A Simicska Lajos és Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó agrárcégek nagy földterületeivel kezdi az állami földek elárverezését a kormány – számolt be az agrarszektor.hu.

A Mezort-csoporthoz tartozó mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. által bérelt területek már szerepelnek is az eladó sorba került állami földek listáján.

Ugyanakkor az új tulajdonosok hiába veszik meg a földeket: 2051-ig nem vehetik birtokba, mert csak akkor járnak le azok a haszonbérleti szerződések, amelyeket a cégek a nemzeti földalapkezelő szervezettel (NFA) kötöttek.

Az árverési felhívások egyelőre csak 5 megyében (Győr-Moson-Sopron, Vas, Hevesben, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg) jelentek meg, aki pedig licitálna, az november 16-tól teheti meg.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Hát ki máséval kezdené ?
A kib... s gy társasjáték, minimum ketten kellenek hozzá !
Egy G:Orbán meg egy g.ző Simicska aki elhalászta a nemzet hörcsöge elől
a TV2-töt, ahol nem lehet fényezni majd a g.Orbánt ! Ez vért kíván ! :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Hát ki máséval kezdené ?
A kib... s gy társasjáték, minimum ketten kellenek hozzá !
Egy G:Orbán meg egy g.ző Simicska aki elhalászta a nemzet hörcsöge elől
a TV2-töt, ahol nem lehet fényezni majd a g.Orbánt ! Ez vért kíván ! :)
nemkati
@nyanya001: Tudod mi a legszomorúbb ebben? Mert a Simicskát bánja a fene. Azért, hogy ezek egymással kib...hassanak, a kormány eladja az állami földeket.
eszegfu
@nyanya001: De azt olvastam, hogy 50 éves haszonbérletük van, igy hiába lesz más tulajdonába, nem tudnak vele mit kezdeni... vagy félreértettem?!
nyanya001
@eszegfu: Jól olvastad, de miért ne szúrnának oda neki.
eszegfu
@nyanya001: Szerinted lesz olyan nem normális, aki megvesz több hektár földet és 50 évig benne áll a pénze?! A földbérlet diját ugyan szedheti, de azt igen alacsony áron maximálták. Ha többet szeretne kapni a tulaj, amit a bérlő nem fogad el, akkor bizony még pereskedhet is... vagyis többe kerül a leves, mint a hus.
nyanya001
@eszegfu: Majd egy rendelettel megemelik a földbérlet díját oszt jó napot !
dr. prédikátor
Már alig várom hogy a csuti gázbúvár földjeit mikor kezdik elárverezni!!!/ vagy arra nem kerül sor???/
eszegfu
@nyanya001: Azt nem igazán tudják megtenni, mert azért jó adag föld marad még a csókosok bérleményében is 50 évig, ha eladják ezeket, ha nem!
eszegfu
@kakaósbögre: Mire?! Majd Szijjártó ezt is a hajára kenheti?
zöldszem
@eszegfu: "Míg hazánk Európai Unióhoz történt csatlakozását megelőzően külföldiek egyáltalán nem szerezhettek termőföldtulajdont, addig a csatlakozást követően a tagállami állampolgár számára lehetőség nyílt a tulajdonszerzésre."

A teljes cikk:www.origo.hu/jog/lakossagi/20090902-hogyan-tud-vasarolni-magyarorszagi-ingatlant-egy-kulfoldi-a-vagyonszerzes-szabalyozasa.html
DR Eric CARTMEN
Eladják, felszántják, és behintik sóval. ...osztjónapot
papa.49
A kibaszás kölcsönös társasjáték a hazugovics eladja a Simicska bérelt földjeit, Simicska meg megveszi az orra elől a tv2. így megy ez ma Magyarországon a ,,nagyok között,,))))))))
justhpeter
Biztos hogy Simicska minden lapot kijátszott ?
egon1
Olvasva a hozzászólásokat : Szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni arra a tényre,hogy még a (k)alaptörvény sem rendelkezik arról hogy a (k)alaptörvényt,ne-lehessen módosítani ,2/3-os többséggel,és ez a többség--mint ahogy a jelenlegi maffiózók is teszik kényük -kedvük szerint hoznak-hozhatnak, akár óránként rájuk mint "kizsákmányoló" hatalom birtokosaikra akár olyan törvényt is ,amit a megelőző hatalom-be-betonozottnak hitt...!!! Csak hát ehhez egy olyan választás kell,ahol ezeket a heréket ,a leendő ellenzék,el tudja seperni !!!
Desischado
Eleve törvénytelenül kerültek hatalomra, tehát amit alkottak, TÖRVÉNYTELEN, ÉS ÍGY MEG LEHET SEMMISÍTENI! Ami simicskát és orbánt illeti, várom, mikor csinálják ki egymást, de főleg simicska orbánt!
eszegfu
@zöldszem: 16:23 Emlékszem, amikor lehetőség nyilt az EU-s állampolgárok számára, hogy termőföldet vegyenek M.o-n. Ezzel semmi gondom nem lenne, ha magyar magánszemély adná el külföldi magánszemélynek. De most a hatalmas bevétel reményében árverezik az állam tulajdonát képező, de müvelésre 50 évre bérelt földeket!
Ezt azért tartom bajnak, mert a bevételt most, vagy az elkövetkező pár évben "feléli" az ország -- tehát nem valami más befektetésre forditja -- igy "vagyonvesztés" lesz, amit igazából 50 év mulva érezhet meg az ország.:(((
keresztapa
@eszegfu: Hol is lesz ez a kormány 50 év múlva, hogy ma érdekelt legyen tetteivel?
levarosbukta
Gondolom most aztán marhára beijedt a Simicska.
panellproli
Utálom Simicskát, mert ő volt az akinek a csavaros eszével gazdagodott meg ez a csürhe ,és tanulta ki és még nagyobb tökélyre fejlesztette a csalás-lopás-elnyomás művészetét. Ennek ellenére neki drukkolok. Én az ő helyébe akár az egész vagyonomat-ami bizony még mindig nem kevés- feláldoznám, hogy ez a undormányos G...V és csapata eltünjön a börtönök mélyén.
karma1
@justhpeter: 20.01-re: Dehogy biztos... En egyaltalan nem hiszem, hogy ez lett volna osszesen a puttonyaban... Csak eppen orban mar annyira elvesztette a valosaggal valo kapcsolatat, es annyira ragaszkodik a hulye tanacsadoinak a sugasaihoz, hogy siman belesetal minden csapdaba, es nagyon meg fogja szivni a vegen...De azert en nem nagyon fogok sirni orban utan... Lehet, hogy a sok-sok Simicska altal valo piszkalodastol nem lesz sokkal jobb az atlagembernek, de legalabb a tobbi rendkivul buta, frissen "nott" oligarcha elkezd majd kapkodni, es mint tudjuk, a hamar munka sose jo, ugyhogy a fidesz es a talp- es egyeb nyalok hibakat fognak veteni, amibe belebukhat a kormany... Nem a leggyorsabb modszer, de sztem jellemzo Simicska csavaros eszere, hogy az utolso pillanatig kivar, es csak akkor robbantja a bombat. Nagyon jol teszi, bar O sem a szivem csucske, de legalabb zsenialis, es az eszet hasznalja, mig lehet, hogy orbannak eleinte szinten volt esze valamennyi, de inkabb elhuzott a populizmus iranyaba, mert ez is egy modszer a hatalom megszerzesere...
magyarbakancs
@eszegfu: "amikor lehetőség nyilt az EU-s állampolgárok számára, hogy termőföldet vegyenek".
Ne vegyen senki külföldi termőföldet Magyarországon.
Ahol élek 4 ember tulajdonában vannak a földek.
Az egyik 260 millió föld alapú támogatást kapott az elmúlt évben.
.Három testvér csinálja a gazdaságot ,fölég a volt TSZ földeken mivel az apjuk volt a TSz elnök anno időben.
Annak idejében 36 család dolgozott a TSZ-ben., most mind munka nélküli .
A testvérek egyetlen egy helybelit nem foglalkoztat.
Szlovákiából dolgoznak nála.
szettevette
Erre mondják, hogy jókor voltak, jó helyen.
karma1
@keresztapa: Szemely szerint nem orban, de ruhellke a sajat labain, valamint majd az o es a felcsuti gaz-csodatevo ivadekai siman elvezhetik az 50 ev mulva realizalodo "bo't" osszes elonyeit... Ha nem latnad, akkor a mostani kormany ugy agyazza be magat a hatalomba, mint egy kiralyi csalad, annak osszes ismervevel, sot, mar a Var is ki van nezve, mint szereny lakhely... orbanek nemcsak maguknak, hanem a hetedizigleni majdani leszarmazottainak fosztja ki az orszagot ebben a pillanatban...
JAJMÁR
Nagyobb részét meg is fogja venni a Simicska meg a NYerges, meg az ő érdekkörük, hacsak, nem hoztak valami "kivétel" törvényt, de nem hiszem. Ez nem a Simicska ellen van, - bár szegényedik - hanem a saját érdekkörükért és persze a milliárdos bevételért.
prime777
@panellproli: Teljesen lehetetlen amit mondasz.Még ha 10x több vagyona is lenne mint most akkor sem csinálhatja meg.Miért?Mert ő is mindenben benne volt,vagy legalább is tudhatott az egészről.Tehát ő is menne a börtönbe.Ennyire meg nem hülye.Én a helyébe hagynám már az egészet a picsába.Annyi pénze van,hogy 1000 életre is elég lenne.Elhiszem,hogy bassza a csőrét,de szerintem gondolnia kellene a nyugodt kis gondtalan életére.Amúgy meg még mindig van egy olyan kósza gondolatom,hogy parasztvakítás ez az egész.Mármint ez a "harc" kettejük között.
eszegfu
@magyarbakancs: 10:31 A magyarok szempontjából igazad van! Csak az a bökkenő, hogy az EU tagsággal a magyarok más országban már régen vehettek földet, ingatlant... nálunk meg most jött el az idő. Vagyis az EU tagsággal bizony kötelezettségeink is vannak, nemcsak jogaink!
eszegfu
@keresztapa: 9:55 Pontosan ez a bánatom! Én sem teszek olyant -- legalábbis ma ugy itélem meg --, hogy bármi is 50 év mulva esetleg "visszaüssön" a dédunokáimra, vagy az ükunokáimra! Tehát -- szerintem -- csak olyat tegyen meg a mindenkori kormány, hogy az ne sujtsa majd az emberek akkori helyzetét... ha már javitani nem tudja. Én sem eszem meg a jövőt, hát ők se tegyék!!!
Lepényleső
Könnyen jött,könnyen megy. Ezek amíg játszadoznak,közben sok százezer embert eltaposnak.
zöldszem
@eszegfu: kepkezelo.com/images/3df0fa7p9rsttpdquj6q.jpg
Ez ugye 2007-ben mondta a Fidesz... mi változott? A föld az ugyanaz.
petike
@zöldszem: Annyi változott, hogy akkor nem a geciorbán seggnyalói jutottak volna a földhöz, geciorbán meg az ellopható bevételhez.
zöldszem
@petike: Aha, úgy van! Tudod, amit a szocik csináltak az xar, ha ugyan azt a fideszes fiuk az jó!
kkalman
@zöldszem: ma, 20:24 Vagy akkor hazudtak, vagy most, vagy mióta megalakult ez a csürhe párt, azóta folyamatosan. De mindig úgy, ahogy a pillanatnyi érdekük kívánja.
gina1967
De jól csinálja!!Így kell ezt tenni!!!
vonotok
Lajos, Lajos ! Megérdemled a sorsod. Már régen borítanod keltet volna a billit.
Fradigege
nehogymá'! Hová vezetne az, hogyha a simicska-birodalom egy morzsányi területtel rendelkezne? geci az élet
zöldszem
@kkalman: ... "azóta folyamatosan"...ez a helyes megállapításod!
eszegfu
@gina1967: 22:12 Ha figyelmesen olvasnád a cikket, esetleg még "hozzáolvasnál", tudnod kellene azt is, hogy megveheti bárki Simicska földjeit, de a haszonbérlet akkor is 50 évre az övé marad! És mint tudjuk a "haszonélvezet" bizony erősebb a tulajdonjognál! Szerinted?! Ez semmi másról nem szól, csak az állami vagyon csökkenéséről, valamint olyan bevételről, ami pillanatok alatt "elfolyik". Ez az igazi "magyar hazafias" cselekedet!:(((
eszegfu
@zöldszem: 20:24 Hogy mi változott... talán a "széljárás"... mert valóban a téma u.az!
magyarbakancs
@eszegfu: Arra céloztam ,hogy a magyar föld mind maradjon állami kézben és ne legyen saját tulajdona.
Kivéve a kis kertek.
Mert amikkor 36 család megélt a Tsz földekből most ugyan az a pénz egy ember kezébe kerül.
magyarbakancs
@szettevette: A volt TSZ, elnökök agronómusok és volt pártitkár urak kik nyaldosták a veres csillagot most a keresztet csókolgatják.
Ezek az emberek mindig jó helyen vannak és mindig jó időben.
eszegfu
@magyarbakancs: Félreértettem, de most már igy világos! Egyetértek: maradjon az állam tulajdona a termőföld... csakhát nem igy döntött a kormány! Lánczi, tudod a Századvéges ráadásul azzal is indokolja a kormány jó-rossz döntéseit, hogy a magyar lakosság 88 %-át maguk mellett tudják! Mérhetetlen cinizmus!
magyarbakancs
@eszegfu:" Lánczi, tudod a Századvéges."
Pökhendi embertől pökhendi megszólalás várható.
Az elvárásoknak meg meg kell felelni.
Orbán úr ügy érzi, jól magát ha tömjénezik.
eszegfu
@magyarbakancs: Erre szoktam mondani: amugy egy "jóarcu", jó kiállásu ember, lehet, hogy még esze is van... mi szüksége van erre? mármint Lánczinak...
magyarbakancs
@eszegfu: Én is szép vagyok. Vicc!!!
Csak szépségem szegénységemnél halványabb egy fokkal.
eszegfu
@magyarbakancs: Nagyon jóóóóó! Igazán jót nevettem!:)))
bretagne
Gőgös Zoltán előre megmondta! Ilyen gonosz, rosszindulatú ember, mint a G. nincs máshol szerintem.
nezelodo
Na jó hogy a Simlicska által kapott állami gazdaságokkal kezdik, de időközben az ajándékra érdemtelenné vált, és vissza kell venni tőle, a tőlünk lopott holmit! Amúgy hogy nézne ki, ha a Herceghalmi, vagy a Csákvári volt ÁG-vel kezdenék a "licitet"? Még azt hinnénk a géniuszunk meghibbant!
nyanya001
nol.hu/gazdasag/indul-a-bandahaboru-a-foldert-1569899?frommobile=1

Szinte teljes egészében dobra verik a legnagyobb kisalföldi agrárcég, a Simicska Lajoshoz köthető Mezort Zrt. Győr-Moson-Sopron megyei területeit (13 ezer hektárt), annak ellenére, hogy ezek döntő többsége hosszú távra (akár 2051-ig) bérbe van adva, és a bérlet a jelenlegi szabályok szerint nem bontható fel. Valószínűsíthető, hogy ezeket a földeket nem családi gazdálkodók fogják megvenni. Azok tudnak beszállni, akiknek elegendő szabad tőkéjük van, és biztosra veszik, hogy a kormány hamarosan lehetővé teszi az élő földbérleti szerződések felbontását.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.