Az összes termőföldet elveszi Győrtől az a kormányzati döntés, amely négyszáz hektárnyi területet minősített át annak érdekében, hogy ott akkumulátorgyár létesülhessen – mondta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Süveg Anna, az LMP szóvivője a MTI beszámolója szerint. Süveg hozzátette: pártja helyi civilekkel együtt tiltakozik a beruházás ellen. Közben az ugytudjuk.hu lap megtudta, hogy péntek reggel elképesztő indokokkal utasították el a népszavazási kezdeményezést Győrben akkugyár-ügyben. A győrszentivániak már augusztus eleje óta tiltakoznak az akkugyár ellen.

Az akkumulátorgyár miatt Győrtől az összes termőföldet elvehetik – Retteg a kertváros a várható zaj és bűz miatt

Fotó: Pixabay cco

Ismertette:

a Győrszentiván városrész melletti területen a jövőben szántóföldi művelés helyett napi több száz kamion jár majd.

A szabályozás szerint jelentős mértékű, zavaró hatású ipari terület jön létre, ahol tűz-, robbanás- és fertőzésveszély, valamint nagy zajjal és bűzzel járó ipari tevékenység folytatható.

A párt ezért hétfőre, a helyi civilekkel közösen szervez tiltakozást a városháza elé.

A helyiek ugyanis eddig több fórumon jelezték, nincs rendben, hogy egy veszélyes beruházást a megkérdezésük nélkül valósítanának meg.

Süveg Anna azt mondta:

az üzem feltehetően napi huszonnégy órában működik majd, és ünnepnapokon is zúgnak majd a gyáróriás gépei.

Az LMP a helyi civilekkel együtt azt gondolja: nem ilyen jövőt szeretnének az unokáikra hagyni, hanem élhető környezetet, tiszta levegőt és elegendő mennyiségű tiszta ivóvizet – mondta a szóvivő.

Tavaly augusztusban a 24.hu írt arról hogy 

Győr kertvárosában, a 10–12 ezer lakosú Győrszentiván határában 300–350 hektár jó minőségű mezőgazdasági területet sorolnak át a kormány kívánságára és 10 milliárd forintos támogatása mellett.

A napraforgó és a kukoricatáblák helyett különösen veszélyes ipari tevékenységhez szükséges létesítményeket engednek a területre, néhány száz méterre a lakóházaktól. 

A laphoz akkor eljutott tervek alapján a kis vidéki vasútállomás helyére 12 vágányos terminált terveznek, a bekötőutat elnyeli a bővíteni tervezett ipari park, ahová két vontatóvágányt is építenek a szállítási igények miatt. Azok bizonyára megnövekednek, legalábbis a térképvázlaton több mint 100 hektárnyi gyárterületen három óriási üzemcsarnok képe bontakozik ki, a teljes ipari terület pedig több mint 300 hektár lenne. Ezek szerint

ipari monstrum épül az M1-es autópályától Győrszentivánig húzódó szántókon, a lakóházaktól 700-900 méteres távolságban.

Közben eszement indokokkal utasították el a népszavazási kezdeményezést Győrben akkugyár-ügyben

Az ugytudjuk! számolt be arról, hogy péntek reggel a győri Helyi Választási Bizottság döntést hozott az MSZP-s önkormányzati képviselő, Pollreisz Balázs által benyújtott népszavazási kérdésekről.

Az első kérdés az lett volna, hogy

"Akarja-e Ön, hogy Győrben akkumulátorgyár létesüljön?"

A bizottság úgy ítélte meg, hogy

"nem tartja egyértelműnek a 'létesít' szót, emellett hely- és időbeli meghatározás is hiányzik szerintük a kérdésből, a 'Győrben' szerintük pongyola megfogalmazás, időbeli korlát pedig nincs benne".

Az elutasítás további indokaként azt is hozzátették:

"nem várható el a választópolgároktól, hogy ismerjék egy akkumulátorgyár hatásait, amelynek vizsgálata nem is az önkormányzat, hanem a kormányhivatal hatáskörébe tartozik. A közgyűlés ezek miatt összességében egy sikeres népszavazás esetén sem tudná eldönteni, hogy milyen döntést kellene meghoznia."

Pollreisz a bizottság előtt elmondta, szándékosan volt ilyen egyszerű a kérdés megfogalmazása, mivel máshol pont az egyértelműség hiányára hivatkozva dobtak vissza ilyen kérdéseket a helyi választási bizottságok. Majd kifejtette véleményét, miszerint

"ez a kérdés egy általános iskolás gyermek számára is egyértelmű".

Az ugytudjuk! az ügy hátteréről azt írta, mint ismeretes, Győr 10 milliárd forint kölcsönt kapott az Ipari Park bővítésére, amit Győrszentiván mellett akarnak megvalósítani, és a megalapozott gyanú szerint a Volkswagen akkumulátorgyárának szánták a területet. Ami biztos, hogy ennek a területnek Gipz, azaz különösen veszélyes ipar telepítésére lehetőséget adó besorolást akarnak adni, ezen felül semmit sem kommunikáltak a helyiekkel az egész projektről – írja a lap.

A győrszentivániak augusztus eleje óta tiltakoznak, 5585 aláírást gyűjtöttek össze a projekt ellen, több száz fős tüntetést és ezer fő részvételével lakossági fórumot szerveztek, illetve az önkormányzattól független légszennyezettségi mérésre több mint 16 millió forintot gyűjtöttek össze.

Az LMP legközelebb március 20-án tart tüntetést a szentiváni civilekkel a Győrbe tervezett akkumulátorgyár ellen.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Győriek, a jövőben így válasszatok polgármestert! Nem titeket sajnállak, hanem a földet. Azért nagyon kár.
Gondolkozzatok el azon, hogy milyen kárt okoztok a saját gyerekeiteknek azzal, hogy a fidesz számotokra az isten. Szerintem a végzet, rút a javából.
csak úgy....
itt a következö bizonyíték, hogy fideszék szarnak a magyarokra és a véleményükre!
remélem sok fidesz fafej él a környéken...
Fenyöfa58
97 % egyet ért !! ki van plakátolva egész ORBANISZTÁNBAN !!! mi a gond ???
csak úgy....
ha egy mezögazdasági ország elbaxxa baromságokra a termöföldjeit ,akkor ott valakik nagyon idióták! nem igaz,hogy az országban nincs olyan terület ami mezögazdasági szempotból semmit nem ér!
csak úgy....
@Shikari: nálad az a faxa,hogy fingod nincs arról amiröl beszélsz! tanártúr ,te süsü vagy!
csak úgy....
@Philip Marlowe: @KisTehen: megszólalt a kettö mindenhez értö fideszhüle! :)
dr. prédikátor
@Shikari: TE BUZI HIMRINGYÓ!!! IDE IRKÁLÁS HELYETT INKÁBB MENJ ÉS BASZ MEG A CIGÁNY KURVA ANYÁDAT TE BÉLFÉREG!!!
Nessy
Aztán majd megy a hiszti ezerrel, a magyar gazdák terményeinek a csökkenése, drágasága miatt külföldről behozott zöldség, gyümölcs, gabona, takarmány minősége, olcsóbb ára, vásárlása miatt!
nemkati
@simmering73: @Nyírfa: @Fenyöfa58: Biztos vagyok benne, hogyha nem a fideszes doktorbácsit választják meg, hanem egy ellenzéki jelöltet, az nem hagyta volna ezt. Dézsi Csaba csak nem azért kapott 5 milla jutalmat, hogy beáldozta a termőföldeket?
Péter2
Nehéz lesz megvalósítani , ugyanis az összes környező erdő ami szomszédos a szántóföldekkel mind natura 2000 és tájvédelmi körzet , ráadásul az erdőség Kisalföld legnagyobb egybefüggő erdeje , ami a Duna meder sülyedése miatt , az alacsony talajvíz miatt így is pusztul , továbbá hatalmas terület honvédelmi körzet , és ott a katonai lőtér , valamikor szovjet magyar harckocsi lőtér volt , előtte a Monarchia lőtere volt , teli hadianyaggal , és ma is volt lövészet , amúgy közel lakom a lőtérhez , nagyon . Úgy hogy sok a dolog ami megfúrja a projektet ! Se a Szentivániak , sem kertvárosiak , de a Győriek sem akarják , mivel nagy a közelség ! Amúgy is túl van a körzet iparosítva ! Ipartelep , ipari park , kikötő , vagongyár , nemag audi és sok más kisebb nagyobb cég !
csak úgy....
@KisTehen: még 1-2 év 0rbán és guberáltok mert 0rbán még benneteket híveket is hátbatámad!
Nessy
@Péter2: Ez eddig sem zavarta kormányunkat! Egy éjszaka visszamenőleges hatállyal átminősítik!
Nessy
@KisTehen: Ha itthon egyre kisebb területen, egyre kevesebb terem, akkor importálni kell a szükségletek kiegészítésére! Ez ilyen egyszerű! Nem az unió telepít gyárakat a termőföldekre a multiknak, hanem a jelen kormány!
csak úgy....
@Nessy: bocink, ha fideszék kínálják neki ebédre az aksit, ö akkor azt is szeretni fogja és mezabálja, mint mindent ami a fidesztöl jön!
namihami
Hát bizony, a ""jó"" polgármester és város- illetve országvezetők kiválasztása érzékeny szimat kérdése!
Most győri polgárok, most lehet szimatolni! Ha nem, akkor fogjátok be az orrotokat! A gond csupán(!!!) annyi, hogy a nem fideszre szavazók is velük szívnak!
jáger laszló
Akkor tehát miért is veszélyes az akkugyár létesítése!!??
Európa majd minden országában léteznek és épülnek!
Tessenek sorolni értelmi szempontok szerint!!
érzelmi hozzáállás mellőzve!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@KisTehen: Ha még marad megművelni való jó termőföld!
csak úgy....
@KisTehen: boci, te egy szánalom! -egy ´ócska párt miatt járatod le naponta magad!
csak úgy....
@KisTehen: "ha az urkán importárút..." amit megsemmisítenek a ruszki barátaid?
boci,közeleg az éhendölésed napja!
csak úgy....
@KisTehen: ez a kitömött fejedröl jutott a fürészporba?
Nessy
@KisTehen: És ennek most örülni kellene? Van még olyan ágazat, amit nem tett tönkre jelenlegi kormányunk?
csak úgy....
@KisTehen: az a csúnya eu. ,közben a fideszes földbirtokosok, köztük anikónénitek kaszíroz! :)-na húzzá má a hazugságaiddal a faßra!
látod milyen hüle vagy :)))
kulabombaafityiszre
Megkapták amire szavaztak,pont,mint a többi leendő akksis település,lehet lapozni.
kulabombaafityiszre
Orbánék a gazdaság miatt tönkre teszik az emberek egészségét,a ternőföldet és a környezetet.
Nyírfa
@nemkati: 14.25

Tartok tőle, hogy előre ki lett fizetve.
balos
Szerintetek mitől híznak a nemzethyek?A kárunkból!
jáger laszló
Elektromos autókat akar Európa
Ezekhez pedig rengeteg akku kell!!!
Szerintetek hol épüljenek ezek az akkugyárak!!??
Van valami jó tippetek!!!??,
Mert nekem van,de ezt is lehet vitatni!!
csak kérdezem
barátilag
J.L.
Meszy
Megérdemloitek osotba birkák.Megszavaztátok őket. Most mit csodálkoztok, hogya szátokba szarnak? Minden narancsos barom asztalára egy savval teli edényt. Egyék azt.
telegdilaci
Ennnyire érdekli ezt a kormány az itt élő Magyar Emberek véleménye,vagy tesznek a lakosság érdekére!
Cappuccino
A kormánynak köze sincs a Magyarsághoz. Csak megkell nézni őket - lerí róluk, hogy melyik nép csoporthoz tartoznak.
Németh István
@simmering73: @Cappuccino: @telegdilaci: @Meszy: @jáger laszló: @Nyírfa: >>na mi van beálltatok a buzik, pedofilik, genderkurvák sorába?! gratula >>eza ti helyetek nemzetelleni gyilkosok hazaáruló szarok!
Alényeg>> az usa-nató takardojon Európából, az Eu vezetése a börtönbe -akasztásilag!
Törölt Nick
@jáger laszló: Mindössze annyi a baj, hogy ebbe a bolhafasznyi nyomi országban akarják legyártani az összes autóhoz valót bazmeg. Akku nagyhatalom leszünk. Mutass még egy országot, ahol területarányosan ennyi akkumulátorgyár van. Vagy akár csak a tizedrésze. Még olyan sincs.
Nincs is azzal baj, amíg nem a te kerted végében zúg, morajlik, és mérgezi a vizet, földet levegőt. A gödiektől érdeklődjél, mennyire élvezik.
bence
Megérdemlik ! A lakosság 80%- a a fideszre szavazott !
szegény hazám
@bence: Ez egyszerűen nem igaz! Nagyon nagyvonalúan kezelve a számokat a 8 milliónak a 3 millió nem a 80%-a, hanem 37 %-a. Ennyien szavaztak a tolvaj bandára, akik most leszarják őket. Sajnos pont ez a szomorú, hogy még ez is túlzás, hiszen ebben benne vannak a határainkon túl élő, nálunk nem adózó, de sorsunka belepofázó, a fidssssss-t támogató "testvéreink". Így született meg a 37%-os kétharmad, melynek segítségével átírták a jól kidolgozott választási törvényeinket, ezért őket törvényes úton nem lehet megbuktatni. Lehet az ellenzéket szapulni, de itt összefogás nélkül nincs mód a malac karmelita kolostor helyet neki méltó ólba terelésére. A 7 millió lakos meg csak szív a kb. 2,5 millió határon belüli, meg a 0,5 millió "testvér" ökörsége miatt. Ez a bégető nyáj, akik kb. egy bites agyúak, de meghatározzák az ország sorsát, és teljesen vakon végrehajtanak minden ostobaságot. Tehát még egyszer: A rablókra, tolvajokra, népnyúzókra nem 80, hanem kb. 37 százalék szavazott (benne a külföldi "testvéreink"), a maradék 79 %-ból talán 18 % kiskorú szavazati jog nélkül. A tolvaj banda legyőzéséhez az érdektelenek, és a széthúzó hülye magyarok kb. 60 %-ának kellene egy irányba mozdulni. Ez egyszerűen lehetetlen honfitársaink mohósága, érdektelensége, és ostobasága miatt. Szenvedj Magyar, mert hülye vagy! Meg itt "szenvedni jó". Mondta a költő. Akinek meg nem, az meg már elment. Meg el fog menni. Csak az utolsó égve felejtse a villanyt, hátha abba tönkre megy a fidssssssssssssss!
Juhász István
Győr - Debrecen... két igencsak... fideszes város. Ráadásul nem is a KISEBBEK közül valók. Persze ott, ahol a polg. maestro bevésetheti a nevét egy templom harangba, ahol nem az a BŰN, ha valaki egy luxus jahton KURVÁZIK / állampénzen... /, sőt még DISZPINTYNEK is jelölték volna..., nos ott könyörgöm, NE LÁZADOZZANAK !!! Menjenek szépen az utcára és emeljék fel a transzparenseiket jó magasra, hogy : " AKSIGYÁRAT AKARUNK ! AKSIGYÁRAT EZERET... ". Ha lehet akkor a legjobb földek helyére is . Közel van Ausztria, úgyis oda járunk bevásárolni, minek nekünk a saját termőföld ? Választáskor meg legyen HANGOS A " CSAK A FIDESZ ! "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.