A Kettős Mércéhez eljutott levél szerint öt váci iskolából hívna diákokat a kormány a március 15-ei megemlékezésekre. Az invitálás a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala és a KLIK nevében történt. A budapesti állami ünnepségekre minden iskolából tíz gyereket szeretnének vinni és melléjük egy kísérőt.

Így összesen 250 diákot szállítanának busszal Budapestre Pest Megyéből. A blog információi szerint a budapesti iskolákról sem feledkeztek meg: a 13. kerületi Gárdonyi Általános Iskolában már ki is választották a diákokat, összesen pedig 800 iskolást mozgósítanak.

A levélhez csatolt melléklet szerint az egésznapos program során a diákoknak a Kossuth téri zászlófelvonással indul majd az ünnepség, majd a Nemzeti Lovas Díszegység, és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a Nemzeti Múzeumhoz. Itt Orbán Viktor fog felszólalni. Az ünnepi beszéd után ingyenebédet kapnak a gyerekek, bár a „résztvevők nagy létszáma miatt sajnos nincs lehetőség az ételallergiát, valamint egyéb étkezésre vonatkozó igényeket figyelembe venni." Ezt követően a gyerekek pár órát nézelődhetnek a családi programokon, de pontban háromkor a Nemzeti dalt kell elszavalniuk a HM országos akciója keretében.

A résztvevő diákok szüleinek jóvá kell hagyniuk, hogy a gyerekeik a média kérésére nyilatkozhassanak, illetve hogy szerepeljenek a kép- és hangfelvételeken. A levelet „Fodor Gábor Tankerületi Igazgató Úr nevében és megbízásából” küldték ki az igazgatóknak.

A kormány iskolákból vadászna gyerekeket a március 15-ei ünnepségreForrás: Kettős Mérce

102 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Azt mondta Orbán, lezárták a rendszerváltást !
Már megint amnéziás ez a hibbant stadionmániás !
Meg amit a paci himbál azt zárták le !
Ez volt a pártállami rendszerben is !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kakaósbögre
a bögre vállat von és azt mondja:leszarom,én nyomatékosan közöltem az osztályfőnökkel hogy az enyém nem megy és kuss.
Csizmás Kond
Marika, amikor az iskolás gyerekeknek a gazos zsidó temetőket kellett takarítaniuk abba sem haltak bele...és ott még ingyenkaja sem volt.
pbalage
@Csizmás Kond: ááá, attól még sz@r volt az egész, engem ki is rúgtak a KISZ-ből, mert nem voltam túl lelkes a zászlólengetésben, pedig akkor is volt kaja, máig emlékszem zsíros kenyér tojással, kicsi pirosarany pöttyökkel a tetején. Volt szalámis is csemegeuborkaszeletekkel, de azt akkor valamiért nem szerettem.
Akkor ez most nem ugyanaz a hülyeség?
miazavalami
@pbalage: Mi vajas kenyeret kaptunk beeee! :-)
persze hogy ugyanaz. A Kádár korszakban a gyerekeknek, azaz nekünk menni kellett ünnepségekre. Most ismét szükség van a kormány népszerüsítésére , hagy lássa a nagyvilág milyen jól élünk
Monnyuk a korszakban tényleg jobb volt, és nem csak azért mert gyerek voltam.
Sziszifusz
@Csizmás Kond: 15:31
A temető takarításnak legalább volt gyakorlati haszna.
Ennek a Fidesz-es, képmutató, kényszerből történő ünneplősdinek nincs értelme. Hacsak az nem, hogy az ifjúság, feléjük irányuló rajongását demonstrálják. Hasonló módszerek voltak a Rákosi és a Kádár rendszer idején is.
szaboria1
Micsoda pálfordulás amikor az úgy nevezett rendszerváltás lett akkor pont azt hangoztatták ne keljen a gyereket kivezényelni mint a Kádár rendszerben.
Csizmás Kond
@pbalage: Akkor is valamire nevelni próbálták a gyerekeket és most is...
pbalage
@miazavalami: sima vajas kenyér? olyan igazi puha, friss kenyérrel? Az is a kedvencem volt, de ilyen "elit" gyűléseken nálunk az sosem játszott be.
Egyszer volt egy gyűjtés, valami régi megunt játékokat kellett összegyűjteni a nicaraguai szandinista kölkök megsegítésére, egy bazi nagy papírdobozba dobáltuk a cuccot, az volt a belépődíj. (már nem emlékszem, hogy mit vittem de arra igen, hogy olyan nyálas-gumi szaga volt a doboz tartalmának)
Na akkor az egyszer volt parizeres kenyér, két kilós frissen sült kenyérből, egy szelet 3 részbe volt vágva, rajtuk 1-1 parizerkarika.
Kiettem a középsőket, amíg bírtam. A többire nem nagyon emlékszem, de asszem volt valami verekedés is.
Csizmás Kond
@Sziszifusz: Neked addig ér az eszed.
Március 15 nem rendszerünnep hanem Nemzeti Ünnep ahol a szabadságról az öntudatról az identitásról van szó.
...de lehet ezeket te nem is érted.
pbalage
@Csizmás Kond: minket arra is neveltek, hogy hazafelé az iskolából (biciklivel jártunk) nem szabad megállni az ABC-nél szappanlevet venni (ez az a két decis citromos üdítő beceneve volt).
Amikor mégis megálltunk, másnap az ofő (ruszki volt, valódi ruszki, alig beszélt magyarul) mindenkit lebaszott.

Aztán volt még az is, hogy "Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!"
Ilyenkor verseny volt, hogy ki tudja a legtöbbet összeszedni. Persze később ebből is botrány lett, mert valamelyik barom elhozott egy félig szétrohadt Wartburg karosszériát a szomszédja kertjéből.
Sziszifusz
@Csizmás Kond: 16:25
Megette a fene azt az ünnepséget, ahova az érintettek akarata akarat ellenére, úgy verbuválják vidékről a résztvevőket.
Abban igazad van, hogy március 15.-e nagy ünnepünk, azonban a spontán, az őszinte ünneplés az ami méltó hozzá. Kényszerből részt venni egy ünnepségen, pont azt öli meg amiről az szól, - a szabadságot.
Egyébként pedig köszönöm, hogy tulajdonképpen le hülyéztél. Azt hiszem önmagadat jellemezted ezzel.
Csizmás Kond
@Sziszifusz: ...pedig próbáltam diszkréten kifejezni...:)
Az aki nem érzi magáénak nem kell elmenjen, és az hazugság, hogy ma valakit akarata ellenére odahurcolnak talpramagyart szavalni.
kakaósbögre
Jogilag,abban az esetben ha a gyermek,iskolai programban,elhagyja az állandó lakhelyéhez tartozó közigazgatási területet a szülő írásbeli engedélyét köteles kérni az oktatási intézmény.
pbalage
@Csizmás Kond: megpróbálom megfogalmazni számodra többek ellenérzését:

az teljesen igaz, hogy március 15 Nemzeti Ünnep, csak jó sokan például azt nem bírják, amikor egy ruszkista buzeráns miniszterelnök mond beszédet a Múzeumkertben, mert esetleg eszükbe jut 1956 október 23,
Na ezért pl. a szarral egyenértékűvé is válik számukra ez a pojácáskodás március 15-én.
(ettől még persze megemlékezhetnek, de inkább otthon)
nyanya001
Azt mondta Orbán, lezárták a rendszerváltást !
Már megint amnéziás ez a hibbant stadionmániás !
Meg amit a paci himbál azt zárták le !
Ez volt a pártállami rendszerben is !
Csizmás Kond
@pbalage: Megértem a felfogásodat, viszont sokunknak nagyon sokunknak egy ünnep nem attól ünnep, hogy ki mond ott beszédet...és ettől vagyunk különbözőek.
silber13
@pbalage: 16:34-re Az a gyűjtsd a vasat és a fémet, ha jól emlékszem, a filléres papír szögmérők hátuljára is rá volt nyomtatva!
szaboria1
@kakaósbögre: Igen így igaz a szülök beleegyezése kell.
silber13
De nem furcsa, hogy egy normális kokárdája sincs a nemzetnek?
csa-csa
@silber13: ha tehettem soha nem tűztem ki
és mi az hogy gyerekeket kell!! küldeni az állami ünnepségre!!
"vissza" elölről?
Csizmás Kond
@silber13: ..na és melyik a normális kokárda ?
abacs62
Zsarolással ki kényszerített fizetetlen taps. Ez a hibbantagyú épp most döntött arról, hogy 7-es osztályban "szelektálják" a diákokat, ki tud, ill, ki nem tud. A szerint mehet "felsőbb" tanintézménybe. Na meg a Vasárnap. Az a családé. Akkor minek szédíti oda az iskolásokat? Attól fél ez a csüngőhasú, hogy üres lesz a tér.,,
silber13
@Csizmás Kond: Ne add a lököttet! Illő tudnod hogy a külső a zöld, aztán a fehér és legbelül a piros! Ezt illő tudni!
Dr. Felipe
Már hiába erőlködik a fideSS maffia, ezek a gyerekek már soha nem lesznek fideSSes szavazók. Ez a hajó elment már elvtársak.
A kötelezően előírt megjelenés és éneklés csak növeli az ellenállást és az utálatot a fideSS iránt. Csak így tovább elvtársak.
A múlt rendszerben is szar volt ami kötelező és most is az.
Csizmás Kond
@silber13: ...és mitől illő az, hogy kívül van a zöld ?
micfild
@nyanya001: pedig bizony lezárták!
Csak éppen visszafelé. Itt van újra, itt van újra, itt van újra a nagycsapat...- ezek ugyanazok.
és különben is.. mint a mókus fent a fán az úttörő oly vidám, ... és még fel narancsok, fidióták, fegyverünk fenn tündököl...
Szóval igenis rendszert váltottunk. Itt vannak ellenünk a gazimeriálisták és a haldoló nyugat, valamint a rothadó kapitalizmus... putyin sggét nyaljuk és barátaink az oroszok-
silber13
@csa-csa: Ezt nem értem én sem! Ha niincsenek lengyelek, kevés a tömeg, akkor legyen a biodiszlet? Én sem tűzöm ki! A fentebb emlitett okok miatt!
micfild
@Mirabilis: emlékszem... hogy mennyire utáltam arra szó nincs. bár nekünk leginkább május 1én kellett... miután rájött a városi tanács, hogy nem annyira jó ötlet egy teljes napra lezárni a városon átvezető négysávost...onnatól a stadionba idétlenkedtünk.
március 15éhez én nem voltak eléggé úttörő és eléggé KISZes... igy nem kellett kimennem a Petőfi szoborhoz. Oda csak a kiválaszottak mehettek, Örültem, hogy nem vagyok "kiválaszott"
szepwilly
ez olyan,mint a kötelezö olvasmany!azt is utaltuk meg ezt is utalni fogjak!.En annak idejen a Tinodi moziban ultem szet a seggem a ruszki ünepsegeken tarsaimmal együtt,de jo dili volt sötetben beszolni a ruszki filmek alatt! Csizmas ez mar reg nem a Nemzet hanem a fideSS ünnepe a fizetett ünneplökkel!Kivancsi leszek most menyit fizetnek majd a Muzeum kertben!?
Csizmás Kond
@silber13: Nem kell vitatkozz mert nagyon nagy butaságot írtál.
A kokárda, magyarul szalagrózsa hajtogatása úgy történik, hogy a színes csíkok kör alakot öltenek. Amikor pl a magyar színekből akarsz szalagrózsát alkotni akkor a veled szemben lévő színek, felül piros középen fehér alul zöld szalag végeit magad felé hajlítva kör alakot formálsz. Az olyan zászló ami sávos vagyis a színek függőlegesen állnak ott a rúdhoz kapcsolódó szín kerül középre.
...ilyen egyszerű az egész amihez nem kell sem okoskodni sem lököttködni sem butaságokat hajtogatni.
silber13
@Csizmás Kond: Olvasd csak el, mi a heraldika ( ha tudod, mi az) szabálya!
lampa laz
@abacs6 valakikkel pótolni kell a lengyel tesókat
Toby
Jó érzésű ember nem megy el a gengszterdzsemborira, így muszáj gyerekekkel pótolni a tomboló, éljenző tömeget ! Polski Fiaték sem érkeznek a közös cöfölésre !

Felkészülnek a bölcsisek...a mozgássérültek...a hallás-és látáscsökkentek...
lampa laz
@Dr. Felipe: emlékszem még az úttörő évekre, akkor is ki voltunk vezényelve minden ünnepen. Ezzel is az kádár rendszert utánozza kisztitkár elvtárs miniszter úr.
Csizmás Kond
@silber13: A heraldikának semmi köze a szalagrózsához...minden marhaságot nem kell szentírásnak venni.
...falsot fogtál kiszenész...:)
silber13
@Csizmás Kond: :-)))))))) Jajj te kis butus! Persze, hogy nincs! A heraldikának a vasgyártáshoz van köze!:-))))))
coyote3
Volt ilyen az én diákkoromban is. A diktatúrákban ez így szokás...
Csizmás Kond
@Mirabilis: Az előbb leírtam, nem az érdekel, hogy ki mit beszél...egy ünnep nem a pártszónok szavaitól ünnep hanem épp fordítva az ünnep miatt szónokol mindenki a maga módján és érdeke szerint.
Csizmás Kond
@silber13: A heraldika magyarul címertan. ...a kokárda mint már írtam magyarul szalagrózsa. A kettőnek jelen esetben semmi köze egymáshoz.
Azt még megértem hogy a nemzeti színt kapcsolatban hozod az ország címerével de hogy a címertan foglalkozna a szalagrúzsa hajtogatási művészetével azt csak néhány életunt blogoló és őket olvasva te mondhatsz ekkora marhaságot.
silber13
@Csizmás Kond: Más, a sületlenségeid kódexéből??:-)))) Hiába, fene nagy a te műveltséged!
Nil
Milyen szülő az aki egy ingyen ebédért kiteszi ennek a gyerekét. Hogy fog elszámolni tettével ha a gyerek felnő és megkérdezi miért tették ezt vele?
Csizmás Kond
@Mirabilis: A kisajátítás sal csak azokat lehet félrevezetni akik hinni akarnak benne.
Ha a történelem nagy kisajátításait vesszük akkor a mindenféle kereszttől a csillagokig mindent próbáltak kisajátítani elváltoztatni a jelentését de idővel mindennek kiderül az eredete.
Ha te azt gondolod, hogy a kokárda értékevesztett lett mert a fidesz magáénak vallja akkor te a fidesz gyűlöletedet a kokárdán próbálod kitölteni...az pedig nem szép dolog.
Csizmás Kond
@silber13: ..mi történt, kifogytál a heraldikus érveléseidből ?
lópicigáspár
Gondolom élő pajzsnak kellenek szerencsétlenek!
human
A városunkban is diákokat vittek ki fideszes kampányrendezvényre. Ez az igazi politikai erőszak, mert azt sem tudták, hogy ők ott egy párt kampányában vettek részt.
varrólány
Bármilyen kormány is volt hatalmon mindig menni kellett az iskolásoknak ünnepségre, legalábbis itt a városban.
silber13
@Csizmás Kond: Pakulárokkal nem foglalkozok! Pá!!!
bakegya
A gyermekvédelemet is szét kellett rúgni-ez is azt mutatja-tapsolni a kedves vezetőnek?-AZ ÉN GYEREKEIM NEM LESZNEK OTT!
bakegya
ÉLŐ PAJZSNAK KELLENEK A GYEREKEK.FÉL A VICCTOR.
kukac50
Szavaljanak a Fideszes politikusok és államtitkárok!
Hofipisti
A hatalom mindig a nemzet napszámosaival - a pedagógusokkal - ill. a még nem önállókkal, a gyerekekkel ünnepelteti magát. Ezt élveztük már Rákosi alatt, s örültek neki sokan a Kádár-érában is, bár akkor már sokan blicceltek.
Most megfordultunk az úton, egyenlőre még a "gulyás-kommunizmus" időszakában vagyunk, de haladunk!
micfild
@Nil: Akár olyan szülő is lehet aki fél, hogy a gyerekét ha nem megy el, hátrányos megkülönböztetés éri majd a suliban
Csizmás Kond
@silber13: Na miaz, lehangolódtál mint a zongorád ?
silber13
@Csizmás Kond: Buta vagy! Tudod, milyen zongorám van, te őshüllő?:-))) Az nem hangolódik el!!
volvós
A cikkhez :
Pedofilok ! El a kezekkel a fiataloktól !!!
Szüleitekre " vadásszatok " !!!
Csizmás Kond
@silber13: elektromos...az nem is zongora...
silber13
@Csizmás Kond: Tévedsz, de már megszoktam. Elektromos zongora pl a Fender, vagy a Hohner piano. De nem az enyém!. Maradj csak a vonónál és ne szólj bele olyanba, amiről gőzöd sincs!
Csizmás Kond
@silber13: ...elektromos nem is kéne...még ha megfizetnék se...
egye elektromos hangszer olyan mint a videójáték...egérrel lősz...:)
silber13
@Csizmás Kond: Van elektromos hegedű, lehet cincogni rajta
Csizmás Kond
@silber13: az nem jó, ha nincs áram szurkozhatod akkor se szól...
silber13
@Csizmás Kond: Megszólal az önrezgés folytán! Támassz csak egy gitárt, pl basszust a fejénél egy szekrényhez aztán pengesd csak meg. Meg fogsz lepődni, mekkorát szól
Csizmás Kond
@silber13: ...még szekrénnyel zenélni nem próbáltam...:)
levarosbukta
Az összes szülőnek be kellene egy jó méreteset intenie! Az én gyerekemet tuti nem hurcolásznák oda.
F_Viktor
No, a tavalyi fiatalok már 2500 forintért sem vállalják az Orbánnal való szereplést :-))
nemkati
@köhögő bolha: Jesszus, kik ezek??? :)))
volvós
@köhögő bolha: ma 20:53

Mint egy " mauzólumi" osztálytalálkozó...
aremy
mit kér a nép hogy az orbán és a sleppje MENJEN!!!
silber13
@Csizmás Kond: Pedig megtehetnéd! A rezonancia magas neked, mint csirkének a zsiráfitató, de hátha rájönnél valamire! Nem mondtam, hogy gordonnal rohangálj, megteszi egy gordonka is!
silber13
@Csizmás Kond: De ha itt tartunk, igazán megírhatnád a gordonka hangolását, mert sajna nem tudom..Annyit tudok, más mint a bőgőé. Köszönöm előre is!
soljanka
Alapjaiban ez mindig is úgy működött, hogy a nagy ünnepekre az önkormányzatok műsort kértek valamelyik iskolától,meg delegációt 1-3 főta koszorúzáshoz, tehát az nem ördögtől való, hogy a diákokat kötelezik ilyesmire.
Tapsolásra így összelejmolni a kölyköket szerintem inkább szánalmas és ciki a Mutyiszra nézve, mint felháborító.
Csizmás Kond és társai boldogan fogják gyermekeiket küldeni - ezzel sincs gond, ők erre szavaztak.( Jellemző: ingyen van, menjen a kölök. )
Egy icipici bajom van ezzel. Az, hogy a Klik nevezetű selejthivatal nem képes pénzt adni, amikor gyerekeket versenyre kell vinni - a tanárok fizetik, dobják össze-, meg a takarító nénik saját pénzből vesznek tisztító szereket, meg, meg, meg...
Yeromos
Azok a szép SZABAD MÁJUS 1-ék jutnak eszembe.
laszlobihari
@Csizmás Kond: a fitymaSS tett azért, hogy a "NEMZETI" szó hallatán hányingerem legyen! 1849 stílusában: nehogy már egy muszka nyalonc beszéljen nekem a szabadságról és a függetlenségről!
laszlobihari
@abacs62: vagy attól fél, hogy tele lessz, csak nem ünneplőkkel hanem reményteli ütlegelőkkel és ettől tele a gatyája!
sokanvagyunk
Egyetlen ünnepünkön sem tudunk szívből ünnepelni/megemlékezni - mert a politika folyamatosan belerondít, és erőszakot követ el.
sokanvagyunk
@nemkati: (23:17) azt kérdezed, kik ezek? - hát az ifjúkommunisták... - de lehet, hogy fiatal demokraták :)
human
@laszlobihari: Könnyen lehet, hogy tényleg azzal kalkulál, hogy gyerekek jelenlétében nem éri atrocitás a kiábrándult magyarok részéről. Gyakorlatilag aljas módon mögéjük bújik.
dömdödöm
lengyel gyerek lemondta ,magyar gyerek gyógyítja
nemkati
@sokanvagyunk: Jájj! Ez a Fidesz új egyenruhája? :DD
varrólány
@sokanvagyunk: 08:54 Tömeg ünnepeken nem is lehet , különben is az a lényeg amit belül érez az ember, az nem függ mások akaratától .
Azt senki nem mondhatja mit lehet érezni , semmilyen politika .Ami kötelező az meg már eleve egy kényszer.
mate03
@Csizmás Kond: Tudod én úgy vagyok ezzel,hogy az állam ne nevelje az unokáimat! Van nekik anyjuk meg apjuk,neveljék ők meg a tisztességes pedagógusok!A Rákosi rendszerben volt kötelező imádni a nagy vezért! Már megint ott tartunk?
Csizmás Kond
@silber13: A háromhúros gordonka húrjai igazából az A D G de a G egy hangal feljebb van stimolva vagyis az is A tehát a hangok A D A.
silber13
@Csizmás Kond: Hát elhiszem, mert mondom, gőzöm nincs milyen húrok is vannak. Köszi.
Csizmás Kond
@mate03: na és a cikkre...szóval azért járatják a gyereket iskolába hogy ott neveljék...a nevelést pedig az iskola pedagógiai kara határozza meg. Szerintem az ilyen dolgok nem jelentenek különösebb elváltozást egy gyerekben sőt bármilyen társadalmi részvét csak segíti a megismerésben.
Csizmás Kond
@laszlobihari: ...szerintem pedig volna mit tanulj tőle...
... akinek ilyen könnyen fordul fel a gyomra az addig is utálta.
Citromka
Május 1-én, ugyanitt, táblás-zászlós-virslis-sörös, kötelező felvonulás? Készül már a sámli a csutitörpnek?
kata53
Rúgjuk már ki ezt a hatalom mániás balf@szt!
Anna Mária
@nyanya001: Igazat mondott. lezárták a rendszerváltást. Létreoztak egy új rendszert, egy mindennél rosszabbat, hazugabbat és igazságtalanabbat.
m.macskosz
@Anna Mária: :)
Nem új rendszer ez. Cár atyuska is dőzsölt a falkájával, a kínai császárok sem putriban laktak, Indiában is jól elvoltak a mindenkori uralkodók, a közel-keleten sem éhezett az
"elit". Ma ugyanez működik Magyarországon: százezrek tartanak el milliókat, méghozzá úgy, hogy több tízezer dőzsöl, sok százezer meg éhezik.
m.macskosz
@Csizmás Kond: "Az olyan zászló ami sávos vagyis a színek függőlegesen állnak ott a rúdhoz kapcsolódó szín kerül középre."
m.macskosz
@m.macskosz: Mi van???!!!

Ki vitatta, hogy a kokárda középső színe a fehér?!

Szerintem te most rohadtul kevered az olaszok zászlóját a miénkkel.
Ott ugyanis van némi jelentősége, mivel az ő lobogójuk függőlegesen zöld-fehér piros,
ezzel szemben a miénk,.. pardon, az enyém vízszintesen piros-fehér-zöld.
Anna Mária
@m.macskosz: Nem állítottam, hogy valami meglepően újat találtak fel! :)
m.macskosz
@Anna Mária: Ó, ha újat találnak ki, abban sincs köszönet, sőt!
Csizmás Kond
@m.macskosz: mi a baj kiscica, beleléptél az egérfogóba ?
m.macskosz
@Csizmás Kond: Miért is?
Tudod, ahogy írtad: zászlórúd, meg függőleges, vízszintes...
Próbáld visszaolvasni magad.
Csizmás Kond
@m.macskosz: Azt tudom én mit írtam csak azt nem értem amit te írtál...megmagyaráznád mit kéne visszaolvassak ?
...a zászlórúd gondolom tudod mit jelent. A zászló színeinek a vízszintes vagy függőleges elhelyezését gondolom szintén érted. ...tehát hol szorít az a valami amiért nyivákolsz ?
m.macskosz
@nyanya001: Nem rossz órabér az enyémhez képest...
...de, ha nem köpnek bele a levesembe, megyek ingyen.
Csak nem ahhoz a csapathoz tartozom majd, amelyik tapsol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.