Segély helyett egyre többen élnek munkából, a közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre többen dolgoznak – mutatott rá Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére válaszolva. Kiemelte: jövőre mintegy 70 milliárddal nő a közfoglalkoztatásra rendelkezésre álló forrás. 

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában úgy fogalmazott: egyre inkább működik a segély helyett munka elve. A közfoglalkoztatási programnak köszönhetően egyre több ember dolgozik és a saját becsületes munkájáért kapja a bérét.

Közölte: a közfoglalkoztatásban érintettek száma és a közfoglalkoztatás átlagos időtartama is jelentősen nőtt 2013 és 2014 között. A Belügyminisztérium adatai azt mutatják, hogy míg 2013-ban 314,6 ezren, addig 2014-ben már 366 ezren vettek részt közfoglalkoztatásban legalább egy napig, és a közfoglalkoztatás átlagos időtartama 5,16 hónapról 6,3 hónapra emelkedett. A közfoglalkoztatottak átlagos létszáma a 2013. évi 126 668 főről 2014-re 178 850-re emelkedett.

Hozzátette: a központi költségvetés 2014-ben is az egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése költségvetési jogcím alatt tervezett forrásból biztosította az önkormányzatok által a szociális pénzbeli ellátásokra – például rendszeres szociális segélyre, foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, lakásfenntartási támogatásra – ténylegesen kifizetett összegek után, azok meghatározott százaléka (80-100 százaléka) erejéig a keretet.

Hangsúlyozta: e jogcímnél a támogatásokat – az előző évek gyakorlatának megfelelően – tavaly is az önkormányzatok havi igénylései, tehát az adott hónapban ellátásra jogosultak tényleges kifizetési szükséglete alapján utalták ki.

Az egyes jövedelempótló támogatások kiegészítésére fel nem használt 28,5 milliárd forintot az állami és önkormányzati közfeladatok kiemelt területeire csoportosították át – jelezte.

Kitért arra is: a kormány célja, hogy 2018-ig fokozatosan megteremtse a teljes foglalkoztatottságot, a munkát végezni képes és dolgozni akarók részére ellátás helyett értékteremtő munkalehetőséget biztosítson.

Jövőre ezért a 2015. évihez képest is jelentősen, mintegy 70 milliárd forinttal – 270 milliárd forintról 340 milliárd forintra – emelkedik a közfoglalkoztatás céljára rendelkezésre álló forrás – rögzítette.

A kormány intézkedése lehetővé teszi, hogy a jövőben ne nőjenek fel úgy generációk, hogy nem látják a szüleiket munkába menni – összegzett Rétvári Bence.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ezzel szemben a valóság az, hogy egyre többen nyomorognak munkából seggfej. Ez nem dicsőség, hanem szégyen, a ti szégyenetek, úgyhogy ne legyél rá büszke.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Levendula
Hogyha az utcaseprést munkának lehet nevezni, amely azt jelenti, hogy jobb oldalról a bal oldalra seprik a szemetet, aztán hogy legyen még munkájuk, a bal oldalról visszaseprik jobb oldalra... Ez értelmetlen "munka"... Mint Rétvárié...
Macskaszem
Ezzel szemben a valóság az, hogy egyre többen nyomorognak munkából seggfej. Ez nem dicsőség, hanem szégyen, a ti szégyenetek, úgyhogy ne legyél rá büszke.
micfild
és nyomorgást biztositó munka helyett egyre többen elhúztak az országból
papa.49
Rétvári seggfej te hol élsz, gondolom nem itt mert akkor nem pofáznál ilyen baromságot baromarcú...
Sziszifusz
A közmunka, mint megélhetést biztosító foglalkozás, inkább szégyenkezésre adhat okot mint büszkélkedésre. Minél több ember kényszerül ilyen jövedelem szerzésre, annál inkább mutatja az ország nyomorúságát.
Ez a foglalkoztatás olyan mint egykor a délalföldi térségben történt ínségdombok építése. A foglakoztatásért, az éhen halás ellen.
nyanya001
@papa.49: De itt él, csak a feje a seggébe van, azért nem látja !
papa.49
@nyanya001: Elég baj ez nekünk, hogy a nyakunkon ilyen genetikai hulladékok ülnek!!!
tarhonya
próbálnál te meg élni "kicsaládoddal" ennyiből te felkapaszkodott tarhonya !
majd nem lenne ekkora a pofád !
pbalage
@Sziszifusz: ez az ínségdomb egész érdekes dolog. Eddig nem is tudtam, hogy van ilyen, de most kénytelen voltam utánanézni, mi is volt ez.
1magyar
Lássa az a büdös kölök,hogy mindkét szülő dolgozik,vele nem foglalkozik senki, havi 47 ezerért és mégsem telik egy rendes cipőre meg még húst sem esznek csak havonta egyszer.
bögöbö
Ja, a minimálbéres közalmazottakat kirúgják az önkormányzatok (mivel a fizetéseikre már nincs forrásuk - köszönhetően nektek), majd közmunkásként fele pénzért alkalmazzák őket (mivel az az állami büdzséből megy). Bravvvvó!
1magyar
Ja és eközben milliárdokat költenek (persze, már a 10 év feletti gyerek érti) a kormány tagjai luxusra, stadionok, szökőkút és saját életük pazarlására.
vizinyuszi
Aha, akkor élj te is annyi pénzből, amennyit a közmunkások kapnak. Idióta.
magyarbakancs
"Segély helyett egyre többen élnek munkából"
Te méteres kék eres munkából ebben az országban még senki nem tudott tisztességesen meg élni.
Nem több állásból hanem egy munkahelyi fizetésből.
Clavigo
Rétvári Buncika...oszt TI mikor fogtok munkából megélni ?? Egész jól eldagonyáztok az adófizetők pénzéből.Legalább Ti jól érzitek magatokat a Cimbalmos birodalmában.
Tibor43
Segély helyett egyre többen nem mennek semmire a munkából...
Vizual
Ezt az embert ha meglátom...de a matematika azt mondja, hogy valóban csökken a segélyből élők száma. És növekszik vele arányosan az éhezők száma. Egy temetésre már tudnak adni kb 10 - 20 ezer ft.-t. pld.
papa.49
@Vizual: Egy egyszerű temetés, meg pont legalább ennek a 10X se...
eszegfu
Valamikor ugy szólt az igéret: a segélyezést megszüntetik, lesz helyette közmunka, majd egyre több közmunkás tud elhelyezkedni az "igazi" munkaerő piacon...Most egyre több a közmunkás "férőhely", emelik az erre forditott pénzt, amiből már tudjuk, hogy nem lehet megélni, de az az 1 millió munkahelynek még a töredéke sincs! A vállalkozói szféra nem tudja "felszivni", ahogy ezt csak remélték... Előbb beszélnek lyukat a hasamba, mint, hogy ezt is elhiggyem!
verőce21
Egyre többen megbecsülik a közmunkát! Amióta több közmunkást tud az állam foglalkoztatni, jobban lehet falun is munkást találni fűkaszálásra, erdőtisztításra. Azelőtt semmi pénzért nem jöttek, mert fájt mindenük a semmittevéstől. Felverte az udvaraikat a gaz, közműszámlákkal el voltak maradva, stb. Most, hála a közmunkaprogramnak, megmozgatta az embereket, mindenre lehet kapni napszámost is.

(Nem beszélve a rezsicsökkentésről, a számláikat is kezdik tudni rendezni. Egyre több helyen látom, hogy visszakapcsolták a gázt, villanyt.)
brutus
@verőce21: Hat fiam ez tiszta PARADICSOM, nem...??!
nemjoezigy
Szarházi-féreg-rétvári bence. Az ilyen kinyilatkozásokat megtarthatják magukkal a csuhás és nem csuhás megélhetési politikus főnökeikkel!
Az emberek dolgoznak,- aki tud - ha hagyják, de a munkáért kapott bérből nem tudnak megélni.
Miről pofáznak?
Ha nem nyúlták volna le a sok pénzt a politikusok és védenceik, akkor nem lenne gond az egészségügybe se. Akkor még az olimpia pályázás is elfogadható lenne!
De így, hogy növekszik a vagyoni különbség, a szegény szegényebb, a gazdag gazdagabb lesz, így nem elfogadható, amit ez a mocsok, szemét kormány javasol, úgy, hogy még a sportolókat is megvezeti.
Aljas férgek, ezek még a pályázásból is nyernének, miközben a NÉP veszítene rajta!
lópicigáspár
35 évesen tele élettapasztalattal! Csak egyszer látnék kapát a kezében...!
papa.49
@lópicigáspár: Olyat nem fogsz hiszen ő ,,egyetemet végzett,, de minek...
kakaósbögre
csak be kéne zárni azt a dimenziókaput...
F_Viktor
@verőce21: Írod:
"Amióta több közmunkást tud az állam foglalkoztatni, jobban lehet falun is munkást találni fűkaszálásra, erdőtisztításra."

No, ez nem igaz, sövényt évente 4-5 alkalommal tudtam nyíratni, tavaly csak kétszer! Idén eddig csak egyszer, mert senki nem ér rá, közmunka után délutánonként saját dolgaikat végzik el a Zemberek.
Desischado
Majd akkor ugasson ez a megélhetési hulladék, ha próbálta a közmunkát, és megtud élni a közmunkabérből! Hányadék ez a kis féreg!
mate03
@verőce21:! Neked el hiszem!Te egy csoda országban élsz! Csak nehogy elmond valakinek,mert kiröhögnek!
JAJMÁR
Hogy élnek? és a munkájukból?
(A rabszolgák is éltek, ők teljes ellátást kaptak a munkájukért cserébe anno', hát ott még nem tartunk, de majd... )
Tekla
Munkára , nem lehet embert találni.
Aki volna rá ideje , arra egy seprűt nem lehet rábízni. Aki meg normális munkaerő , azt "kiszolgálja " az önkormányzat. Nincs igénye több munkára.
Időseknek, egy kapálásra, egy ablak pucolásra, vagy gyümölcs szedésre , fa vágásra, még pénzért sem találnak senkit!
human
Most, hogy már a létminimumot sem szabad mérnie a KSH-nak hazudhatnak bármit.
Dr. Felipe
Hát ma délelőtt éppen úton voltam mikor szembesültem azzal a ténnyel hogy a közmunkások egy csoportja kártyázással üti el a munkaidőt.

Hát valóban egyre többen élnek meg munkából mert a kártyázásra merje valaki azt mondani hogy nem munka.
szaboria1
Igen egyre többen kénytelenek menni, mert a meg nem fizetett kommunális adót sokan így fizet meg. Itt nálunk egy hónapra híják be az elmaradt adók miatt.
Mobil123
a te apád is csinálhatott volna kis széket inkább helyetted.
verőce21
@F_Viktor: (22:48) Szóval személyes érdeked is fűződik a munkanélküliséghez?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.