A kereskedelmi láncok hónapról hónapra emelik az árakat, most pedig az euró átváltásánál próbálják meg becsapni a vásárlókat – jelentette ki Davor Filipovic gazdasági miniszter kedden, az említett láncok vezetőivel tartott találkozót követően.

 Brutális baj van a horvátoknál az euróra váltásnál, nagyban megy a nyerészkedés: a kereskedők megpróbálják becsapni a vásárlókat

Horvátország január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. Sajtóhírek szerint a legtöbb kereskedelmi lánc felfelé kerekítette az árakat az átváltás során, de nem csak a kereskedők, hanem a vállalkozók és a különböző szolgáltatók is, akik 10-15 százalékkal emelték a díjaikon.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció 13,5 százalék, amire legnagyobb hatással az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára van hatással.

"Mindenkinek mondom, aki az állampolgárok rovására akarja felhasználni az átváltást, hogy ez nem fog működni" – húzta alá.

Hozzátette: partnerként tekintenek a kiskereskedelmi láncokra, és jóhiszeműen jártak el, de erre nem számítottak.

Elmondta, hogy egy találkozón megkérdezett kereskedőket arról: miért nem csökkentették az árakat, miután az üzemanyagok ára olcsóbb lett, miért nem hat az áraikra, hogy Szlovéniában az elektromos áram ára 60 százalékkal drágább, mint Horvátországban. Szavai szerint egyik kérdésére sem kapott választ.

A miniszter bejelentette, hogy kereskedelmi felügyelőség és a fogyasztóvédelmi szervezetek már a terepen vannak, és hamarosan pontos jelentést adnak.

A lehetséges lépésekkel kapcsolatban elmondta: a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatti úgynevezett feketelistától az árak széleskörű befagyasztásáig, minden terítéken van.

"A válság terhét mindenkinek viselnie kell" – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a válságban valaki a nyereségét próbálja meg növelni az állampolgárok terhére.

Forrás: MTI

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Lajos Denke: "Bárcsak ilyen brutális baj lenne Magyarországon! :-) Mert itt brutális nagy baj van, egy semmihez se értő maffia zúzza szét és lopja szét az országot, szerencsére nem lesznek választások, mert a jövő héten elfogy a krumpli! Ez nem is lenne probléma normál esetben, de a kibaszott ársapka miatt még választást se lehet nyerni a lengyel krumplival! Erre varrjatok gombot idióta fidessek!"

Varrni se tudnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Sajnos ez ezzel jár és nem árcsökkenéssel.mert az emberek szeretne felfelé és nem lefelé kerekíteni ,ha lehet!!
Majd ez is lecseng...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Peller Anikó
@Lajos Denke: "Bárcsak ilyen brutális baj lenne Magyarországon! :-) Mert itt brutális nagy baj van, egy semmihez se értő maffia zúzza szét és lopja szét az országot, szerencsére nem lesznek választások, mert a jövő héten elfogy a krumpli! Ez nem is lenne probléma normál esetben, de a kibaszott ársapka miatt még választást se lehet nyerni a lengyel krumplival! Erre varrjatok gombot idióta fidessek!"

Varrni se tudnak.
Csizmás Kond
...pedig a tegnap még szarták össze magukat örömükben...
archive
" A tárcavezető sajtótájékoztatóján kiemelte: az infláció -------- > 13,5 százalék (BRUTÁLIS!!???) , amire legnagyobb hatással az élelmiszerek és az alkoholmentes italok ára van hatással. "
Itthon megelégednénk ennyivel ..
Eladott Ország
MTI légy résen, hozd a jó híreket, amit a geci gazdid a szádba ad!
Eladott Ország
A magyarországi infláció a Top 10-ben ...( világranglista)
twitter.com/janos_hary/status/1609497082280267776/photo/1
Horvátország örökre megelőzött minket, egy tolvaj gipsy maffia miatt, a 3 millió félkegyelmű segítségével , hamarosan itt a sor vége... + ajándékba Olajovics Ignác festménmye. Olajszőke Satya...! Kinek a bűnügyi aktái titkosítva lettek hamar, monopolhelyzetben vala s csinált gyorsan egy országos biztonsági őr céget, és aratott a mocskos ganaj. Ma a 100.leggazdagabb ungur bugris egyike, orcájára szárad a bőrke, de vagyonát a temetőbe nem viszi el.
twitter.com/GutyinaI/status/1609468247174254592/photo/1
Orbán: Csak ekkora a f*szom, de egy országot szétb*sztam vele.
twitter.com/janos_hary/status/1609439756777029633/photo/1
szaboria1
Ma reggeli riport az ATV-a a Horvátok örülnek és a boltosok két árral dolgoznak már elégrégen csak akkor a kuna volt felül feltüntetve és az Euró alól mostantól fordítva van.
teuton
@Csizmás Kond: Te is összaszarod magad örömödben, hogy az arsapkaval is 2x nagyobb az inflacio (elelmiszereknel 4x nagyobb!!) MOon, mint a horvatoknal? Vagy te ingyen kapsz macskakajat? Esetleg egereket fogsz???
fergeteg
Egészségükre !
Még az üres polcokról is elszedik a disznóhúst Magyarországon a horvátok !
Drága lett az élet usztasák.
jesz
Mi a jó az euróban? Hát a nagy kaszálás...hamar elmúlik, de addig...?
Eladott Ország
@jesz: ma, 16:06 ☻ Most komolyan kérdezed, vagy ennyire hülye vagy!
"Szegény horvátok, már nemzeti valutájuk sincs." - Föld S. Péter
Jozefina
Remélhetőleg a horvát kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket és a nyerészkedőket kellőképpen megbüntetik!!!
Csizmás Kond
@Peller Anikó: ...pedig egyike vagy akik annyira imádják ha valaki akinek semmi köze Magyarországhoz csinál valami magyar dolgot...vagy nem te vagy ?...olvass utána ki zenél és miért...
simmering73
Forrás: MTI. Kétpofára zabálják az illiburnyákok.
Emmersson71
MTI..bazmeg!
Szegény horvátok!
Akkor tulajdonképpen milyen jó is nekünk, hogy nem tudnak átbaszni a kereskedők, mert nincsen eurónk!
Ne köszönjük meg esetleg a daginak?!
Emmersson71
@KisTehen: Ja..hiszen ő kormá...ő van hatalmon 12+ éve, mi?!
Sámannus
Ó csak itt fasza minden. Lassan a forintra is ársapka kell bizony.
fergeteg
@Horizont: Horvátország teljesítménye bolsikám !?
Ülök a vízben és lógatom a tököm,áztatom a seggem.
Lenyúlták tőlünk az aranytojást tójó tengerpartunkat.
balos
@kurva-bincs: Kis felszopó indulsz azeresz-kedő versenyen a szappanyért?
verőce21
Nekünk viszont saját valutánk van, mint a cseheknek...!
csak úgy....
@verőce21: ami olyan mint a cigány lova ,aki épp haldoklik..!
gina
@verőce21: Ami sz@rt sem ér te idióta, a legszarabb pénz a világon
gina
Itt euro nélkül is megy a csalás ez aztán a nagy hir hahahahhahah fideszes fake news
mekkelek
@Csizmás Kond: Tegnap jöttem keresztül a horvátokon, egy liter gázolaj 1.44€ (578Ft) nálunk meg 719Ft… jól át vannak b*szva. Bezzeg mi a forintunkkal…
Terminátor
Ezt a szar Eurót kívánom a magyaroknak!
Rosszindulatú vagyok?
Emmersson71
@KisTehen: Majdnem :) Csakhogy Kínának és a ruszkiknak adják el Orbánék hazánkat!
Peller Anikó
@kurnincs: Na nézzük akkor a vagyonkát,

Orbán V. Vagyona 1800-2000 milliárd forint + Svájci és offshore bankszámlák. Milliárdokat loptak el elsősorban az EU-tól kapott közpénzből.. Ezek egy része Felesége, Apja, Tiborc és Strómanjai, Mészáros L, Garancsi, Flier, Szijj L, Paár A, Barkász S, Kékessy D, Vajna, Habony, Vitézy T. nevén van. Pénzét Svájci és Hongkongi Bankokban tartja. Saját nevén van a XII.Cinege utcában egy háza, amit 2002.V-ban vásárolt 75 millióért, 183 nm, 1300 nm telken. A házat 2004.I-2005.XII. kőzőtt 90 millióért átépitették 420 nm-re. 2001-ben vásárolt Erdélyben Zetelakán egy Kastélyt, tőbbszáz ha földdel. 2013-ban vásárolt egy házat Felcsúton 18 M-ért, ahol Felesége és Apja házával a 3 házat egybenyitották, 7000 nm-en, és előttűk van Lévainak 6 ha földje. 1993-ban a Fidesz Székház eladásából /697 M/ vásárolta Apja Bányáit. 1997-ben Felesége nevére vásárolt 8 ha szőlőt Tokajon, melyre Orbán 2001-ben 41 M ft állami támogatást adott 2001.IX. Felcsúton Felesége nevére házat vásárolt, 2677 nm-en. 2008.VIII-ban a XI.Gellérthegyen 91 nm-es lakást vett Ráhelnek, 40 M-ért. 2011-ben a mellette levő 66 nm-es lakást is megvette Fiának, Garancsi nevére Orlay u 3. 2.emelet. 2001.IX-2010.IV. kőzőtt 38 ingatlant vásárolt Felesége nevére. 2011-ben Apja nevére vásárolta meg a Hatvanpusztai József Főherceg Majorságát 13 ha-on, 5 Műemlék épűlettel és Viztoronnyal. A Majorságot 2012-ben felújitották és átépitették Tőbbszáz M-ért Lévai vezetésével. Pintér S-al kőzősen vásároltak egy Horvátországi szigetet, az Adrián. 2013-ban Apja nevére vásárolt az Alcsutdobozi Rézhegyen Őrőkpanorámás nyaralót. 2016.III. Barátja Bőjte Cs, nevére vásárolta meg a Gyergyószárhegyi Lázár Kastélyt. Tiborc nevére vásárolta: a Keszthelyi Jachtkikőtőt, Fűrdőház, Recepció, Bár 515 nm, részben állami Bankhitelből. A Keszthelyi kikőtő és a Via Hotel kőzőtt 2.5 ha terűleten 175 Luxusapartmant épitenek. 165 ha földet Mányban, 497 M-ért, és 193 ha, 261 M-ért Bicskén.2015.I...
Peller Anikó
2015.IX. A volt Postabank Székházat a József Nádor téren. Informatikai cégeket. 2015.IX. Bodajki Hochburg - Lamberg Kastélyt, 29 M-ért. 2015.XII. Turai Schossberger báró Kastélyát, 10 ha Parkkal, 98 szoba, Pálmaház, 200 M-ért. 2016.II. Városligeti Fasorban Spitz Villát, 40 szobás. 2016.X. Mahart Székház Tropicana épűletét, 2 milliárdos állami hitelből. 2016.XI. Komáromi ipari Parkban ingatlant, 1 milliárdért. 2016.XII. Visegrádi Kastélyszállót. 2017. Dorottya utcában és a Nagymező utcában Luxushotelt. Pollack Mihály téri Mélygarázst."

És az utolsó 5 év még benne sincs a felsorosolásban. Érdekelne például a 94 tonna fekete szén holléte amelyet a MNB trezorjában őriztek még tavaly júniusban is amikor azt megtekintette azovi.

Na és faszparasztok a manyupot még nem is említettem. Az cirka 3000 milliárd. Tudod az hány nokiás doboz faszparaszt?

m.facebook.com/istvan.orsos.5095/posts/pfbid06vnV3gzHqsBY5848kNDTUnHQX1T815RWB58VqZE7kU7zthZuk9m31T8zDEZnB5VVl
verőce21
@Peller Anikó: A 94 tonna "feketeszén" most is ott van, ahol megtekintette azovi...! :)
Peller Anikó
@verőce21: Ezt elhiszem.

Csak kérdés hol tekintette meg utoljára.
Sámannus
MárTiInkább irigylitek a "nyerészkedést" Báncsák a magyart megint mert a zombitévé meg a többi elfuserált irigykedik. Bárcsak ők lopnának minket nem itt tartanánk. Bizony.
teuton
@verőce21: Ja, es a forint sokkal többet romlott, mint a cseh korona... Es erdekes modon minden euros orszagban alacsonyabb az inflacio, olcsobbak a termekek es magasabb az eletszinvonal es a fizetesek...
jáger laszló
Nagy a baj!!???
Már az Adria is az euróban úszik!!
Hogy ússzák meg a horvátok ezt a csődhelyzetet!!??
Hát csak kikecmeregnek belőle ebben bízok...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@mekkelek: ...és az átváltás előtt mennyi volt ?...mert attól hogy a pénznem változik a benzinkereskedő még nem, fogja neked olcsóbban adni a portékát...és más se.
ómió
Akkor, Dobrev efftársnő is ezért ígér nálunk eurot!
mekkelek
@Csizmás Kond: Szerintem te sem érted mit akartál kihozni a mondanivalódból… mégegyszer leírom hátha megérted: a ‘nyerészkedési’ után 1,44€/580Ft a gázolaj a horvátoknál, nálunk meg 720Ft.. akkor ki nyerészkedik?
Rendszeresen járok arra, már legalább fél éve az üzletekben fel voltak tüntetve az árak €-ban és kunában.
Emmersson71
@KisTehen: Kérdezd a dagit, ő haverkodik a FIFA vezérrel, ő jár VB döntőre..pl Katarba is!
Csizmás Kond
@mekkelek: Elek, mielőtt a zejrót bevezették volna mennyi volt mert ha ennyi akkor ott még működik valami sapka, nálunk viszont közkívánatra megszüntették...és íme ez lett az eredmény...nem az ejró hozta ezt hanem teljesen egyéb...
drrotf
Nem tudom hogy mi a hír abban hogy a kereskedő nyerészkedik az euro átváltásán?Nálunk semmi ilyesmi nem történik és a kereskedők mégis nyerészkedni akarnak a vásárlón, mindig valami miatt megemelik az árakat, és soha nem akarják azt tisztességesen annyiért eladni amennyiért azt vették.Én azt gondolom, hogy a nyerészkedés a kereskedésen az nem egy nagy baj, hanem pont ez a lényege a az adás -vételnek.A spekuláció, a nyerészkedés a kereskedés alapeleme..Azt nem írták meg hogy a magyar állam is nyerészkedni akar a kereskedőkön amikor arra kötelezi őket hogy a magas áron beszerzett árukat alacsonyabb áron, ársapkával kötelesek árusítani.Ez is egy nyerészkedés, de ez a hatalommal való visszaéléssel történő nyerészkedése az államnak, és azért ,hogy az állam, a kormány ezzel kárt okoz érdekes módon még senkinek nem jutott eszébe bírósághoz fordulni, pedig a károkozás az egy jogellenes tevékenység, ami után kártérítés jár!
Giovanni Alba
@drrotf: tegnap, 16:46
Annyiban módosítanám, hogy válasszuk el a tisztességes hasznot -méltányolható árrést- a nyerészkedéstől. Amit a mostani kormány (és a strómanjai) művel, az nyerészkedés, a tisztességes kereskedő viszont a beszerzési és az eladási ár különbözetéből fedezi a működtetési költségeit, fizeti az adókat, fejlesztéseket finanszíroz, és ha marad, tartalékot képez.
Az MNB mire fordítja a hasznot (ami ugye egyből elveszíti közpénz jellegét)? Aranyszarvast építtet a házi szobrászával? (amiből nekünk a közepe marad, se nem arany, se nem vas)
balos
Azért a Balkánon euróval nyerészkedni miért baj?Mikor nálunk a forinttal csinálják a "földes-urak" még egyenlőre a föld felett!Remélhetőleg ezt a tevékenységüket a föld alatt végzik,majd kukacok segítségével!
Eladott Ország
Mi meg a fasorban sem vagyunk. A románok már a kanyarban sincsenek. Bulgária 2024. január 1-jétől bevezetné az eurót, a kormány hagyta jóvá az erről szóló tervet. Az Európai Központi Bank 2020 júliusában vette fel Bulgária és Horvátország devizáját az „euróövezet előszobájának” tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.