Májusban már kétszámjegyű drágulás nehezítette meg a magyarok életét. A több mint 15 éve nem látott nagyságú infláció pedig bizonyos társadalmi csoportok életét még nagyobb mértékben megnehezíti, mint a társadalom többségének.

Csontba vágó, kegyetlen drágulás vár a magyarokra –  a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek számára jön az igazi böjt

Ilyenek a nyugdíjasok is, akikre az össztársadaloménál nagyobb hatással van az élelmiszerek, az általános inflációt jócskán megaladó áremelkedése. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) számai szerint májusban 10,7 százalékos volt az általános drágulás a fogyasztói árakat tekintve.

Ez évtizedes csúcsdrágulást jelent, már sokadik hónapja, ráadásul az áremelkedés a kétszámjegyű átlaggal újabb lélektani határt lépett át.

Az általános drágulás persze csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg olyan terméket találni ugyanis a boltok polcain, amelyek ára az általános drágulást jócskán meghaladó mértékben emelkedett. A KSH havonta publikált, közel 180 termék és szolgáltatás aktuális árát vizsgáló listáján a csúcsdráguló termékeket vizsgálva pedig a drágulás egészen sokkoló

Az élelmiszerek ára 18,6%-kal emelkedett, ezen belül az igazi csúcsdrágulók a margarin, ami 41,4, a kenyér ami 37,5, a sajt, ami 35,4, a baromfihús, ami 34,3, a száraztészta, ami 33,3, a tejtermékek, amik 30,3, a tojás, ami 29,9, a péksütemények, amik 27,3 százalékkal lett drágább.

A drágulásról sokat elárul, hogy a fogyasztói árak egyetlen hónap alatt is átlagosan 1,7%-kal nőttek.

Ahogy arról már mi is beszámoltunk, van olyan élelmiszer, illetve alapanyag, ami 71,7 százalékkal lett drágább az utóbbi 12 hónapban

Az, hogy az élelmiszerárak drágulása mennyire nehezíti az egyes társadalmi rétegek életét, elsősorban attól függ, hogy az adott csoportok milyen termékeket és mekkora mennyiségben fogyasztanak. A KSH az egyes rétegekre bontott drágulásról is vezet statisztikát, melynek alapján a jellemző számok szerint a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek érzik meg a legjobban az árdrágulást.

Az élelmiszerek ára eleve 18,6 százalékkal, tehát az általános inflációt jóval túlszárnyaló mértékben emelkedett, a nyugdíjasokra vetítve pedig még sötétebb a kép. Az ő esetükben ugyanis az élelmiszer infláció 19,2 százalékos, azaz az általánosnál 0,6 százalékponttal magasabb volt.

Az alacsony jövedelmű háztartások esetében még sokkolóbb mértékű, 19,6 százalékos drágulást regisztráltak.

Éves összevetésben is fájdalmas a nyugdíjak vásárlóértékének romlása. Májusra ugyanis, hiába a többszöri nyugdíjkorrekció, az előző év azonos hónapjánál is jóval kevesebbre tellett egy átlagos idős ellátásból.

Forrás: Pénzcentrum

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nem baj, hiszen a hülyemagyarok ezért szavaztak rájuk vagy 3 millióan..Még alig hogy 2 hónapja történt...
Akkor most ne sírjon senki szája... Ezt akarták, ez lesz...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Nem baj, hiszen a hülyemagyarok ezért szavaztak rájuk vagy 3 millióan..Még alig hogy 2 hónapja történt...
Akkor most ne sírjon senki szája... Ezt akarták, ez lesz...
Dr. Proktor
A kétharmad szívni fog mint a torkosborz...
Meg is érdemlik!
Béla333
A hülyemagyar maffiahívek azt hiszik, hogy a választás előtt fűnek-fának szétosztogatott ezer millárdok mind a háború miatt volt...
Mert ennyi eszük van!
ómió
Csak nem elérjük Bokros efftársék "rekordjait"!? De, tényleg! Akkor nem volt "világvége", efftársak!?
simmering73
Egy kis élelmiszer horor. A csirke alsó vagy felső comb tavaly akcióban 450-500ft/kg volt. Most akcióban 1095ft/kg.
Clavigo
@KisTehen: Életedben nem jártál még Nyugaton...Azért csak mesélj ..
Eladott Ország
A potrohos csúti gecinek és bűnöző bandájának semmi sem drága! Remélem meghálájuk a rohadékoknak!
Emmersson71
@Dr. Proktor: Pont a 2/3 él jobban, mert ők a parlamenti többség! Ne ismételgesd a fals infót, hogy "2/3", elég, ha jobberék sulykolják! Úgy 37% voksolt a szavazásra jogosultak közül a Fideszre, de még a valóban szavazók esetében is 54% körül, vagy közel sem 2/3!

Parlamenti 2/3-uk van a "the winner takes it all" igazságtalan választási matematika alapján.

www.youtube.com/watch?v=92cwKCU8Z5c
Emmersson71
@ómió: 12:58 - Azt már 15x arányban túlszárnyalta az Orbán & Mészáros Co.
Hiába nevezik kiigazításnak, az attól még megszorítás! Ahogyan a bélsár is szar...
Galway
@ómió: Értelmes bérprovokátort már nem tudnak küldeni? Elég ciki, hogy egy ilyen "efftársozó" bérröfire futja!
Yoda69
Pont az a reteg akik orbant hatalomban tartjak. Kivancsi vagyok most mit tol le a torkukon, mert mar parizerre se fogja futni. Gondolom a jol bevallt gyurcsany-soros-junio triumviratus ulni fog megint naluk, es elfejtik hogy eheznek.
drrotf
@ómió: Azt hogy mi volt 10-14 éve el lehet mondani, de állítólag azért váltották le 2010-ben a Bajnai kormányt, aki Gyurcsány után került a miniszterelnöki székbe, mert az Orbán kormány azt ígérte, hogy jobban élünk mint korábban.Erre fel mit lehet olvasni naponta és érzékelni, hogy az infláció nagyobb mint 2008-ban, vagy azt is eléri,a forint egyre értéktelenebb, az adóssága az államnak megduplázódott, az az egészségügy ami volt és híres magas oktatási rendszerünk nem működik, mert valahogy a dolgozók ott hagyták a pályát, és már nem akarnak egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a szakmának semmi megbecsülését nem érzik , de a fidesz barátok olyan vagyonra tettek szert amelyről még 2010-ben álmodni sem mertek,az extra profitjukat a kormány nem adóztatja meg külön adóval, s az ország képviselő urai csak a saját fizetésük emelésére gondolnak úgy hogy egyik napról a másikra megduplázzák az illetményüket, de a tanárok bérének rendezésére nincs idejük, és a rendezést nem a költségvetésből akarják megoldani annak ellenére hogy a pedagógus az állam alkalmazottja, és nem az eué, s ezért a beszedett nemkisösszegű adónkból illene rendezni ezeknek az embereknek a bérét.Egyszóval arra hogy mi volt egykor , és hogy ott is milyen rossz volt az élet épeszű ember nem hivatkozhat, mert az előzőeket a rossz intézkedések miatt váltották le, és nekünk , akik elszenvedjük ezt a" hatalmas léptékű gazdasági fejlődét" még a kritikai érzékünk nem veszett el, és nem kell megértőknek lennünk ha a kormány számunkra nehezebbé teszi az életet!Tudom hogy az uralkodó urak igyekeznek kommunikációval és propagandával azt sulykolni, hogy Gyurcsány alatt sokkal rosszabb volt, de épp tegnap mutatták be a Spektrumon Hitler népe című összeállítást, ahol Goebbelst mint a Hitler mítosz kitalálóját mutatták be, és azt, hogy ez a fajta kommunikáció milyen károkat tudott okozni a német népnek. Azt is bemutatták, hogy Hitler a hatalomra jutás után a médiát az állam irányítása alá vette, kizárta a...
ómió
@Emmersson71: Százötvenszeresére kéne túlhazudnotok, ne aprózzátok el! Úgy az efftársi! És, amúgy, mit "szorítottak meg" pl.rajtad!? Ja, már látom! Az agyi vérellátásodat! Különben nem baromságokat írogatnál!
Emmersson71
@ómió: Ma 1 kg kenyér 850 HUF :P
Jövő héten egy ezres?!
csak úgy....
@KisTehen: 12:55 ma voltam boltban németországban,szóval a hazudozós körösztanyád pétschája! érdekes,mikor szarúl megy a magyarnak,akkor a politikusaik bemesélik a seggfejeknek,hogy nyugaton még szarabb! :) komcsi virtus...
jesz
csak megemlítem, hogy a gazdag nyugaton is egyre nagyobb az infláció...(ami nekünk nem vigasz). Kétségtelen, hogy Orbán és kormánya nagy szarban van, és a merülésnek még nincs vége. Gyurcsány nem véletlenül kussol, mert egész nap imádkozva térdel a kereszt előtt, hogy nem ő a miniszterelnök...mert akkor már karóval zavarná a nép kifelé az országból...

Itt(és most) mindenki szopik, nem csak az a kevéske Orbán szavazó...

Az igaz, hogy a nyugdíjasok maximum a botjaikat vagy az öklüket rázhatják az áremeléseket látván, de elgondolkodtató, hogy a kormány miért ilyen "kedves" hozzájuk...ja, az ingyenes, "alig kell pár napot várni" gészségügy valmiért kimarad a jótéteményből...mondja egy észosztó...

Tüttő Kata hinti most az aljas dumáját, főleg a spórolásra koncentrálva...érdekes egy milliárdostól hallani
ómió
@drrotf: Én úgy emlékszem, 2010-re Orbánék nem úgy kampányoltak, hogy "majd jobban élünk", hanem, hogy konszolidálják az efftársaid által csődbe döntött országot, újraindítják a lerohasztott gazdaságot, leállítják a bolsevik népzsebelést, konszolidálják a pénzügyi helyzetünket,"segíjrendszer" helyett munkaalapú társadalmat formálnak és addig nyujtózkodnak, amig a takarójuk ér! Ezt be is váltották! Annak ellenére is, hogy most ti bolsik rájuk hazudtok a világinflációtól kezdve mindent! A 2010-re felhúzott 22000 milliárdos adóssághegyetek ÉVI KAMATOS KAMATAI 1000-1500 milliárddal növelik ÉVENTE azt a 22000 milliárdos állmadósságot, ami mára így már önmagától is legalább 40000 milliárd lenne! 2008-tól az államcsődötök ugyanúgy lehúzta a forintot, ahogy azóta Soros efftársatok hosszú évek óta tartó forinthekkelései teszik - szintén a "Zorbánra" hazudva! Az egészségügy meg az oktatás, ugye, csak akkor "működött", amikor egy tucat kórházat zártatok be 6000 ápoló és 3000 orvos kirúgásával, meg iskolák százait is bezártátok 14000 tanár kirúgásával, a megmaradtaktól meg egy havi fizetést lenyultatok, most meg, ugye, az orvosi bérek megduplázva, de az egyéb dolgozók évi rendszeres béremelése mellett is "teljes a csőd"!? Az meg a "csúcs", amikor efftársiasan meghazudjátok, hogy "hol is van az extraprofit"! Minek is ide a NAV!!! A "tanároknak" is addig volt "szüret, amig 14000-üket kirugdostátok, egy havi fizujukat lenyultátok, most meg már, hogy mindez megszűnt, nyilván "ez a pokol"! És még egy k''va efftárskonform kommunikációval se lehet találkozni!!! Hát, tényleg, "ez mindent visz"! Csak a ti normál eszeteket nem bírja visszahozni! Vagy olyan néktek sosem is volt?
ómió
@Emmersson71: És?! Reklamálj a világinfláció hivatalánál, ha már Maki efftársad "szent piaci árai" nem jönnek be efftársiasságodnak!
Eladott Ország
@jesz: ma, 14?30 ♣ „Nincsenek közös cégeink Leisztinger Tamással, nincs közös vagyonunk, nem is volt” – mondta Tüttő Kata MSZP-s politikus."
Orbán: „Magyarország a legjobb Európában, nem érdemes elmenni innen.” Jó vicc! A lànya is elment hanyatlani! Ez nagyon jó protkóreklám róla! Látszik, hogy 32 foga van, na de mind fölül? Pedig ő aztán igazán megállt a saját lábunkon mégis elment. Akkor mégsem lehet ez olyan jó hely. A lóvásárban is a fogakat nézik mint ennek a kancának. A második lány meg Svájcban él, és a többiek? Vajon merre lehet Gazsi, meg a két legfiatalabb?
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278283412_2060436917494365_2903897073410372226_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=eo7ntmVClo4AX-AP06n&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_JULD_BgZAgm8hNDe2PMkYv25HgVgJawaJOcGp9-tLpg&oe=62ACAA04
A lóvásárban is a fogakat nézik mint ennek a kancának.
c.tenor.com/V_0w49fA6b8AAAAd/tenor.gif
Cégret alapított Orbán másik lánya is. - Na bazdmeg. Sokba' lesz. Végre már ő is a saját lábunkra állt. Még egy hely ahova mehet a lopott pénz. Vejed vagyunk! Egyre nő a nyomás a lábunkon! És még van kettő. Nagyon remèlem! Az ellenzèk már jó előre "lefoglalja " a : LEGJOBB ,jogászokat- ügyvèdeket,hogy választások után : AZONNAL! MINDENT eltudjon kobozni az összes pondró ellopott javait! De, csutkára, mindent ! Választhassanak, vagy a , kaptár, vagy egy 15 nègyzetmèteres garzon, semmi extrával, èletfogytig ! Hányok tőlük!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271734349_5179716295380106_9050844341643414565_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=rhvMshCnzcQAX_92dgl&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9g35ZJZYLyQeeVr8GEVLWc2c4ttWDp13Pcx0skjrzCWg&oe=62ABEB3E
Nessy
@Emmersson71: nem akarlak elkeseríteni de a múlt nap találkoztam 2000 forintos szénhidrát csökkentett kenyérrel. Azért dobtam egy hátast, mert pár hónapja még 1300 forintér láttam. Én olcsóbban "csökkentem a szénhidrát bevitelt! Kávé, tea cukor nélkül, kenyér faladag vacsorára. A gyümölcsöt meg amúgy is meg kell fontolni, mennyit vesz az ember. Nem egész egy év alatt - 5 kg. Hála az égnek! :-))
kulabombaafityiszre
A tákolmányos diktátor,viktormihály inflációban is jobban teljesít,a seggnyaló kis tehen meg
az mszmp párttagkönyves kommunista seggnyaló ómió gügyögve éltetik.
ómió
@Galway: Egy az egyben hazudod a tetvesbolsi önmagadat másokra!? Nem szoktad "elaprózni"!?
Rockxy
" drágulás vár a magyarokra "
nemcsak a magyarokra.
és ezt a kovidhiszti elején már lehetett tudni, ezt így tervezték a df nagyurak.
Rockxy
persze nem a zorbán, tőle vannak sokkal df-bb nagyurak, akik néki (is) parancsolnak.
drrotf
@Nem akarlak kiábrándítani , de elvtársaid csak neked lehettek, meg Orbán Viktornak aki kisz-titkár is volt.Azt gondolom, hogy az olyan fajta vagdalkozások miszerint ami rossz volt azt én csináltam,, aki kritizálom a mostani kormányt is , ennek semmi értelme? Ez nem vezet semerre sem, csak annyit bizonyít, hogy másra akarod kenni azokat a hibákat amelyek miatt most a kormány erős megszorításokat vezet be , és ezek általában az alacsony keresetűeknek kedvezőtlenek.Nem tudod elképzelni,hogy vannak olyan emberek is akik egyik oldal párjaihoz sem tartoznak, de nem hagyják kritika nélkül azt ha valaki hibázik.Meg kellett volna nézned a Spektrumon bemutatott filmet, ha figyeltél volna sokat tanulhattál volna belőle!
kisfalud
A magyartarka hülye "magyar" pedig elhiszi, hogy az infláció kizárólag Orbán főnökének a háborúja miatt van, és semmi köze a választás előtti pénzesőhöz, és a bankjegynyomda csúcsra járatásához sem.
Emmersson71
@ómió: Ne zavarjon meg, hogy 12 éve Orbán uralkodik! Nem vezet, uralkodik.
Bogatir
@Eladott Ország:Éhséglázadások, tüntetések, gyújtogatások jönnek, a csőcselék garázdálkodni fog. Lesz majd amerikai demokrácia export dollármilliókkal megtámogatva.
Eladott Ország
@Bogatir: ma, 16:55 ☻ Inkább az, mint a fidesz diktatúrája! Nem azért akartunk rendszerváltást, hogy egy posztkommunista csűrhe bűnöző banda rajtunk élősködjön! Ez még a Rákosi és Ceausescu diktatúrájánál is roszabb! A sztrájk alapjog! A népet leváltani nem lehet, csak a dagadt bűnöző cigányt és bandáját!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274470038_486906189723007_1389759978083229942_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=yrMZWZ1qoCMAX_ItCkS&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8y6JMdf0IQJziC6lz2jgvxVCH57C9Oc2-IooxnN4yc2A&oe=62AB842A
Olyan mint Orbán kormány nem létezik, itt egy maffia van amelynek Orbán a vezetője!
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fmagyarnarancs.hu%2Fdata%2Farticles%2F106%2F1066%2Farticle-106612%2FDKVA5vOWsAAjMg_.jpg-large_top_story_lead_focuspointcut_600100010x314100010.jpeg&key=TpDg1R97M4n7IacziuuzXw&w=800&h=585
Galway
@ómió: @ómió: Mekkosa suttyó vagy már, cseszed! Érvekre nem futja?
percsi
@Béla333: "A hülyemagyar maffiahívek azt hiszik, hogy a választás előtt fűnek-fának szétosztogatott ezer millárdok mind a háború miatt volt..."

A hívek még azt is elhiszik, hogy vitya egy látnok, mert már tavaly elkezdődött a "háborús" drágulás. Agyatlan vadbarmok miatt szív ez az ország :-(
A drágulás üteme tavaly nyár óta folyamatosan gyorsul. Októberben még 6,5, szeptemberben 5,5, augusztusban 4,9, júliusban 4,6 százalékon állt. Aztán tavaly év végén lépte át a 7, majd idén februárban a 8, májusra pedig a 10 százalékot is.
Az általános drágulás persze csak a jéghegy csúcsa. Rengeteg olyan terméket találni ugyanis a boltok polcain, amelyek ára az általános drágulást jócskán meghaladó mértékben emelkedett. A KSH havonta publikált, közel 180 termék és szolgáltatás aktuális árát vizsgáló listáján a csúcsdráguló termékeket vizsgálva pedig a drágulás egészen sokkoló.
www.penzcentrum.hu/nyugdij/20220613/embertelen-dragulas-csap-le-a-magyar-idosekre-az-igazi-bojt-csak-most-kezdodik-1125829
Németh István
Na fenti gecikék!! Kérdés!!! > és akkor mi van, ha nő az infláció?? a világon mindenhol ez a folyamat zajlik! Alapvetően a mocskos és kapzsi zsidók rossz-voltából a hozzájuk csatlakozó többi szemét mocsok önző korrupt és a polgárokat tökéletesen leszaró, semmibe vevő, legyilkoltató, háborús bűnösök rossz-voltából! Miért kell vészmadárnak lenni, miért kell a hangulatot korbácsolni, emberek vagytok, vagy netán állatok? ja tévedtem ti is a mocskos zsidókhoz tatoztok akik az önmaguk igéit is meghágják >> élni és élni hagyni! > igaz van példakép is bőven > junkersz, merkel, makron, ursula, zelenszkij, de mondhatom a hitlert is, a rákosiékkal együtt! remélem magatokhoz nyúltok! Csürhe!
verőce21
Hát igen. A szakértő balliberális uniós vezetés eurómilliókat tesz zsebre, miközben tönkreteszi a kontinenst...

Kíváncsi vagyok, meddig fogják ezt tűrni az emberek? Mert szerintem egyszer valakinek elborul az agya és felrobbantja az egész bagázst...
ómió
@Emmersson71: Eszerint a többség, amelyik 2 hónapja újra 2/3-dal megválasztotta, szereti az ilyen típusú "uralkodást"! Ez nem engem zavar, hanem a tetübolsi fajtátokat!
ómió
@Galway: A 13:44-es mocskod talán "érv" volt, bolsiék gyagyása!? "Kinevezted érvnek"?
Emmersson71
@ómió: Nem kétharmaddal választották meg!
ómió
@Emmersson71: Számold össze az országosan szerzett egyéni képviselői helyeket meg azok arányát!
Emmersson71
@ómió: az csak parlamenti 2/3! Ne keverd!
ómió
@Emmersson71: Az országos egyéni!? Az 4/5-nél is "erősebb"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.