Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön tartott fórumot a kórházigazgatóknak, melyen a Népszava információi szerint főként arról beszélt, hogy további központosítások várhatók.

Tovább centralizálják a kórházakat: Pintér Sándor új részletekkel sokkolta az igazgatókatMTI/Soós Lajos

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott, „A beteg az első” elnevezésű csütörtöki fórumon a megyei és városi kórházi vezetők mellett jelen voltak az egészségügyi irányításáért felelős kormányzati szervezetek-, valamint az ágazati szakmai és érdekképviseleti szervek képviselői.  Azt közölte az államtitkár a találkozóról, hogy

kérdezni nem lehet, de kihelyeznek dobozokat, amelybe bedobhatják papírra vetett észrevételeiket, javaslataikat.

A nepszava.hu értesülései szerint a fórum első részében különböző lezárult uniós projektekről, a kórházak gazdálkodásáról, finanszírozásról, az új ügyeleti rendszerről hallgathattak előadásokat a meghívottak.

A program második részében Pintér Sándor tartott előadást. Információik szerint a miniszter egyebek mellett arról is beszélt, hogy tovább központosítják az egészségügyi intézmények beszerzéseit, valamint a létesítménygazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokat. Olyanokat például mint az őrzés-védelem, a takarítás, a műszaki üzemeltetés, a karbantartás, valamint az ezekkel összefüggő épületfelújítások. Az utóbbi feladatokat a fővárosi intézmények esetében július elsejétől, a megyei kórházakban 2024. januárjától veszi át a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság.

Ez a szervezet már nem is a belügy, hanem a pénzügyminiszter irányítása alá tartozik, és két fő feladata a központosított közbeszerzések lebonyolítása, valamint a létesítmény-üzemeltetés. A változás lényege, hogy az állami kórházaknak és szakrendelőknek nem lesz saját műszaki-üzemeltető gárdája. Az ablaküveg pótlásától kezdve a gép- és műszerjavításokig mindent egy helyről, központilag szerveznek. Ez a lépés megkérdőjelezi a másfél éve elindult átalakítást, amelynek keretében a megyei kórházak magukhoz vették a városi kórházak háttérszolgáltatásainak munkatársait és azok irányítását. 

Forrás: Népszava.hu

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Az orvosok keze abszolút meg van kötve azzal, hogy lelkiismereti okoknál fogva nem sztrájkolhatnak. Ellenben a speciális tudásuk , a nélkülözhetetlenségük olyan fegyvertény, amellyel élhetnek, és élniük is kell a maguk , a hivatásuk és a lakosság érdekében.
Tekintve, hogy sem Pintér, sem az államtitkárai nem tudnak műteni, diagnosztizálni, gyógyítani, az orvostársadalom állítsa szembe velük az általa képviselt tudásbeli és erkölcsi hatalmat.
A nép nem hülye, képes felmérni, hogy ki mellé álljon.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Terminátor
Javítási idők:
Kitört ablak 45 nap.
Eldugult wc 60 nap.
Stb!
Nessy
Hurrá! Ha kiég egy izzó, vagy csőrepedés lesz, mire a szolgálati utat betartva,majd a javítás engedélyezve, szakember kiküldve, addigra eltelik jó pár nap! Műszerjavítás esetében a műszer el is avul! Na, itt megint minden lényeges, a beteg ellátást kivéve!
Nyírfa
Az orvosok keze abszolút meg van kötve azzal, hogy lelkiismereti okoknál fogva nem sztrájkolhatnak. Ellenben a speciális tudásuk , a nélkülözhetetlenségük olyan fegyvertény, amellyel élhetnek, és élniük is kell a maguk , a hivatásuk és a lakosság érdekében.
Tekintve, hogy sem Pintér, sem az államtitkárai nem tudnak műteni, diagnosztizálni, gyógyítani, az orvostársadalom állítsa szembe velük az általa képviselt tudásbeli és erkölcsi hatalmat.
A nép nem hülye, képes felmérni, hogy ki mellé álljon.
csak úgy....
@Nyírfa: az utolsó mondatodat jól átgondoltad?
ómió
És nem felszámolják, ahogy az efftársak tervezték!? Akkor, jó!
Nyírfa
@csak úgy...: Jogos kérdés. De, ha az életedről van szó - gyermekidéről, szüleidéről stb - ahhoz már tényleg szüketett öngyilkosnak kell lenni, hogy ne az orvosokat válaszd.
Emlékszem, mire voltunk képesek, amikor apámmal szórakoztak a Margitban.
csak úgy....
@Nyírfa: hiszen ez évek óta így megy, magyarországon halanak bele legtöbben a gyógyítható betegségekbe,vajon miért!?
jáger laszló
A belügyben a parancsokhoz vannak szokva,és a gumibothoz,gázspréhez!!
A tanároknak, orvosoknak nem ez a munkaeszközük és ezt nehezen tolerálják!!
No de a viszonyok majd lassan változni fognak bízzunk benne!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
@csak úgy...: Az egész társadalom morálja földre került, és ez alól sok-sok orvos sem kivétel. De, ha van helyzet, amiről az eszükbe juthat az esküjük, és nekünk a saját érdekeink, akkor a mai szinte kiált.
csak úgy....
@Nyírfa: én nem a dokikat hibáztatom! - mert ki az a tanult bolond,aki végigcsinálja fideszékkel a már sokadik fölösleges cirkuszi mutatványt, inkább fogja a kalapját...
Nyírfa
@csak úgy...: Aki fogja a kalapját, az jól teszi. De, aki marad, az ne feküdjön le a kormánynak, mert azzal mindent elárul, elsőként önmaga becsületét. Becstelen orvosra ugyanúgy nem bíznám az életem, mint Pintérre. Nem tudom, ez jó hasonlat-e. :)
Apámat úgy elkezelték, ahogy a nagykönyvben az meg van írva. A Margitban is. Mégis ott állította fel végül a jó diagnózist egy doki, és küldte tovább egy jobb kórházba, ahol fiatal, újítani is kész csapat vette kezelésbe, nekik a mai napig nagyon hálás vagyok. Igaz, hogy a fater éppen ott lehelte ki a lalkét, mert 89 évesen belefáradt a műtétek sorozatába, de, ezek a fiatal dokik meg tudták volna menteni, ha előbb kerül hozzájuk.
Ezt kivételesen nem varrom a fidesz nyakába, nem ők voltak kormányon.
Clavigo
Igazi diadalmenet lesz,,az eddig látottak- tapasztaltak után..Zseniális ez az obsitos rendőr- sofőr... És ezeknek tapsolnak..!! Okádok ettől a trágya országtól..
tothjani
Sebaj, hiszen Lázár már szervezi a Nagy Kórházmentő tüntetéseket, a Politikusi karrierjét anno az indította be, és most előre léphet.
csak úgy....
@Nyírfa: ha egyszer szakorvosnál jársz akkor kérdezz rá,hogy mikor volt utoljára nemzetközi doki konferencián,ahol a leg mondernebb gyógyitási metódusokat oktatják! szerintem a magyar onkológusok 15 évvel le vannak maradva a nemzetközi átlaggal szemben! - a dokik továbbképzése állami pénzekböl van finanszírozva, ha van rá...,ha nem kell jobban a focira..
Pálinkás Pál
be kéne valakinek lengetni, hogy kiteríti a titkosított anyagot erről a görényről..
Nyírfa
@csak úgy...: Remélem, nem lesz rá szükségem, így is tudom, hogy, aki tovább lép, az javarészt vagy önerőből teszi, vagy a külföldön szerzett tapasztalatait kamatoztatja.
Nyírfa
@Pálinkás Pál: 11.22

Istenem, de jó lenne! Már Gyurcsánytól is ezt vártuk hosszú évekig, azóta csak hosszabb lett a bűnlajstrom.
kulabombaafityiszre
Ezt már eljátszották az egytemi kancelláriákkal.Költségcsökkentés címén hozták létre,aztán tele lett ner csicskásokkal meg azoknak a kölykeivel.Érdekes módon senki nem beszél arról mennyivel lett kevesebb a egyetemek adóssága mióta a fejükre ültették a kancelláriai hivatalt.Ja,és az egyetemek költségvetéséből üzemeltetik a kancelláriákat,így kevesebb jut gyógyításra,mert a beteg az első.
A krva anyátokat.
Nyírfa
@kulabombaafityiszre: És az ellenzék nem veri a nagydobot.
Toller Béla
Ez a farok és eszetlenjei sohsem vezettek kórházat, nyilván mást sem ! Ez az "új" rendszer egyszer már leszerepelt, semmit nem hallottak erről ? Igaz, hogy lehet vele spórolni, mert egyszerűen nem csinálnak meg majd dolgokat, nem takarítanak, nem festenek, semmit sem csinálnak a majdani terven felül, A terv meg két ablakpucolás lesz évente ...Nem lehet versenyezni a gazdaságossággal, csak a célfüggvény van elszúrva ! Nulla kiadás, nulla hatás ! Nehéz megérteni, mi ?
Nessy
@Toller Béla: Ennél rosszabb, hogy a napi betegellátáshoz szükséges, minden intézményben más és más dolgok beszerzését nem lehet egy kalap alá venni! De hetekig sem lehet tökölni a leadott intézményi rendeléseken, mert így nem a "beteg az első", hanem a látszat megtakarítás, a beteg meg csak zavaró tényező a szépen kitalált rendszerben!
Volt róla "társadalmi vita" fidesz módra! Kérdezni, hozzászólni nem lehetett, ott a doboz, dobják bele a leírt kérdéseket! A takarítók meg majd este szépen a papír gyűjtő kukába borítják az egészet!
lampa laz
Eddig is minden vittek magukkal a betegek ha komfortosan akarták érezni magukat a kórházban. Ezentúl majd viszik a takarítóeszközeiket is, két vizit között ráérnek rendet rakni. Kató palota nagyasszony youtubon majd megtanítja nekik az ablakpucolás minden csínját-bínját. Ez a művelet leginkább a frissen műtötteknek lesz jó. Lehet tovább gondolni...
Kovács Máté
Kérdezni csak a dobozoktól.
Ilyen az ő egyeztetésük.
hihihihi
Nyírfa
@lampa laz: 12.32

Műtét után is fontos mozgás, minél előbb ki kell pattanni az ágyból, ez egy sportnemzet, nincs heverészés! És arról a dakota mondásról se feledkezzünk meg, hogy segíts magadon, isten is megsegít.
A megfelelő embereket a kórtermi körletek ellenőrzésére majd kinevezi a kormány, aki rendesen elvégezte a dolgát, az kaphat gyógyszert, mert a teljesítményt meg kell becsülni: elvégre munkaalapú társadalomban élünk, vagy mi a szösz.
Aki a saját felelősségére elhalálozik, az köteles önként, ha az nehézségekbe ütközik, akkor a család közreműködésével elhagyni az intézmény területét.
Kérdezni nem lehet, véleményt nem kérünk, és nem tolerálunk. A kormány.
justhpeter
Hogy lehet kiválasztani az egészségügyet irányító minisztériumi emberek közül a legbolondabbat ? TALÁLOMRA !!!
Nyírfa
@justhpeter: Ecc, pecc, kimehetsz...
De a vaskoppantós is jó. Egy előre, két kettőre, három hatra, hat kilencre, üsd ki tízre, tizenegyre...

Kb. ennyire komoly.
justhpeter
Én is kihelyeznék egy dbozt a belügyminisztériumban benne útjelzésekkel, hogy a vezetők ki tudják választani a következő rövid időben a nekik mehgfelelő menekülő utakat.
lampa laz
@Nyírfa:(12:51) Húúú, most már csak abban reménykedek, h ez az aszott múmia nem olvas a propin hozzászólásokat, mert tartok tőle, h a javaslatainkat menten törvénybe iktatná.
Nessy
Volt egyszer egy kabaré jelenet. A betegek nagyon örülnek az új betegtársnak, mert fűtésszerelő, és legalább megjavítja a központi fűtést! Mert a többi javítást a különböző szakmákat képviselő betegek eddig megoldották! Minden viccben van valami a szomorú valóságból. Ez a jelenet több évtizedes, de ma ismét aktuális!
Nyírfa
@lampa laz: Pedig olvassák, az hótziher! :)
Kifogásoltuk, hogy, ha nincs köztársaság, akkor ne legyen Katalin se, és tessék, máris intézkedtek! :)
Én mamagmban rendeztem is egy jó kis vígjátékot az ötleteinkből, már gondolkodom a szereposztáson is. :))
Nyírfa
@Nyírfa: 1533

Egek, most látom, mit írtam: mamagmban...:) Ez igazából magamban akar lenni. Nem szabad sietni, mindig mondom magamnak, aztán tessék.
Nagyon feldobott @lampa laz: a frissen műtött takarítóbrigáddal. Látom, ahogy bejelentkezéskor leltárt vesz fel az ápolónő:
beteg, beutaló, leletek, partvis, szemeteslapát, felmosóvödör, felmosófej, tisztító- és fertőtlenítőszer, rongyok, szivacsok, kendők, rendben. A beteg osztályunkon a munkát a mai napon felvette.
jáger laszló
A belügyben Pintér elvtárs ismételten bevezette a demokratikus centralizmust V.I.Lenin nyomán szabadon!!
Istenem mi lesz itt még amit ti is +fogtok élni!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
Miért olyanvalaki foglalkozik ezzel, aki nem ért hozzá? Nincs szakember?
csak úgy....
@vacsi: talán azért mert ti nem vagytok nekik fontosak...
Nessy
@vacsi: A szaktudás bolsevik huncutság (by Csurka I.) , ergo a fideszben nem fordulhat elő! A kormányzat esetében egyenesen kizáró ok! Tehát a válasz: van szakember, csak ha valós szakvéleményt mond, kirúgják a munkahelyéről!
lampa laz
@Nyírfa: (18:43) Könnyesre röhögtem magam annyira jó, szinte láttam magam előtt a felvételi jelenetet. Ragyás sanya addig "szőkíti" az egészségügyet is amíg a szűrön az általad leírtak maradnak csak fenn.
Nyírfa
@lampa laz: 09.01

Jaj, de jó! Mármint, hogy megnevettettelek! :)
Mondom én, hogy ebből a cirkuszból vígjáték lesz előbb-utóbb az RTL saját gyártású napi sorozataként.
A valóság, persze nem ilyen derűs, már azon is aggódtam, hogy az exem egy egynapos beavatkozásra be kellett hogy vonuljon az egyik kórházba. Túlélte! :)) Meg én is. :)
ómió
@m73: Nagyon barmot láttál a tükörben? És már régóta nem ismered meg magadat!?
csipetke
Ezek tényleg arra gyúrnak,hogy az utolsó orvos is kivándoroljon...Egy rakás parazitát tart el ez az ország. Soha nem volt még ennyi tökfelesleges ember a fidesznél. Megszámlálhatatlan miniszteri biztos,ezek helyetteseik,vagy az államtitkárok,és helyetteseik. Lássuk be,ezeknek a kb 70%-ra semmi szükség. Ezeknek a nemkevés bére elég lett volna egy önálló egészségügyi minisztériumra. Vagy az a cél,hogy teljesen kihaljon a magyar? Mert pintér igen jó úton halad. És ezek akarnak több gyereket?Ebbe a pusztulatba,ahol van kórház,ahol délután kettőig lehet szülni?És az oktatást iy sikerült szétvernie ennek a bandának?Miért nem hozzáértő emberre bízták az egészségügyet,és az oktatást?Nem véletlenül megy el innen évente egy kisvárosnyi ember, tavaly pl 27 ezer. Egy kataszrófa-sújtotta területté tette a fidesz az országot...
Sámannus
Egy nagy kupleráj az egász orbákormány, csak a sanyargatáshoz értenek.
ómió
@m73: Bolsiék szopóaberráltja! Teleszoptad magadat!? Eszerint "megállt" neked Bite efftársad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.