A depressziós tünetekkel orvoshoz forduló emberek száma érezhetően nő a nyári időszámításról való átállást követően – ezt állapította meg egy dán tanulmány, amely 1995 és 2012 között regisztrált több mint 185 ezer depressziós beteg diagnózisát elemezte.

A medicalexpress.com-on ismertetett tanulmány szerint a nyári időszámításról a téli időszámításra való áttérés sokak számára okoz szenvedést.

Az óraátállítást követő hónapban, novemberben nyolc százalékkal magasabb a depressziós esetek száma ahhoz képest, amivel az átállás előtti diagnózisok alapján számolni lehetne.

Hivatalos: Depresszióssá tesz az óraátállítás

Az Aarhus Egyetemi Kórház társult professzora, Soren D. Ostergaad szerint a depressziós esetek ilyen kiugrása túl jellegzetes ahhoz, hogy a véletlennek tulajdoníthassák.

A professzor, aki négy tudóstársával együtt jegyezte a tanulmányt elmondta, hogy nyilvánvalóan az óraátállítás növeli a depressziós esetek számát és nem a rövidülő napok vagy a rossz időjárás.

"Reggel hét és nyolc között valószínűleg nem sokat nyerünk az átállással, mert akkor a legtöbben úgy is zuhanyozunk, reggelizünk, vagy munkába, iskolába megyünk. Viszont mire hazaérünk, és végre szabadidőnk lenne délután, már sötét van"

- fejtette ki Ostergaard.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lópicigáspár
Főleg az éjszakázó, szolgálatban lévő dolgozókra nézve! Egy órával többet kell melózniuk és a kutya sem fizeti ki!
Lepényleső
Én a fizetési átutalásom láttán vagyok így.
wagabund
..."Hivatalos: Depresszióssá tesz az óraátállítás"...

Jééézusom...én a címtől leszek depis...méghogy hivatalos...mié? van hivatlan is?

érdekes, mindenki kerüli az "óravisszaállítás" szócskát...hátha...lehet, hogy mégis előre? vagy most tényleg vissza? áhhh...biztos, ami biztos...marad az óraátállítás...majd reggel kiderül mennyit mond a rádijó...ők remélhetőleg csak tuggyák...

ráérek akkor depisnek lenni...de miért is?...mert végre minden normális? (újra)..

de jó is volt, amíg valamelyik marha unalmában fel nem találta az időmérő szerkezetet...azóta csak a baj van az idővel...
Mézike
@Lepényleső: :-) Teisfiambrútusz?
Mi még dilidokit se tudunk fizetni...:-)
fekete
Az oraatallitast is a nagy okos amerika Bush idiota hoszta be.Ok azok kik aszt sem tudjak,hogy
mi is a munka.Egyszeru,nem kell at allitani es kesz. A tobbi kik at allitjak le vanak elytve.
eugen4402
A naptárat nem lehetne-é-e valami jobb időpontra navigálni..? Most ezen töröm a buksimat . :-)))
simmering73
Fekete polgártársnak nem az óraátállítás mibenlétében kellene elmélkednie, hanem a magyar nyelv szépségeit feltárni. Olyat már láttam, hogy valaki egy egy szót helytelenül ír, de hogy egyet se találjon el azért ez nem semmi.
wagabund
@eugen4402: (nem e lehetne e?...de.)

várom az eredményt...
eugen4402
@wagabund: Tudom, hogy az "e" kérdőszócskának hol a helye, de utalni akartam egy régesrégi Hofi-klasszikusra, valamelyik számában ő "tévesztette" el szándékosan. Valószínűleg Te emlékszel pontosabban az eredetire, mert nekem nem ugrik be... Csak ámulok: van időgéped..? Tudsz előre és rückvercbe utazgatni az időben? Gratulálok, én nem vagyok sehol...
wagabund
@eugen4402: jééézusom...én nem a te helyesírási tudásodat vontam kétségbe, hanem pontosan azt idéztem, amit írtál...Hofi örök...maradandót alkotott..

amúgy a jutubon száz számra van Hofi felvétel. Ha nagyon unatkozol(véletlenül) akkor írd be a jutub keresőjébe hogy Hofi...csak győzz válogatni...amúgy nagy élmény.

pótlólag teszek egy szmájlit...

:-)
Perwool
@wagabund: Te már a képedet is átállítottad! "Ismét" olyan pontos vagy mint egy óramű!
kepkezelo.com/images/uqegafvrxko7r7xobme9.jpg
Perwool
@eugen4402: @wagabund: Hííí az áldóját olvassátok el "fekete" olvasótársunk hsz., na ott lehet csemegézni a helyesírást!
eugen4402
@wagabund: Kösz, miután leírtam és elküldtem, már megvilágosodtam...
Sokszor szoktam a Hofi-archívumot böngészni, de így hónap végén már annyira lelassul a Youtube, hogy meg se próbálom. Elég ha annyit mondok, hogy három csitrilány unokám van, akik csak néhány pillanatra "szállnak le" a net-ről. A képeket, filmeket már nem tudja megmutatni a gép ilyenkor. :-)))
eugen4402
@Perwool: Az ő beírását mindig óvatosan átugrom, mert nem szeretném, ha fajgyűlölőnek bélyegezne valamelyikőtök. (Van egy sejtésem: ő afroamerikai.)
simmering73
Hivatalos: engem a maffia fideszkormány ámokfutása tesz depresszióssá.
Perwool
@eugen4402: Ékezet nincs, a clavin, "hejesírás" Plagpali szintű, én inkább "új magyarra" tippelek.
Levélben szavazó...
eugen4402
@Perwool: A Te tipped sokkal valószínűbbnek tűnik, de nekem az rémlik, hogy egyszer a floridai belügyeket ostorozta, abból gondoltam, hogy inkább egy Mr. Black keresgéli elő a memóriája mélyéről a kiskori anyanyelvének maradványait. Szóval ezek itt nyelvemlékek...
wagabund
@Horizont: (16.45) a hónap legjobb beszólása!

nálad a pont.
Perwool
@eugen4402: Azt mondja a sötétség, Amerika Bush???
"A mesterséges világítás helyettesítésére (és ezzel az üzemanyag háborús célokra való megtakarítására) elsőként Németország alkalmazta a nyári időszámítást, amit 1916. április 30-án 23:00-kor vezettek be. Ezt akkor, az első világháború alatt gyorsan átvette Nagy-Britannia, az Egyesült Államok (az USA hivatalosan csak 1918-ban vezette be) és sok más ország, de a háború végével az országok visszaálltak a normál időszámításra. A második világháború kitöréséig nem is merült fel a használata. Akkor ismét a háborús erőforrásokkal való spórolás miatt vezették be."
hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1ri_id%C5%91sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1s
eugen4402
@Perwool: Köszi az infot. Ez a sötétség abba a kasztba tartozik, ahol alapkövetelmény, hogy minden rossznak az amerikai imperialisták (és a meg nem nevezett "háttérhatalmak") az okai. Ha lenne itt egy cikk Noé bárkájáról, ő felesküdne rá, hogy a vízözönt az USA idézte elő (ja, és bizonyos pajeszos rejtélyes egyének, akik a világ sorsáról döntenek ráérő idejükben...)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.