A Délmagyar írt pénteken arról, hogy egy ember meghalt Pusztamérgesen, egy másik vállalkozót pedig a földre tepertek, miután a NAV ellenőrei próbavásárlást tartottak a falunapon.

Minden azzal kezdődött, hogy egy kürtőskalácsosnál vásároltak az ellenőrök, majd fél óra múlva megjelentek és megmutatták az igazolványukat. A Délmagyar szerint ebből lett a felháborodás, mivel több vállalkozó is azt mondta, mindig csak a kishalakat büntetik meg.

A szóváltás tettlegességig fajult. Egy üllési fiatalember a gyanú szerint üdítős palackot vágott az egyik NAV-os fejéhez. Az ellenőrök rendőrt hívtak. Az erősen ittasnak látszó férfi ellenállt, mire járőrök a földre nyomták, megbilincselték és előállították.

Egy kecskeméti vállalkozó, aki vendégként volt jelen a rendezvényen szívinfarktust kapott és összeesett. A mentősök hosszú ideig küzdöttek az életéért, próbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta, a helyszínen életét vesztette – olvasható a Délmagyar cikkében.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A NAV inkább az 1000 milliárdos fideszmaffiás áfacsalással foglalkozzon...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
A NAV inkább az 1000 milliárdos fideszmaffiás áfacsalással foglalkozzon...
verőce21
Meghalt? Mindenki átesett ezen az eseményen. De senkitől nem érkezett még vissza reklamáció. :)
silber13
@verőce21 :12:16-ra : Gratulálok! Ez aztán humor a javából! És fel is írod, gyűjtöd ezeket, leendő könyvedbe?
JAJMÁR
@verőce21: 12:16 Mindenki? ! Hát, sejtettem, hogy ez nem a Mennyország ... :(
hetöndöe
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
jancsipapa
Ezer milliárdok tűnnek el .És a kürtőskalácsost ellenőrzik ,büntetik. Hova jutott ez az ország?
verőce21
@JAJMÁR: Mindenki átesik ezen!
Így nincs olyan éle. Véletlenül múlt időben írtam, úgy félreérthető. (mert így az a 36 ellenzéki agyhalott még magára veheti) :)
----------------------------------------------
Te mindig csak panaszkodsz! Pedig jó sorod van, azt olvastam Tőled többször. :)
Nagy Testvér
Fél órával később ment vissza az ellenőr??? Mire hivatkozott???
A vásárlás végeztével azonnal fel kell fednie magát, s ha nem kap nyugtát, akkor jogos az intézkedés...
JAJMÁR
@verőce21: 15:18 Csak hirtelen lecsaptam egy magas labdát, és nem is találtam el túl jól ! Hova lett a humorod ? :)
(Hol panaszkodtam én?)

Egyébként a NAV-os hirtelen rajtaütést a szerencsétleneken elítélem. Nemrég voltam egy falunapon, hát, messzire kerülték az emberek az árusokat. Nem csoda, mert szemérmetlen árak voltak, a körhintát pl. miattunk indították el, de az ellenoldalra beült egy körhintás, az egyensúly kedvéért. Csak a dodzsem volt kelendő valamennyire.
Ez panaszkodás?
bakegya
@Nagy Testvér: jogos?-itt már minden megtörténhet!-a törvényes törvénytelenségekkel nyírni ki a MÉG TERMELNI KÉPES,HOZZÁADOTT ÉRTÉKET GYÁRTÓKAT?-a költségeit ha mind elszámolná egy egy ilyen kistermelő akkor nem a nulla,de a mínusz 0 lenne amit adózott jövedelmet termelne...itt nem érdemes dolgozni és visszaforgatni mert nincs mit...barteleznek egymásközt az emberek már,mert nincs kereslet se-defláció van emberek,ja hogy a @Nagy Testvér: nem érdeklik a kistermelők,csakkk aZ OLIGARHA ÉS STRÓMAN HAVEROK...AKKOR TÉNYLEG JOGOS...NA EBBE VALÓBAN BELE FOGUNK HALNI.
F_Viktor
Ismerőstől, aki jelen volt az eseményen hallottam a történetet.
A cikkből kimaradt, hogy az ellenőrzés alá vont kürtöskalácsos ingyen adta az ellenőröknek az áruját, ezért nem adott róla nyugtát!
Az ott lévő 11-12 vállalkozó számon kérte a két ellenőrön az 1 000 milliárdos ÁFA csalások vizsgálatát, a Rogán, Mészáros és Simiicska vagyonosodási vizsgálatát.

Most is azt mondom, nem lehet előre megjósolni, hogy milyen pitinek tűnő esemény fogja kiverni a Zembereknél a biztosítékot, s áll majd egy egész ország a sarkára!
verőce21
@JAJMÁR: (15:31) Tele vannak - "elegem van a rendszerből" - sírámokkal a hozzászólásaid. (még akkor is, ha Tied lehet az utolsó szó!) :) - Amúgy szerintem abszolút humor amit írtam, csak kellő intellektuális fogadókészség szükségeltetik hozzá!

Én nem ültem körhintában már vagy negyven éve. Hol jártak ezek a "mutatványosok"? Neked ilyenre van időd? Vagy második gyerekkorod éled? :)
human
@bakegya: Már nem csak a magánemberek barteleznek. Ilyen régebben nem volt.
human
Várható volt, hogy valamikor felháborodnak az emberek, kiéleződik a vita az adóhatóság és a kisvállalkozók közt. Szinte hetente látni híreket egyes nagyjaink furcsa vagyonosodásáról és azt látják, hogy büntetlenül tehetik. Aztán meg jön valaki, aki úgy megbünteti őket, hogy becsukhatja a boltot. Valóban mindig blokkot kellene adnia, de milyen példát lát fent? Ráadásul a NAV már nem mossa ki magát a gyanúból, hogy együttműködik a milliárdos áfacsalókkal.
F_Viktor
@human: Nem kell csodálkozni, az utóbbi 3 évben átlagban évi 34 000 kisvállalkozás szűnt meg, miközben az RTL-nek köszönhetően elmondhatjuk, hogy már a csapból is a fityeszhez köthető adócsalásokkal vannak tele a médiák. Köszi RTL!
A NAV ebből már jól nem fog kijönni, mert arra semmi nem utal, hogy a a fityeszes gazembereket legalább adózás szempontjából elszámoltassa bárki őket.

A Zemberek és a KKV-ok vezetői pedig nem hülyék, tudják, hogy a fityeszesek be nem fizetett adóforintjaikat, a gazemberek luxuskiadásait nekik kell megfizetni a zsebre vágott, korrumpálódott NAV-on keresztül! Az adóellenőrök pedig mindig is ott lesznek a két front között, őket lehet legkönnyebben megtalálni.
human
@F_Viktor: A NAV-nak tök mindegy, hogy jól vagy nem jól jön ki, mert ki is számoltathatná el? Ja, a fidesz. Felejtős sajnos. Ahogy sokszor mondtam, eljutottunk arra pontra, mikor már következmények nélkül a kamerába is mondhatja a fideszes, "Loptam és akkor mi van?".
JAJMÁR
@Horizont: 18:45 Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen, ez jólesett.
Nincs komoly gond, megsúgom csöndben: bírom a humorát nagyon neki :) de elveszített egy-két csörtét, - legalábbis nem győzött - azér' ilyen! Most azt mondja, "nagyvonalúan "hagyta, hogy az enyém legyen az uccsó szó :-DDD
Nil
Anno írtam egy kis szösszenetet Új kivégzőosztag címmel.
A navosok is beléptek a sorba.
JAJMÁR
@Horizont: 19:49 Ez így van, nem szoktam siránkozni, ahogy Te sem. :) Tényleg,nincs még unokád
verőce21
@Horizont: @JAJMÁR: Szabad országban szabad ember szabad akaratából azt mond és azt tesz, amit szabad. :)
JAJMÁR
@Horizont: 20:03 Az már nincs messze. A mienk - a legpicibb - 6 hetes. Miért is siránkozna az ember?
Azért nem ártana egy jó választás :)
F_Viktor
@human: Szerintem nem mindegy a NAV-nak, s a kormánynak sem, hogyan vélekednek a Zemberek, s a nyugati demokráciákban (nevezzük még EU-nak) a magyar adóhatóságról.

El tudok képzelni egy szervezett polgári engedetlenséget adózási ügyben, de az biztosra vehető, hogy a legközelebbi kormányváltáskor a NAV-ra lefejezés vár, de egy teljes körű robbantást sem zárnék ki.
JAJMÁR
@Horizont: 20:11 Három van jelenleg: 2 éves a legidősebb, aztán másfél, meg a pici.
Mindez pedig az utóbbi években, de semmi köze hozzá a Rogánnak, meg a kormánynak :-D

A Bokros lenne a legjobb választás, de szerintem is a Tarlós nyer ! ..és 5 év !
JAJMÁR
@verőce21: 20:06 Mondtam olyat nem szabad? Á, nem hiszem, csak véletlen volt, de remélem felfedezted benne az abszolút humort :)
Amúgy minden hintát kipróbálok a játszótereken, és a mászókát, meg csúszdát... csak, hog biztonságos-e?
A láncos hintára nem ültem fel, de csak azért, mert a 10 éves unokaöcsémen kívül a körhintás ült még fel. Furán néztem volna ki :-D
human
@F_Viktor: Ez a polgári engedetlenség dolog működhetne, ha jól meg lenne szervezve és valaki az élére állna. Követelésként a Horváth András által felvetett ügyek kivizsgálását és a képviselők vagyonnyilatkozatát kötelezően összevetetném a NAV-nál leadott adóbevallással. Ha eltérés van, akkor bukta. Ezzel a navval sajnos kamu vizsgálatok és kamu eredmények születnének. Emlékezzünk csak rá, 2 NAP alatt átnézték az összes áfás céget és mindent rendben találtak. 2 NAP alatt mikor Horváth András 1 évig gyűjtött adatokat.
De a várható eredménytelen vizsgálatok ellenére a polgári engedetlenséget támogatnám.
rugacs
@bakegya: Minusz nulla ... jól hangzik! Már csak át kellene írni a matematikai törvényeket ehhez igazítva... :-)))
rugacs
@F_Viktor: Ja, meg a focipályán infarktust kapott sportolók halálát meg a bírókra lehetne kenni!! Mert az meg miattuk történik. A többi infarktust halálért meg mondjuk a jóistent okolhatnánk, és a templomokat riogathatnánk robbantással, nem?!
Atya világ, hova tűnt a józan ész???!!!
F_Viktor
@human: Jók a példáid, hasonló esetek miatt írtam, hogy ebből más nem tud jól kijönni a NAV. A Zemberek szemében már hiteltelen, az pedig elképzelhetetlen, hogy Csizmadiától Nyergesen és Mészároson keresztül egészen Garancsiig és Simicskáig az összes maffiózó strómant és oligarchát vezetőszáron vigyék el a NAV nyomozói.
kkalman
A NAV-os efftásak vajon mikor mennek droid Petikéhez és családjához egy kicsit kutakodni az első millió után? A többi már adná magát.
F_Viktor
@rugacs: Felébredtél? Akkor miért álmodsz még mindig?
Nem vádoltam a NAV ellenőreit, de még a rendőrséget sem a kecskeméti úr haláláért!
Tisztesség
A cikk írója arról miért nem ír, hogy az Üllési férfi menyi pénzt kínált a NAV dolgozójának.
Az is kimaradt, hogy az ott lévő Ügyvédnő élettársa volt a meghalt ember.
Nem hiteles a megjelent leírás a délmagyr.hu, a tények kimaradtak, így lehet félrevezetni az olvasókat.
www.sportmotor.hu/motoros_esemenyek/motoros_talalkozo/?ei=1727
human
@F_Viktor: Jelenleg sajnos úgy néz ki, hogy évtizedeken át fenn tudja tartani hatalmát Orbán, ha ügyesen játsza a most elveszek, most adok játékot. Ha ez már nem elég, akkor jön a civileknél már tapasztalt vegzáló fellépés az elégedetlenkedő lakosokkal szemben is. Erre meg lesznek a helyi embereik, a helyi szervezetük. És végül eljön az ami mindig véget vet egy ilyen rendszernek. És aztán megint megpróbáljuk felfedezni mi is a demokrácia.
human
@Tisztesség: Mesélj mit tudsz. Érdekelnek a részletek.
F_Viktor
@human: Azt mondom, hogy a pávatáncnak befellegzett, Orbánnak döntenie kell az EU és Putyin között. Eddig minden jel azt mutatja, hogy Putyin mellett dönt. Akkor viszont messze nem lesz évtizedes orbáni hatalom, Európán kívül, EU pénzek nélkül, körben vasfüggöny mögött neki vége lesz.
JAJMÁR
@Horizont: Kilenc?! Hát, még az is lehet... visszatérünk rá majd 2 év múlva, mert ha egyszer beindul... én csak tudom :)
JAJMÁR
@verőce21: Bocs a hibákért a 20:22-es hozzászólásomban, de kapkodtam.
Helyesen: Mondtam olyat, amit nem szabad?
F_Viktor
@Horizont: Lesznek áldozatok, de erre áprilisban kellett volna gondolniuk a Zembereknek. A lehetőség adott volt.
kkalman
Hahó NAV-osok! Az 1000 milliárdos adócsalással mi van? Qrwa nagy a csönd körülötte!
F_Viktor
@Horizont: Nagyon sokan nem. Miattuk kell majd keményen fizetni :-(
Desischado
@verőce21: Hálásan megköszönném, ha nem pimaszkodnál Jajmárral! Épp hogy azt nem mondod, hogy hazudik! -Nyilván volt körhinta, ha azt mondja. ÉS nem a második gyerekkorát éli, hanem nyilván az unokákkal volt. És egyébként egy felnőtt nem ülhet fel külömböző vidámparki cuccokra? Jobban tennéd, ha bocsánatot kérnél!
Desischado
@F_Viktor: Ezért imádnám, ha ők, meg a fanok fizetnének! Nekik kijárna!
F_Viktor
@Desischado: Nem fognak kimaradni a nemzeti dőzsiből, de mi sem...
bakegya
@rugacs:a kárpátok géniusza már átiratta-eltolcsy-vöröspopsi Széll kálmánka bankoltatási ügyletei már sinen vannak...DDD
Tisztesség
human
@tTisztesség:Az Üllési férfi nem ment volna oda, hogy pénzel lefizeti a NAV ellenőröket akkor nem történt volna sajnálatos tragédia! A tényeket senki nem akarja elmondani, valakitől félnek az emberek, de nem a NAV dolgozok munkájukat végzőktől!
F_Viktor
@Tisztesség: Nem tudom honnan veszed ezt a "lefizetést", ez új.
Bennem inkább az a kérdés motoszkál, hogy a NAV ellenőrei miért 20-25 perccel a próbavásárlás után mentek vissza az árushoz?
Tisztesség
@F-Viktor
A falunapon nem csak 4-en voltak, vannak akik mást is láttak, mint a hírekben leírtak!
Fradigege
Pusztamérgesen elég mérges lett a hangulat. Egyébként nem szép dolog nem adót fizetni, csak ugyebár van itt egy NAV botrány is. No, azzal mivónna? Horváth András kiugrasztotta a nyuszit a bokorbúl és nagy kuss támadt az ügy körül. Teljesen igazat adok az árusoknak, de őket sem kell félteni. Ezek a tetves mocskok, akiket a fejünk fölé szavazunk, ők határozzák el, hogy most éppen hogyan fogunk élni. A saját szivatásunkat szavazzuk meg. És ott fenn bizony megy az osztogatás. Rendesen. Kéz nem marad tiszta. Mutyizált ország ez. Bár kire szavazunk, a zsebére szavazunk. Polgárháborút! Nem látok más kiutat.
szandokan
@Hellcat: A NAV foglalkozzon csak minden adócsalóval.
szandokan
@F_Viktor: Persze, te már hallottad, hogy ingyen adta a kürtöskalácsokat az ellenőröknek. Kicsit sem vagy már nevetséges. Minden adócsalás, legyen kicsi vagy nagy, adócsalás. A számonkérés meg teljesen felesleges volt, nem oda tartozott.
weiszmann
a nav nak rosszabb üzenete van,mint valami nemzeti szocialista erőnek..
F_Viktor
@szandokan: Este lévén addigra már ingyen adta mindenkinek a kürtöskalácsot, a két NAV-osnak is már csak egy darab jutott. Ezt egy ott lévő emberkétől tudom. Azt is tőle hallottam, hogy az ellenőrök 20-25 perc múlva vették csak elő az igazolványukat.
A hír értéke a NAV és a fityesz maffia összefonódásáról, valamint a társadalmi elégedetlenségben csúcsosodik ki.
Csizmás Kond
" több vállalkozó is azt mondta, mindig csak a kishalakat büntetik meg."
Hát kéremszépen a kishalakból lesznek a nagyok...még a cápák is egészen kicsiknek születnek...
szandokan
@F_Viktor: Ezek szerint nem tudta, hogy Nav - osok voltak.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 22:14 Hú, de elmés :-DDD

Valójában a cápák cápáknak születnek, vagy annak fejlődnek, a keszegből soha nem lesz cápa ! Ez logikus ugye?
Azt tudtad, hogy vannak olyan cápafajok, ahol az elsőnek kifejlődött megeszi a társait?
JAJMÁR
@Desischado: 00:19 Köszönöm Des :)
Látod Verőce, megvédenek :)))
F_Viktor
@szandokan: Akkor nem, az ellenőrök elmentek, s jóval később, 20-25 perc múlva jelentek meg újra, s akkor igazolták magukat.
A hír az, hogy a f@rok rossz végén állok kifejtették véleményüket.
Hellcat
@szandokan: A NAV azért megtanulhatna prioritási sorrendet felállítani.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Azt már sejtettem, hogy a cápa cápának születik de az is észrevettem, hogy a kishalakból lesznek a nagyok...:)
...és hogy megeszik egymást...az az ők bajuk..
verőce21
@JAJMÁR: (23:20) Elképzelhetetlenül megható, milyen "önzetlenek"! :)
szandokan
@verőce21: A jó Fidesz gyűlölő megvédi ha bántasz egy nem Fidesz pártit...:-)
Desischado
@szandokan: Jajmár jó ember, tisztelem és kedvelem. De bárkit megvédenék, akár téged is, ha az igazság melletted állna! Amikor meg ha olyan valakivel szemtelenkednek, akit becsülök és kedvelek, akkor nem szoktam hallgatni! És ehhez most semmi köze annak, hogy ki milyen párttal szimpatizál!
Tisztesség
A falunap jó hangulatát nem a NAV dolgozók borították fel!! Az Üllési férfi itass állapotban, mint nagyvállalkozó indította el, belekötött a NAV dolgozókba, és eben akart segíteni a barátja, Kecskeméti nagyvállalkozó, aki sajnálva elhalálozott.
JAJMÁR
@szandokan: 16:49 Néha emeld fel a szemellenződet :)
A Des sem kimondottan a fideszt gyűlöli, hanem azt, amit csinál...
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 10:32 A szólás nem az egyedfejlődésre utal. Itt arra, hogy a NAV előbb és gyakrabban ellenőrzi a "kárászokat", mint a ragadozó "cápákat" !

(Lehet, hogy így kellett volna kezdenem, de azt hittem megérted úgy is :-D )
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Szerintem mindegy hogyan kezdted mert ahogy elmagyarázod az azt bizonyítja, hogy te a NAV alatt egycsportot (két három ember) értesz aki hol egy butikos után szaladgál hol egy trafikos után.
Az, hogy itt a mi szintünkön csak az ilyen kishalas hírek kerülnek kifilézésre még nem azt jelenti, hogy nincs cápavadászat...csak mivel úgysem kelne a cápauszony ezért tálalnak csak halászlét.
szandokan
@Desischado: @JAJMÁR: Ajaj, a barátosnők ha összefognak:-))
F_Viktor
@Csizmás Kond: Írod:
"...nem azt jelenti, hogy nincs cápavadászat..."

Ezzel azt mondod, hogy hamarosan olvashatjuk a Horváth által említett évi ezer milliárdos ÁFA csalásban részvevő cápák elfogásáról?
gödörben
@human: Meg a Söprű Pártot. De még nem érett meg a helyzet.
gödörben
@Fradigege: A polgárháborúban az elégedetlenek és a gyerekeik kaparják ki a gesztenyét a lapítóknak, élősködőknek, akik röhögnek a markukba. Nekik igy a jó, hisz mindenből minden "jár" nekik. Egyszerűbb és hatékonyabb megoldást kell találni.
Csizmás Kond
@F_Viktor: Ne mondok semmit csak azt próbélom észleltetni, hogy a csaló az csaló ...ha kicsi ha nagy.
F_Viktor
@Csizmás Kond: Pontosan, aki csal az ne ússza meg. De a milliárdos csaló sem, s a kiszabott büntetés mértéke tükrözze a csalás/lopás nagyságát. Ezt várják el a Zemberek, az adózó állampolgárok.
Ezért volt jogos Pusztamérgesen a vállalkozók felháborodása, persze az is igaz, hogy nem az ellenőrökön kell elverni a port. De valahol el kell kezdeni a nemtetszés véleményezését.
Csizmás Kond
@F_Viktor: Te, mint becsületes állampolgár tudnod kéne, hogy minden tevékenység eredménye a tevékenykedő tehetségétől függ. Ez tolvajnál bányásznál egyforma, szóval maradva a tolvajnál, aki többet lop az nagyobb körültekintéssel jobb álcázással stsb végzi a munkáját jogy kevesebb legyen a lebukási lehetőség...ilye a halász is. Kicsi halat akár szalmakalappal is lehet fogni de már egy ötkilós csukához komoly felszerelés és tapasztalat kell.
A milliárdokot csalók legjobb fegyvere az összejátszás. Aki ilyenben utazik az nem igényes sem nemre sem párállásra sem etnikumra csak azt nézi, hogy bármilyen változás vagy veszély fenyegeti legyen mivel álcázzon...az ilyeneket pedig nagyon nehéz elkapni...és ezt te is tudod csak űzöd az eszed.
F_Viktor
@Csizmás Kond: Nem tudom a te értelmezésedben mit jelent, hogy űzöm az eszemet, de a témánál maradva azt mondom, tévúton jársz.
Ha a "tevékenység eredménye" nálad a vállalkozás sikerét jelenti, akkor nagyon leegyszerűsíted ha azt gondolod, hogy csak a "tevékenykedő tehetségétől függ".
De ez most nem releváns, izgalmasabb a folytatás.
Igazad van, léteznek azok a csalók akik mindig is a zavarosban halásztak, csaltak kicsiben.
Aztán jöttek a nagyhalak, akik láncolatba szerveződő csalások sorozatával nehezítették meg az akkor még APEH-nak hívott adóhivatal ellenőrzési munkáját.
Azt írod, "az ilyeneket pedig nagyon nehéz elkapni". Nem, nem nehéz elkapni őket, mivel a hivatal kezében van minden jogi- és technikai lehetőség, hogy felderítse és szankcionálja a nagyban csaló cégeket.
Ezt a baloldali kormány észrevette, s nagyon helyesen, 2007-ben létrehozta APEH-en belül az ezekre specializálódott, kiemelt ügyek osztályát.
2010-től viszont (Horváth és egy volt kollégája szerint) valami történt, előbb ennek az osztálynak a vezetője állította le a vizsgálatokat, vagyis el sem indíttatta, majd a NAV átszervezésekor meg is szüntették az osztályt.
Nos, innentől már politikai ügy,mert a politika szépen beletenyerelt, lehetőséget adott, esélyt kínált fel az évi 1 000 milliárdos nagyhalaknak, s az évi 700 milliárdos közepes méretű halacskáknak.

S mivel az egész biliborogatás a nyilvánosság előtt zajlott, a NAV a mai napig megnyugtatóan nem tudta cáfolni (még mindig hivatalosan az egy hétvége alatt lefolytatott belsővizsgálattal cáfolnak) Horváthot és társának állításait, így jogos az aprócska halacskák indulatai a NAV és a kormány felé.
Csizmás Kond
@F_Viktor: ...unalmassá vált a folytonos kampányod...
F_Viktor
@Csizmás Kond: Ne túlozz, nem unalmas. Egyszerűen nem szeretsz szembesülni haverjaid bűneivel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.