A kárpátaljai fellebbviteli bíróság zár alá vette Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének otthonában tartott házkutatáskor lefoglalt vagyontárgyakat – tájékoztatott közleményében hétfőn a törvényszék.

Vagyontárgyakat foglaltak le a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének otthonában
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az UNIAN ukrán hírügynökség által hétfőn késő este idézett törvényszéki közlemény szerint azért vették zár alá a vagyontárgyakat,

mert tárgyi bizonyítékként szolgálnak a bűnvádi eljárásban.

Brenzovics László otthonában és több kárpátaljai magyar intézménynél november 30-án tartott házkutatást a Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján

olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul.

Az előzményekhez tartozik, hogy a kárpátaljai Szürte településen október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt, az esetről titokban készített videofelvétel készült, és napvilágra került. Az SZBU december 1-jén közölte, hogy megindította a vizsgálatot annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Még aznap a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakciójának két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko nyilvánosságra hozta, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

Az Ukrajinszki Novini hírportál két hete tette közzé az SZBU hivatalos válaszát a hatóságnak írásban elküldött kérdésére. Ebben az SZBU megerősítette, hogy

hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen.

További részleteket nem közöltek, arra hivatkozva, hogy a vizsgálat folyamatban van. Így azt sem hozták nyilvánosságra, kihallgatták-e az érintett képviselőket.

A KMKSZ december közepén nyilatkozatban ítélte el azt, hogy hazaárulás címén és még további vádpontokban indított büntetőeljárást az SZBU a szürtei képviselők ellen. A szövetség úgy vélte, hogy a szürtei eset is a koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásnak a része, amelynek célja a magyar szervezetek tevékenységének ellehetetlenítésén túl a kárpátaljai magyarság és vezetőinek megfélemlítése.

(MTI)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
haza kellene zavarni az országot elárasztó és sanyargató semjén-matyar pribékeket ott okoskodjanak! =))
Pálinkás Pál
Nagyon helyes...végre valaki nem pénzzel tömi a parazita hordát!!!
Nyírfa
Hasonló a hasonlóval. Orbán és az ukrán hatóságok közé akár egyenlőségjelet is lehetne tenni. Az EU szép beszéde, demokratikus eljárási rendje lepattan a magyar kormányról, gyomrosra van szükségük, amit ki is provokálnak, és amit meg is érdemelnek.
A kárpátaljai magyarok pedig fókuszáljanak inkább a fejlődésre, ha van rá igényük. Ha meg nincs, akkor így jártak.
Jozefina
Ezek nagyon komoly vádak!!! Ha be is bizonyítják azokat, akkor abból komoly következmények is lehetnek. És még ki tudja majd, hogy a szélak hova vezetnek??!!!
nezelodo
Nagyon sikeresnek mutatkozik az Orbáni nemzetpolitika Kárpátalján is. Huj, huj, hajrá Petya, berendelni megint a nagykövetüket, megvétózni amint lehet újra a NATO előcsatlakozásukat, és az EU-hoz való közeledésüket, ahogy a Putinka parancsolja.
Igy lassacskán értelmet nyer a vaskupola megvásárlása, mert honnan és kitől várható támadás, és ki az akit annyira felhergeltetek, hogy veszélyes lehet? Igen 80- 100 km a hatásos védelem ezzel a rendszerrel, Izrael a palesztin csúzlik ellen használja.
Szegény mini elnökünket pedig nem értem, hogy az a rothadó nyugat, (akik szövetségeseink), miért hiszi felforgatónak?!
ómió
Talán új "kolhozosítási évad" kezdődik?
nezelodo
@ómió: Az már régen elkezdődött. Az elsőt nálunk valami Orbán Győző nevű komcsi mozgalmár által később parancsnokolt uzsabányai munkásőrök dobtárassal csinálták meg. A következő pedig a komcsik által ellopott tizenkét Állami Gazdaságával esett meg. Igaz a Lajta-Hansági, és a Sárvári ÁG meglett, előkerült a G nap után a Simlicskától, A Csákvári meg a Herceghalmit meg valami Bognár nevű előző stróman dugta a Lölö zsebébe.a first lady 1260 hektárjával együtt, plusz 4,8 milliárd ennek a vízrendezésére az árvízvédelmi keretből. Aztán valahogy a Pápai Állami Gazdaság is a Csányié lett, biztos nem fizették a devizahitelt, és annak fejében kolhozositotta. Igaz most még ott egy luk tátong a szervezetben , de majdcsak betömik a GENEZIS-el, ha sikerül lecsukatni a tulajt, persze csak úgy efftársilag, ahogy a Bródy a megvilágosodásakor kikottyintotta, te meg elloptad a kifejezést, mint Orbán az ordító kisfiú választási plakátot, meg a vekkert. Szegény fateromét is ellopták, csak azt az orosz katonák...Hej dalos Bródy, ezek tényleg ugyanazok!
ómió
@nezelodo: Te már a kolhozosítást is összekevered a liberálbolsi efftársaid "favorizálta" un. "privatizációval"? Akkor ettől lehetsz te "jó efftárs"! Amikor még a 90-es években "eltűnt" több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon", aminek nyomán az efftársi milliárdosok "hosszú, tömött sorban" masíroztak elő a "szőnyeg alól" (erről valamiért kusikálsz!) és, amit te most itt még a kárpótlással is összemosva próbálsz efftársi kétségbeeséssel az Orbán Győzőre meg a "Simlicskára talicskázni", az a kolhozosításnak éppen az ellenkezője volt! Szétloptátok "magánba a közvagyont"! Nem baj? Fő, hogy jól visszhangzó hazugság legyen!? És ennek nyomán még a saját lopásaitokból rám is hazudsz? Hát innét néked már csak egy ugrás lehet a Lenin Díj, az biztos! A kolhozosítás, tudod, az, amikor a magánvagyont lopják el és teszik "köztulajdonná"! A bolsi fajtád először - 45. után - ezt tette, majd 90. után ugyanezt a "magáévá tette"! Erről nem "írt" a Bródy efftársad? "Kiment" a fejéből, vagy csak nem lett volna efftársi?
silber13
@ómió: Megint hazudozol fattyú! Beszélni em tudsz, cak óbéatz, és azt sem tudodmmelyik szó mit jelent! Hiába, ttúkmár csak iyenek
csak úgy....
@ómió: te úgy védekezel mint a cigány mikor rajtakapták ,hogy lopott!
váltig állítja,hogy ö nem bínes mert a szomszéd cigány, sokkal többet lopott!
különben üsd-vágd a bolsikat,nekem sem barátaim de elötte néha nézz körül!
silber13
@ómió: Próbáld megkeresni az apádat, bár egy tűt a szénakazalban eléggé nehédz dolog megtalálnii. Próbál inkább anyádat felkutatnii aki saját testé lízingeli, illérekért.
namihami
És a lefoglalt vagyontárgyakat vajon visszaszolgáltatják a jogos tulajdonosainak, a magyar adófizetőknek? Mert ezek tőlünk vannak...
nezelodo
@ómió: Begőzőlt barátom,a fröcskölődésed nem takarja el azt, hogy a a komcsi lopásokat ugyanazok folytatták, akik elkezdték, (a fél MSZMP-s bagázs ott ül a fidesz-kdnp-ban), csak átnevezték magukat liberálissá, aztán meg keresztény konzervatívvá. Egyébként azt hazudták, megszüntetik a lopást, ehelyett tökélyre fejlesztették. Így most nem csak a közpénz jellege változott meg, hanem a közvagyon, és köztulajdoné is. Ja te magánosításnak hívod, de attól még lopás. A Mártai erőmű is privatizáció volt, aztán üres kasszával többszöröséért meg repribvatizáció! Persze ez tündérországban természetes, eltakarható a polgárok egymásnak ugrasztásával a az örökös háborúval, gyűlöletkeltéssel. Én ennek ellenére nem haragszom senkire, igaz lopáson sem kaphattak sem itthon sem vendégségben külhonban.
Mocskolódhatsz, hőböröghetsz, (bemutatod önmagad), és hülyének nézhetsz mindenkit, de a tény az tény. Azért béke veled keresztény hívő kolléga!
solidedge
Rossz helyre ment az ukrán hatóság. Szíjjártótól kell foglalniuk.
ómió
@nezelodo: Aki itt begőzölt, az, mintha te lettél volna, fajkretén! Te, aki már az egész tetves kommunizmusotokat is a Fideszre hazudnád, a népirtásaitokkal együtt. A következő az lesz, hogy már Rákosi meg Kádár efftársaid is "mocskos Fideszesek" voltak? Vagy ezt majd az Athina Híradótok mondja be? A lopást meg, ugye, azért "fejlesztették tökélyre", mert te meg a tetves bolsi bandád ezt hazudja rá? Hát, ha már Keller efftársad, az "elszámoltatási kormánybiztosotok" se ráhazudni, se egy vézna lopási pert rájuk verni nem volt képes, majd te "meghazudod", mi!? Nem én hívom a "privatizációtokat" magánosításnak, hanem a ti bolsi terminológiátok! Ezt se tudtad? Ennyire "sokrétűen nem tudsz semmit"? Ha meg az lopás, akkor reklamálj Böszme vezérednél, hogy miért lopta el a MOTIM-ot!? Ami meg a hazudozást,mocskolódást, hőbörgést illeti, nézz magadra!
ómió
@silber13: Most a saját családod "pedigréjét" hazudnád az enyémre, idiótája?! Nincs másod, mint az ocsmány hazudozás!
ómió
@csak úgy...:A famíliád így szokott? És ezt most feltétlen rám kell hazudnod? Ennyire "jó efftárs" vagy?!
csak úgy....
@ómió: nem lennél te rossz ember csak kár,hogy elmebeteg vagy!
ómió
@silber13: 11.32. Se végiggondolni se leírni nem vagy képes normálisan semmit? Csak "mi lényeged", a szar dől belőled non-stop, tetüfi?! Avagy ez csak az "efftársiasság"? Annyira ugyanazok, hogy megkülönböztethetetlen!
ómió
@csak úgy...: Ezt most te, ugye, mint OPNI-szökevény hazudod rám!? Inkább szedáltasd magad!
silber13
kuss román ingyenélő tolvaj buzeráns!
ómió
@silber13: Magaddal beszélgetsz a tükör előtt, bolsi szarkupac?! Akkor találó!
silber13
@ómió: @durbincs: kussingyené,lő tolvaj buzeráns!
nezelodo
@ómió: Orvosi eset vagy, azok pedig akik azt állítják, hogy politikai sarlatánt szolgálsz még hízelegnek is neked. Győzd le a szorongásaidat, rémálmaidat, kezeltesd magad, aztán jobbulást remélj.
ómió
@nezelodo: Attól, hogy téged az OPNI-ból még Böszme efftársad "rehabilitált", nem kellene azt másokra hazudnod! Vagy nálad ez egy efftársi feltételes reflex?
ómió
@silber13: Most meg már a buziságod gyötör, tetüfi!? Ennyire elviselhetetlen, hogy az idén nem "prájdolhattad" ki magad?
nezelodo
@silber13: Tényleg egynek néz ki! Vagy csak a fejében kergeti két macska a saját farkát de rájönnek, hogy az is a csatornás Józsié!
nezelodo
@ómió: Lehet, hogy az OPNI-ból ismersz. Én vettem le rólad a kényszerzubbonyt a hülye Fletó utasítására, és ott helyben felvettek a fideszbe. Na a szép emlékű Grespikre emlékezve pótoltad az űrt amit ő hagyott.
ómió
@nezelodo: Téged az OPNI-ból max. az efftársaid ismernek! Már, amelyiket - veled együtt - le nem gyűrt az agysorvadása! Még a leszíjazott állapotodból, amiből Böszme vezéretek rehabilitálta efftársiasságodat! Hiába hazudnád rám ezt is! Azóta ilyen népes Böszme efftársatok csápolói köre!
nezelodo
@ómió: Terccik, eddig csak a kórleírásban olvastam, de nem tudtam kiről szólt. Így már, hogy felfedted magad, nem köt a titoktartás!
balos
Érdekes sztori!Azt hitte,hogy ott itthon van?
moareka
Tanulmányozni sem kellett ,- automatikusan megy minden,- ahogy látják az adakozó szavazatvásárlótól...
Lepényleső
Mivel a trianoni határok már régen nem élnek,az ukránok miről beszélnek?
Aztán ha újra életbe lépnének,a vitatott területhez közük akkor sem lennének.
S a nemzetinek mondott itteni kormány még onnan telepít be százezreket,
hátha a többire is szemet vetnek,ahogy történt ez Erdély esetében és az akkori
"nagy magyarok" esetében?
ómió
@nezelodo: Miattam durcik is lehetsz, de idiotizmusodat sajnos az se annulálja!
nezelodo
@ómió: Hé, az én anyámat nem Sipos Bözsinek híják ám, és a fater sem mondta soha, hogy a nagyapám Leninnel parolázott, így kimaradt az idiotizmus a családból.
Amúgy hiányolom a Zselésfejűt, talán az Adrián hajókázik, vagy leitatta az apósa Sztbékállán az öreghegyi rizlinggel, hogy így eltanyázik, és még nem rendelte be az Ukrán nagykövetet!? Vagy a kormány, a vírus meg, a keresztény mélymagyarok mind szabadságon vannak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.