A mostani koronavírusjárvány-helyzetben a legerősebb fegyver továbbra is az önuralom, és ha az emberek tudnak egymástól elegendő távolságot tartani, akkor ez a fegyver működik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott nagypénteki interjúban.

A kijárási korlátozás határozatlan időre történő meghosszabbításáról a kormányfő azt közölte: nagyon eltérőek az állapotok a különböző településeken, ezeket nem lehet egy országos döntéssel szabályozni. Ezért határoztak a kijárási korlátozások fenntartásáról úgy, hogy közben lehetőséget adnak a polgármestereknek, hogy ha helyben indokolt, további szigorításokat tehessenek.

A kijárási korlátozás meghosszabbításáról csütörtökön döntött a kormány, amit a miniszterelnök úgy kommentált:

a csoportos felől haladunk a tömeges megbetegedések irányába, és azért várt ki, hátha szigorúbb intézkedést kell hozni a helyzet esetleges romlása miatt.

Igazából pénteken kellett volna dönteni, de mivel ez már munkaszüneti nap, nem lehetett tovább várni – közölte, megjegyezve:

budapesti idősotthonokban történtek indokolták is ezt az óvatosságot.

Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt,

látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már "kifelé kandikálnak", ő viszont Magyarországon még nem látja "a fényt az alagút végén".

Magyarország szempontjából ugyanakkor Ausztriát "nagyméretű laboratóriumnak" nevezte, mert ott – az Olaszországhoz való közelség miatt – minden hamarabb történik meg, mint Magyarországon. Ezért figyelik, hogy az osztrákoknak milyen lépés vált be és melyik nem, és ezek értékelése után szabad itt esetleg hasonló járványügyi intézkedéseket hozni.

Pénteken is folytatódó kórházlátogatásairól a kormányfő azt mondta:

az ösztöne azt súgja, hogy el kell mennie és tájékozódnia kell a kórházakban.

Amikor tömeges lesz a fertőzés – és mivel eddig ezt senki nem úszta meg, érdemes rá felkészülni –, akkor 7500-8000 olyan intenzív kórházi ágy és lélegeztetőgép is kellhet, amellyel az időseket el tudják látni. Békeidőben Magyarországon lélegeztetőkészülékből körülbelül 2000 van, ezt kell felfuttatni 8000-re úgy, hogy meglegyenek a gépeket kezelni képes orvosok, ápolók is – tette hozzá.

Úgy értékelt: a védekezést annyiban tekinti sikeresnek eddig, hogy lassították a járvány terjedését, és ezzel időt nyertek, de "a nagy megpróbáltatás, az igazi teszt az előttünk van".

A húsvétról, a családi összejövetelek elmaradásáról szólva Orbán Viktor azt mondta:

meg kell próbálni elfogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint amilyenek a húsvétok lenni szoktak.

A miniszterelnök az ellenzékre is kitért, úgy fogalmazva, járvány idején sincs nagyon más a fejükben, mint hogy hogyan lehetne a kormányt gyengíteni, és hogyan tudnának kormányra kerülni.

Ez "egy szép ambíció, de egyelőre még egy idősotthon működtetésével sem tudnak megbirkózni" – jegyezte meg, azt javasolva nekik, hogy ott "gyakorlatozzanak", ahol felelősségük van például polgármesterként.

A rádióinterjúban szó volt a koronavírus-járvány miatt szükséges gazdaságvédelmi lépésekről is, amelyekről Orbán Viktor azt mondta: míg a baloldal válságkezelési receptje a megszorítás volt, és így elvettek a nyugdíjasoktól, a közalkalmazottaktól és a családoktól is, addig a 2010 utáni kormány ellenkező irányba indult, a középpontban a munka állt.

Most is az a fő cél, az a válságkezelés vezérfonala, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni – hangoztatta, hozzátéve, hogy nem szeretne visszatérni a segélyalapú gazdálkodás és az eladósodás időszakába.

Kiemelte, hogy mára Magyarország a saját lábán áll, pénzügyileg nem függ senkitől. Ezt a célt nem szabad feladni válság esetén sem, ragaszkodik ahhoz, hogy "azon az úton menjünk, amire felhatalmaztak minket az emberek", és ez "menni fog".

A sok száz lépésből álló gazdaságvédelmi terv működni fog, meg fogja oldani a bajokat, visszaadja a munkahelyeket, és újra növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot

- jelentette ki Orbán Viktor.

A bankok és multik bevonásáról a teherviselésbe a kormányfő azt mondta: a terhek kimérésével óvatosnak kell lenni, meg kell találni azt a mértéket, amit még elbír egy adó alá vont alany, például egy pénzintézet vagy egy multinacionális cég. Fontosnak nevezte, hogy mellettük az önkormányzatok és a pártok is vállaljanak részt a teherviselésből: ahogyan a kormánynak, úgy a politikai szervezeteknek és az önkormányzatoknak is át kell szervezniük a gazdálkodásukat.

Ha mindenki vállal valamit, akkor meglesznek a gazdasági terv pénzügyi alapjai – közölte Orbán Viktor, akinek az optimista forgatókönyve szerint a gazdaság néhány hónapon belül visszatalál az "egyenes ösvényre".

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy odáig ő "nem szaladna", mint a legoptimistább, akár 2-3 százalékos idei növekedést előrejelző jegybank, de nem tartja szükségszerűnek azt a hatalmas méretű visszaesést sem, amelyről közgazdászok "vizionálni" szoktak. Inkább londoni pénzügyi elemzőkre támaszkodna, akik szerint van Magyarországnak egy esélye arra, hogy jól jöjjön ki ebből az egészből, csak egy jó terv kell, és azt jól kell végrehajtani.

A költségvetési hiány ügyében a miniszterelnök úgy fogalmazott: "később majd fellógatják" azokat, akik most elengedik a hiányt. Aki most "nyakló nélkül él azzal a lehetőséggel, hogy eladósodjon (...), az néhány hónap múlva, amikor túl leszünk a válság első nagy hullámain, felakasztva találja magát, ott fogják egy dróton rángatni a hitelezők meg a spekulánsok" – mondta.

A kormányfő kijelentette: neki a 3 százalékos költségvetési hiány "vörös vonal", nem szabad a fölé menni, mert "a végén keservesen meg fogjuk fizetni az árát".

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Szerencsétlen az az ország, ahol egy sötét ficere kukkolja az alagút végét, akkor amikor őfélesége is belátja, hogy közel tízezer lélegeztetőgép szükségeltetik a lepukkant kórházakban!
.
Egy szétcincált ÁNTSZ-el!
.
----- Nemzetiként támad fel a tisztiorvosi szolgálat
.
nepszava.hu/3008250_nemzetikent-tamad-fel-a-tisztiorvosi-szolgalat
.
"""" A kormányrendeletben az szerepel, hogy az új – de lényegében a korábbi tisztiorvosi hivatal feladatait ellátó – intézmény hatáskörébe tartozik majd például az országos népegészségügyi programok előkészítése, irányítása, szervezése, az egészségügyi ellátórendszer, a közegészségügy, és a kémiai biztonság szakmai felügyelete. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit jelent a népegészségügyi programok koordinációja. Az ugyanis már korábban kiderült, hogy a kifejezetten rossz hazai egészségügyi mutatók gyors javítását a szakminiszter nem egy egységes népegészségügyi programtól várja, hanem öt országos gyógyító intézet által készített szakmai programtól. Az átszervezés átgondoltságáról sokat elárul az is: az országos gyermekegészségügyi intézet jogköreit és feladatait az új hivatal létrehozásáról szóló jogszabályban rátestálják a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetre.""""
.
És a lakosság fizeti meg életével annak az árát, hogy szakbarbárok ütik bele a szaglószervüket mindabba amiről halvány gőzük nincs!

.
Sámannus
@tudode: A háromszáz forintos budi forradalom végkifejlete következik. Hazudozzon még ez a tahó.
kokopelli
@tudode: ...rá illik a közmondás:
"ÉN nem lehetek ott mindenhol,de ahol vagyok, ott csak ß@r van!" (;-))
Nyírfa
Tagnap, amikor a híradóban meghallottam a hangját, és kellett néhány pillanat, amíg a távirányító után kaptam, a művelet - gyors elkapcsolás - után azon gondolkodtam, hogy mit is érzek valójában Orbán Viktor és felekezete iránt. Gyűlölöm? Haragszom? Utálom? Megvetem? Undorodom? Emellett kötöttem ki. Igen, undorodom , viszolygok minden attitűdtől, amit képviselnek. Olyan ez, mint amikor az ember piszkosnak érzi magát, és semmi nem kívánatosabb, mint egy alapos zuhany és egy tiszta törülköző. Csak egy kormánytól nem ilyen egyszerű megszabadulni. Pedig már nagyon rá férne a magyar népre egy tisztességes mosakodás.
tudode
@Sámannus: @kokopelli: .
Az élet fintora az, hogy amikor kódis volt a kivénhedt falusi gyerek a Szegény Dzsoni és Árnika filmben néma statiszta focistaként jósolta meg mi lesz belőle, ha "NAGY" lesz
.
---- Szegény Dzsoni és Árnika. Orbán Viktor jelenetei
.
www.youtube.com/watch?v=p0MW9k-0aXU
.
És előfordulhat az, hogy az EU bacilusát a virús fogja passzra verni, mert nincs ebben a brancsban annyi, hogy ÚJ LAPOT kezdjen azzal a MÚLTTAL, amivel őfélesége "dicsekedhet"!!!
Eladott Ország
Viktortól az alagutat sem látjuk! Te olyan sötét vagy, mint a néger segge az alagútban !
Nessy
Drága miniszterelnök úr? ! Gondolja, hogy ott és akkor majd a valóságot látja? Ameddig magát lent fogadják, fent a kijelölt osztályon gyors tempóban biztosítják, hogy azt lássa, amit elvár! Tudom, már az átkosban átéltem, pár ilyen "váratlan felső látogatást"! Feltételezem, nem igazán tudja megkülönböztetni a Lélegeztető és a Légzést könnyítő készüléket! ( Nem is feladata!!) Látja, hogy vannak szerkentyűk, és meg lesz nyugodva!
kereső
Azért ezt meggondolhatta volna a miniszterek elnöke, elmenni az intenziv osztályra, ahol magatehetetlenül fekszenek a betegek- "nézelődni" egy kicsit. Olyan alpári és gusztustalan az egész. Ott ál nyakig beöltözve és és a beteg felett konzultál az orvossal. Mit szólna, ha ő kerülne hasonló helyzetbe? Mit szólna a családja, hogy egy kiszolgáltatott ember- aki épp. a halálos kórral szemben vivja élet-halál harcát a "celeb" miniszterelnök az ő ágya felett "konzultál". Köpedelem.
kereső
Mi meg már lassan azt se látjuk van-e élet az alagúton kivül.
balos
Ez a geci beszél a hitel válságról!Az egész az "uralkodása" alatt indult el és 2010-es újrázása térdre kényszerített egy csomó családot!Azóta sem engedett a "présen" és most is erre játszik!Kiszolgáltatja a családokat a bankoknak!Koronát szeretne,de már izzik!
ómió
Az csak a Pesti úton látszik. De az a túlvilágé!
Eladott Ország
@ómió: Te vagy a fény az éjszakában, gyere dolgozz a lámpagyárban
Az erőművek feladták, Aladdint a szellem mellé zárták
Rettenetes sötét, sötét van
youtu.be/YlmA6v4DwGk
kokopelli
@Eladott Ország: ..szóljatok már neki,hogy talán a Lánc-hidat ki kellene húzni végre az Alagútból!...(a két cica is panaszkodott,hogy nem látják egymást ha benéznek az alagút végeibe!...de ők rájöttek )
luiz
Az orvosod mondja már, hogy kövesd a fényt viktor!
CsipkeRózsa
@kereső: 10:26

Én még az ismerősök, barátok, családtagok látogatását is letiltanám, ha kórházba kerülnék, akármivel.
Megkérdezték az ott fekvő betegektől, hogy szívesen veszik e Orbán látogatását? Ne nézelődjön, semmi keresnivalója nincs egy kórteremben.
CsipkeRózsa
Orbán ne politizáljon, amikor fő feladata a járvány terjedésének megakadályozása volna.
Nem az ellenzék a hibás, hiába beszél őssze-vissza. Ő felel az egész országért, ő a felelős minden egyes fertőzésért, minden halálesetért.
Foxley
te amo commodo diligunt me mea carus sum nocere inside diligentes
Nyírfa
@CsipkeRózsa: 13.30

Ennél kívülállóbb már nem is lehetne. Beöltözött mint egy űrhajós, aki elmegy világot látni, és, jé , talált egy bolygót, hát berepül szemrevételezni, tényleg vannak-e lények a földön kívül is.
Aki előtt még égettel le magát, nem bizonyította a retardáltságát, a rosszindulatát, azt a továbbiakban nem tudom értelmes embernek tekinteni.
Nyírfa
@Nyírfa: Lemaradt a nem. Tehát: Aki előtt még nem égette le magát...
kokopelli
@CsipkeRózsa: Évtizedekkel ezelőt csúszott el a politikai pálya az országban!Egy ME-nek nem az a dolga,hogy
mindenben ő döntsön!Egy olyan testületet kellene vezetnie,amiben a legjobb "fejek" önállóan,döntenek a magas
qualitásuk révén,és a ME.-nek csak beszámolnak róla!M.o. '89 után is folytatta az azelőtti rendszer centrális szoká-
sait!Biztos lennének,hogy vannak olyan képzett orvosok,akik saját döntéseikkel a megfelelő megoldásokat választ-
anák a politikusokat mellőzve!Egyedül az EÜ-minisztert (asszonyt) tartanám alkalmasnak ilyen esetekben a hozzá-szóláshoz ill.a tárgyaláshoz az illetékes tárcákkal!
A kormánypárt "szakértői" emlékeztetnek engem a Bábel-tornyára!,ill. a "már minden meg lett mondva,de még nem
mindkitől" mondásra! (ez is csak egy vélemény,ami sok évtized jó és rossz példáin nyugszik,ergo tapasztalatokon) (;-))
simmering73
Mi tíz éve várjuk more, de egyre nagyobb sötétségbe haladunk veletek.
csak úgy....
még a durbincs is tudja,hogy mi a bánya és az alagút között a különbség!
viktor,te hol keresed a fényt?
balos
Azt a bizonyos fényt a keleti seggek takarják előtted csutka!
Macskaszem
Mert te csak a pénz látod vazzze, abból van a szemellenződ is. Amibe nincs pénz, az téged nem érdekel, arról tudomást se veszel. Ismerünk már kipcsak geci.
jesz
hurrá...hurrá! ...fény az alagút végén!...

...de miért dudál?
kolnidre
Amig ez az ember?létezik semmi jóra számítani nem lehet.Talán nem véletlen,hogy Tusnádfürdő kivételevél miatta a magyar embereket nindenütt utálják.
csak úgy....
@kolnidre: tusnádfürdö nem magyarország! nyugatra nem tud menni észt osztani,mert a hézagos elméleteibe,családi -haveri vagyonosodási dolgaiba bele is bukna,keletebbre meg nem mer ...
csipetke
Na,bakker,ha a puhos meglátja az alagút végén a fényt,az csak a vonat lesz ami szembejön,és nem a megoldás a problémákra.Az eddigi járványkörüli ügyködésüket a kapkodás,át nem gondolt dolgok jellemzik,meg persze a hülyeségeikre a bűnbak-keresés.Ahhoz rohadtul értenek
namihami
Pedig a politikusi és gazdasági tevékenységetek alapján igenis ott van. Éppen szembejön egy hatalmas dízelmozdony formájában.
kokopelli
@Eladott Ország: Nekem van egy olyan sejtelmem,hogy ő is mint a legtöbb vidéki ismerőseim (a seregben az összes
vidéki sorstárs is) utálják a fővárost,mert..hát miért ne!Az tartja össze őket,és nem fogják (fogták) fel,hogy az ő veze-
tőik álma is az,hogy Bpesten élhessenek!Azért nevettek velünk a viccen is,hogy "mikor lesz a vidék Bpesttel egyenlő?" ",akkor ha ledomnak egy pár tucat atombombát" Bpestre! Kínos nevetés volt! Lánchíd? Nekik "csak egy építmény "osz-
tajd" nem is több"!
Qqberci
Az alagutat legalább látod már? Vagy csak mész a falnak erőből?...
ómió
@fideszes gyökér: Te meg még mindig nemzetközi izé? Még inkább pfuj!
ómió
@Eladott Ország: Rettenetes sötétet látsz? Talán tekints ki a saját fejedből!
illusion
"Mondják, hogy beteg. Fél mindentől, okkal ok nélkül – mindegy. Ha volna hozzá bátorsága, nem országa fővárosával és az ellenzékkel hadakozna, hanem a vírussal csatázna. Hogy valóban nagy a baj, vagy csak az őt nem kedvelők egyre növekvő tábora szeretne a valóságosnál többet belelátni a furcsa mozdulatokba, a kínos, erőltetett nevetésekbe, előbb-utóbb kiderül. Hiába jön szembe a vonat, pénteken reggel azt mondta a rádióban, hogy nem lát fényt az alagút végén."

hirklikk.hu/kozelet/a-nemzet-betege-nem-lat-fenyt-az-alagut-vegen/362366/
ómió
@Eladott Ország: Minden bolsi tetü agyatlan fejében így jött az le? A ti "különleges anyagotok" (Bayer szerint a szar), amiből vagytok ezért "gyógyíthatatlan"?
Yoda69
Az a baj te geci, hogy te meg az alagutat se talaltad meg, amely kivezet ebbol a remalombol.
Eladott Ország
@ómió: Kétféle ember szavaz a fideszre...
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/92844903_1514952652016370_8531645069680181248_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=zgskEV7sYGkAX_aM625&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=9df2688adee85560185b8277efa0b819&oe=5EB8A45E
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/92822915_2908644135887215_3527967243096817664_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_sid=1480c5&_nc_ohc=XzlN8KLH9KMAX_Lg27W&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=b64b78913348b3c378d05d9c0a53a451&oe=5EB80FBB
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/91816179_2529977063922037_6646664587246567424_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=P4NVTN7-Dc0AX9CbA7v&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=33a72e4b483c09656cee9cd8d9173337&oe=5EB59726
Anyabaszó lovagkeresztes Zsótiról jutott eszembe!
uploads.disquscdn.com/images/e84446ed97d435c492f4726553c4f1d095869d29a2c368ad9a0c823efaa055c2.jpg?w=600&h=373
uploads.disquscdn.com/images/5adf38e7ad661182d1693c106eee8ce82a109bdac83114673eafed8b9fc37fb8.jpg?w=600&h=532
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/83295149_2957878584439443_6248225921510146048_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=EdOGu_M-GcQAX_C2GBY&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=a8c27afb8919f0b54f167499d0368b9e&oe=5E9E911A
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/83895375_2957589264468375_2784412750942568448_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=EDdwn1C-lp0AX-8RVzo&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=507990615e29fa93ddf1f7cbc1e62099&oe=5E9D03DF
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/81203757_2762033100513177_8112246589877125120_n.jpg?_nc_cat=104&_nc_sid=8024bb&_nc_ohc=kN7L8uPZP3gAX_tjyiA&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=9b0b925e7ce822d71df1352a7c9910bf&oe=5EB41319
SystemError
Nem Viktor, csak megint agyon gyógyszerezted magad!
Clavigo
@ómió: a qrva @nyád a tetű ,,aki a világra szart .
ómió
@Clavigo:Felböffent belőled a trágyalé? Így adod, mi lényeged, bolsi tetü? Tudod még fokozni?
ómió
@Eladott Ország: A Lenin összesből "tallóztad", fajkreténje? Akkor attól vagy ilyen nyomott!
Clavigo
@ómió: Úgy tudnám fokozni,,,,ha olyan fidesz- görénnyé válnék,,,amilyennek te születtél,,te gyökér Fostalicska.
illusion
Amikor meglátod a fényt, az nem azt jelenti, hogy hamarosan kijutsz az alagútból, hanem azt, hogy jön a vonat.
ómió
@Eladott Ország:Na, mit találtál a bolsi latrinában, bolsiék fajkreténje!? Igazi bolsi "csemegét"?
ómió
@Clavigo: Ne "szerénykedj", bolsi tetü! Fokozod te az aljas bolsi kreténséget minden hullámhosszon!
ómió
@Eladott Ország: A latrina neked csak "csemegét" rejthet! Minden efftársad abból csemegézik!
Lepényleső
Talán azért mert itt alagút helyett is stadion épült?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.