Nagy nyomás várható az Európai Unió informális külügyi tanácsülésén Toledóban, a kormány azonban mindaddig nem fog engedni a fegyverszállítások finanszírozásának kérdésében, amíg nem teljesülnek a feltételei – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó nem enged a nyomásnak – "Míg ezt a nonszensz helyzetet nem számolják fel, addig mi nem vagyunk hajlandók semmiféle pénzügyi kérdésről tárgyalni"

Fotó: MTI/Kovács Attila

A tárcavezető arról számolt be mielőtt elindult volna a spanyolországi találkozóra, hogy Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelezte, hogy szeretne négyszemközt vagy esetleg az ukrán diplomácia vezetőjével, Dmitro Kulebával hatszemközt tárgyalni majd arról, hogy Magyarország járuljon hozzá újabb több tízmilliárd euró Ukrajnába juttatásához.

"Természetesen ma sem fogok engedni a nyomásnak. Amíg nem kapunk részletes, világos elszámolást arról, hogy mire költötték azt a körülbelül 50-70 milliárd eurót, amit eddig Ukrajnába küldtek, és amíg az OTP-t le nem veszik a háború úgynevezett nemzetközi szponzorainak listájáról Ukrajnában, addig szó sem lehet arról, hogy újabb pénzekről döntsünk fegyverek finanszírozására vagy bármire Ukrajna vonatkozásában" – szögezte le.

Aláhúzta: "az nem megy, hogy egyrészt arra kérik Magyarországot, hogy az adófizetők pénzéből küldjön Ukrajnába, másrészt eközben a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartják a legnagyobb magyar pénzintézetet, ahol hárommillió ember vezeti a számláját".

"Mindenki érzi, mindenki látja, mindenki tudja, hogy ez nonszensz, és mindaddig, amíg ezt a nonszensz helyzetet nem számolják fel, addig mi nem vagyunk hajlandók semmiféle pénzügyi kérdésről tárgyalni" – hangoztatta.

Szijjártó Péter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ennél a napirendi pontnál várhatón ezúttal is mindenki a háborúról fog beszélni, egyedül ő fog a békéről. "A béke hangját, a béke iránti vágy hangját erősíteni kell, mert világos, hogy minden nappal és minden egyes fegyverszállítással az eszkaláció veszélye egyre súlyosabb" – figyelmeztetett.

"Minden egyes nap, ami háborúval telik, és minden egyes, Ukrajnába szállított fegyver újabb emberek halálát okozza, és mi ezt szeretnénk megakadályozni" – tette hozzá.

A miniszter tudatta, hogy a napokban lezajlott gaboni katonai puccs is téma lesz az ülésen, és kiemelte, hogy három év alatt immár ez a nyolcadik hasonló hatalomátvétel Afrika középső és nyugati részén.

"Minden egyes ilyen puccs az instabilitás veszélyét hordozza, s pontosan tudjuk, hogy ha egy-egy afrikai országban, egy-egy afrikai térségben instabilitás uralkodik, akkor az nagyon könnyen újabb migrációs hullámok kirobbanásával járhat" – fogalmazott.

"Ezért nagyon fontos, hogy az Európai Unió, Brüsszel végre világosan beszéljen. Hagyja most már maga mögött a migrációpárti politikát, és végre tegyük világossá, hogy Európába csak legálisan lehet bejönni" – hangsúlyozta.

"Ha Brüsszel tovább folytatja a migrációpárti politikáját, akkor olyan nyomás nehezedhet majd az európai kontinensre, amelynek kivédése nagyon nehéz lesz, és különös erőfeszítést követel ez azoktól az országoktól, amelyek az Európai Unió külső határát védik" – fűzte hozzá, majd aláhúzta, hogy Magyarország is ilyen ország, a hatóságok idén eddig több tízezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg, miközben az érkezők egyre erőszakosabban viselkednek.

"Mindent megteszünk azért, hogy az Európára háruló migrációs nyomás csökkenjen, Magyarországra csakis legálisan lehet bejönni, nem engedünk be illegális migránsokat, és ma is ki fogok állni amellett, hogy a migrációpárti politikát az Európai Uniónak végre be kellene fejezni" – összegezte a miniszter.

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nem is a fegyverszállításokkal van baja, hanem azzal, hogy hová lett az Ukrajnának folyósított pénz. Ezt a számonkérést az a kormány adja elő, amelynek az EU a korrupció mértéke miatt blokkolja a pénzügyi forrásokat.
És, hogy mi köze van a szomszédos államnak ahhoz, hogy az OTP-nél több millió magyar nyitott számlát, azt már Pjotr sem tudná megmagyarázni. Ami bajuk van az ukránoknak ezzel a pénzintézettel, abba viszont a magyar államnak nincs beleszólása.
Én elhiszem, hogy Magyarország nagyhatalom - amatörizmusban, tolvajlásban és sunyiságban mindenképpen - , és tény, hogy az Orbán-kormányt nem tisztelik azok a jelentéktelen kis államok, amelyeknek a pénze nélkül felfordul és önkívületi állapotba kerül a a kabinet, de a téveszméket kergetők, hazaárulók, paralel bűnözők törvényszerű sorsa a ki- és a megvetettség.
A béke ügyét pedig rá kell bízni azokra a társadalmakra, amelyek értik, élik e fogalom erkölcsi mibenlétét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@rücsü41: Korunk Chamberlain-jét eljátszották 2014-ben, és utána a Merkel vezette európai poltikus gárda. Hogy végképp felébredjenek -kivéve a gyevi birót(orbánt)-kellett hozzá putyin 2021. karácsonyi felszólitása, és nagyon kellett hozzá a különleges hadművelet meginditása 2022 februárjában.Orbán és Magyarország megmaradt a "szószegés"nél.
human
Nem tudom szavakkal leírni milyen szégyen, hogy ilyen pofátlan egy zsaroló kormányunk van.
kereső
rubicon.hu/kalendarium/1938-szeptember-30-a-muncheni-egyezmeny-alairasa

Az egész ukrajani szituáció félelmetesen hasonlit Csehszlovákia 1938-as megszálláshoz.
Hitler a cseh szudéta vidéket követelte- megvédeni az ottani németeket- putyin megszállta dombasz és luhanszk egy részét. annektálta a krimet az ottani orosz lakosok védelme érdekében.
1938 szeptember 30 - müncheni egyezmény, október 1-én a német csapatok bevonulnak a szudéta vidékre.
1939. márciusában hitler felrúgva a müncheni egyezményt elfoglalta egész Csehszlovákiát- bevonult Prágába.

A minszki jegyzőkönyv egy 2014. szeptember 5-én tető alá hozott tűzszüneti megállapodás Ukrajna illetve a szakadár oroszbarát, nemzetközileg el nem ismert de facto államok, a Donyecki Népköztársaság és a Luganszki Népköztársaság között, amely kísérlet volt a kelet-ukrajnai háború eszkalálódásának megakadályozására.
Időt adva putyinnak a sorok rendezésére. 2022 február 24.-én megindult a totális támadás Ukrajna ellen.
A "nyugat" csendben figyelte az eseményeket mindaddig, amig az ukrán haderő ki nem verte Kijev környékéről az orosz - szovjet zászlók alatt felvonolú- csapatokat, önerőből. Hitler is először csak a kisujját kérte a csheknek, majd az egész karját- akárcsak putyin Ukrajnában. És ki mondja meg, hogy putyin megállt volna-e, vagy sem az ukrán határon, ha az ukránok elvéreznek-mert nem kapnak segitséget???
verőce21
Kár, hogy ezt a szép magyar nyelvet olyan náci genetikai hulladékok is beszélik, mint te vagy...!@csak úgy...: 23:20)
csak úgy....
@verőce21: gyözike ,nem is értelek,- csak nem a fidesz magyarosított el ennyire, hogy a devla essen beléd és a putridba! :)
-hiszen a viktorod is roma,akkó te mitü lennél magyar,te tetü!?
bence
Mi a baj Petike ? Csak nem az , hogy ezt az összeget nem te és haverod kapta ?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.