Javult a háztartások jövedelmi helyzete és nőtt az átlagos életszínvonal Magyarországon, tavaly mintegy 4,7 százalékkal emelkedett a reáljövedelem és a legszegényebbek jövedelme nőtt leginkább, 5-6 százalékkal az előző évhez képest – egyebek közt ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) A háztartások életszínvonala, 2015 című kiadványából – írja a hirado.hu.

A háztartások egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelme 2015-ben 1,44 millió forint, nettó jövedelme pedig 1,15 millió forint volt, az előbbi 4,8, az utóbbi 4,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A bruttó jövedelmeket alkotó munka- és a társadalmi jövedelmek egyaránt emelkedtek, de előbbi nagyobb mértékben, aránya pedig magasabb lett, elérte a 69 százalékot.

Kincses Áron, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának helyettes vezetője a kiadvány csütörtöki ismertetésekor kiemelte azt is, hogy a három és több gyerekes családok jövedelme nőtt a legnagyobb mértékben, átlagosan 17,8 százalékkal.

Elmondta: a mélyszegénységben élők száma tovább csökkent, 293 ezerről 185 ezerre, arányuk 3 százalékról 1,9 százalékra mérséklődött, és a jövedelmi egyenlőtlenségek is csökkentek kis mértékben tavaly. Európában Magyarország a közepesnél egy kicsit kevésbé egyenlőtlen országok közé tartozik.

A kutatás szerint Magyarországon 2,541 millióan voltak fokozottan kitéve szegénység, vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának tavaly, ami a népesség 26,3 százaléka, ami csaknem 2 százalékpontos csökkenés 2014-hez képest. Az összetett szegénységi mutató három halmazt foglal magában: a relatív jövedelmi szegénységben, a súlyos anyagi deprivációban, illetve a nagyon alacsony munkaintenzitású háztartásban élőket.

A vezetőhelyettes elmondta: a szegénység kockázata az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a 18 év alatti gyermekek, az alacsony végzettségűek, az egyszülős családok, a munkanélküliek és a roma népcsoport esetében is. Különösen kedvező eredménynek tartotta, hogy a legnagyobb mértékű javulás a gyermekszegénység területén következett be, a 18 év alattiak körében a szegénységi arány 25 százalékról 19,9 százalékra csökkent.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A központi hazugság hivatal most is kitett magáért!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Eladott Ország
"nőtt az átlagos életszínvonal" ... nőttön nőtt a mihez képest.
Magyarország az Európai Unió legszegényebb negyedébe tartozik, hiszen egy főre jutó GDP tekintetében nem érte el az EU-átlag 70 százalékát sem.
Csak a Magyarország után belépett államok – Bulgária, Románia és Horvátország – állnak rosszabbul az Európai Unióban, mint Magyarország – derül ki az Eurostat tényleges egyéni fogyasztást mérő adataiból.
RonaGyuri
Ez igaz is, de nem úgy és nem azért mint a derék KSH gondolja! =))

A felső decilis (akiké elképesztő mértékben javult) nélkül katasztrofális a romlás!
papa.49
A központi hazugság hivatal most is kitett magáért!!!
Qqberci
Qrva sokat dolgozhattak, mire ezt kihozták...
Nessy
Mihez képest? Mondjuk 1950-hez képest határozottan javult!
Kiknek javult? A felső tizednek ( decilis).
nevemnick
@Eladott Ország: a felsorolt országok közül talán Bulgária a leggyengébb, de bizonyos értelemben mindegyikük már előttünk járnak.
laja70
Azoké biztosan keményen nőtt, akik ezt a baromságot le merték írni!
evacica
A KSH adatait nem tudom, hogy honnan veszi? Egy biztos, hogy az átlag ember nem él jobban, Persze Orbán és haverjai, pl Lőrinc barát az biztos! Krivánom nekik azt amit gondolok, de nem írom le!
quadrocopter
F*sza! Most akkor beszéljünk a vizsgált időszak drágulásairól is! A sertéshús ára az áfa-csökkentés ellenére most is a régi, csökkentés előtti áron megy! (RTL tegnap)
human
Nem vonom kétségbe a számokat. Csak szerintem a mészáros-jelenség az ami becsapós. Mészáros Lőrinc évente 1milliárdot vesz fel pusztán osztalékként. Sokaknak 1000 évig kellene ezért dolgoznia. Nem lehet, hogy a mészáros féle újgazdagok torzítják a valóságot?
Borsodi
Aki a Rózsadombon a bevételéből minden nap vehet egy villát annak nőt,és a fidesz közeli barátoknak.
tothjani
Kivéve ha valaki 50 év körüli, és az idén vesztette el a minimálbéres állását! :(
Desischado
Hát felvállalom, hogy hülye vagyok, de én azt tapasztalom, hogy ROMLOTT a helyzetem! Nekik biztosan nőtt az életszínvonaluk, de az átlagemberé a béka hátsója alatt van! Rohadnának a hazugságaikkal együtt! Ki veszi ezt be?!
Qqberci
Én intézem a családi nagybevásárlást hetente. A gyerekek már kiröppentek, így a fogyasztásunk nagyjából állandó. Bevásárlólistával járok, aminek a 70 %-a szintén állandó. Az a tapasztalatom, hogy ugyanaz a termékkör az utóbbi 5 évben 40.50 %-kal drágult. Ha az árszintet tartani akarnám, akkor silányabb minőséggel kellene beérnem...
papa.49
@Qqberci: Pontosan ahogy írtad, mivel a nyögdíj nagyon kicsit lett több (2 kg. kenyér árával) bizony ha a minőséget akarod tartani egyre kevesebbet tudsz vásárolni...
Macskaszem
Mészaros Lőri jövedelme + 1 db közmunkás jövedelme, osztva 2-vel = na ugye, hogy ugye, nagyszerű átlag.
JAJMÁR
Egy adat hiányzik. Azok száma, akik az átdolgozott statisztikai mutatók miatt nem számítanak szegénynek. A már mindenféle járandóságból kiesett ,és így nem regisztrált munkanélküliek száma is érdekelne.
papa.49
@JAJMÁR: Na az legalább 30 évre titkosított adat!!!
Nessy
@JAJMÁR: Az nem közérdekű adat, titkosítva 150 évre!
Anno ilyen számítási metodikát adtam volna elő vizsgán, nem lehettem volna elemző statisztikus.
A statisztikai átlag számítás az, amivel a legkönnyebb mindent és annak az ellenkezőjét is bizonyítani. Továbbá az "inflációs ráta" számítás. Ha a rázós tételeket kihagyják, és csak azzal számolnak, hogy olcsóbb lett a toronydaru, meg a LED tv, máris 0 % az infláció.
Ja, hogy az élelmiszer, gyógyszer,szolgáltatások ára nőtt, az más lapra tartozik!
kamazuka
Dolgozni eddíg is megérte,sőt még a jövőben is megéri.
Vak kormány vak statek hivatalnokai kérdés a következő.
A magyarországi hegesztő máshogyan tartja az elektródát hegesztéskor mint a nyugat európai?
Magyar szarvasmarha jobbról balra rág,vagy netán balról jobbra?

Esetleg ebből kellene kiindulni mellé vakerolás jehyett!
justhpeter
Ezek szerint a minimálbér már millió felett van ? És én nem tudtam róla ?
szaboria1
Persze, hogy nőt az átlagos a milliárdokkal elosztva ez így jön ki.
tutajos
Tudta?
"..nőtt az átlagos életszínvonal.."
Tudjuk, látjuk !
De nem ússzák meg, hogy majd meglakolnak érte !
"Nix ugribugri!"
kamazuka
@kamazuka: Helyett!
Ugye!
Szemüvegnélkül mily mókásat is tudhat azembőr gyereke!
coni
Kétismeretlenes egyenlet: Mennyivel kell megemelni a KSH vezérkar bértömegét ahhoz, hogy olyan új módszertant találjanak amivel X%-al nő az átlagos életszínvonal (gazdaság, GDP, ÁFA befizetés, közbiztonság, a már nem szegény! gyerekek száma..).?
Jozefina
Az Euró 314.-Ft Ha ez a növekedés, akkor igazuk van, de ez pont annak ellenkezője, amit pampognak!!!
glorianna
Jó 40-45 évvel ezelőtt volt szokás év vége közeledtével mindenféle győzelmi jelentéseket kiadni. Úgy látszik, pártunk és kormányunk ápolja ezt a hagyományt... az ingyenkonyháknál kígyózó sorok növekedéséről mikor számolnak be?
papa.49
@glorianna: A ,,sikerektől,, párásodó szemükkel nem látják a kajáért várakozók tömegeit!!!
kukac50
Az életszínvonal a Fidesz uralkodása óta nagyon sokat romlott,azért mert Ők papíron azt jelzik az még hazugság marad! A gazdaság is csúszik lefelé ezt a vidéki emberek látják érzik, ha a gazdaság és az életszínvonal is emelkedne az érezhető lenne a mindennapjainkban,de a hazudozás az nem javít a helyzeten inkább rontja a Fidesz hitelességét.
Grafix69
A Központi Süketelési Hivatal szerint van olyan ami Magyarországon nem nőtt hanem csökkent?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.