Benyújtotta kedd este a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, melyben egy, a 2023-as büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz.

Középkori lépés: visszahozza a főispáni intézményt az Orbán-kormány

Újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött.

A benyújtott javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését főispánra módosítja. Az indoklás szerint azért, mert

a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek.

A főispáni cím újraélesztése nem most került elő először a rendszerváltás óta: 1990-ben az Antall József vezette kormány szerette volna ezt elérni, de az SZDSZ, amely nélkül nem lett volna meg az ehhez szükséges kétharmad, megfúrta a javaslatot.

A 16. század elejétől az ispánt általánosan főispánnak (supremus comes) hívták és egyre inkább örökölhető pozícióvá vált.

Az újkori magyar közigazgatásban a főispán és az alispán tisztsége elvált egymástól. Míg az előbbit a király nevezte ki, és a királyt képviselte, addig az alispán a nemes vármegye közönsége által választott tisztségviselő volt, és 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött. A megyei főispánok mellett az 1870: XLII. tc. majd az 1886: XXII. tc. törvények a thj. városok élére is főispánokat nevezett ki. Őket nevezték szabad királyi városi főispánnak, ők voltak a kormány képviselői a városi közigazgatásban.

Ám reméljük a jobbágyságot, és az adósrabszolgaságot, valamint az Ius primae noctis-t avagy az első éjszaka jogát nem hozzák vissza.

Forrás: HVG.hu

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Ezeknek teljesen elment a maradék eszük!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Ezeknek teljesen elment a maradék eszük!
kereső
Elvégre Magyarország előre megy, nem hátra.Magyarországnak az 1930-as évek az előre!Azért ha, valaki nem tudná:

A 16. század elejétől az ispánt általánosan főispánnak (supremus comes) hívták és egyre inkább örökölhető pozícióvá vált.[1]

Az újkori magyar közigazgatásban a főispán és az alispán tisztsége elvált egymástól. Míg az előbbit a király nevezte ki, és a királyt (illetve a kiegyezés után a kormányt) képviselte, addig az alispán a nemes vármegye közönsége által választott tisztségviselő volt, és 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjeként működött. A megyei főispánok mellett az 1870: XLII. tc. majd az 1886: XXII. tc. törvények a thj. városok élére is főispánokat nevezett ki. Őket nevezték szabad királyi városi főispánnak. Ők voltak a kormány képviselői a városi közigazgatásban.[11] Létezett még az örökös főispáni cím is, ez azonban csak egy titulus maradt, s többnyire valamely magas egyházi vagy politikai pozícióval járt együtt, illetve egyes családok bizonyos ágai kapták (igaz nem automatikusan, hanem királyi kinevezéssel)."
Pálinkás Pál
@Gazella: megelőztél...zárt osztályra mindet...akkor a választóikat ezek után zselléreknek hívhatjuk?...
Törölt Nick
Tiszta agyrém. Bolondok házába való a potrohos.
magyar1
Nekem már a kúria is keverte a biztosítékot, de ezt még überelni tudják?
justhpeter
Ez már nem is banánköztársaság, hanem egy viccország.
koszpeko
Már gyüjtöm a pénzt a lóra.Nyereg alatt puhul a hús.
Pálinkás Pál
miért nem lövi le valaki ezt a zsírdisznót?...sok embernek jót tenne...
nemkati
"A 16. század elejétől az ispánt általánosan főispánnak (supremus comes) hívták és egyre inkább örökölhető pozícióvá vált."

Szóval erre megy ki a játék.
Nessy
A íus primae noctis mellé a pallos jogot is vissza kellene hozni! Valamint a felségárulást, ami fővesztéssel, és teljes vagyon elkobzással jár! valamint Werbőczy Tri partitumát (Hármas könyvét). Sőt a szent inkvizíciót. Az egyházi és világi hatalom már úgyis kezd összefonódni!
colibri
Vissza az 1800-as évekbe! Milyen nagy kár, hogy orbán nem akkor született/élt, mennyivel más lenne a mai magyar ember élete, ha nem ez az eszetlen me rontaná az életünket és nem róla szólna minden a nap 24 órájában!
verőce21
Az adósrabszolgaságot azért be- vagy visszahozhatnánk..., a sok eszetlen CHF és egyéb nem törlesztő hiteles helyett nem az államnak kellene kifizetnie a törlesztéseit...!

Meggondolnák kétszer is a hiteleket...!
magyar1
@verőce21: A chf-es hitel a kormány hibája aki megengedte, a hozzá nem értésük az ország vezetéséhez 2001-ben.
Peller Anikó
Ezek sose hazudnak.

Magyarország előre megy? Nem, hátra.
Pági
Magyarországon nem volt kommunizmus!
verőce21
Bizony jó lenne, ha visszahoznák az adósrabszolgaságot...! Legalább az államnak is törlesztenének vissza az adósok, nemcsak a bankoknak...!

Lehetne őket táncoltatni, vagy vívatni a stadionokban a közönség szórakoztatására, belépőjegyért... Az ókori Rómában a gladiátorok 80%-a adósrabszolga volt, akik küzdöttek a közönség kegyeiért, vagy akiket vadállatokkal etettek fel az arénákban...
justhpeter
Elképzelem a felállást: A degenerált Orbánt a birkái megláasztják Ópusztaszeren királynak. A kirány a félbolond Kövért kinevezi udvari nádorispánnak. A Királyi Kúria már megvan, az visszahozza a kalodát és a derest. Nekünk már csak egy feladat maradt: berácsozni a parlamentet és máris kész a zárt osztály.
nemkati
@verőce21: 0rbán, Mészáros, Rogán, Szíjjártó, és még rengeteg naplopó (lopó) annyival tartozik már a magyaroknak, hogy velük kell kezdeni a táncoltatást.
csak úgy....
@verőce21: örülök,hogy már nem is titkolod az elmebetegséged! :) mesélj még farkasom...
tudode
A mindenreható kiérdemelte a XXI. században a XVII. századi rémmesehőst a korábbi KÚRiájával, az alaKULÓ vármegyéivel, a főispánSÁGAIVAL
.
Muzik:
.
---- Neoton Família - Don Quijote '80
www.youtube.com/watch?v=0orQf0TYkk0
-------------------
.
Ezek után a bábeli zűrzavarig meg sem áll, a képzeLŐerejével!
verőce21
@csak úgy...: (20:40) Te már megint a tükröddel beszélgetsz, te demens...?
kisfalud
Deres is lesz a vármegyeháza előtt? Már azon sem lepődnék meg.
namihami
Remélem, a deres és jobbágy röghözkötési törvénye is visszajön.
Az orvos és egyéb hiányszakmák máris megoldva.
csak úgy....
@verőce21: hülyéket beszélsz és próbálod rám kenni? te veröcei hazudozós törp papa ! :)
percsi
Játszadoznak a magyar néppel, remélem nem tart már sokáig!
csak úgy....
@percsi: hiszen csak most melegedtek igazán bele,légy türelmes !
kisfalud
@KisTehen: A deresre húzásra az antikommunista Kövér már jól felkészült, és megtiszteltetés lesz akire az ötven botütést maga a vezér méri. A házmester meg számolja, és a végén elénekli az Internacionálét, annyira beleégett már.
Levendula
Régen úgy kellett hívni a főnökömet, hogy elvtárs.
Aztán úgy, hogy kartárs.
Majd úrnak kellett nevezni...
Lesznek majd méltóságos és kegyelmes urak is???
Szánalmas az egész!
kereső
@nemkati: Igen erre. Kicsit tovább megyek- a létrehozott "magánalapitványok" lesznek a jövő Magyarországának hűbérbirtokai, amelyek szintén örökölhetőek. Lesznek "rendek"- főúriak, akik majd igazgatják ezeket a birtokokat.
Hadoválnak itten "önkormányzati-és uniós választásról"- felejtős.A "jobbágyok" már meg is vannak hozzá.
kereső
Az AN már oly sok mindent világosan látott mindabból, ami Magyarországon bekövetkezett-és nem utólag , hanem előtte.
Most sincs másképp, aki még úgy gondolja, hogy Ő nem "jobbágy", az olvasson:
nepszava.us/ahol-foispanok-vannak-ott-a-polgarok-alattvalo-jobbagyok-az-urasagot-pedig-dobroginek-hivjak/
xanax
"Látjátuk feleim szümtükhel,
mik vogymuk: isá, por és homou
vogymuk."
És ezennel az újkeletű szóförmedvények és jelentésük, úgymint a választójog, oktatás, orvoslás, sztrájkjog stb. bebetiltatnak.
Ezeken felül a minden esedékes tized adót a templomok kapui elé, a kilencedet pedig a helyi fideszes földesúr aranyküszöbére kéretik elhelyezni nemzeti pántlikával átkötve.
Nessy
@xanax: Ha emlékeim nem csalnak, fordítva volt. A nona (kilenced) volt az egyházé, a dézsma (tized) a földesúré!l Bocs! :-)) Nekünk annyival egyszerübb ma a fizetés, hogy befizetjük a több féle adót, járulékot, aztán a legfőbb Kegyurunk elosztja!
Nessy
Az új földesurak meghirdetik majd a "botosispán" munkakört?
ómió
Pedig az efftársaknak a pártcsinovnyik biztos jobban tetszene!
xanax
@Nessy: Én is úgy emlékeztem, ahogy te, de nem voltam benne biztos, ezért rákerestem: mek.oszk.hu/01900/01948/html/index301.html
Nessy
@xanax: Ebbe a medvecsapdába ezek szerint én is beleestem! Azért a 65. érettségi találkozó után azért bocsánatos bűn. :-)))
percsi
@csak úgy...: "hiszen csak most melegedtek igazán bele,légy türelmes !"
A párom is évek óta azt mondja, hogy legyek türelmes, semmi változás!
Megöregedett, le kell cserélni :)))
A kormi meg elszemtelenedett, azért kell lecserélni!
Béla333
Magyarország előre megy... (a középkorba?) nem hátra (pedig de!)
A paradicsom szinét most hagyjuk...
Nessy
Vizuális típus lévén, elképzeltem hatán nagyjait és főurait. élükön Orbán Viktorral és Németh Szilárddal, díszmagyarban, pocakjukon karddal! Urak figyelem! Csatnak, kardnak, f.sznak baloldalt a helye!
magyar1
Nevetségessé tették magukat már az ötlettel is.
ómió
@Clavigo: Hányszor mondjam még, Gyurcsányok legidiótábbja, nem kéne már magadat tovább frusztrálnod a tükör előtt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.