Takács Péter azután beszélt a szűrésekről, hogy azok leállítását a kormányinfón helytelenítette Gulyás Gergely.

Magyarázkodik az egészségügyi államtitkár a leállított SMA-szűrések miatt, állítólag már intézkedett

Takács Péter. Kép: MTI/Hegedüs Róbert 

A gerincet érintő izomsorvadás (SMA) leállított szűréséről is beszélt Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára a köztévének – derül ki az MTI beszámolójából. Azt írják, az államtitkár közölte: az elmúlt két évben lezajlott ingyenes szűrővizsgálat egy úgynevezett pilotprogram része volt, amelyre 400 millió forintot fordított a kormány.

Takács szerint most a kiértékelés szakaszában vannak, és ha az a szakmai következtetés, hogy a szűrést fenn kell tartani, akkor azt mielőbb be kell fogadni a társadalombiztosításba. Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával.

Mindössze néhány órával azelőtt, hogy Takács az M1-en magyarázkodott volna, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón kijelentette az SMA-szűrések leállításáról:

Helytelennek tartom, és bízom benne, hogy a kormány visszaállítja.

Az újszülöttkori genetikai betegség szűrésére még 2022 novemberében indult program Magyarországon – idézi fel a hír kapcsán a hvg.hu. Azóta már kilenc csecsemőnél sikerült kiszűrni az SMA-t, ennek köszönhetően már pár napos korukban megkezdhették a kezelésüket.

Forrás: MTI, hvg.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Hájfejű szemétláda, hát már a gyerekek se számítanak?
400 milliót sokkaljátok rohadékok?? És ezt?
"A magyar kormány 570 millió forintot ad egy szlovén focicsapatnak"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
Hájfejű szemétláda, hát már a gyerekek se számítanak?
400 milliót sokkaljátok rohadékok?? És ezt?
"A magyar kormány 570 millió forintot ad egy szlovén focicsapatnak"
Qqberci
Jaj, bocsika, véletlenül állítottuk le, összetévesztettük az SMA-t az LSD-vel...
jáger laszló
MO-in évente cirka 90 ezer csecsemő születik, de az SMA szúrést csak ott kell elvégezni,ahol felmerül a gyanú a betegségre!!
Ez pedig elenyésző eset!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Takács belezavarodott és most magyarázkodik.
rücsü41
Állomtitkár úr!A rossz intézkedéseket, ha maga is belátja nem magyarázni kell hanem megváltoztatni, törölni kell.Ilyen intézkedést ami most történt a magyar emberek nem fogják megbocsátani, és ezeknek meg lesz a következményük.Amennyiben időben korrigálnak azt is értékelik az emberek.
namihami
""Majd""---ha a botrány mégse csitulna---újraindítjuk!
Tehát---majd kiderül, mi lesz!
Clavigo
@Maccska: a családodban találkozzál ilyesmivel.!! Gondolom,,akkor is inkabb,,,mondjuk a stadionépítéseket favorizálnád,,pl. ,vagy a határon kívüli szaros fociklubbok támogatását...Nem igaz Safranek ??
Menőmanó
@Maccska: Azt nem tudom, de szerinted jobb egy nyomorék gyerek mint egy egészséges, csak ne kerüljön pénzbe?
Menőmanó
@jáger laszló: Ez nem igaz. Akkor gyógyitható legeredményesebben amikor még nincs tünete. Önkéntes alapon minden szülő kérhette. Legalábbis eddig, és a kismamák 70%-a kérte is.
kereső
Két év alatt 400 milla. És ez sok. Évente 200 millió- és ez sok. Érdeklődöm tisztelettel- mennyibe kerülnek a stadionok fenntartás költségei egy év alatt? Mennyibe kerül a sok-sok foci csapat/ foci akadémia fenntartása? Hány milliárd forint növeli a román, a szlovák, a szerb gdp-t a magyar adófizetők pénzéból? Hány milliárdot forditunk arra, hogy a "vendég munkaerőnek" legyen munkája??
Ez az államtitkár is csak azért van ott, ahol a legtöbbet árthat a magyarországi magyaroknak. Mert most már tegyünk különbséget- hiszen a kormány is diszkriminál- lassan már nem is másodrendúek vagyunk a saját országunkban, hanem harmadrendúek- ahogy orbán parancsolja.
Clavigo
@Maccska: Az elmúlt két évben !!! 400 millió került ( elvileg ) a szűrés... A kőbunkó Lölőt,Vejkót stb,stb,stb-. senkiket évente !! tömjük ki több tíz mrd- os ,vissza nem téritendő kölcsönökkel... Miről beszélsz te Safranek ??? Nem akarok qrva anyázni kora reggel,,úgy hogy inkább kussolj,legalább ebben a témában.!!
Clavigo
@kereső: Hasonlóan gondolkodtunk...!!
Clavigo
@Maccska: Aha...Jól van Safranek... Felejtős a téma.
Horizont
@jáger laszló: 21:00
Hát ezt nagyon rosszul tudod. Tájékozódj. Barátilag.
kereső
@jáger laszló: Ha csak egyetlen gyermeket szűrnek ki a 86 ezerből, már az is eredmény- mert az sma kezelése akkor a legeredményesebb, amikor a csecsemő még tünetmentes. És akkor már egy egész családot mentesithettünk a később jelentkező súlyos problémáktól- egy sma-s gyermek, és felnőtt gondozásától és ellátásától, mert az állam nem hajlandó erre sem. Barátilag...
Menőmanó
@Maccska: Te hülye, ilyen alapon felesleges az összes rákszűrés, meg bármilyen szűrés, mert előbb utóbb úgyis meg kell halni. És ez mindaddig igaz, amíg nem rólad van szó, igaz húgyagyú?
Clavigo
@Menőmanó: Szerinted érti ezt,,,ez a kőbunkó @Maccska: ?
Alfa
ez a szarházi védi a védhetetlent a kecskebaszó kurva keresztény-fasiszta magyar "családbarát" kurmány intézkedéseit
Dr. Proktor
@Maccska: Tajgetosznak meg ott a Gellért-hegy, mi?
Bunkó...
balos
@Maccska: Akkor nedveske mag-ács-kában melyik szarmát "tisztelhetjük"?LE!
Menőmanó
@Maccska: Aki azt mondja, hogy fontosabb a szlovén focicsapat, vagy Fico, Vucic, meg a többi fasiszta diktátor választási kampányának milliárdokkal való támogatása, vagy a mexikói kórház, kazahsztáni krumplikutatás, piréz faszomtudjami (és ez csak pár kiragadott pénzelbaszás a több százból) mint a magyar gyerekek szűrése, az egy elmebeteg rohadék.
Mindenre van pénz ami a Gecinek fontos. A magyar gyerek egészsége nem tartozik ezek közé.
balos
Az illető "úr" feje alapján elette a tápot a konda elől!
Aki Én
@Maccska: melyik ország költ többet külföldi focicsapatokra, propagandára vagy szavazatvásárlásra mint az egészségügyre?
Horizont
@Maccska: 7:53
Jesszusom hát azt azért nem gondoltam, hogy ennyire szemét vagy.
Nem az egész lakosságot kell szűrni te szerencsétlen csak az újszülötteket.
Sámannus
Háború pusztízja el az országot honfitársaim a pusztító neve Fidesz kormány, a hatalom eszköze populista hazugság, határtalan kapzsiság.
Sámannus
No és ha fakabátot öltessz fel tojásfejűkém akkor jobb lesz a gerinced, vagy csak takony lesz mint eddig.
vacsi
"Megjegyezte, hogy már intézkedett arról, hogy az úgynevezett kódkarbantartó szakmai bizottság soron kívül foglalkozzon a témával."
Na, ez a legjobb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.