Hétfő reggel publikálták a jelentést,  amelyben az ausztriai szakértők továbbra is kétségesnek tartják az erőmű telephelyének alkalmasságát.

Hatalmas botrány a Paks2 körül: törésvonalra akarják építeni az erőművet

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A dokumentumot Jávor Benedek, a Párbeszéd korábbi EP-képviselője osztotta meg  Facebook-oldalán, amelyből kiderült, hogy 

az atomerőmű-építésre kiválasztott területen a magyar fél által elvégzett geológiai vizsgálatok szerint a felszínen elmozdulást okozni képes, aktív (úgynevezett kapabilis) törésvonalak jelenléte valószínűsíthető.

"Márpedig az ilyen helyszínt a magyar szabályozás, a nemzetközi ajánlások (vagy éppen az orosz előírások) szerint alkalmatlannak kell tekinteni atomerőmű létesítésére, ahogy ezt már évek ezelőtt többször is jeleztem"

– mondta a jelentésről a zöldpárti politikus.

Jávor felidézte, hogy az osztrák és a magyar fél 2022. február 15-én kétoldalú találkozót tartott az Ausztria által korábban a szeizmológiai biztonsággal kapcsolatban felvetett kérdések tisztázására.

A politikus leírta azt is, hogy az osztrákok korábban már észlelték, a magyar geomorfológiai vizsgálatok alapján bizonyítható egy aktív, felszíni elmozdulást okozni képes törésvonal az erőmű telephelyén, ami mind Paks2 tervezett helyszíne, mind a jelenlegi atomerőmű alatt áthalad.

Az osztrákok álláspontjukban kifejtik, hogy a magyar vizsgálati dokumentáció megfelelő értelmezése alapján olyan földtani formációk vannak jelen, amelyek egy 6-os erősségű földrengés által a felszínen okozott 30-40 cm-es elmozdulást eredményeznek.

Forrás: Blikk.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez már régóta Paks1 építése óta tudott! Vigyázó szemetek Zaporizzsjára vessétek! Ui.: "Aszódi nertársot Moszkvába toloncolni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem." Továbbra is lehet ebből a projektből is még többet lopni, mert már eddig is ugye repkedtek a milliárdok a semmire. Elképesztő, hogy a szar közepén is mennyire gátlástalanul, leplezetlenül nyomják ezt a tolvaj munkát. 12 billó Ft + Áfa 400ft/euróval számolva, mert nem 10 millárd euro hanem min. 30 lesz oszt megyunk a f*szba+Belgrád vasút+szálloda megmentés +Vodafon felvásárlás+Autópálya koncepció+stb. Aki marad itten annak The End. Irány a poszt Nyugat, míg nincs HUNEXIT.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
Ez már régóta Paks1 építése óta tudott! Vigyázó szemetek Zaporizzsjára vessétek! Ui.: "Aszódi nertársot Moszkvába toloncolni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem." Továbbra is lehet ebből a projektből is még többet lopni, mert már eddig is ugye repkedtek a milliárdok a semmire. Elképesztő, hogy a szar közepén is mennyire gátlástalanul, leplezetlenül nyomják ezt a tolvaj munkát. 12 billó Ft + Áfa 400ft/euróval számolva, mert nem 10 millárd euro hanem min. 30 lesz oszt megyunk a f*szba+Belgrád vasút+szálloda megmentés +Vodafon felvásárlás+Autópálya koncepció+stb. Aki marad itten annak The End. Irány a poszt Nyugat, míg nincs HUNEXIT.
Eladott Ország
Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit
hvg.hu/gazdasag/20170710_Egy_tektonikai_toresvonal_huzodik_a_paksi_atomeromu_alatt
A két építésvezető orosz főmérnök nyilatkozik az engedély megszerzése után a Putyilov gyárból, az Auróla církáló ágyúlövése után:
img-9gag-fun.9cache.com/photo/avAQbPE_460svvp9.webm
Tiszta buli ma oroszokkal üzletet kötni, tök stabilak meg megbízhatóak. Szeretném megkérdezni az elvtársakat, ha a Síemens, és a General electric, nem szálít, hogy a pék f@szába lesz ebből, működő erőmű? Köszönöm a választ. A beton a lényeg. Abból jó sok kell. Hatvanpuszán kellene tesztelni a minőséget. A pedagógusok fogják tekerni a generátort. Másodállásban. A lábukkal. Mert a kezüket az OMSZ Gmk hasznosítja tenger korbácsolásra. Majd Mészáros legyártja a vakcinagyár épületében kialakítandó üzemben közmunkásokkal. A hitel lehívása és elköltése a lényeg, nem a működő erőmű, ami ebben a konstrukcióban szerintem nem lesz.
uploads.disquscdn.com/images/b7b5af19a1cbd0f82d9f060fadf6165c6556561094a8647f63de4394a5569d55.jpg?w=800&h=325
Eladott Ország
Szijjártó: "azt a feladatot is kaptam, hogy gyorsítsam fel a paksi beruházást" És hát ehhez is értek, ahogy a külügyhöz, az energiához, az oltásokhoz, a lélegeztetőgépekhez. Minden "családban" van egy problémamegoldó ember. Az oroszok most nem jutnak hozzá a nyugati technikához, de saját fejlesztésű ultramodern precíziós műszerekkel egyengetik a talajt. Az nagyon fontos ám egy törésvonalra épülő erőműnél! A jelenlegi szankciós helyzetben szó szerint teljesen ki van zárva, hogy az oroszok meg tudják építeni az erőművet, ugyanis egy nagy rakás műszer, berendezés, alkatrész, stb. nyugati cégektől jövő nyugati technológia, amit az oroszok képtelenek pótolni saját gyártásban. A debil magyar kormány mégis fullba nyomja a kretént. Aszfalt tömörítés orosz módra, tektonikai törésvonal ellen...
uploads.disquscdn.com/images/af3d9fa8f36e27625fe24634133f87edc110b4d0ddea7b0b7197733fe7626af8.gif?w=800&h=344
C_3PO
PAKS 1 is ott van elég közel! Nem hiszem, hogy anno nem derült ez ki!
Eladott Ország
A talajmechanikai/tektonikai vizsgálatokat majd a NER főzsenije, Fürjes Balázs miniszterelnöki főbiztos fogja ellenőrizni, néhány milliárdért. Fürjes: "Kétszer ekkora költséggel is szervezhettünk volna vizes vb-t" - de a fele is sok lett volna! Tudom, háromszor ennyit se lett volna gond ellopni. Határ csak a csillagos ég. A tehetség megmutatkozik, olyan könnyen tud pénzt ellopni, mint senki más.
nezelodo
Ez valóban tudott tény, hiszen az elmút 70 évben a hazai adatok szerint ha kisebb földrengés volt hazánkban, az a térség szinte mindig érintett volt.
colibri
Már régóta tudjuk, az orbán kormánynak a szakértelemhez semmi köze. Sokkal inkább a fényűzéshez, a pénz szóráshoz, a lopáshoz, a betartáshoz és a hazudozáshoz. Egyszer csak elvisz ez a sok negatívum az emberek felvilágosulásához! Vagy mégsem? (lehet, hogy tévedek...)
magyar1
Veszélyben a felcsúti stadion és környéke?
Clavigo
Lölőt kéne megkérdezni.. Az arcára van írva,,hogy ehhez is ért..
balos
Szerencsére a fideSSes tálibok ehhez is értenek!Ha megfizetik!
kereső
A törésvonalat csak tetézi, hogy a klimaváltozás eredményeként Magyarország egyre inkább "kiszárad". A Duna vizhozama csökken(az aszály, és a nyári csapadékhiány, valamint az átlaghőmérséklet emelkedése), nagy kérdés a reaktor hútésének megoldása. Az idei év volt a második, amikor is kritikus szintre csökkent nyáron a Duna vizállása következtében a viz felmelegedett arra a szintre, amikor éppen tudta húteni a meglévő reaktort.
És a kérdések-kérdése: kell-e Magyarországnak egy csernobil (elavult) tipusú atomreaktor, orosz épitéssel. A finnek leállitották ennek épitését.
kereső
@KisTehen: Barom. Az Alföld meg ismét "Pannon tenger" lesz, hacsak úgy nem.
kereső
@KisTehen: Nem az irtam, hogy - hanem azt, hogy "csernobil tipusú"- ez pedig nem hazugság.
kereső
@KisTehen: @KisTehen: Ok. megnéztem- tényleg nem rbmk, hanem vver tipusú- azaz nem csernobil. Mea culpa- mert nem néztem utána egy cikkben leirtaknak. Viszont akkor sem értek vele egyet.
Nessy
A nagyon 'hozzáértő kormányhivatal", és egyéb hasonló engedélyezők, oda adnak engedélyt, ahova a kormány óhajtja, Felelős: a szomszédasszony macskája!
Logogrif
@Shikari: "...bottom burp..." Bolond likból, bolond szél fú.
Németh István
Tessék mondani eddig hol is volt Paks? Amikor megépítették tudatosan arra abiztonsági fokozatra hozták, hogy kifejezetten megerősített földrengés álló kivitelezést kapott! Ezzel a baromsággal zavart kelteni felesleges hülyegyerekek! Tudatlan állatok Magyaroszág árulói!
Németh István
a jávor benedek mikori kiadású!? akkor már 1965 óta tudnia kellene milyen vizsgálatok, milyen eredményekkel jelntek meg, és milyen potenciális biztonsági feltételekkel építették pont Paksra eőművet! > abaromnak tudnia kéne, hogy 1956-ban volt földrengés magyarországi epicentruma éppen Paks térsége volt! Tehát az illetékesek nagyon jól tudták mit, hogyan kell kialakítani, hogy az a biztonsági követelményeknek mags szinten megfeleljen! Baromkáim mit tetszenek gondolni miért is tart olyan hosszú ideig az építés? > mert a szarkofágokat a gépeket elhelyezni semmi pillanat műve ahhoz képest amit pontosan a talajmunkák követelnek meg! Seggfejek!
ómió
Valami lenyulhatóbb helyet szeretnének az efftársak?
Lepényleső
Az osztrákok aggódnak a törésvonal miatt,vagy a ráépülő mosoda végett tördelik kezeiket,
milyen kár érheti őket,ha a mosóteknő a Duna és Csámpa-puszta között valahol leeshet?
Bélabácsi
miért nem Felcsúton építik fel, a stadion mellett?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.