Ahogy arról korábban beszámoltunk, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön közösségi oldalán reagált arra, hogy a szlovák külügyminiszter megsértette Orbán Viktor. Pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismét reagált a bírálatra.

Menczer nagyon a szívére vette a szlovák külügyminiszter szavait: "Ha Kácer a magyar miniszterelnököt sértegeti, akkor a magyar embereket is sértegeti"
Fotó: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára napirend előtti kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 6-án. MTI/Kovács Tamás

Magyarország azt várja el Ukrajna vezetőitől, tegyenek meg mindent azért, hogy a magyarokat ért támadások és atrocitások befejeződjenek

- mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az államtitkár arra reagált, hogy az utóbbi napokban magyar zászlókat és feliratokat távolítottak el a munkácsi járásban, valamint azonnali hatállyal felbontották a munkácsi magyar tannyelvű iskola köztiszteletben álló igazgatója, Schink István munkaszerződését.

Menczer Tamás kifejtette: a háború előtt "már folyamatos volt a magyar nemzeti közösség jogfosztása Kárpátalján", ezt mutatta az anyanyelvhasználati lehetőségek és az anyanyelvi oktatás szűkítése is.

Ez ellen mindig határozottan felléptünk, aztán kitört a háború, és mi azt mondtuk, hogy Ukrajna ebben a háborúban a megtámadott fél, ezért a meglévő konfliktusainkat félretettük

- fogalmazott.

Kiemelte: ugyanakkor a mostani történések mellett nem szabad szó nélkül elmenni. A magyarellenes akciók elfogadhatatlanok, de mindez a munkácsi kistérségben történt és nem egész Kárpátalján – mondta. Hozzátette: "nagyon bízunk benne, hogy máshol ilyen magyarellenes akciókkal nem fogunk találkozni".

Menczer Tamás hangsúlyozta:

felszólítottuk a munkácsi kistérség vezetőit, hogy ezeket a döntéseket vonják vissza és az eredeti állapotot azonnal állítsák helyre, Ukrajna országos vezetőit pedig arra szólítottuk fel és azt várjuk el tőlük, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a helyi vezetők tisztességesen viselkedjenek, és a magyarokat ért támadások és atrocitások befejeződjenek.

Megjegyezte: a háború ellenére Kárpátalján viszonylagos nyugalom van, és nagyon jó lenne, ha mindenki azon dolgozna, hogy ez így maradjon.

Az államtitkár kitért rá: ha Ukrajna az Európai Unió tagja szeretne lenni és európai értékekről beszél, ezzel nem összeegyeztethető a magyar nemzeti közösség vagy bármilyen nemzeti közösség meglévő jogainak elvétele. A szerzett jogok elvétele minden nemzetközi szabállyal és megállapodással ellentétes.

Az M1 reggeli műsorában Menczer Tamás azt is elmondta, hogy Ukrajnát segítve több száz laptopot adtak az otthoni digitális oktatáshoz, ha a háború miatt nem tudnak a gyerekek iskolába elmenni, építettek több iskolánál óvóhelyet, emellett zajlik egy rendelőintézet, egy iskola felújítása és építettek egy mobil óvodát a menekülteknek. Felajánlották katonák és gyerekek gyógykezelését, valamint ezer ösztöndíjat, továbbá vakcinát, lélegeztetőgépet, generátorokat, kisbuszt adtak – sorolta.

Menczer Tamás reagált a szlovák külügyminiszter Magyarországot ért bírálatára is.

Úgy vélte,

a magyar miniszterelnököt és kormányt a magyar emberek választották meg, tehát ha Rastislav Kácer a magyar miniszterelnököt sértegeti, akkor nem fogadja el a magyarok döntését, vagyis a magyar embereket is sértegeti.

A szlovák külügyminiszer azért beszél elfogadhatatlan stílusban a magyar miniszterelnökről, mert Orbán Viktor békepárti és szankcióellenes.

Nem is emlékszem arra a napra, amikor legutóbb nem volt kormányválság Szlovákiában, tehát Kácer külügyminiszter úrnak valószínűleg lenne elég teendője a saját háza táján is, és nem kellene a magyarok sértegetésével töltenie az idejét

- fogalmazott az államtitkár.

Ugyanakkor Szlovákia V4-es szövetségesünk, és a V4 bőven túl fogja élni az olyan politikusokat, mint Rastislav Kácer – mondta Menczer Tamás.

Forrás: MTI

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Mi köze a népnek egy cigány tolvaj elmebajos Orbánhoz??? ki kérem magamnak engem senki nem sértett meg,,
Pálinkás Pál
kikérem magamnak,hogy egy törpe,retek cigányhoz hasonlítsanak..
ómió
Kácer efftárs is az ukrán frontra vágyik? Miért nem engedik ki?
icegygenabro
Hát, mikor már Simicska is megmondta hogy geci...
dr. prédikátor
MENCER TE BAROM!!! A MAGYAR NÉP NEM AZONOS A MOCSKOS CIGÁNY LÓKUPEC GAZDÁDDAL!!!
Aki Én
Miért hiszi ez a félkegyelmű, hogy a román-cigány csávó egyenlő a magyar emberekkel?
Edebácsi
Menczer alátámasztja, hogy csak az a magyar, aki orbánhitű. Mint a menzeti inzultáció. A lakosság egyhatoda küldte vissza (a Fidesz szerint!) a papírt, de Orbánék ezt 100 %-nak veszik. Csak azt nem értem, miért ragaszkodnak ahhoz, hogy komolyan vegyék őket?!
jáger laszló
Ejnye Tomi tudhatnád
hogy OV nem azonos MO-al a magyar néppel!
Jelenleg még ő képviseli ideig óráig!!
csak ennyi
barátilag
J.L.!
justhpeter
@Maccska: Nem állsz jól matekból. 3 millióról csak Orbán és az analfabéta hívei gondolják, hogy az a magyar nép. Én speciel azt gondolm, hogy aki Orbánra szavazott az csak pusztán Orbán hívő, akik számaránya kb a felnőtt magyarok 35%-a, vagyis egy kisebbsége.
balos
@sgl: Én rá savazok,ha nem "báncsa"!Na,jó,csak 1 kicsit!
dr. prédikátor
@Maccska: te el vagy tévedve csak az agymosott birkák és a lefizetett külföldi férgek szavaztak rá!!!
Alfa
a nagy lófaszt meczker neked meg gazdádnak!
bencemacska
Aki - jogosan - "bántja O1G-t, az engem dicsér.
Köszönöm neki, ha szlovák, akkor is!
sunoge
Kurvára rühellem, ha a népre hivatkoznak ezek a kretén fideszesek a szarságaik miatt kapott beszólások után.
kereső
Ha, nagyon belegondolok, akkor varga judit és szentkirályi kormányszóvivő megmondta-. Magyarországon 1,4 millió magyar él. Na, őket lehet egy kalap alá venni orbánnal- őket meg tőlem az sérti meg, úgy ahogyan akarja . Nem érdekel. Ahogyan menczer sem.
Néro2
Mondta hogy, tisztelettel beszéljen a magyarokról!
Ezzel mélyen egyetértek szerintem is.
Menczer veletek meg rohadt tolvaj alja tetvek az emberi nem szemete meg nyugodtan beszéljen ahogy jónak látja.
Ezzel is mélyen egyet értek.
Egyébként meg mi vagy te egy seggen a serpenyő ?
Majd a Nagy Utcai Harcos tudod a desznyód a várból majd jól lekaratéjozza ha nem tetszik őfőméltoságának nem kő neked vívnod elég ha nyalogatod a hátsóját meg vakargatod a hátát.
simmering73
Amúgy szerintem senki nem beszélt minősíthetetlen hangnemben a magyar miniszterek elnökéről, ez egy teljesen kulturáltan megfogalmazott vélemény volt, amihez mindenkinek, még a szlovák külügyminiszternek is minden joga megvan. Jó lenne megérteni az udvartartásnak, hogy más országok polgárainak nem kötelező imádni Orbánt, nem kell egyetérteniük vele, nyugodtan kritizálhatják, ha azt érzik helyesnek. Felesleges ezért minden alkalommal hisztizni, csak önmagukat röhögtetik ki a rezsimszolgák, más eredményt nem érnek el.
kolozsvaros.com/2023/01/20/nem-kellene-mindig-hisztizni/
terlasz
Magyar vagyok, de engem nem sértett meg, sőt...! Nem ti vagytok Magyarország, idióták!
Edebácsi
@Maccska: : A legtöbben azért nem küldték vissza, mert nem lejetett rá értelmes választ adni. Hülye kérdésre csak hülye választ lehet adni, normális ember meg nem csinál hülyét magából.
Németh István
@simmering73: főhülye, a politikai nyelvezetről fingod nincs! De a hétköznapi polgári nyelvterület esetében is egy korcspofájú elmegyogyi vagy! Persze a haverjaid okán ezen nem is lehet csodálkozni!!! > @Edebácsi: @Maccska: @terlasz: @Néro2: @kereső: @sunoge: @Emmersson71: mind olyan elemek aki csak hülyíteni képesek!
De ők is tudják >> az usa-nató takarodjon Európából, az Eu. korrupt, háborús bűnös vezetése börtönbe!
bence
A magyar embereknek semmi köze nincs hozzátok ! A magyar emberek többsége nem lop , csal , hazudik veletek ellentétben ! orbánról mindenütt úgy beszélnek , ahogyan az megilleti őt !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.