Kimondták, hogy nem alkotmányellenes az, ha a munkáltatók elrendelik dolgozóik kötelező védőoltását.

Döntött az Alkotánybíróság: Magyarországon is jöhet a kötelező oltásFotó: MTI/Komka Péter

Csaknem húszan fordultak az Ab-hoz, hogy állapítsa meg a munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. (X. 28.) Kormányrendelet alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt. A testület a panaszokat egyesítette, és egy eljárásban bírálta el – írja a nepszava.hu. A testület pénteken adott ki közleményt a döntéséről.

Az Alkotmánybíróság visszautasította a munkavállalók kötelező védőoltását elrendelhetővé tevő jogszabályi rendelkezés elleni alkotmányjogi panaszokat

– szól a döntés, amit az alábbi érvvel támasztottak alá:

A kifogásolt jogszabályi rendelkezés nem közvetlenül hatályosul, hanem a munkáltatónak a munkaügyi bíróságon megtámadható intézkedése révén.

Ez azt jelenti, hogy a támadott kormányrendelet alapján a munkáltató elrendelheti, hogy a foglalkoztatottja meghatározott határidőn belül felvegye a koronavírus elleni védőoltást. Ha ez nem történik meg, a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, továbbá a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számított egy év elteltével a munkavállaló jogviszonyát felmentéssel vagy felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

A panaszt indítványozó munkavállalók álláspontja szerint annak az alaptörvényi feltételnek, hogy alapjogot korlátozni csak szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan lehet. Emellett az alapvető jogok veszélyhelyzeti korlátozásának is meg kell felelnie.

Szerintük azzal, hogy a szabályozás az oltást a munkáltató intézkedésén keresztül de facto kötelezővé teszi, sérti a testi és lelki integritáshoz való jogot.

Aggályosnak tartották azt is, hogy az oltatlanok homogén csoportjában hátrányt szenved az, akinek munkáltatója a védőoltás felvételét (más munkáltatókkal szemben) kötelezővé teszi, jóllehet a munkáltatóknak az oltás szükségessége megállapítására sem szakmai, sem egyéb képesítése nincsen. 

A testület azt is megjegyezte, az indítványozók nem merítették ki a jogorvoslati lehetőségeiket, nem fordultak például konkrét ügyben a munkaügyi bírósághoz.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTI/Komka Péter

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Giovanni Alba: Nekem annyiban szerencsém volt, hogy a sok dolgozóm közül csak kettő nem akarta magát beoltatni, de végül megtették, egyikük ráadásul azért, mert oltatlan rokona lélegeztetőre került, és nagyon megijedt. A kötelező oltás valóban kellene, csak éppen nem nekünk munkáltatóknak kellene elrendelnünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
A kormány vészhelyzeti intézkedésként elrendelhetné, az országos tisztifőorvosnak indokolt esetben kötelessége lenne elrendelni, de nem, inkább megpróbálják egymás ellen fordítani a munkáltatót a munkavállalóval, hogy gabalyodjanak bele végeláthatatlan munkajogi perekbe.
Bátor, gerinces lépés, az.
Erről kellett volna népszavazás, nem a már egy éve érvényben lévő törvényről.
Aljas, politikai machináció, aminek csak vesztesei lehetnek, haszna meg semmi.
telegdilaci
@Horizont:És akkor a Fideszes kormánymédia úgy hazudik hogy az ellenzék kötelezővé akarja tenni az oltást,miről is hazudoznak,itt a Bizonyíték,Gyalázatos!
simmering73
@Giovanni Alba: Mindig más f...val verik a csalánt. Mindenben ilyen aljasok.
Nessy
De fene aktívak lettek a nem létező Alkotmány taláros pártkatonái! Gyorsan döntenek az elutasításról, a kormány javára, a választás előtt!
division
@Giovanni Alba: Nekem annyiban szerencsém volt, hogy a sok dolgozóm közül csak kettő nem akarta magát beoltatni, de végül megtették, egyikük ráadásul azért, mert oltatlan rokona lélegeztetőre került, és nagyon megijedt. A kötelező oltás valóban kellene, csak éppen nem nekünk munkáltatóknak kellene elrendelnünk.
justhpeter
A fideSS-fososokkal feltöltött tákolmánybírósága nem mer szembeszállni a gazdaállattal, ezért kiprovokálja, hogy a dolgozók zavarják a Führert a dögkút irányába.
justhpeter
@division: A kötelező oltás elrendelésével a kormány már elkésett, sokáig hírdette, hogy mindenkinek a maga felelőssége az oltás felvétele..
justhpeter
@Giovanni Alba: Ez a hajó már a Nyunyóka állomásnál elment.
division
@justhpeter: Még sajnos jöhet olyan időszak (nyár után mondjuk), amikor elkerülhetetlen lesz bevezetni.
justhpeter
@division: Valószínű, hogy nem voltam eléggé világos. Orbán másfél évig szónokolta, hogy Magyarországon nem lesz kötelező az oltás. Ha két hónappal a választás előtt bevezeti, az egyenlő a politikai halállal számára, ezért nem is lesz belőle semmi. Ha nem vezeti be, de sokan elhunynak ismét, akkor sem veszít semmit, mert a 40 ezer elhunyt sem érdekelte.
division
@justhpeter: Én ezt mindet tudom, meg le is írtam már párszor. Egyébként a népszerűtlen intézkedéseket alig merte bárki is meglépni, láthatod mit műveltek például a kamionosok miatta. A kötelező maszkviselést kellett volna már sokkal hamarabb bevezetni, az oltás nehezebb ügy.
magyar1
@division: Népszerűtlen intézkedés mindig azt jelenti, hogy a népnek nem jó, tehát a maszkviselést elfogadják mert nem jelent beavatkozást az egészségükbe, életükbe. Ma már látjuk, hogy a milliárdosok mind nagyot nyertek a járvány idején, tehát feltételezi mindenki, hogy ez az ő kárukra,életükre,zsebükre ment.
Lassán kezdek hinni az összes oltásellenesnek mert 70-80 év bizonyítja, hogy milyen sok beteg ember van és az eü-vel foglalkozók a haszon élvezői.
division
@magyar1: A népnek azért népszerűtlen egy intézkedés, mert vagy valóban hülyeség, vagy csak nem tetszik nekik. A maszkot sem nagyon képesek felfogni, hogy miattuk, embertársaik miatt van, ahogy az oltásokkal is így vannak sajnos sokan. Nyilván engem sem érdekelne ez az egész, ha csak a maszkot fel nem rakó és az oltatlan halna meg, de ez nem így működik, és ha a gyerekeket nézem, akkor pláne nem, mert ők még másoktól függenek.
magyar1
@division: Engem te ne győzködj az oltásról hiszen az oltottak ugyanúgy elkapják és belehalhatnak.Punktum és a jó curva anyját aki kötelezővé teszi.
ómió
Azért, egy kis "önkényt", efftársilag, csak-csak bele lehetne kiabálni?
division
@magyar1: Továbbra sem érted miről szólnak az oltások, de nem baj. Sajnos vagytok néhányan akik sosem fogják megérteni, persze önmagában ez nem gond, nem lehet mindenki immunológus, virológus, stb., csak hangoztatnotok nem kellene a sok butaságot.
bence
Vajon ez az alkotmánybírákra is vonatkozik ?!
Gauntlet
@division: 2020 eleje és 2021 eleje közt 85 százalék kigyógyult, és csak a betegek 2 százaléka halt meg, és most bevallották hogy az is szövődményes volt - többsége.
Szerinted, ezek után, miről szólnak az oltások?
division
@Gauntlet: Amiről eddig is, megállítani a pandémiát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.