust és véleményformálót, hogy mindig tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rizikó
Hát Peti, megint te voltál a fogyatékos!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rizikó
Hát Peti, megint te voltál a fogyatékos!
csak úgy....
@Rizikó: hát shikim kétlem..:) -ez szintén egy fidesz kacsa,-vagy beígértek nekik valamicske fölháborodási pótlékot! akinek mzp. nem volt eléggé világos, az valóban fogyatékos!
nemkati
"a politikai korrektség, a PC nem más, mint gondolatrendőrség" - mondá a nagyhatalmú 2016-ban Kötcsén.
Hát akor mi a baj MZP jelzőjével?
Rizikó
Adjàk az ívet a szerencsétlenkedő duma huszárnak. Nagyon jó globalista ügynök, csak ügyetlen!
Néro
Ha valamelyik Fityma szócső mondjuk a Bayerzsótfikát hallgatják akkor meg szövetségben nagyot hallanak.
Olyankor süketek mint az ágyú.
percsi
Akkor nem voltak felháborodva, amikor D. Tompika lenyúlta a paraolimpikon-k pénzét.
Vagy azon sem, hogy a súlyos fogyatékkal élő emberek rokkantsági járadékából csirke farhátra sem telik.
Hú de sok sértegetést olvasni a NET-en!
"Fogyatékos" Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.
Ki jogosult fogyatékossági támogatásra?
Ki minősül súlyosan "fogyatékos" személynek?
141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet
1. § (1) A Fot. 23. § (1) bekezdése a) pontjának alkalmazása során látási "fogyatékosnak" azt a személyt kell tekinteni...
(2) A Fot. 23. § (1) bekezdése b) pontjának alkalmazása során hallási "fogyatékosnak" azt a személyt kell tekinteni...

(3) A Fot. 23. § (1) bekezdése c) pontjának alkalmazása során értelmi "fogyatékosnak" azt a személyt kell tekinteni
jesz
@percsi: ...és amikor a befulladt rokkantsági vizsgálat keretében levágott lábú cukorbeteget is behívtak ellenőrzésre, hogy jogosult-e arra a hatalmas ellátmányra..? és még néhány felháborító eset történt...

De most az MZP túlkapásáról van szó...a következő két hónap alatt nem tud megváltozni, ömleni fog a szájából a sértés...mikor, kire.
Béla333
A maffia oldalából kinőtt szervezeteknek az elmúlt cca 10 évben egy szavuk nem volt ahhoz, hogy elvették/drasztikusan csökkentették a rokkantsági nyugdíjakat? Akkor miért nyitották ki a szájukat?
Most a Fidesz választási kampányát támogatandó nekiesnek az ellenzék miniszterelnök jelöltjének, mert kiejtette a száján azt a szót, hogy "fogyatékkal élők"??!!
Miféle szemforgató, hazug dolog ez?
Hol mutat bármit az érdekvédők serege?
justhpeter
@Béla333: Erről van szó. 12 évig, amíg Orbán alázta őket csendben voltak. Most felbátorodtak.
Virág Árpád
Majd amikor a képviselő-testülete ugrik neki, hogy mikor óhajt ő is dolgozni!
kereső
"Egy bizonyos szint fölött, nem megyünk egy bizonyos szint alá". Megtette, már nem először.
justhpeter
@justhpeter: Nem akarják észrevenni, hogy Orbán minden alkalommal "előre ígér". Ma azt mondja, hogy komolyabb pedagógus béremelés 2023-tól lehet. A sok bamba pedagógus innentől 2023 első fizetéséig csendben lesz és csak akkpr fog nekik leesni a tantusz. Akkor pedig majd kapnak egy másik, jövőbeli ígéretet. mert így működik a NER.
Béla333
Ez pont olyan, hogy 2010 előtt Vaskó (vagy hogy is hívják) MÁV szakszervezetis harcosan szervezte a sztrájkokat, hogy aztán 2010 után látványosan ne csináljon semmit a dolgozók körülményeinek romlása esetén.
Hogy lehetnek ezek a szakszervezetisek, érdekképviselők ilyen aljasok? (Így!)
Eladott Ország
@Béla333: ma, 08:15 ♦ Gaskó István, a fidesz seggéből kilógó szakszervezeti vezető. "Olyan „persze volt”, hogy faliórára 320 ezret költöttek, de a szakszervezeti tagok a költéseket mindig helybenhagyták. Arra a kérdésre, hogy miért kell ilyen drága órát vásárolni, Gaskó így válaszolt: „Ez nem drága, ez a legolcsóbb falióra ebben a kategóriában”. A műsorvezető, Krug Emília megemlítette, hogy neki ötezer forintos óra lóg a falán, erre Gaskó csak annyit mondott: „Ez a maga problémája, majd lesz egyszer másik.”
ómió
Őket talán Pakisztánban "gyógyíttatná"?
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:54 ♦ A fidesz ismét erős közleménnyel jött ki, amit ezúttal talán nem a titkárnőjüknek jegyeztek le. Szerintük a baloldal fizetős egészségügyet és indiai szemműtéteket akar bevezetni. Nem viccelek kérem szépen, egészen komolyan ez áll a fideszes közleményben, amelyet az MTI-hez juttattak el. A gond csak az, hogy az egészségügy már most is fizetős, már ha az ember nem akar meghalni az otthonában, miközben arra vár, hogy felszabaduljon egy időpont és megvizsgálják őt egy kórházban. Ha az ember élni szeretne, akkor ellátogat egy magánklinikára, amely nem ingyen van és amelyet egyre több kormányközeli figura birtokol. Nem véletlen, hogy a NER-közeli figurák meglátták a lehetőséget a magánegészségügyben, hiszen a kormány pont erre játszott. Tönkretették a már egyébként is borzasztó egészségügyet, amely papíron ugyan nem fizetős és nincs vizitdíj sem, de a valóság ezzel szemben valami egészen más.
ómió
@Eladott Ország: Akkor, most már nem Maki efftársatok akar fizetős egészségügyet és nem a "haladó baloldal akarja 60-70 állami kórház bezárását meg indiai szemműtéteket, hanem ez csak a "Fidesz szerint" van így? Mondd csak: mikorra fog sikerülnötök ezt teljesen a Fideszre hazudnotok? De legalább Maki efftársatok korábbi "nyilatkozatait" ezügyben sikerült már maradéktalanul, a "visszaköszönés veszélye nélkül végképp eltörölnötök"? Erre ügyeljetek, ám! És ne mondd! Tényleg fizetős ma is az egészségügy? Hát, ezt immár több évtizedes egészségbiztosítási járuléknak a fizumból történt levonása dacára "gondolni se mertem volna"! A gond ezzel, idiótája, az, hogy Maki efftársatok ugyanezt, nyilván "arányosan", az egyén egészségügyhöz fordulásakor mégegyszer kifizettetné! Nem zavarja ez az "efftársi öntudatodat"? Szóval, a "NER közeli figurák látták meg a lehetőséget a magánegészségügyben"? Érdekes! Azok egy szót nem szóltak soha az eü. magánosításáról! Sőt! Böszme efftársad egykori "díjait" még le is népszavaztatták! Vagy Maki efftársad immár "NER közeli figura"? Vagy elég, ha annak hazudjátok? És, bár értem én, hogy most "úgy tönkretették az egyébként is borzasztó egészségügyet", hogy 1000 milliárddal többől gazdálkodhat, mint Böszme efftársatok idejében és az orvosi fizetéseket is most duplázták meg, kórházak tucatjait újították fel, de azért próbáld megérteni, azt a Böszme-féle "gyökeres megoldást", hogy bezárunk egy tucat kórházat, kivonumk az egészségügyből 640 milliárdot és lenyulunk az eü. dolgozóitól egy havi fizut, szóval ezt, azért mindenki mégsem képes "utánacsinálni" - ahhoz "jó efftársi hozzáértésre" van szükség! Úgy látszik, idiótája, te ismét erre vágysz már és igen türelmetlenül!
Rizikó
@Mirabilis: Eltakarítunk benneteket. Nem tűrjük tovább az idegen pénzen fizetett ellenzéki mocskot! Minden egyes gyalázkodásotokért kemény elégtételt veszünk. Vége a szép időknek, amikor szabadon mocskolhattátok a magyarságot!
Rizikó
@Mirabilis: Látszik a szektás befordultságod, mert amikor elveket kellene megvitatni, te leragadsz egy birtoknál, épületnél.

Az ellenzék támogatja a buzikat, a gendert, a köztörvényes kisebbségeket, a betelepülni vágyó migriket, a rezsicsökkentés felszámolását, a megszorításokat, a globalofasiszta spekulánsok elvtelen kiszolgálását.
Mi, a nemzeti oldal köpünk erre és mivel itthon vagyunk és többségben, kivágjuk ezt a fekélyt a nemzet testéből!
Vagy beállsz a sorba és magyar maradsz, vagy csomagolj és húzz el!
Lepényleső
...és ez természetesen csak az ellenzéknek szól,
- a bán és szövetkezet-társai ahogy eddig mindig,kivételek e kritériumok alól?
Rizikó
@Mirabilis: Mit törődsz Orbán birtokával? Másé nem érdekel? Látszik, milyen szerencsétlen az, aki csak másra tud irígykedni!
Rizikó
@Mirabilis: Gazdája az olyanoknak van, mint te is. Mennyit igértek a magyarok vagyonából, ha elárulod őket?
Látom, szorgalmasan dolgozol.
Rizikó
@Mirabilis: A globalofasiszta zsidó országrontók pénzén politikàt csinálni, meg azt támogatni, hazaárulás!
Rockxy
ha nekimentek a zajnak, az nagyszabású karambolt jelent.
de valószinű, hogy ilyen vólt a szabásminta.
nagy vólt.
Rizikó
@Mirabilis: Kedves! Csádtagjaiddal ebben a stílusban!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.