A hétfő este megjelent Magyar Közlönyben volt a rendelet, ami már hétfőn 23 órakor életbe is lépett, és a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.

A 24.hu vette észre, hogy a hétfőn este megjelent Magyar Közlönyben az egyik Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet vagy egészségügyi válsághelyzet idején létrehozott Operatív Törzs – beleértve a munkacsoportjait is – feladat- és hatáskörébe tartozó döntések előkészítését szolgáló adatok nem nyilvánosak.

COVID botrány: Tíz évre titkosította a kormány, hogy mi alapján döntött az Operatív Törzs

Az Operatív Törzs 2020. november 4-ei reggeli ülése

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A cikk szerint a rendelet az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénynek arra a paragrafusára hivatkozik, amely szerint ezek az adatok a keletkezésüktől számítva 10 évig nem nyilvánosak. A megismerésükre vonatkozó igény 

"akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné."

A friss rendelet értelmében az Operatív Törzs döntéseinél készített, rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adattal (döntést előkészítő jegyzet, feljegyzés, beszámoló, jelentés, jegyzőkönyv adatai például) kapcsolatban és összefüggésben indított közigazgatási hatósági vagy bírósági eljárásban az adatot nem lehet az iratokhoz csatolni, arról másolat nem készülhet. Az adat kizárólag az adatot kezelő közfeladatot ellátó szervnek az adatkezelés helyszínéül szolgáló helyiségében tekinthető meg.

A cikk szerint a rendelet hétfőn 23 órakor már hatályba is lépett, és a már folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell. A lap megjegyzése szerint a kormánynak immáron több (nemzetbiztonsági, gazdaságvédelmi, aszály veszélyhelyzeti) operatív törzse is van.

Forrás: 24.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Tudjuk, miket tettek a vészhelyzet leple alatt, aminek köze nem volt a helyzethez, covidhoz.
Az volna csoda, ha beismernék.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Tudjuk, miket tettek a vészhelyzet leple alatt, aminek köze nem volt a helyzethez, covidhoz.
Az volna csoda, ha beismernék.
balos
@Aki Én: Ezért írom már hónapok óta,hogy tömeggyilkosok,mert azok nem tudnak kiállni a "pódiumra" és beismerni,hogy elkúrták ahogy Mohácsnál meg 18ban meg 45ben,mikor nem akasztották fel a felelősöket!Kétszer is meggondolta volna a nemzethy kirekesztők kurmánya,hogy játsszon a tűzzel!
Tonyróma
Pontosan a titkosítás mögött mindig sumák van!Top Secret ország!
Béla333
A hülyemagyar maffiahívőknek nem kell megtudni, hogy hülyére voltak véve...!
Maradjanak csak hülyék...!
Nessy
Az időjárás jelentés még nem titkos?? Gyáva egy bagázs! A saját döntéseiket sem vállalják, mert nem tudnák megindokolni! A hívek gondolatait meg nem akarják megzavarni!
kereső
"akkor utasítható el, ha az adat további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja, vagy az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné."

Hú, de szép megfogalmazása annak, hogy senkinek semmi köze semmihez, orbán döntéseit senki nem kérdőjelezheti meg, Tyiszta demokrácia .
namihami
@Béla333: 10.01: Tudják! Csak szégyellik bevallani !
Béla333
@namihami: 10.16
Nem szégyellnek ezek semmit! Büszkék rá!
namihami
@Béla333: Az ember nem tud dönteni, hogy ez a szégyentelenség melyik célcsoport esetében számít nagyobb cikinek! Az, hogy a kormány ilyen erkölcstelen vagy az, hogy a hívők ekkora barmok!
Peller Anikó
Nyilván csupa gazemberség áll mögötte, különben nem kellene titkosítani.

- vakcinavásárlási mutyi
- lélekeztővásárlási mutyi
- március 15 mutyi, augusztus 20 mutyi
- vége a járványnak mutyi
- békamenet mutyi
- propaganda mutyi

Bármit tesznek abban valami hátsó szándék van és minden kizárólag a hatalom megtartását szolgálja.
Pálinkás Pál
hogyhogy mi alapján?...jött a parancs Izraelből, mit kell csinálni a zsidó kézben lévő gyógyszeripar " megsegítése " miatt...igen röhejes lenne ha kiderülne hogy a nátha miatt rendelt el a fél világ lockdown-t...
namihami
@Pálinkás Pál: 6.1 millió halott egy szimpla ""nátha"" miatt? Kissé erőltetettnek tűnik...
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Ezzel azért vitatkoznék, mert a Tatuinról jött a parancs.

De neked ki parancsolja ezt a sok hülyeséget?
Nyírfa
Eleve nem értem, hogyan lehet bármi is titkos egy társadalom össznépi ügyeinek intézésében. Ez nonszensz. A választó polgár a munkáltató, a képviselője pedig ellenőrzi a munkavállaló, azaz a kormány ténykedését. Ha a kormány munkálkodása nem ismert, akkor nem is ellenőrizhető, tehát a választópolgár nem tudja gyakorolni a jogait az általa választott képviselő által. Inne kezdve nem is beszélhetünk demokráciáról.
Alig várom, hogy Putyin megadja magát, és énekeljen. Orbán ugyanis csak addig "él", amíg Putyin az oroszok elnöke.
Pálinkás Pál
@namihami: nos,abbol a 6,1 millió halottból ezret nem tudsz mutatni, aki 60 év alatti, és egészséges volt, és a covod miatt halt meg...ahogy az itthoni 47 ezerből 100-at sem...az hogy az amúgy is meghaló,76 éves átlagkorú elhunytaknak covidot jelöltek meg, az a hisztihez kellett,...azt ugye tudod hogy itthon az is covid halottnak számított ,aki leesett a tetőről, de hónapokkal előtte fújta az orrát, és bekerült a covid adatbázisba...nos...ha ezek kiderülnének,akkor világszerte élve beleznék ki a politikusokat...
mellesleg..." covid halottak " 6,1 millió...ugyanezen idő alatt éhenhaltak kb 40 millió...melyik a több?...azért miért nem rinyáltok?...
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: vicces..ezért kaptál egy tetsziket...de a Tatuin fikció...a kampós orr meg valóság...
gina
Ebböl is látszik milyen buta egy nép a magyar, minden sz@rt elfogd, máshol már régen eltünne az ilyen mocskos szemét kormány
Yoda69
Ez egyertelmu bizonyiteka annak, hogy a fideSS halalra itelte 47 ezer honfitarsunkat, koztuk 39 ezer idoskorut, amikor rajuk eroltette a kinai lottyot.
Yeromos
Hát elég nehéz lenne megmagyarázni, hogy miért vettek 16 000 db lélegeztetőgépet.
Amelyeknek a tizedét sem haználták fel.
Nessy
Kormányunk rólunk dönt, nélkülünk! "Megnyerték" a választást s saját törvényeik alapján ( 49% = 2/3 (67%), innen tovább a jó népnek szilencium, visszapofázás nincs, csak vakengedelmesség!
justhpeter
Nyilvánvaló, ha nem volna felelős a kormány nem kellene semmit titkosítani.
Namely
Igen, bezzeg az EU, ahol elég kitakarni a szerződési feltételeket, és máris transzparens demokratikus és követendő mintapélda lett.
Néro2
Ki ne derüljön , hogy mit baxtak el mielőtt vagy mi után még el is lopták.
Xar lények ezek mind savazóikkal egyetemben.
Logogrif
@KisTehen: Tévedés ? Vagy hazugság tehénke...?
kereső
Mindezt akkor, amikor a kormány letette a nagy esküt az átláthatóságra, és a transzperenciára. mondta is latorcai csaba, a nem is tudom milyen államtitkár.
kereső
Bizony nem szabad ám kiderülni, hogy mire is ment el a "járvány vészhelyzeti alap" több ezer milliárha. Meg a gazdaság védelmi alapé. Még kiderülne, hogy nem csak a járvány tombolt, hanem a sáskák farkasétvágya is. És mindezért egy személyben orbán a felelős. Neki volt/van teljhatalma a pandémia okán is!!!
Cucika
Hol tartunk, ha már az operatív törzsek döntési alapjait is titkosítani kell. Ezzel csak felhívják az közvélemény figyelmét. Feltételezve , hogy ami alapján döntöttek azok nem valódi adatok kimondottan politikai párti döntések.
vitriol
Titkosítás ide, titkosítás oda, azért kb nyolcmillió magyar tisztában van azzal, hogy az Operatív Törzs soha semmiben nem dönthetett, a döntés mindig orbáné volt, és utólag tudjuk, hogy azok többnyire rossz döntések voltak. Ha ezt orbán nem akarja elismerni, kénytelen titkosítani, s a blama az Operatív Törzsé marad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.