Ha a miskolci és budakeszi körzetben ellenzéki győzelem született volna, nincs meg a kétharmad. Ehhez mondjuk koordináltabb ellenzéki indulás és kevesebb kamupárt kellett volna.

A 24.hu cikke szerint mindössze 425 szavazaton múlott, hogy ne legyen meg a Fidesznek az újabb kétharmada. 

425 szavazaton múlt a kétharmad

Fotó: pixabay.com CCO

Ehhez az ellenzéknek jobban kellett volna koordinálnia a miskolci 1-es és a budakeszi körzetben, ahol a kormánypárti és a legesélyesebb jelöltek közt 127, illetve 296 szavazatnyi különbség maradt szombatra. 

Az alacsony számokat az okozta, hogy múlt hét szombaton keverték be a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő, valamint az átjelentkezett szavazók voksait az adott szavazókörzetekbe. 

A lap szerint jól látszik, hogy a külföldön élő magyarok nem nagyon voksoltak a kormánypártra, míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok (akik csak pártlistára szavazhatnak) a leadott 224 ezer levélszavazatból 216 ezret a Fidesznek adtak. 

A lap úgy látja, ha ebben a két körzetben az ellenzéki pártok jobban koordináltak volna egymással bal és jobboldalon egyaránt, valamint a kamupártok indulóit is ki lehetett volna valahogy szűrni, akkor a Fidesz csak 132 mandátumhoz jut, amivel nincs meg a parlamenti kétharmada.

A 24.hu cikke szerint ugyanakkor a Fidesz készülhetett erre a szcenárióra is, ugyanis idén lehetett először a nemzetiségeknek kedvezményes kvótán keresztül parlamenti mandátumot szereznie – vagyis nem 93, hanem csak 92 országos listás mandátum volt. Ezt pedig Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának nemzetiségi jelöltje vitte, aki civilben fideszes polgármester-jelölt volt 2010-ben Budaörsön, de ma is Fidesz-tag. (Ritter 26 ezernél több szavazatot kapott, a kedvezményes mandátum megnyeréhez 23 ezernél egy kevéssel több voks elég volt.)

A cikk szerint "a Fidesz-KDNP a magyarországi lakcímmel rendelkezők szavazatainak 47,36 százalékát begyűjtve ért el kétharmados többséget, de a határon túli levélszavazatokkal együtt sincs meg végül az 50 százalékos szavazataránya. A kétharmadhoz azonban ez is elég volt – csakúgy, mint 2014-ben, amikor a belföldi szavazatok 43,55 százaléka vezetett ide" – summázza a 24.hu a választást.

Itthon - 2019. March 21., 21:23
Véget ért a Hankook-sztrájk

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Na, ennyit az "elsöprő" győzelemről!
Részemről szakadjon az ég az LMP-re, miattuk nem győzött az ellenzék a körzetünkben. Viszont a jelöltjük listán besétált jó pénzért a parlamentbe, és majd támogatja Orbánt, ha szükséges.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Szélbirka v. Tóth Zoltán. Itt az egyik körzet eredménye.
cikicakk55
Ezt a Magyar emberek eddig is tudták,hogy a 2018-as választási bukást,nem a nép paszivitása okozta,hanem 50%-ban a Fidesz által létrehozott új választási törvény, 50%-ban az ellenzék töketlenkedése,és az ellenzéki pártok közti hatalmi harc miatt nem volt egy igazán értékelhető ellenzék. Sajnos ameddig ezek a választási törvények maradnak és ez az ellenzéki vezetés,addig semmi esélye az országnak a Demokratikus ország címet vissza nyerni. Ez az ország már csak papíron Demokratikus,mert az írott média 95%-ban a rádiók és tv-k is hatalmas százalékban a Fidesz kezében vannak.Ugyan úgy a törvényhozás és a büntető perek eldöntése is a Fidesz irányítása alatt áll. A rendőrség, a katonaság és minden,de minden a Fidesz döntésén múlik. Talán a szombati 100.000-es fiatalok által szervezett tüntetés ad egy kis vigaszt,de nekik meg még ki kell forrniuk magukat. Engem az bánt,hogy bár Európa Uniós ország vagyunk,de a politikai korrupciók és a törvénytelen törvények megalkotását nem torpedózzák meg. Csak az Orbáni ellenállás miatt hörögnek,miközben a Magyar nép egyre lejjebb csúszik. Észre sem veszik az EU-ban,hogy Orbán malmára hajtják a vizet.
Nessy
Na, ennyit az "elsöprő" győzelemről!
Részemről szakadjon az ég az LMP-re, miattuk nem győzött az ellenzék a körzetünkben. Viszont a jelöltjük listán besétált jó pénzért a parlamentbe, és majd támogatja Orbánt, ha szükséges.
verőce21
"Ha a miskolci és budakeszi körzetben ellenzéki győzelem született volna" - meg ha öreganyádnak is farka lett volna...ma nincs 2/3!
De mi változott volna, ha csak hatvan százaléka lenne a Fidesznek?
rohács1926
425 szavazatot nem volt nehéz félreszámoznii.
Ennél sokkal nagyobb dolgok is történhettek.
A további "tevékenységeighez" és az eddigiek leplezéséhez mindenképpen szükségük van a kétharmadra.
Shikari
@verőce21: Még a választás napján is arról nagyképűsködtek, hogy 70% részvétel fölött kormányt váltanak! Lehet, hogy kevés szavazattal lett meg a kétharmad, de meglett!
Most jött el az a pillanat, amikor gratulálni kell a győztesnek és ötletekkel előállni, miképp lehetne Magyarországot még jobban felvirágoztatni.
Nem hőbörögni kéne ellenzékben, hanem dolgozni! Úgy tűnik ezt senki nem mondta nekik!
Hellcat
Mondjuk ha nem csalták volna rommá az egészet akkor nem lenne kéthamrad...
verőce21
@Shikari: (14:35) Ellenzékváltó hangulat volt itt inkább!
Ha a Jobbik 1 millió szavazatát nem számítjuk a lipsikéhez - mert nem ugyanazok -, akkor elsompolyoghatnak a teljesítményükkel!
Shikari
@verőce21: A Jobbik is már csak árnyéka önmagának. Ha csak a libsi szavazatokat nézzük és azt, hogy ezt hányan érték el, hát én nem verném magam, hogy a többség vagyok!
Hagyni kell őket hőbörögni, majd megunják! Amelyik pedig erőszakos lesz, ott vannak a rendőrök, hamar a bíróság elé viszik, mert a Fidesz nem vereti meg a tüntetőket, mint Gyurcsány!
csipetke
A szavazatok újraszámolása vezetne talán eredményre.Egy jobbikosnak azért ugrott 241 szavazata pl Marcaliban,mert rossz volt a pecsét.Aztán eltűnő szavazatok,vagy érvénytelenek,amiken az ellenzék volt jelölve,stb.Csak az újraszámolást kellene szorgalmazni,minden ellenzéki pártnak,és úszni fog az a kétharmad.Becarás.Elsöprő győzelem 425 szavazattal...
Mézike
@csipetke: Hiába számolnák újra. A cikk végén van a lényeg. A fidesznek nincs meg az 50 % -os szavazat aránya, de ez is elég a kétharmadhoz. ha csak 40 % körül mozgott volna az is elég lenne. 2014 -ben a mostaninál is kevesebbel jutottak kétharmadhoz.
dr frédikántor
Na persze. Mint Angliában a BREXIT-nél és az USA-ban az elnökválasztás alkalmával. Csupán mindig durva pár száz szavazaton múlik emberek millióinak élete...
szép új világ
@Nessy: Azért Vonának is megköszönheti Gorbán a 2/3-ot.
szép új világ
Már megint nem e fide$$ nyerte, hanem az ellenzék kúrta el! Köszönjük nektek Jobbikos és LMP-s matekzsenik!
Shikari
Köszönjük Bernikének, Fletónak és Vonának a kétharmadot! Nélkülük ez a nagyszerű teljesítmény nem jöhetett volna létre!
Eriksson
@Mézike: Csillagom! Nem az a lényeg, hogy hány szavazatot kaptak számszerűen a különböző pártok, hanem a parlamenti helyek aránya. Add össze:
"Az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8, az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és 1 független jelölt is bejutott."
Ez mindösszesen 66 hely, a fideszé meg egyedül 133. Ez pontosan fedi a 2/3-ot.
Shikari
@Eriksson: Miért van az, hogy ezt egyesekkel egyszerűen nem tudom megértetni?
Mézike
@Eriksson: Szia szépem! :-) Így jön létre az egypárt rendszeres demokrácia...
Eriksson
@Mézike: Ez bizony így van, a sok választó őfelsége jóvoltából.
Mézike
@Eriksson: Más-hon is ilyen csalafinták a választási tekervények?
Yoda69
Mi van a tizezrevel behurcolt ukran szavazokrol. Azokon a telepuleseken mind ervenyteleniteni kellene az eredmenyeket es megismetelni a valasztast.
Eriksson
@Mézike: Mi ebben a csalafinta? A képviselők száma határozza meg egyes pártok (érdekcsoportok) súlyát a törvényhozásban.
Mézike
@Eriksson: hogy is van az "elvesző " szavazatokkal?
egyvandor
Tisztelt lmp-sek. 425 szavazaton múlott, hogy nem kellettetek a kétharmadhoz. Szívás.
Yoda69
2014-ben is az LMP hozta ossze 2/3-ot a fideSSnek, es most is.
Ezekutan senki se mossa le roluk hogy ok a fideSS szekertoloi.
csipetke
@Yoda69: 17:52 Több mint 240ezer külhoni szavazat volt.
Yoda69
@csipetke: Az lehet, de ok csak 1x szavazhattak levelben listara.
Akiket buszokkal hoztak be, azok be lettek jelentve fiktiv lakcimre, es szavazhattak listara + egyenire IS. Ezenkivel meg az is lehet hogy levelben is szavaztak. Na az lenne aztan a csucs. Nem is lakik itt eletvitel szeruen, nem adozik itt, meg magyarul se beszel. Es 3 szavazatot ad le. Ezert kel ezeket az ugyeket kivizsgalni.
Desischado
Az egész rendszer maga a csalás. És hány ellenzéki szavazat tűnt el, lett érvénytelen, arról miért nincs szó? Az lmp volt a ráadás a jobbikkal együtt. Szép kis szavazás! Meg kell ismételni az egész szavazást!
Yoda69
@Desischado: A szavazat ismetles azokkal a feltetelekkel amit a frideSS krealt nem jarhato ut. Ugyanez lenne az eredmeny vagy talan rosszabb.
Azokban a korzetekben KELL megismetelni a szavazast, ahol bizonyithato a csalas. Igy nem veszelyeztetne a mar bejutott ellenzeki gyoztest, viszonte eselyt jelentene hogy a fideSS elveszitse azt a mandatumot amit csalassal nyert. Igy legalabb a 2/3 megakadalyozhato lenne.
tudode
Azért lesz még itt, ott I D Ő K Ö Z I .. választás, és Kész-hez hasonlóan le lehet csípni tőlük azt a MATEMATIKAI CSODÁNAK tűnő 133.-at!
simmering73
Érdekes ez a 425 szavazat, éppen annyira, mint ahogy négy éve Kunhalmi 55 szavazaton bukta el akkor a választást a 18. kerületben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2019. March 21., 17:44
Milliókba fáj Ronáldónak a gólöröm
Szórakozás - 2019. March 21., 17:13
Palvin Barbara angyal lett