Ha a miskolci és budakeszi körzetben ellenzéki győzelem született volna, nincs meg a kétharmad. Ehhez mondjuk koordináltabb ellenzéki indulás és kevesebb kamupárt kellett volna.

A 24.hu cikke szerint mindössze 425 szavazaton múlott, hogy ne legyen meg a Fidesznek az újabb kétharmada. 

425 szavazaton múlt a kétharmad

Fotó: pixabay.com CCO

Ehhez az ellenzéknek jobban kellett volna koordinálnia a miskolci 1-es és a budakeszi körzetben, ahol a kormánypárti és a legesélyesebb jelöltek közt 127, illetve 296 szavazatnyi különbség maradt szombatra. 

Az alacsony számokat az okozta, hogy múlt hét szombaton keverték be a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő, valamint az átjelentkezett szavazók voksait az adott szavazókörzetekbe. 

A lap szerint jól látszik, hogy a külföldön élő magyarok nem nagyon voksoltak a kormánypártra, míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok (akik csak pártlistára szavazhatnak) a leadott 224 ezer levélszavazatból 216 ezret a Fidesznek adtak. 

A lap úgy látja, ha ebben a két körzetben az ellenzéki pártok jobban koordináltak volna egymással bal és jobboldalon egyaránt, valamint a kamupártok indulóit is ki lehetett volna valahogy szűrni, akkor a Fidesz csak 132 mandátumhoz jut, amivel nincs meg a parlamenti kétharmada.

A 24.hu cikke szerint ugyanakkor a Fidesz készülhetett erre a szcenárióra is, ugyanis idén lehetett először a nemzetiségeknek kedvezményes kvótán keresztül parlamenti mandátumot szereznie – vagyis nem 93, hanem csak 92 országos listás mandátum volt. Ezt pedig Ritter Imre, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának nemzetiségi jelöltje vitte, aki civilben fideszes polgármester-jelölt volt 2010-ben Budaörsön, de ma is Fidesz-tag. (Ritter 26 ezernél több szavazatot kapott, a kedvezményes mandátum megnyeréhez 23 ezernél egy kevéssel több voks elég volt.)

A cikk szerint "a Fidesz-KDNP a magyarországi lakcímmel rendelkezők szavazatainak 47,36 százalékát begyűjtve ért el kétharmados többséget, de a határon túli levélszavazatokkal együtt sincs meg végül az 50 százalékos szavazataránya. A kétharmadhoz azonban ez is elég volt – csakúgy, mint 2014-ben, amikor a belföldi szavazatok 43,55 százaléka vezetett ide" – summázza a 24.hu a választást.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Na, ennyit az "elsöprő" győzelemről!
Részemről szakadjon az ég az LMP-re, miattuk nem győzött az ellenzék a körzetünkben. Viszont a jelöltjük listán besétált jó pénzért a parlamentbe, és majd támogatja Orbánt, ha szükséges.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Szélbirka v. Tóth Zoltán. Itt az egyik körzet eredménye.
cikicakk55
Ezt a Magyar emberek eddig is tudták,hogy a 2018-as választási bukást,nem a nép paszivitása okozta,hanem 50%-ban a Fidesz által létrehozott új választási törvény, 50%-ban az ellenzék töketlenkedése,és az ellenzéki pártok közti hatalmi harc miatt nem volt egy igazán értékelhető ellenzék. Sajnos ameddig ezek a választási törvények maradnak és ez az ellenzéki vezetés,addig semmi esélye az országnak a Demokratikus ország címet vissza nyerni. Ez az ország már csak papíron Demokratikus,mert az írott média 95%-ban a rádiók és tv-k is hatalmas százalékban a Fidesz kezében vannak.Ugyan úgy a törvényhozás és a büntető perek eldöntése is a Fidesz irányítása alatt áll. A rendőrség, a katonaság és minden,de minden a Fidesz döntésén múlik. Talán a szombati 100.000-es fiatalok által szervezett tüntetés ad egy kis vigaszt,de nekik meg még ki kell forrniuk magukat. Engem az bánt,hogy bár Európa Uniós ország vagyunk,de a politikai korrupciók és a törvénytelen törvények megalkotását nem torpedózzák meg. Csak az Orbáni ellenállás miatt hörögnek,miközben a Magyar nép egyre lejjebb csúszik. Észre sem veszik az EU-ban,hogy Orbán malmára hajtják a vizet.
Nessy
Na, ennyit az "elsöprő" győzelemről!
Részemről szakadjon az ég az LMP-re, miattuk nem győzött az ellenzék a körzetünkben. Viszont a jelöltjük listán besétált jó pénzért a parlamentbe, és majd támogatja Orbánt, ha szükséges.
verőce21
"Ha a miskolci és budakeszi körzetben ellenzéki győzelem született volna" - meg ha öreganyádnak is farka lett volna...ma nincs 2/3!
De mi változott volna, ha csak hatvan százaléka lenne a Fidesznek?
rohács1926
425 szavazatot nem volt nehéz félreszámoznii.
Ennél sokkal nagyobb dolgok is történhettek.
A további "tevékenységeighez" és az eddigiek leplezéséhez mindenképpen szükségük van a kétharmadra.
Hellcat
Mondjuk ha nem csalták volna rommá az egészet akkor nem lenne kéthamrad...
verőce21
@Shikari: (14:35) Ellenzékváltó hangulat volt itt inkább!
Ha a Jobbik 1 millió szavazatát nem számítjuk a lipsikéhez - mert nem ugyanazok -, akkor elsompolyoghatnak a teljesítményükkel!
csipetke
A szavazatok újraszámolása vezetne talán eredményre.Egy jobbikosnak azért ugrott 241 szavazata pl Marcaliban,mert rossz volt a pecsét.Aztán eltűnő szavazatok,vagy érvénytelenek,amiken az ellenzék volt jelölve,stb.Csak az újraszámolást kellene szorgalmazni,minden ellenzéki pártnak,és úszni fog az a kétharmad.Becarás.Elsöprő győzelem 425 szavazattal...
Mézike
@csipetke: Hiába számolnák újra. A cikk végén van a lényeg. A fidesznek nincs meg az 50 % -os szavazat aránya, de ez is elég a kétharmadhoz. ha csak 40 % körül mozgott volna az is elég lenne. 2014 -ben a mostaninál is kevesebbel jutottak kétharmadhoz.
dr frédikántor
Na persze. Mint Angliában a BREXIT-nél és az USA-ban az elnökválasztás alkalmával. Csupán mindig durva pár száz szavazaton múlik emberek millióinak élete...
szép új világ
@Nessy: Azért Vonának is megköszönheti Gorbán a 2/3-ot.
szép új világ
Már megint nem e fide$$ nyerte, hanem az ellenzék kúrta el! Köszönjük nektek Jobbikos és LMP-s matekzsenik!
Eriksson
@Mézike: Csillagom! Nem az a lényeg, hogy hány szavazatot kaptak számszerűen a különböző pártok, hanem a parlamenti helyek aránya. Add össze:
"Az új Országgyűlésben így a Fidesz-KDNP-nek összesen 133, a Jobbiknak 26, az MSZP-Párbeszédnek 20, a DK-nak 9, az LMP-nek 8, az Együttnek és a német önkormányzatnak 1-1 képviselője lesz, és 1 független jelölt is bejutott."
Ez mindösszesen 66 hely, a fideszé meg egyedül 133. Ez pontosan fedi a 2/3-ot.
Mézike
@Eriksson: Szia szépem! :-) Így jön létre az egypárt rendszeres demokrácia...
Eriksson
@Mézike: Ez bizony így van, a sok választó őfelsége jóvoltából.
Mézike
@Eriksson: Más-hon is ilyen csalafinták a választási tekervények?
Yoda69
Mi van a tizezrevel behurcolt ukran szavazokrol. Azokon a telepuleseken mind ervenyteleniteni kellene az eredmenyeket es megismetelni a valasztast.
Eriksson
@Mézike: Mi ebben a csalafinta? A képviselők száma határozza meg egyes pártok (érdekcsoportok) súlyát a törvényhozásban.
Mézike
@Eriksson: hogy is van az "elvesző " szavazatokkal?
egyvandor
Tisztelt lmp-sek. 425 szavazaton múlott, hogy nem kellettetek a kétharmadhoz. Szívás.
Yoda69
2014-ben is az LMP hozta ossze 2/3-ot a fideSSnek, es most is.
Ezekutan senki se mossa le roluk hogy ok a fideSS szekertoloi.
csipetke
@Yoda69: 17:52 Több mint 240ezer külhoni szavazat volt.
Yoda69
@csipetke: Az lehet, de ok csak 1x szavazhattak levelben listara.
Akiket buszokkal hoztak be, azok be lettek jelentve fiktiv lakcimre, es szavazhattak listara + egyenire IS. Ezenkivel meg az is lehet hogy levelben is szavaztak. Na az lenne aztan a csucs. Nem is lakik itt eletvitel szeruen, nem adozik itt, meg magyarul se beszel. Es 3 szavazatot ad le. Ezert kel ezeket az ugyeket kivizsgalni.
Desischado
Az egész rendszer maga a csalás. És hány ellenzéki szavazat tűnt el, lett érvénytelen, arról miért nincs szó? Az lmp volt a ráadás a jobbikkal együtt. Szép kis szavazás! Meg kell ismételni az egész szavazást!
Yoda69
@Desischado: A szavazat ismetles azokkal a feltetelekkel amit a frideSS krealt nem jarhato ut. Ugyanez lenne az eredmeny vagy talan rosszabb.
Azokban a korzetekben KELL megismetelni a szavazast, ahol bizonyithato a csalas. Igy nem veszelyeztetne a mar bejutott ellenzeki gyoztest, viszonte eselyt jelentene hogy a fideSS elveszitse azt a mandatumot amit csalassal nyert. Igy legalabb a 2/3 megakadalyozhato lenne.
tudode
Azért lesz még itt, ott I D Ő K Ö Z I .. választás, és Kész-hez hasonlóan le lehet csípni tőlük azt a MATEMATIKAI CSODÁNAK tűnő 133.-at!
simmering73
Érdekes ez a 425 szavazat, éppen annyira, mint ahogy négy éve Kunhalmi 55 szavazaton bukta el akkor a választást a 18. kerületben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.