Ugyan az országgyűlési választásokat a Fidesz elsöprő többséggel nyerte meg, a vele párhuzamosan futó népszavazás érvénytelen lett. Hogy lehetséges ez? 

Hogy lehet érvénytelen a népszavazás, úgy, hogy közben a Fidesz elsöprő győzelmet aratott?

A kép illusztráció: 123rf.com

Nagyjából 3,5 millió érvényes szavazat érkezett, ebből 3,2 millióan szavaztak nemmel – írja a Telex.hu. De ha ilyen sokan szavaztak arra, amit a kormány sulykolt, és ha ezzel párhuzamosan megint kétharmados többsége lett a Fidesz-KDNP-nek, akkor hogy lehet, hogy a népszavazáson nem tudtak elég érvényes, négy nemes voksot összegyűjteni? A válasz egyszerűbb, mint hinnénk.

Népszavazást nyerni sokkal nehezebb, mint választást

Ahhoz, hogy egy népszavazás érvényes legyen, a szavazásra jogosultak 50 százalékának kell érvényes szavazatot leadnia. Ezúttal a Nemzeti Választási Iroda szerint 8 215 304 ember volt jogosult a szavazásra, vagyis

akkor lett volna érvényes egy-egy kérdés, ha legalább 4 107 652 darab érvényes szavazat érkezett volna.

Ehhez képest 98 százalékos feldolgozásnál az látszik, hogy

-az első kérdésre 3 521 425 darab érvényes és 1 590 772 érvénytelen szavazatot adtak le,

-a második kérdésre 3 492 688 darab érvényes és 1 619 509 érvénytelen szavazatot adtak le,

-a harmadik kérdésre 3 484 686 darab érvényes és 1 627 511 érvénytelen szavazatot adtak le

-a negyedik kérdésre pedig 3 482 505 darab érvényes és 1 629 692 érvénytelen szavazatot adtak le.

Ha ezeket az adatokat összehasonlítjuk az országgyűlési részvételi arányokkal, akkor egyrészt az látszik, hogy nagyjából fél millióval kevesebben vették fel a népszavazási szavazólapjait vasárnap, mint ahányan az országgyűlési választásokon voksoltak. Az is látszik, hogy amíg a kormánypártokra 2 735 381 fő szavazott, addig ennél minden kérdésben legalább 700 ezerrel több nemet tudtak összegyűjteni.

Vagyis minden népszavazási kérdésben többen szavaztak nemmel, mint ahányan a Fideszt-KDNP-t választották vasárnap.

Ebből az következik, hogy valószínűleg nem azért lett érvénytelen a kormány népszavazása, mert nem tudták mozgósítani a saját táborukat, hanem azért, mert ez a tábor önmagában nem elég egy érvényes népszavazási eredményhez.

Azt, hogy a jelenlegi rendszerben mennyivel nehezebb érvényes népszavazási eredményt elérni, mint kétharmados parlamenti többséget, jól mutatja, hogy az előző hét, 1989 utáni országos népszavazásból mindössze kettő volt olyan, amikor elment szavazni a jogosultak több mint 50 százaléka.

Forrás: Teelx.hu

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
,,Vagyis minden népszavazási kérdésben többen szavaztak nemmel, mint ahányan a Fideszt-KDNP-t választották vasárnap.

Ebből az következik, hogy valószínűleg nem azért lett érvénytelen a kormány népszavazása, mert nem tudták mozgósítani a saját táborukat, hanem azért, mert ez a tábor önmagában nem elég egy érvényes népszavazási eredményhez."

Nesze neked valós többség.
Sosem volt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
,,Vagyis minden népszavazási kérdésben többen szavaztak nemmel, mint ahányan a Fideszt-KDNP-t választották vasárnap.

Ebből az következik, hogy valószínűleg nem azért lett érvénytelen a kormány népszavazása, mert nem tudták mozgósítani a saját táborukat, hanem azért, mert ez a tábor önmagában nem elég egy érvényes népszavazási eredményhez."

Nesze neked valós többség.
Sosem volt.
KisTehen
örülök, hogy ezt a telex magyarázza meg a sajátjainak

orbánnak nem hinnék el, továbbra is azt hajtogatnák, hogy csalás történt, és ez a bizonyítéka a csalásnak

szóval, kik a valódi sötétben tartott gombák?
archive
+ szégyen, hogy 2/3-os többséghez elég 2 735 381 ember szavazata a több mint 8 millióból, egy "sima" népszavazáshoz meg kell 4 millió.
KisTehen
@Aki Én: látom, te is az ellenzékhez sorolod a passzívakat

gratulálok
KisTehen
@Aki Én: ha valaki nem ment el szavazni, az ellenzéki, mert nem szavazott orbánra

tiszta logika :DDD
KisTehen
@Aki Én: és így azonnal ki is jön, hogy ti vagytok a többség

HAHAHAHAHAHA
Horizont
Na így kéne az országgyűlési választásnak is lenni. 8,2 millió választásra jogosultból 2,5 millióan szavaznak a győztesre és ez 2/3. Sántít az egész.
jesz
egymillió-ötszázkilencvenezer érvénytelen? Ez hogy sikerült?
KisTehen
@jesz: ennyit embert tudott mozgósítani az ellenzék
KisTehen
és a sok libró agyonlájkolja az észlényt :DDD

amikor az ellenzék csak 1,6 millió embert tudott bevonzani

a fidesz meg 3.5 milliót

:DDD
ómió
Úgy, hogy az efftársi szavazók, szervezetten, mind érvénytelen választ adtak rá! Ennyire odavannak önmagukért, ergo az aberrációért!
Aki Én
@KisTehen: Öt nekifutásra sikerült elmondani amit akartál, vagy jössz még?
Az is beszédes, milyenek jutottak a fidesznek.
Micsoda szerencse, hogy nem ilyen a többség :)
KisTehen
@Aki Én: ismétlés a tudás apja (nem anyját írtam, mert nálatok olyan nincs)

tudod ... :)
KisTehen
3,5 millió az 1,6 millióval szemben

de nem a fidesz a többség

:DDD
KisTehen
na ezért vesztettétek el ezt a kibaszott választást

MERT MÉG ÖNMAGATOKNAK IS HAZUDTOK
Namely
@KisTehen: "látom, te is az ellenzékhez sorolod a passzívakat"
Sargentini a mestere. De csak akkor, ha ez neki kedvező. Ha nem, akkor a passzívok arra szavaztak, amit ő tett fel kérdésként.
:D
Istenakinincsen
@KisTehen: Várd ki a végét nagy marha!Még csak most jön a java.Mit fog kezdeni a vezíred és 135 rabló a kifosztott országgal?Mi llehet a terve a tízezerért vásárolt,kukában turkáló éhező narancssárgákkal?
Németh István
Semmi gond! A népszavazást miután egyértelműen nép-nemzetérdekről van szó kötelezővé kell tenni! ugyan ez a helyzet a választási jelenléttel! Nem egy ország van a világon ahol bizony kötelező a választásokon részt venni, még alkohol tilalom is van! Nálunk is ezt kell megoldani aztán jól megbüntetni aki nem megy el a saját és embertársai jelene, jövője érdekeinek megfelelően szavazni, akár választani! Az, hogy "szabad ország" az egy dolog, de miután lehet de nem szabad a falra fosni pláne lakószobába, stb. ugyan úgy lehet élni bárhol, de az elvárásoknak eleget kell tenni!
Aki Én
@KisTehen: ,, (nem anyját írtam, mert nálatok olyan nincs)"

Félelmetesen buta propaganda nyelő vagy.
Aki Én
@Namely: @KisTehen: Miután a fidesz szinte szó szerint kézen fogva (meg busszal) vitt mindenkit szavazni, joggal mondhatjuk, hogy a fideszesek kifújtak.
Németh István
Na most aztán jól figyeljetek !! Ha a kormánynak esze van akkor ki hirdeti, hogy ez az eredmény, amit már igazából tudunk is - ez az eredmény >> szavazat mennyiség, nem elégséges!!! Így felkéri a lakosságot, hogy nagy sürgősen mondjuk egy hónapon belül 2022 sziktóber 20-ig bezárólag a kérdéseket válaszolják meg! Erre - mert megéri!!! - a szavazólapokat mindenkinek meg kell küldeni! A jelenlegieket pedig zárolni kell! Ennyi az egész!
szegfue
@Horizont: Pontosan ezért "alkották" meg igy az országgyülési választási törvényt, ami nem azonos a népszavazással! A népszavazás "szigorubb", hiszen itt a szavazóképes lakosságnak legalább 50 %-nak érvényes szavazatot kell leadnia. Ez esetben hiába adta le a szavazatát több, mint 50 %, az érvényes szavazatok száma csak 3,2-3,9 millió között volt.
Toller Béla
Sokkal inkább fordítva érdekes a kérdés ! Hogy a manóba nyert ennyire fölényesen a vacak fidesz, ha a kérdéseit egyszerűen lesöpörte a nép az asztalról ?
levarosbukta
Egyszerűen nem értem! Nem és nem értem! Független attól, hogy személy szerint nekem a fideszrendszere jó, élek mint marci hevesen. De! Hol volt az a sok egészségügyi dolgozó akit megszívatott a kormány? Hol voltak az elégedetlen tanárok? Hol van annak a 36.000 embernek a hozzátartozója akiket a covid alatt [email protected] a kórházból? Hol volt annak a covidban elhunyt 40.000 embernek a hozzátartozója? Hol voltak a rokkantnyugdíjasok akiket visszavettek minimálnyugdijra? Hol voltak azok akiknek a gyerekeik külföldön keresik a boldogulásukat? Hol vannak a rendvédelmisek akiknek kiszúrják a szemét holmi alamizsnával? Hol voltak a munkanélküliek? Ez több százezernyi, milliónyi ember akik ha szavaznak simán elsöprik a fideszt! Hol voltak???
KisTehen
@Aki Én: félelmetesen buta seggfejek vagytok

mint a gyurcsányotok, nem tanultok semmiből
KisTehen
@Istenakinincsen: megette az agyadat a dk propaganda
division
@Aki Én: Nyert a Fidesz, 4 évig el kell ezt fogadni, a propeller zárható:-)
Pegero
Hogy lehet érvénytelen a népszavazás, úgy, hogy közben a Fidesz elsöprő győzelmet aratott?
Úgy lehet, hogy az olyan buzi képviselő, mint pl. Ungár Péter szándékosan összefirkálták a szavazólapokat, hogy érvénytelen legyen a népszavazás!
scontent.fbud7-3.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277753686_552797866408559_1139622657250855025_n.jpg?stp=dst-jpg_p526x296&_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=ihr15qQOkywAX9fqpb6&_nc_ht=scontent.fbud7-3.fna&oh=00_AT8NpPX916-CbG6WUudHStt_Je9S5niMdERZsPzQyGXmGQ&oe=6250B294
Lásd: Ungár Péter facebook
De ha jól tudom a kedvencetek Maki-Zagyva Peti is így járt el. Ezek után mi a kérdés?
Pegero
@simmering73: Nyomhatjátok a süket dumát, bebizonyosodott, hogy...
www.youtube.com/watch?v=eSYIZUEVXWY&t=3s
Gazella
Lezárt teli szavazatokkal lévő urna amit ki se nyizottak. Szavazat hamisitás fidesz módra..
Gazella
Van egy bibi... az LMBTQ szavszopapirt megettek a nyaloncok ezert kevesebb... erdekes, hogy egyszerre 3 szavazolapot nyomtak a kezembe... tobbieknek is... azzal az lmbtq szavazopapirral elszamolnak am..
Alairtad, hogy atvetted... azt megetted???
Ezt is tudja a fidesz hamisitani es meg sem tette.
almalibre
És nem értik…
Kérdésenként több mint öt milcsi szavazat van elméletileg, csak abból másfél millió el lett szabotálva. Ami azt jelenti, hogy ha az elszabotált szavazatok igen szavazatok lettek volna, akkor a népszavazás eredménye 2:1 lett volna a “NEM”-el szavazók oldalára. Ezért kellettek az ellenzéknek az érvénytelen szavazatok.
vacsi
@Pegero: Én hallottam olyat, hogy az embereknek nem engedték, hogy a saját tollaikkal szavazzanak, csak ami a fülkében van. Csak nem azért, hogy a végén több keresztet is behúzzanak, így a szavazat érvénytelen legyen? Ehhez ugyanis ugyanaz a toll kell. Mindenesetre, furcsa.
Pegero
@vacsi: Ezt most hallottad, vagy személyesen meggyőződtél róla?
Mert én olyat is hallottam, hogy vannak itt nagyon hülyék, ami nem biztos, hogy igaz!
Horizont
@KisTehen: "ezt a kibaszott választást"
Na látod most az egyszer igazat szóltál.
vacsi
@Pegero: Nem velem történt, de a környékünkön. Jó, csak egyedi esetről hallottam - de bármi lehet.
Pegero
@vacsi: Hiszem, ha látom! A süket dumára nem vagyok fogékony!
Istenakinincsen
@KisTehen: Nagy marha vagy az már biztos.
Namely
@Aki Én: "Miután a fidesz szinte szó szerint kézen fogva (meg busszal) vitt mindenkit szavazni, joggal mondhatjuk, hogy a fideszesek kifújtak. "
Affene, én soha nem látom, amikor ezek lasszózzák az embereket, és kézen fogva vezetik szavazni. És milyen érdekes lehet, amikor véletlenül karon ragadnak egy ellenzéki hőst. de az kitépi magát a szorításból, és nem szavaz.
Istenakinincsen
@Pegero: Nyomhatod a süket dumát, bebizonyosodott, hogy...mekkora senki vagy.
Pegero
@Istenakinincsen: Ugyan már @Katalin:!
www.gyaloglo.hu/users/08/01/a2/814009.jpg
Érzem, hogy megint szellentettél egyet.
Istenakinincsen
@Pegero: Undorító féreg vagy,azt nem érzed?
Pegero
@Istenakinincsen: Miért is kéne adnom, a véleményedre @Fingottam:?
Veled az a baj, hogy suttyó vagy!
Istenakinincsen
@Pegero: Te büdös gyökér,ha én suttyó lennék akkor téged istenítenélek...meg a fideSS-t.
Cucika
Magyarország beírta a nevét a történelembe ezzel a népszavazással. Egy zavarodott elme képzelgéseiből törvényt alkotni és még népszavazásra is bocsájtani abszurdun. Ezt még egy fideszes is tudja. Az is hibás aki ezt engedte.
Pegero
@Istenakinincsen: Olyan vagy, mint a torkosborz! Az is szív meg te is kedves @Katalin:!
www.gyaloglo.hu/users/08/01/a2/814009.jpg
Közösségi oldalra ne szellents @Fingottam:!
Aki Én
@Namely: 19:18 És ezzel mit is akartál igazolni?
percsi
@KisTehen: "3,5 millió az 1,6 millióval szemben de nem a fidesz a többség"
Ezt hogyan számoltad ki?
Összesen 5 112 197 fő az érvényes + érvénytelen szavazat, ennyien biztos szavaztak. És ebben nincsenek benne azok, akik nem akartak részt venni a népszavazáson, jó lenne ezt is tudni.
A fideszre 2 735 381 fő szavazott, az ellenzékre ezek szerint 2 376 816 fő szavazott.
5 112 197 főnek a 2/3-a 3 408131 fő, most már az a kérdésem, hogyan lehet a 2 735 381 fő 2/3?
Az én elméletem is téves lehet, ezért várom a választ.
percsi
@KisTehen: nagyjából fél millióval kevesebben vették fel a népszavazási szavazólapjait vasárnap, mint ahányan az országgyűlési választásokon voksoltak.
A kb. fél millió az ellenzékre szavazott, ebben az esetben
5 112 197+500 000= 5 612 197 fő - 2 735 381 fő fidesz szavazó = 2 876 816 fő az ellenzékre szavazó?
Quasimudo
Külön kell venni a két dolgot! Teljesen más a számolás alapja!
Istenakinincsen
@Pegero: Nem kifejezetten erre gondoltam,hanem rád és a többi agymosottra:)))
Pegero
@Istenakinincsen: Az agymosottak fingani járnak ide, mint ahogy te is!!
Jól gondolom @Fingottam:?
Ez a te nótád!
www.youtube.com/watch?v=T4_Mit4UifA
Istenakinincsen
@Pegero: Ez nagyon jó nóta:))...de ez a tiéd!Te írtad vagy te is énekeled?Csak azért mert rólad szól.
Csak a fideSSzesek agymosottak te agyhalott.(Nyilván ezért nem látod).
Nagyon beteg a társadalmunk.
telegdilaci
@Aki Én:A Fidesz a vereséget is hatalmas győzelemnek hazudja,azért kíváncsi lennék ahogy meghekkelték több Minisztérium számitógép rendszerét,amit választások után Orbán is el ismert,hogy nem avatkoztak be esetleg a választási rendszer számítógép rendszerét, akkor viszont ez elég GÁZ!!
Namely
@Aki Én: dehogynem, csak nem értetted meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.