Nemcsak a státusztörvényt kell elfogadniuk, de esküt is kell tenniük a tanároknak, ha jövőre is tanítani akarnak. Erre reagált kritikus írásában Lendvai Ildikó.

Jövő év május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógusi munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha felsőoktatási intézményben esküt tettek

– olvasható az új pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezetében a Népszava szerint. Azóta kiderült a Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Rektori Konferencia dolgozza ki annak az eskünek a szövegét, amit jövő év május 31-étől minden frissen végzett pedagógusnak le kell majd tennie az egyetemeken, ha a szakmájukban szeretnének dolgozni.

Lendvai Ildikó MSZP-s képviselő szerint vezéreink úgy ítélik meg, hogy az eskü majd tetszeni fog a népnek. 

Lendvai Ildikó szétszedi az Orbán-kormányt a tanárok kötelező esküje miatt: "Mészáros Lőrinc meg a többiek sem tanulták halálra magukat, az csak árt az egészségnek"

Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke. Fotó: MTI/Kovács Attila

Az eskü szövegét egyelőre homály fedi. Még dolgoznak rajta. Van egy fogadásom, hogy az „Alaptörvény”, a „nemzet”, a „kereszténység” szavak szerepelnek majd benne. Komolyan vett jelentés nélkül, ahogy szokták. Ezért velejéig romlott és cinikus az egyik pedagógusnak az a bejegyzése, hogy szerinte a lényeg az: „Esküdj meg, hogy éhbérért tanítasz.”

- írta Lendvai Ildikó a Népszabadság oldalán. Hozzátette:

Személy szerint szeretném, ha az esküt kötelező vérszerződés is kísérné, de belátom, mások vérével nem illik a csalánt verni. Csak azért gondolom, mert egyébként az össznépi tapasztalat nem taksálja túl nagyra az eskük értékét. Itt van pl. a képviselői eskü, amelynél mindenki, a később vak szavazógéppé váló kormánypártiak is lelkesen fújják: „tisztségemet a magyar nemzet javára gyakorolom”. Szerintem közben alkalmazzák a gyerekkorunkban tanult trükköt: az ember a háta mögött keresztbe teszi a két kisujját, és mindjárt nem érvényes az egész.

"De vezéreink úgy ítélik meg, hogy az eskü majd tetszeni fog a népnek. Lesz nemzeti színű drapéria, néhány egyetemen ünnepi beszédet mond majd Orbán vagy a miniszterei, az elöljárók hajlonganak. Én ugyan ezirányban komolyabb tömegnyomást nem érzékelek, a tüntetéseken sem láttam olyan feliratot, hogy „Nincs eskü, nincs jövő”, vagy hogy „Eskessétek meg a tanárainkat”, de sosem lehet tudni. „Miért zúg a tömeg?/ Kívánja eskümet?”-tippelte már V. László is. Ugyan az ő esetében kiderült, hogy egy fenét kívánja".

 Az MSZP korábbi elnöke arról  is írt:

Az pedig hitvány rágalom, hogy a pedagógushiány csökkentésére semmi nem történik. Például több képesítésnél lerövidítik a képzési időt. Meg felveszik az egyetemre, főiskolára már a kettesre érettségizőket is. Vagy hogy eztán gyógypedagógusként dolgozhat bárki, aki óvónői vagy tanári képesítést szerzett. Majd eggyel előbbre jár a logopédia vagy fejlesztő pedagógia leckéiben, mint a növendékei. Érettségivel is lehet óvónőnek menni, lesz hozzá szakközép, minek is az a főiskola. 

"Az óvónő pedig a négy helyett két év alatt, felgyorsított képzéssel lehet tanító. Az iskola- és óvodapszichológusnak sem kell többé speciális képzettség, elég az általános pszichológia, amivel mondjuk eddig csak párterápiákban szerzett gyakorlatot. Tényleg, úgyis alig van problémás gyerek, vagy ha mégis, hát azt elintézi az iskolarendőr".

Minek az a sok fakszni. Mészáros Lőrinc meg a többiek sem tanulták halálra magukat, az csak árt az egészségnek. Március 15-én így is el tudjuk majd szavalni: „Esküszünk,/ Esküszünk, hogy rabok tovább/ Nem leszünk.” Istenem, legfeljebb ennek sem értjük majd a szövegét.

- zárta sorait Lendvai.

Forrás: Népszava

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
@Designer: Ezek már mindent a saját szintjükre degradáltak .Lassan a közmunkással is esküt tetetnek.Olyan mértékben bóvlisodott ez az ország,hogy egy évszázad is kevés lesz a visszakapaszkodáshoz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Valahogy így ! Az MSZP, amikor még tényező volt, tehetett volna mindezek ellen, most már nem tehet. Illetve, még megakadályozhatja, hogy mások tegyenek ellen. Ugye, nem fogja ...Talán lesz valamiféle demokratikus koalíció ...
jáger laszló
És mi lesz azokkal akik hamisan asküsznek!!
Milyen szankció jár érte!!??
Keresztre feszítés,+kövezés,kerékbe törés!!???
Hát erre kíváncsi leszek!!??,
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@Toller Béla: Nem lesz. Három magyar hatfelé húz! Itt is van 2 millió részben érdek, részben krumplin vett szavazó, meg a határon túli levelezőtagozatosok sok milliárdért. Egy a fidesz saját magának készített választási törvénye. A szavazatok 49 - 50 százaléka 2/3! Majd jönnek megint a kamupártok milliókért, a töredék szavazatokért! Mi meg fizetjük az összes választási tisztességtelen manővert!
Béla333
Talán arról kellene először beszámolni, hogy milyen mutyi is volt a kereskedelmi rádióknál a Fidesszel közösen?!

"Magyarországot perli a Danubius és a Sláger tulajdonosa
A felperesek azt állítják, hogy a 2009-es pályázat idején ellenzékben lévő Fidesz, valamint az éppen kormányzó MSZP képviselői megkeresték a két rádióállomás befektetőit, hogy állapodjanak meg a poltikai pártokkal, hogy "esélyük legyen" meghosszabbítani az engedélyeket, amelyeket a két adó végül elvesztett.
Az Accession Mezzanine Capital, a Danubius Rádió tulajdonosa és működtetője azt állítja, Fideszhez közel álló személyek sürgették, hogy állapodjon meg velük, így például Fellegi Tamás, jelenlegi tárca nélküli miniszter, valamint Nyerges Zsolt, Fidesz-közeli üzletember, akik végül létrehoztak egy saját vállalkozást, amely elnyerte a Danubius frekvenciáját.
Az Emmis, a Sláger Rádió üzemeltetője a bírósági dokumentumok szerint Lendvai Ildikótól, az MSZP akkori elnökétől, valamint Puch László pártigazgatótól kapott megkereséseket,…"
hvg.hu/itthon/20120405_magyarorszag_slager_danubius

Annyira felháborító, hogy az ilyenek akarnak most észt és erkölcsöt osztogatni, akik korábban a maffiával közösen tették tönkre az országot! (Azzal együtt, hogy Lendvainak igaza van!)
Designer
Diploma osztón tettem esküt többedmagammal! Sőt, az eskü szövegét is én mondtam! Többiek ismételték utánam...
ENNYI
Havanagi
@Designer: Ezek már mindent a saját szintjükre degradáltak .Lassan a közmunkással is esküt tetetnek.Olyan mértékben bóvlisodott ez az ország,hogy egy évszázad is kevés lesz a visszakapaszkodáshoz.
jesz
Térjünk vissza Lendvaira...oszt mit is akar? Egy nagy lófaszt! Majd pont ő változtat meg ilyen fidesznek fontos (miért fontos, nem tudni)
eskütételt?...menjen vissza szabira.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Határvadász ebédszünetben... ehhez nem kell egyetem/Erasmus
mobile.twitter.com/csorike1520/status/1617082119519346688/photo/1
Valljuk be, KISZ titkártól eljutni a főispános vármegyékig, nem kicsit skizofrénos állapot!
mobile.twitter.com/csorike1520/status/1616766448516435970/photo/1
Orbán alighanem pszichopta
mobile.twitter.com/AnP55183557/status/1616794911575080960/photo/1
infinity
Sosem bírtam ezt a nőt. Csak pofázott és pofázott és pofázott. Néha frappánsan, néha viccesen, közben az MSZP meg süllyed lefelé és törpe párttá vált. Az MSZP annyira gáz lett Horn után, hogy még egy saját miniszterelnököt sem tudott kiállítani. Annyira béna volt, hogy a sokkal kisebb koalíciós párt diktált nekik - bezony, a farok csóválta a kutyát! (Kuncze is menjen a picsába a vicces beszólásaival!)

Az MSZP megérdemli a sorsát, da az emberek, a választók, akik bíztak bennük, akiket cserben hagytak, ők nem!
Péter2
@infinity: 1-2 ellenzéki képviselőn kívül , nem szabad megválasztani őket , menjenek a süllyesztőbe , mert ezek tartják hatalmon a fideszt , megélhetési politikusok , itt 2 ciklus alatt lehetne olyan új ellenzéket csinálni , fiatal hozzáértőkkel , hogy a fideszt úgy el tudnák intézni , hogy úgy emlékeznének a fideszre , hogy még Rákosinál is kártékonyabb kormány volt , igazából az is !
Nyírfa
Függetlenül az MSZP lejtmenetétől, amelynek nem biztos, hogy Lendvai Ildikó az előidézője volt, a politikusasszony remekbeszabott kis írásait nagyon élvezem. Esküszöm! :)
infinity
@Péter2: Nem a Fidesz ennyire jó, hanem az ellenzék ennyire szar!

A 2014-es eleve választást bojkottálni kellett volna, de a széthúzás, a saját hatalom megtartása (még ha hangyafasznyi is) fontosabb volt nekik, mint a nép, Magyarország sorsa.

13 év óta nem találtak ellenszert a Fidesz dúlására...
13 éve nem tudják megszólítani az elégedetlenkedő tömeget...
13 éve hagyják parlagon a bizonytalanokat...
13 éve nem képesek egyesíteni az ellenzék erejét...
Döbbenet!

Sajnos arra jutottam (igazából már évekkel ezelőtt), hogy a magyar genetikailag alkalmatlan jó politikusnak - túl... kisszerű; csak a saját élet idejében és ezen belül a saját boldogulásában gondolkodik, nem képes igazi áldozatokat hozni vagy bármit is feladni a közösségért, a népért, az országért.
vacsi
Esküdni csak Isten előtt lehet. És, aki nem hisz Istenben? Akkor már nem is taníthat?
Csizmás Kond
...csak ne ugribugráljon annyira az esküvel mert valamikor ő is esküt tett egy elnyomó diktatórikus pártra ami alapjában véve vizet sem vihet egy tanári képzésnek...
jáger laszló
LNZÉK
A DK stabilan növekvő
Momentum stagnáló
MSZP rejtélyes
LMP lemaradó
MKKP vicces
Párbeszéd semmiség
Jobbik elmúlás
Mi Hazánk törekvő
Hát ennyit a pártok jellemzéséhez!!
barátilag
J.L.
NKF
A Múmia még mindig lüktet? Hagyjuk már a nyanyát! Ja,van még Népszabadság nevezetű napilap?
jáger laszló
1 baj van őrnagy
Amit itt L mondtál a DK-ról abból se semmi sem igaz!!
Mindez a jobboldal legendáriumába tartozik!!
Ezt akarják a szavazókkal L hitetni amit most te i s előadsz!!
Köszönik,de nem kérik a baloldalon
csak ennyi
barátilag
J.L.
Designer
@Havanagi: Te jól látod a dolgokat! ILDIKÓ viszont nem! Egyszerű a képlet, nem ért hozzá! Persze kritizál...
jáger laszló
P.M.
Nagyon helyes,hogy neked van önálló véleményed .habár sok mindenben nem értünk 1et,de vitaanyagnak +felel!!!
Vitát nem kezdek hagy jusson más is szóhoz!!
De ami késik az nem múlik!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
@Philip Marlowe: Ph.M. A P Peter-t jelent, a Ph kiejtve f mint fasz.
jáger laszló
Köszönöm az uraknak a választ! Habár nem értünk 1et,de nem is nekünk kell bizonyítani ,hanem a DK-nak !
Én abban bízok,hogy Gyurcsány összerántja az LNZket és legyőzi az önkormányzati választásokon a fidext!Ehhez azonban összefogásra és nem szétaprózásra van szükség! A fidex és Orbán legyőzhető +győző,tényszerű politizálással!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
jáger laszló
Csak 1 +jegyzés erejéig
Gyurcsány önkritikája az MSZP szimpatizánsoknak szólt!! Nekik mutatott tükröt a valóságról!!+mutatta ,hogy a politika rosszul kezeli a helyzete MO-on, Ezt kevés ember merte volna felvállalni, ehhez bátorság kellett!!
A jobboldal ezért bűnbakká tette!!
Ezért a beszédéért igenis vállalható politikus,mert volt mersze ezt mind kimondani!!
Ez a véleményem!!
Remélem érted!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
J.L.
Csak Norisz és senki más
Ildikó Vágó Pistát is szétszedte! Utoljára vele kommunikált FACEBOOK-on... Destruktív egy nőszemély, meg kell hagyni!
ómió
A "neeem leeesz gááázáááreeemeeelééést" nem hangsúlyozta az efftársnő!?
Sámannus
Leginkább a Népszabadság érdekes ebben a cikkben, a szövege is arra hajaz.
Olyan az eskütétel, mint a fidesznyik alapkőletétel. Oszt jön a lézerblokkoló és leálítja még a gyerek csinyálást is. Bár az ő gyártásánál állt volna le az aktus, mert az ügyfél sóderral fizetet.
jancsipapa
@Mirabilis: Jelen állás zerint ki is fogja ezt csinálni ? Jakab ? Márki- Zay? Gyurcsány? Dobrev Klára ?Gelencsér Ferenc? Hogy csak egy pár gigászt említsek az aspiránsokból...
KisGenyo2
Úristen! Ez a botoxos nősténycenzor még megvan?! :-O
C_3PO
@jáger laszló: Tetszik, amit írtál, de FERI béna ahhoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.