A lakosság saját testével állt sorfalat a közelgő orosz seregnek, akik információk szerint mégis sikeresen áttörtek rajtuk. 

Több mint egy órája heves harcok dúlnak a zaporizzsjai atomerőműnél Dmitrij Orlov, az erőmű mellett lévő Enerhodar város polgármesteres szerint.

„Ukrán katonáink tartják a vonalat. Tudjuk, hogy vannak áldozatok, de pontos számukról és állapotukról az adott körülmények között még nem tudunk”

- mondta a politikus.

Több Twitteres forrás szerint az atomerőművet találat érte, egy része lángol. 

01:11

Az élő kamerafelvételek képein füst látható:

Breaking! Európa egyik legnagyobb atomerőművét találat érte és lángol (cikkünk folyamatosan frissül)

01:20: meg nem erősített források szerint az egyik reaktorblokk tüzet kapott. az ukrán tűzoltók nem férnek hozzá az orosz támadás miatt

Volodimir Klicsko, Kijev polgármestere aggodalmát fejezte ki az ukrán atomerőművek biztonságáért. Azt mondta, az erőműveket fenyegeti az orosz invázió. „Ukrajnának négy atomerőműve van, és Oroszország pont ezek mellé lő ki rakétákat és dob bombákat. Ne nézzenek félre, ÁLLÍTSÁK MEG az orosz inváziót MOST!!!” – írta a polgármester – írja a 444.hu.

Energodar polgármestere arra kéri az oroszokat, állítsák le az erőmű bombázását. 

01:37: Az oroszok bejutottak az atomerőmű első épületébe

A zaporizzsjai atomerőmű dolgozói szerint az orosz támadók bejutottak az atomerőmű első épületébe. Nagyobb gond azonban, hogy a korábban a heves harcok miatt kialakuló tüzet egyelőre nem tudta eloltani az erőmű személyzete, elmondásuk szerint ugyanis az oroszok lövései miatt nem tudják megközelíteni a tüzet – írja a 444.hu

Ukrajna külügyminisztere azonnali tűzszünetet követel a reaktornál, és nyomatékosan kéri az oroszokat, hogy engedjék be az ukrán tűzoltókat. 

Ha felrobban a reaktor, az TÍZSZER AKKORA LESZ, MINT CSERNOBIL VOLT!!

- írja. 

02:20: Az atomerőmű dolgozói szerint van nukleáris üzemanyag az elfoglalt épületben

Bár a zaporizzsjai atomerőmű 1. reaktora, aminek épületét már elfoglalták az oroszok, jelenleg nem működik, azért nukleáris üzemanyag van az épületben, az ugyanis nem volt idő kirakodni – mondta az erőmű sajtószóvivője, Andrej Tuz. Tuz szerint a blokk tervezett javításon esett át, írja a 444.hu

02:35: Oleksandr Starukh, a zaporizzsjai regionális államigazgatás vezetője azt nyilatkozta, a tűzoltók bemehettek az atomerőmű lángokban álló részeire. Andrey Tuz, a reaktor szóvivője szerint nincs ok az aggodalomra, nincs közvetlen robbanásveszély. 

02:42: A Nexta forrásai szerint a harmadik blokkot lekapcsolták, csak a negyedik működik. Kiugró radioaktív sugárzást nem mértek.

03:04 – a Nesta jelentése szerint Biden telefonos megbeszélést tartott Zelensky-vel. Ezalatt az erőmű biztonsága biztosított, nyilatkozta a zaporizzsjai regionális államigazgatás vezetője.

03:10 – a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség mérései szerint nincs megnövekedett radioaktív sugárzás (IAEA) az erőmű környékén. 

Forrás: 444.hu / Twitter / CNN

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Yoda69: Putyin maga a sátán. Minél hamarabb el kell tenni láb alól, amíg még nem késő.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Kapanyél
Na nézzük Csernobilt: www.youtube.com/watch?v=oZ74Rqh7yDE&ab_channel=AlexSvensson
Ha ez a mostani a négyszerese ennek, hát ne legyenek illúzióink! Gyakorlatilag atom a világra! Felfogta ezt az a baka, aki kilőtte a rakétát és persze az is, aki a parancsot adta?
kotos
Csak azt kellene tudni, hogy ki gyújtotta a tüzet? A kiérkezett tűzoltók percek alatt el tudtak oltani és a radioaktivitás szintje nem emelkedett. Persze voltak akik drukkoltak, hogy az oroszok nem engedik be a tűzoltókat. Hát erre nem beengedték?
rokker33
@Horizont: a háború nem válogat. Civilek nők férfiak gyerekek mindenki feláldozható a cél érdekében! Olyan cél amit két nagy hatalommal rendelkező politikus akar és mindenáron véghez fogják vinni a terveket! Amúgy az USA-nak rengeteg bűne van pl 911 vagy az Iráni háborúk a Vietnami háború idején is ott tartózkodtak a katonák mint " védelmezők" közben rengeteg civil meghalt!Őket nem sajnálja senki??Milyen jó lenne ha ezek egymást kinyírnák usa meg Oroszország, akkor legalább egy darabig nyugalom lenne a földön ha egyáltalán maradna élet rajta :)
lampa laz
@magyar1: De, van mellette rengeteg milliárdos, csak ők nem fogják bántani, mert számukra putyin az aranytojást tojó tyúk. Olyanok mint orbán mellett itthon, mészáros garancsi, szíjj, rogán stb. Ezeket is orbán pénzeli itthon a mi adóforintjainkból. Ezeknek nem érdeke, h kinyírják a 'főnököt'.
magyar1
@lampa laz: De egy esetben van érdekük, ha az ő vagyonuk veszélyeztetve van. Ezért akarja Amerika az orosz oligarchákat felkutatni és elvenni a vagyonukat.
lampa laz
@magyar1: Jól teszik, mert megérdemlik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.