Csaknem kétszeresére nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása 2010 óta – jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán.

Semjén Zsolt: Magyarország költi a legtöbbet az egyházakra, de kaphatnának még többet
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Semjén Zsolt kiemelte:

az egyházak által fenntartott köznevelési intézményekbe csaknem 220 ezer gyermek jár, ami az összes tanuló 14 százaléka, szemben a korábbi 6 százalékkal.

Az etikaoktatás, illetve a bevett egyházak által szervezett hit- és erkölcstan már az általános iskolák mind a nyolc évfolyamán működik, és minden második gyermek az utóbbit választja – tette hozzá a politikus.

Elmondta: a szociális szakellátások területén 2010-hez képest 15-ről 23 százalékra, a gyermekvédelmi ellátások terén 5-ről 34 százalékra, a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások esetében pedig 11-ről 36 százalékra nőtt az egyházi részarány. Összességében Semjén Zsolt szerint

szociális területen az egyházi arány 11 százalékról 33 százalékra, nagyjából háromszorosára emelkedett.

Az egyházaknak juttatott forrásokról szólva közölte: míg 2010-ben 23 milliárd forint állt rendelkezésre, 2011 és 2019 között összesen több mint 731 milliárd forint támogatás jutott az egyházaknak.

Külön kiemelte a miniszterelnök-helyettes a külhoni egyházi támogatásokat, amelyekre 2010-ben 163 millió forintot fordított az állam, 2011 és 2019 közt a költségvetésben összesen 23,5 milliárd forint volt ez az összeg.

Semjén Zsolt elismerésre méltónak nevezte azt a tényt, hogy

az Eurostat szerint Magyarország költi a legtöbbet egyháztámogatásra.

A bizottság előtt a politikus kitért az egyházakra vonatkozó törvény 2018-as módosítására, szólt a katolikus, a református az ortodox és a zsidó egyházakkal az elmúlt években kötött megállapodásokról, valamint a fontosabb rendezvénysorozatokról is. Ezek közül kiemelte a reformáció 500. évfordulóját, valamint a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek megrendezését a kormány is támogatja.

Több ellenzéki képviselő kérdésére Semjén Zsolt megerősítette: "abszolút egyenlő finanszírozás van" az egyházi és az állami intézmények közt – ezt a költségvetési és a zárszámadási törvényben szereplő számokból is látszik –, de szerinte az egyházakat ért évtizedes diszkrimináció miatt

az is méltányos lenne, ha többet kapnának.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) a hódmezővásárhelyi református gimnázium állapotára utalva úgy fogalmazott: nem látni az egyházak támogatásának eredményét. A miniszterelnök-helyettes elmondta: a Kárpát-medencében több mint száz templom épült és háromezret tataroztak az elmúlt években.

Bajkai István (Fidesz) kérdésére Semjén Zsolt a külhoni magyaroknak indított nemzetpolitikai honlapot katalizátornak nevezte a világ magyarsága számára, amely tudástérként, hírportálként és személyes felületként is működik. Hozzátette: szeretnék az angol nyelvű verziót is elindítani.

Kovács Zoltán (Fidesz) és Gyüre Csaba (Jobbik) alelnökök szomszédos országokban élő magyarok helyzetéről szóló kérdéseire válaszul elmondta: az erdélyiek érdekében keresik a tárgyalási lehetőségeket az új román kormánnyal, mert Magyarország a minél szorosabb román-magyar együttműködésben érdekelt. Szlovákiában a minél szélesebb összefogásra biztatta a helyi magyar szervezeteket a közelgő parlamenti választáson, Kárpátaljával kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: amíg a magyarok szerzett jogait nem állítják vissza, a magyar fél az EU és a NATO felé blokkolja Ukrajna politikai szándékait. Hozzátette: kárenyhítésként a magyar állam támogatja a helyi magyar közösségeket.

Arató Gergely (DK) romániai magyar gazdaságösztönzésre vonatkozó kérdésére közölte: a Vajdaságban a szerb kormány támogatásával elindított gazdasági program mintájára támogatja a kabinet a helyi magyarokat Erdélyben is, ezek szerinte összhangban vannak a román, a magyar és az uniós szabályozással.

Az ellenzéki politikus arra vonatkozó kérdésére, hogy miért nyílik török iskola Budapesten, Semjén Zsolt helyes lépésnek nevezte az iskolanyitást, hogy a Magyarországon élő törökök számára legyen török iskola. Ezzel szemben akkor lehetne tartózkodóan viszonyulni, ha nemzetbiztonsági kockázat merülne fel, de ilyen nincs – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

(MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Semjén a mészáros és egyházkijáró, aki lopta a szakdolgozatát?
Aki a parlamenti közvetítéseken szemmel láthatón szerelmes a főnökébe?
Kár ennek megszólalni is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Legjobb lenne a gazdaság és az EU által megszerzett összes pénzt az egyházaknak (persze, nem mindegyiknek) adni és majd azok juttatnának vissza. Hiszen a honi kereszténység jószivű és adakozó. A jézusi elveket követi.
RonaGyuri
Tekintetes bíróság innen tessenek jegytőkönyvbe venni: a vádlott bevallotta, hogy ők osztogatják el a legtöbb pénzt az egyházaknak! =))
Jozefina
Érdekes, ugyanakkor elég tetemesen csökken a magukat hívőknek vallók száma!!?? De pénzmosodának biztosan jó üzlet lehet!!??
tudode
Stop!
.
Milyen keresztény, ráadásúl néppárt is, amely aki részt vesz egy olyan buliban, amely min. országromboló, kizsigerelő, minden, de nem olyanra sikeredett, amelyre töltelékként besegít bármelyik pártnak, csak kormányon lehessen:
.
----- Haveri államkapitalizmus épül: egy rendszer, amiben az adófizetők pénze magánvagyonná lényegül
.
nepszava.hu/3059028_haveri-allamkapitalizmus-epul-egy-rendszer-amiben-az-adofizetok-penze-maganvagyonna-lenyegul
.
Az egyház támogatásuk csak arra való, hogy abban reménykedhessenek, ha van Isten a világegyetemben MEGBOCSÁSSA AZT AMIT ELKÖVETTEK saját országuk ellen!
.
Ez a dicsekvés olyannak tűnik, minha azzal versengenének, hogy melyik ország gyűrte maga alá azokat az egyházakat, amelyik kedvükre való!
((((Iványi lelkész őfélesége családi lelkésze kinyírása még nem sikerűlt, mert a hívek támogatják, és nem az imádkozó sáskákból álló államnak csúfolt valami!))))
.
Különben a II. vh előtt az egyházak a persely pénzből. és a hívektől a háznál beszedett egyházadóból tartották fenn magukat!.

.
gazdag dezső
SAJNOS TÚL SOKAT KÖLT AZ ORSZÁGUNK AZ EGYHÁZAKRA.MIÉRT IS ? NEM TUDNAK MIT TENNI A SOK VAGYONUKKAL .ILYEN A HIT GYÜLEKEZET IS .,NEMCSAK A KATOLIKUS.JELLEMZŐ AZ ORSZÁGRA,HOGY HIÁBA VOLTUNK EGYKOR LOVAS NEMZET ,NEM TUDUNK KÖZÉPEN RAJTA ÜLNI ! vVAGY JOBBRA,VAGY BALRA DŐLÜNK RAJTA.KOMMUNIZMUS -KAPITALIZMUS ,DE A LEGDURVÁBB VÁLTOZATOKBAN .
RonaGyuri
Ami pedig az egyházak oktatási és köznevelési valamint egészségügyi szerepvállalását illeti arról jobb ha hallgattok, mert arr külön osztozok, sőt lényegesen többet, mint az állami intézmények! =))
tudode
Ja!
.
Még annyit, hogy az állami feladatot ellátó oktatási, szoc, intézményeket kivéreztetik állami normatíva csökkentéssel, míg a felekezeti hasonló feladatot ellátóknak 70%-kal több támogatást nyújtanak!
.
Megkérdezték a pogányokat, hogy szívesen adakoznak-e annak érdekében, hogy könnyítsenek lelki üdvükön, vagy mi a bánaton!!!
tudode
@tudode: .
Helyesb.
.
Még annyit, hogy az állami feladatot ellátó CIVIL oktatási, szoc, intézményeket kivéreztetik állami normatíva csökkentéssel, míg a felekezeti hasonló feladatot ellátóknak 70%-kal több támogatást nyújtanak!
kereső
Akkor az, hogy is van?,hogy a falu plébánosának kell az elromlott órát, harangot javitani, mert kap rá pár tizezer forinto? Meg miért is kell a falu plébánosának egy elkorhardt deszka lépcső miatt meghalnia?, mert a milliárdokból oda már nem juz. Meg a plébános fizetésére sem. Semmijen úr, nem a saját gazdagodásotokra, meg szaunás stadionokra kellene költeni az adófizetőktől kapott milliárdokat-hivőktől,és nem hivőktől egyaránt- hanem arra, hogy egy kis, vagy akár egy nagyobb falu vallási közössége , hivői, és plébániája ne kerüljön ilyen helyzetbe. Mondom ezt nem vallásos emberként- mert én tisztelem!! a hivőket, vallásosokat. Ti meg nem!
Béla333
Semjén a mészáros és egyházkijáró, aki lopta a szakdolgozatát?
Aki a parlamenti közvetítéseken szemmel láthatón szerelmes a főnökébe?
Kár ennek megszólalni is...
Nessy
Ha már ilyen vallásos az ország, mi lenne ha ők támogatnák az egyházaikat? Mert jelenleg az egyházak közpénzből vannak bőségesen támogatva! Ilyenkor nem gond, ha valaki ateista? Csak egyébként?
Építsen magának az egyház stadiont!
Persze, hogy ennyi tanulója van, amikor vannak települések, ahol nincs is más általános iskola, csak egyházi!
Nessy
@Nessy: Bocsánat az első mondatot hibásan fogalmaztam. Jav. Támogassák az egyházakat a híveik!
Sámannus
Zsoca, ha a faxodat vernéd mindenki jobban járna.
Ronin2
Hááááát,Zsóti azt hiszem,a hozzád hasonló senkiháziak miatt történtek az egyházszakadások.
Amúgymeg elmehetnél már / mivel anyázni nem elegáns/ medvére vadászni egy szál fejszével a Hargitába.
Ui:- nem a hittel,nem az egyházzal van bajom,de ez a KDNP ebben a formában csak egy furunkulus a társadalom seggén.
Szerintem.
Qqberci
@Ronin2: "a KDNP ebben a formában csak egy furunkulus a társadalom seggén."

Igen pontos megfogalmazás :-))) Zsóti meg a gennyes közepe...
Nyírfa
Erre vagytok büszkék? A hülye templomaitokra? Ócska farizeusok!
justhpeter
Én nem bántanám Zsótit ! Hiszen bizonyítottan ő a Föld legsötétebb "keresztény" embere. Hiszen a legjobb módot találta meg arra, hogy az egyházakat megutáltassa az emberekkel. A katolikus egyház folyton panaszkodik, hogy kevés a pap, a templomaik lassan kiürülnek, a kormány ennek ellenére önti a pénzt a "NER-bevett" egyházaknak.
Nem szeretnék oda eljutni, hogy az idős igazi keresztény asszonyok féljenek elmenni a templomba vasárnaponként.
Márpedig a semjéni ostobaság vége az lesz.
Macskaszem
Olyan ez mint a foci, arra is sokat elb@sznak, mégsincs foci. Egyháztámogatásra is rengeteget elb@sznak, csak templomba nem jár senki.
Pálinkás Pál
Nos..véleményem szerint...adófizetői pénzből egy kanyit sem!!! Tartsák el őket a mellüket verő Nagy Nemzethy híveik...
kokopelli
Új jelentést kapott a "térdre csuhások"! A "cidához" térdreesve O.V.-előtt csak összejön a lóvé!
Aki Én
Ez elég szomorú és felháborító. Miért is kell az egyházakat közpénzből eltartani?
Csak nem azért, mert még karácsonyi misén is a fidesz mellett kampányolnak?
Ha eddig nem volt hiteltelen a még soha senki által nem bizonyított nagy hitgyülizés, most már biztosan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.