Befejeződik az letelepedési kötvény értékesítése – jelentette be az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK). A közlemény szerint ilyen, letelepedési engedélyre, így az EU-n belüli szabad mozgásra feljogosító kötvények vásárlására már csak azoknak lesz lehetőségük, akik március 31-ig benyújtják a kérelmeket.

A letelepedési kötvények rendszere 2013-ban indult. A lényeg, hogy a potenciális befektető 250 ezer, majd 2015-től 300 ezer euró értékű, ötéves lejáratú állampapírt kellett vásároljon (ez úgy 93 millió forint), amire rájött a közvetítő cégek által kért eljárási díj, ami 45 és 60 ezer euró között mozgott. A kötvény vásárlói, jellemzően tehetős kínai vagy arab üzletemberek, letelepedési engedélyt kaptak.

A rendszerben fontos szerepet kaptak a gyakran offshore-hátterű közvetítő cégek, amelyeket az Országgyűlés gazdasági bizottsága (ennek elnöke akkor Rogán Antal frakcióvezető volt) választott ki, és amelyeknek számos esetben kimutatható kapcsolatuk volt Habony Árpáddal, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadójával.

Egy korszak lezárul: megszűnik a pénzért adott letelepedésHabony Árpád – MTI fotó: Szigetváry Zsolt

Az egykori Népszabadság cikke szerint ezek a cégek több mint 80 milliárdot kerestek az üzleten két év alatt. A magyar állam ugyanakkor 5-6 milliárd forintot bukott az üzleten, ahhoz képest, mintha piaci alapon adta volna el a kötvényeket.

Az ÁKK közleménye szerint jó volt a konstrukció: „a több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország államadósságának megítélése és a finanszírozás biztonsága javuljon”.

A letelepedési kötvények rendszerét több irányból is támadták. Legutóbb a Jobbik szabta ennek feltételéül a kormányfő kvótaellenes alkotmánymódosításának megszavazását. Miután akkor erre a kormány nem volt hajlandó, a módosítás elbukott a parlamentben.

A Fidesz képviselői már akkor meglebegtették, hogy kivezetik a rendszerből a konstrukciót. Az ÁKK közleménye szerint a hitelminősítők kedvező döntései miatt „a jövőben nincs szükség” ezekre a kötvényekre, más módon is biztosítható a szükséges finanszírozás.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
@nyanya001: Nen, hanem azt akarják, hogy márc 31-ig - a végleges lezárás előtt - tízszer többen jelentkezzenek,mint eddig összesen, aztán látványosan megszűnuk a "kötvény kötvény-jellege" és helyette csak olyan lehetőségek lesznek, amelyekről nem kell tájékoztatást adni sem a Magyar Közlönyben, sem más módon.
Mert a nagy potyaléről nem mondanak le, az tuti!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
Na nem mondod ?
Kellőképpen megszedte magát a koronaőr ?
Vagy ezentúl és csak kizárólag mutyiba csak a Pharaon és társai jöhetnek ?
quadrocopter
@nyanya001: Nen, hanem azt akarják, hogy márc 31-ig - a végleges lezárás előtt - tízszer többen jelentkezzenek,mint eddig összesen, aztán látványosan megszűnuk a "kötvény kötvény-jellege" és helyette csak olyan lehetőségek lesznek, amelyekről nem kell tájékoztatást adni sem a Magyar Közlönyben, sem más módon.
Mert a nagy potyaléről nem mondanak le, az tuti!
Hellcat
Be se kellett volna vezetni...ezen is csak a fidesz kiváltságosai gazdagodtak meg...
cikicakk55
szerintem meg csak átkeresztelik valami más névre,az új néven futó projektet meg nem fogják közölni a néppel. Ki zárt,hogy azok akik eddig jól jártak,maguktól lemondjanak a milliárdokról. Esetleg még azt tudom gondolni,hogy érdeklődés hiányában nincs már jelentkező és ezt úgy mutatják a nép felé,mint ha maguktól döntenének úgy,hogy vége ,lezárják ezt a lehetőséget. Március 31 még nagyon soká lesz,addig a maradék milliárdos előre hozza a befektetését és majd it nyit maffiózó hálózatot.
not me
És miért március 31?
Miért nem most, a mai nappal?
Ja, mert mindenki bepánikol, és március egyik roham lesz a betelepedési kötényekért, amivel a gecik annyit kaszálnak 3 hónap alatt, mint az elmúlt két évben.
Undorító! ez az álszent kétszínűség!!!

Kutyából nem lesz szalonna.
Eladott Ország
"Varga Mihály például arról mesélgetett ma, hogy bizony ideje átgondolni a letelepedési kötvény ügyet, mert arra ráfizet a magyar állam. Azt nagyvonalúan elfelejtette megemlíteni ez a közepes képességű könyvelő, hogy a magyar állam speciel mi vagyunk és mi fizetünk rá. Nem keveset, de legalább sokat. Mi, adófizetők. De végső soron nem baj, mert például a Rogán família és Habony Anonimus jól keresett rajta, valamint mindenki, aki az ismeretlen hátterű offshore cégekben érdekelt. Az új egység és a régi kétség pedig gavallérosan fizet."
bakegya
Nagy roham lesz még addig-azért megérne egy vagyonvizslatást ez a takony árpi,de a rogán se hinném hogy bele fog roggyanni,mertt ahogy hallom nem lesz vizslatás a az eddigi lopottholmi után sem!-cili cica jól lett lakatva rendesen-én mondjuk lakatra vernék minden kiskaput amin ez a két görény közlekedik(rajtunk adófizetőkön röhögve)
Szókrakész
"„a több mint egymilliárd euró összegű értékesítés és a konstrukció árazásából adódóan elért másfélmilliárd forint kamatmegtakarítás"

És csak 5-6 milliárdot buktunk rajta?
Akkor piti összegért javultunk.

No pain, no gain
Zeta
Az nem számít, hogy az adófizetők rosszul kártak vele, a magas kamat miatt! A haverok jól laktak, egyenlőre.
volvós
Nyugalom, csak a nagykapuk zárulnak be, a kiskapuk ezeknek a
köcsögöknek tuti, hogy nyitva lesz...a lámpavasig !!!
Gyuri Géderről
A mocskos tolvajok megszedték magukat, már csak (meg) lógni akarnak.
TomasP
A kisgömböc annyit szedet már össze, hogy most a nyomásnak engedve befejezik. Számításom szerint lesz ennek még folytatása más formában és más néven. Nem lett még tele van még hely a gömbiben.
Desischado
@quadrocopter: Szerintem neked van igazad. Nagyon rájuk égett már a kötvényügy, hát most látványosan megszüntetik, és suba alatt lesz más konstrukció. Mert az hétszentség, hogy nem mondanak le a nagy pénztől!
Yoda69
"Az egykori Népszabadság cikke szerint ezek a cégek több mint 80 milliárdot kerestek az üzleten két év alatt. A magyar állam ugyanakkor 5-6 milliárd forintot bukott az üzleten, ahhoz képest, mintha piaci alapon adta volna el a kötvényeke"

orbanek 80 milliardot szakitottak 2 ev alatt, mi adofizetok meg fizethetjuk az 5 milliardos veszteseget. Jo buli volt, igy mulat a magyar.
verőce21
Mi ennek a következménye? Egy szegényes korszak befejeződött, most egy gyümölcsözőbb jön.
1magyar
Be se szabad lett volna vezetni! De úgy emlékszem a kínai vízummentességet meg a Grósz adta meg és szabadította ránk a sárga veszedelmet".
evacica
Márciusig még tollasodnak Rogán és tolvaj haverjai, utána majd mást találnak ki, hogy újra pénzhez jussanak az ország kárára.Ez az igazi Orbán kormány megváltó hazafias tevékenysége!
papa.49
Márciustól más néven és titokban fog tovább működni, nehogy valaki azt higgye, hogy a fiúk lemondanak a zsozsóról egy frászt!!!
Sziszifusz
@papa.49: 09:54
Úgy hallom, hogy nem megszüntetik, hanem csak felfüggesztik a letelepedési kötvények árusítását.
Megy a cselezés.
herczeg0210
Akkor most miből lesz háza a gyerekeknek, meg a haveroknak?
papa.49
@herczeg0210: Megfogják találni a módját ebben nyugodt lehetsz!!!
papa.49
@Sziszifusz: ki van már találva, és a megfelelő időre már titkosítva is van az új módi!!!
nezelodo
@bakcsubakka: Én naiv meg azt hittem, átnyergel a másik sikerágazatba, és közmunkásnak áll.
Lepényleső
...de helyette három új konstrukció jött létre,ami tízszer annyiba kerül nekünk?
Fradigege
Megörülök attól az ősz hajtincstől a fején!!!
kisrigó
Ha komolyan vennék a megszüntetést, akkor nem hagynának ilyen hosszú időt. Volt már az életünkben rapid törvénymódosítás bőven, de akkor mások jogait kellett megnyírbálni gyorsan. Képtelenek becsületesen kormányozni a féktelen harácsolásaik miatt.
kiscsillag66
Na, ez az ,amit nem hiszek el. Biztosan kiagyalnak valamit. Nem olyanok, hogy pénzről lemondjanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.