Meglehet nem csak Paksról lesz szó Orbán moszkvai látogatásán, egy orosz hírportál szerint 30 helikopter megvásárlását zsírozhatja le Putyinnal a magyar kormányfő.

Harminc orosz helikoptert vásárolhat Magyarország, a lehetséges szerződés értékét 142 milliárd forintra, vagyis nagyjából 490 millió dollárra becsülik – írja a hvg.hu, a sputniknews.com-ra hivatkozva.

A Népszabadág korábban azt írta, hogy

Moszkva „megfogalmazza érdekeit” a fegyvereladást, illetve a honvédségi helikopterbeszerzést illetően is. A magyar tervekben legfeljebb harminc helikopter beszerzése szerepel, ennek becsült forrásigénye 142 milliárd forint Az idei büdzsé nem tartalmazza ezt a kiadást, de munkatársunknak azt mondták, hogy Orbán egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú stratégiai kérdésben. A hírek eddig az amerikai gyártók közül a Sikorsky és a Bell indulásáról szóltak, és bizonyosan pályázik a német–francia Airbus Helicopters, az olasz AgustaWestland, illetve a Korean Aerospace Industries is a tenderen.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Ez az ember (utánzat) nem normális!!!
Mindenki hülye, csak Orbán helikopter ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Már támogatjuk Szerbiát, Mongóliát, most Oroszországot is ? Biz' Isten nem tudtam, hogy már ennyire gazdagok vagyunk.
KERKA
Nincs a hadseregnek helikoptere, azért veszi. Majd ezzel szállítják a coca colát a TEK-nek
human
Címnek elég lett volna ennyi: Orbán helikopter
Vizual
Mit is olvastam ? Orbán egyedül dönt ? Akkor miért azt mondjuk, hogy alakul a diktatúra. Hiszen itt van már !
papa.49
Nincs itt vita már a repcsikről is egyedül döntött, jó nagy szart hozott össze a ,,sétarepülők..
megvásárlásával!!!
zöldszem
Ez az ember (utánzat) nem normális!!!
Mindenki hülye, csak Orbán helikopter ...
Lepényleső
Rubel elszámolású üzlet lesz ez;nekik üzlet,-velünk meg elszámolnak.
zöldszem
Valaki mondja már meg, minek kellenek ezek a helikopterek? Szükség van rá?
A vadászpilóták sem tudnának repülési gyakorlatozni, ha Kanada nem finanszírozná.
A helikopterek majd a stadion átadásoknál fognak keringeni?
Vagy, ha menekülni kell a "vezérkarnak" legyen mivel?
Toby
és a birodalmi lépegetőből nem lesz semmi ?

A jutubon érdemes megnézni a Kamovok harci változatait, semmivel sem rosszabbak, mint a nyugatiak, de ólcsóbbak.
Desischado
Istenem, erre van pénz?! Meddig tűrjük ennek a parazitának az ámokfutását?! Az egészségügy dögrováson van, és ez a rohadék ilyen sz@rra költ?!
Szókrakész
Melyik típust akarják megvenni?
Mert nem mindegy.
És az abban a kategóriában a nyugati se.

Az orosz helikopterek a legjobbak a világon.
Nem szabad lebecsülni az orosz haditechnikát.

És vegyük a jó oldalát is.
Ha bármi történne és a maci ágaskodna az EU-ban, akkor mint NATO a saját fegyverével győznénk le.(álom, álom, édes álom)
Yoda69
Szerintem pedig inkabb putyin ad leharcolt helikoptereket penz helyett, amit mi majd kemeny valutaval fizetunk vissza kamatos kamatostul. orban meg persze bologat mint egy [email protected] pincsikutya.
bakegya
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
eugen4402
142 milliárd elég szép summa. Az egy %-a is 1420 millió HUF, és senki nem vitatja, hogy az üzletszerzőnek jár a vételár X %-a. Valami azt súgja, hogy ha a saját bukszánkban kerozinre-való krajcár is alig kuncog, akkor az EU nem igazán örvendezne, ha az ő pénzükből Kamovokat, vagy MI-ket vásárolnánk. Esetleg a Eurocopter Tiger szóba jöhetne, de azon nem lehet annyit nyerészkedni, viszont a pénz az EU-n belül maradna. Igazából a paksi beruházással is, sőt a Bp. - Belgrád vasútvonallal (kínai üzlet) is az a baj, hogy nagyobb összegeket akar Orbán "unión-kívülre" vinni.
dr. prédikátor
Nyugi! A viktor szopkin már a menekülésre gondol, azért vesz helikoptert!!!na meg nagy a familia ,azért kell a 30 helikó!!!A csókosoknak is jut hely!!!
verőce21
Orbán egymaga is döntést hozhat ilyen súlyú stratégiai kérdésben.
Szükség van egy helikopterflottára több okból is.
verőce21
A migrációs válság vészhelyzetbe sodorta az Európai Uniót, csak magunkra számíthatunk.
Kiderült, az Uniós komphajók, parti őrség kollaborál a bevándorlók kieszelőivel, fő támogatói a migráncsoknak.
bakegya
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
hetöndöe
@verőce21: Hát persze,mert ez a felcsúti suttyó nagyon ért ám a helikopterekhez...is,szakértelme a Gripeneknél is meglátszott.:-)
magyarbakancs
Most a NATO-hoz tartozunk,vagy megint Varsói szerződéshez?
lampa laz
Semmi kétség, saját célra vásárol be, másképp minek építene repteret csútra. Lesz ott még repülő csészealj is (főleg, ha összeveszik a zasszonnyal), patakymester, majd elintézi.
Kell ez, hogy minél előbb kirepülhessen az országból, ha szükségeltetik.
namihami
Azt a qrva...
Ez jobb, mint a kisvasút és még ilyenje se volt.
Mi lesz a következő? Ha elgondolom, hogy a Putyin-haverjától akár űrhajót, sőt űrállomást is vehet. Csak nem fogja beérni néhány sz@r helikopterrel, amikor a határ akár a csillagos ég?
Szókrakész
@namihami: Azért ennyire nem lehetsz ...
A komcsi időben is volt űrhajósunk.
Rengeteg orosz fegyverünk.

Most legalább lenne ez is, az is.
Lenne választék.
A boltokban lehet 30 féle joghurt?
Akkor tankból, helikopterből miért ne.
A pilóták választhatnának, hogy helikopter vagy helikopter Light-tal repüljenek.
namihami
@Szókrakész: Na látod...
Pontosan ezért kéne a PILÓTÁKNAK dönteni a megvásárolandó gépekről és nem egy mindenhez JOBBAN értő, univerzális miniszterelnöknek.
Nem az a baj, hogy helikoptert kell venni, hanem az, hogy olyan dönt és veszi, akinek fingja sincs róla szakmai értelemben. Lásd Gripen ügy.
Viszont a barátság és a visszatérítés jól fog jönni, már csak a családi lábraálláshoz is.
Még egy differencia: a szoci időkben nem volt lehetőség, hogy honnan vásárolunk, ma állítólag nem függünk senkitől. Ezt i Ő mondta.
agnes200
30 helikopter, poloskákkal felszerelve. És néha másfelé mennek majd, mint a pilóta akarja? :)
Fradigege
Orbán egymaga döntést hozhat. Ez aranyos. Mikor volt olyan, hogy a felcsúti napkirály nem szólt bele semmibe? Mindenben ez a szr dönt. Olyankor a záróizmok a többieknél elengednek és vonalkódos lesz a gatya. Akkor lesz ezek szerint 30 zsír ruszki helikopter. Nem ártana, ha kompatibilisek lennének a NATO-hoz. Lepotyogtatják őket, ha nem tudnak velük kommunikálni.
Szókrakész
@Fradigege: Ajánlok egy könyvet.
The best enemy money can buy.
Érdekes olvasmány.

És akkor azonnal rájössz, hogy minden kompatibilis.
Bedécs LÁszló
@Desischado: ő már gondol a jövőjére.Ha baj lesz ezzel akar elpucolni.Megtudjuk,lesz-e Felcsúton helikopter leszálló pálya??
papa.49
@Bedécs LÁszló: Már készülnek a tervek...
kakaósbögre
@Szókrakész: nos,a lófaszt kompatibilis.vegyünk egy alaprendszert,mondjuk a GPS-t.az oroszok teljesen más műholdakat,műholdrendszereket használnak a pontos-és a tűzvezetéshez elengedhetetlenül szükséges- helymeghatározáshoz.de ugyanez vonatkoztatható a kommunikációs eszközökre-különös tekintettel a titkosítókra-illetve az online rendszerekre.a vásárlás melynek a tenderösszege 142 milliárd,ebből kikövetkeztethetően jelentős pluszköltségekkel jár.
papa.49
@kakaósbögre: Az oroszok eladnak nekünk egy ,,kibelezett,, gépet még jó ha egyáltalán forgószárny lesz rajta...Vagy a hazugovics már készül a Unió, a NATO utáni időkre???
kakaósbögre
@papa.49: alapvetően az orosz helikopterek jók.kifejezetten jók.de hiába van mondjuk a Kamovnak vagy a MIL-nek szerződése a Thomsonnal az elektronikai rendszerek szállítására -érintőképernyők,adatbuszrendszerek- ettől még a harci elektronikát-épp a titkosság miatt-ők szerelik.semmi baj sem lenne ezekkel a gépekkel-sőt- ha az alkatrészellátás illetve a főjavítás nem NATO-n kívüli országban történne.Putyin meg bármikor behúzhatja a kéziféket.de még így is megérné ha a 142 milliárdba beleférne a kompatibilitás itthoni megteremtésének a lehetősége.
eugen4402
@Bedécs LÁszló: Nem sokat tévedek, ha azt mondom, helikopterrel egy ház udvarán is le tud szállni egy ügyes pilóta. Felcsút ennél már most is jobban elérhető a levegőből, a Felcsút - Bodméri reptéren merevszárnyú kisgépekkel is le-, és fel lehet szállni. (?)
papa.49
@eugen4402: A felcsutkai stadion pályáján simán lehet leszállni, legfeljebb megint javítják az öntöztető rendszert...
papa.49
@kakaósbögre: Pont az amire én is gondoltam biztos hogy harckész állapotúak lesznek a gépek, még ugyanennyit vagy többet kell rájuk költeni, hogy hadra foghatóak legyenek...A putyin meg arról híres hogy betartaná a szavát...
eugen4402
@papa.49: ...Vagy kicserélik a gyepet. :-)
kakaósbögre
@papa.49: a hadrafoghatóság az ennél egy kissé többet jelent.nem elég hogy megvesszük,esetleg átszereljük,még ki kell képezni a személyzetet nemcsak a repülőket hanem a technikai állományt is,hogy kézségszinten kezeljék a rájuk bízott haditechnikát. nem mellékesen megjegyezném hogy ez is milliárdos nagyságrendű összegbe fáj. hozzátéve hogy a jelenlegi juttatások mellett kétséges hogy találnak ennyi magasan kvalifikált szakembert.ugyanis ehhez sajnos kevés a 13-as kulcs és a klasszikus Lada pumpa.
Tényfeltáró
@Bedécs LÁszló: Ceaușescu is helikopterrel próbált megpucolni, de nem volt hová. Neki se lesz, mert Ukrajnában lekapcsolják.
lampa laz
@kakaósbögre: remélem nem fogsz itthagyni bennünket, mert az olvasott jártasságod alapján zorbán lecsap rád, mint tanácsadóra.
Eriksson
Kóka Jánosnak is van, (volt) saját koptere, a magyar honvédségnek miért ne lehetne.
agnes200
Oroszoktól katonai cuccot venni: függőség. És ebben kockázat van. Hiszen az alkatrészutánpótlás, a szoftverfrissítés mind onnan kell majd a jövőben. Lehet, hogy jók az orosz helikopterek, de nem hiszem el, hogy a NATO tömbön belül nincs hasonló.

És háborús konfliktus esetén meg LEBLOKKOLJÁK MAJD NEKÜNK az oroszok... Nem lesz vicces.
papa.49
@agnes200: Egy nagyon régi igazság a fegyvered ne az ellenségedtől vásárold, persze ha a hazugovics a lefalcolásban gondolkodik (NATO) akkor nincs min csodálkozni, legfeljebb a veretes mondásán ,,ruszkik haza,, de azért megjegyezném még ezt a kifejezést is lopta
Desischado
@Bedécs LÁszló: Nem lepne meg, ha erre készülne. Remélem, nem sikerülne nekik meglógni a felelősségre vonás elől!
Bedécs LÁszló
@soljanka: Már az érte kapott jattal sem tudna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.