A Pest vármegyei katasztrófavédelem zöld utat adott az újabb gödi Samsung-gyárbővítésnek.

Őrjöng a lakosság, újabb akkumulátor gyár épül Gödön

Elszabadultak a lakók indulatai a gigagyár terjeszkedése miatt. Forrás: Mérce

A 2017 óta folyamatosan növekvő, mostanra gigászi méreteket öltő akkumulátorgyár ezúttal újabb „veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményekkel” bővült, amelyek használatba vételéhez katasztrófavédelmi engedélyre van szükség. Ezt a lakosság tiltakozása ellenére ki is adta a hatóság – írja a Mérce.

A katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás részeként múlt hét kedden tartottak közmeghallgatást Gödön, ahol több száz helyi és környékbeli lakos jelent meg, és fejezte ki elégedetlenségét a gyár működése kapcsán. A gyár – számos lakos számára kifejezetten zavaró – zajterhelése az előző évekhez hasonlóan ezúttal is terítéken volt.

Sokan érdeklődtek a tavaly tavasszal napvilágot látott NMP-szennyezés (ez egy akkumulátorgyártásban is használatos oldószer) eredetéről, és arról is, milyen kimenetele lenne, ha az akkumulátorgyár esetlegesen elszennyezné a gödi talajvizet.

A kérdések jelentős részére sem a Samsung, sem a katasztrófavédelem munkatársai nem tudtak érdemi és megnyugtató választ adni a helyszínen, ezért kérték, hogy küldjék el írásban a kérdéseiket a lakosok.

A gödiek érdekérvényesítéséért küzdő Göd-ÉRT Egyesület tagjai korábbi katasztrófavédelmi határozatok felolvasása révén szembesítették a megjelenteket a gödi Samsung mulasztásaival, melyek joggal keltenek félelmet a lakosságban. Ezek szerint ugyanis 2018 óta sorozatosan tűzvédelmi szabálytalanságokat észlelt a katasztrófavédelem: többek közt

nem helyezték üzembe a tűzoltó berendezéseket, miközben jelentős mennyiségű tűz- és robbanásveszélyes anyaggal dolgoztak, ezzel több mint ezer munkavállaló életét veszélyeztetve.

Az éveken át fennálló szabálysértésért a hatóság alkalmanként 1-4 millió forint közötti bírságokat szabott ki, ami láthatóan nem bírt elrettentő erővel. Az is kiderült: egy építés alatt álló épületrészben akkumulátorokat töltöttek, melyek közül 36 kigyulladt. A tűzoltók nem tudták áramtalanítani az épületet, mert a beruházó nem építette ki az ilyenkor használatos főkapcsolót, mindez jelentősen késleltette a tűzoltást. Az épület tűzvédelmi megfelelőségét és a dolgozók tűzvédelmi felkészítését nem tudták igazolni, a tűzoltó berendezések pedig nem működtek.

Mindezek fényében Bodnár Zsuzsa, az egyesület elnöke, valamint több lakos is nyomatékosan kérte a katasztrófavédelmet, hogy ne adják ki az újabb engedélyt a Samsungnak, sőt: tiltsák meg a működését.

A katasztrófavédelem vasárnap kiadott határozatából kiderül többek közt: az engedélyezési eljárás egy hónapig szünetelt, miután a hatóság több épületrész esetében hiányolta a tűzoltó rendszer megfelelőségének és üzemképességének igazolását. A hiánypótlásra öt nap állt rendelkezésre, de ez idő alatt maga a Samsung kérte az engedélyezési eljárás szüneteltetését, így végül egy hónappal később, január elején indult újra az eljárás, miután a cég pótolta a hatósági követelményeket.

Az újraindult eljárás részeként februárban helyszíni szemlét tartott a hatóság, hogy ellenőrizze az új gyárrészekről szóló biztonsági jelentés valóságtartalmát. Ekkor újabb hiánypótlásra kötelezték a Samsungot, kiderült ugyanis: nem tudták teljes körűen igazolni, hogy a cég alvállalkozói megkapták a megfelelő oktatást az úgynevezett belső védelmi tervről, vagyis arról, mi a teendő, ha a gyárban baleset történik. A hatóság azt írja, a Samsung pótolta a hiányzó oktatási dokumentációt.

A határozatban a közmeghallgatásról is szó esik: mint írják, a lakosság részéről felmerült kérdések közül

a zajszennyezésre, a különleges gazdasági övezet szabályaira, az ivóvíz-felhasználásra, a szennyvízre, a vízszennyezésre, az egységes környezethasználati engedélyre, illetve az Üzemeltető távlati kapacitásnövelésére vonatkozó kérdések nem tartoznak az Iparbiztonsági hatóság hatáskörébe

; a döntés során mérlegelendő észrevétel nem merült fel.

Ha a cég nem teljesíti a kötelezettségeit, és „a biztonságos üzemeltetés feltételeiben súlyos hiányosság jelentkezik”, a legsúlyosabb szankció a katasztrófavédelmi engedély visszavonása, és a veszélyes tevékenység megtiltása – vagyis a gyár egy részének vagy egészének bezárása. Utóbbira azonban még soha nem került sor a többszöri tűzvédelmi szabálysértések és az évek óta fennálló zajszennyezés ellenére sem.

Forrás: Mérce
Fotó: Mérce

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Csizmás Kond: te azt hiszed,hogy mindenki annyira hülye mint te?
a másik! mi kerül azon sok pénzbe ha a gödiek kimennek az utcára? -ez nem a békemenet, ahova 0rbánék buszokkal szállítják a kuka vidéki csürhét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Havanagi
Őrjönghet mindenki,be vagyunk kerítve!Nem kellett volna a totális hatalom.
Csizmás Kond
Minden ilyen megmozdulás sok pénzbe kerül...keresd a pénzt...és megvan a bujtogató.
csak úgy....
@Csizmás Kond: te azt hiszed,hogy mindenki annyira hülye mint te?
a másik! mi kerül azon sok pénzbe ha a gödiek kimennek az utcára? -ez nem a békemenet, ahova 0rbánék buszokkal szállítják a kuka vidéki csürhét!
vacsi
Ha a gödiek nem akarják ezt a gyárat, akkor ne menjenek oda dolgozni - ez ilyen egyszerű.
Maxipocak
@Horizont: Bukarestben vagy Felcsúton. :))))
Maxipocak
@Csizmás Kond: a pénz a führerednek meg a hazaáruló gennyedék csürhéjének megy.
gina
@Shikari: Egy román cigny ugat hahahahahhaha nagy a pofád alja proli
csak úgy....
@vacsi: beléd nem az eszedér szeretett az urad...
Csizmás Kond
@Horizont: De lehet sőt kell is legyen, viszont azt illik minden félnek hivatalos valami szerint kifejteni...mert itt nem biztos hogy betartják...ugyanis ma egy politikai felhördülés sokaknak többet hozhat az akkugyár évi teljesítményénél.
namihami
Hát, mégis hol legyen ilyenfajta veszélyes üzem? Jó helyen van az most Gödön vagy legyen akár Debrecenben is!
Talán csak nem akarnátok Felcsútra vagy (horribile dictu) akár Hatvanpusztára telepíteni!?!?!?!?!
Hát milyen emberek vagytok ti? Csak nem lennétek képesek veszélyeztetni a Mi Kedves Vezetőnk állandóan értünk törődő egészségét még ezzel is veszélyeztetni? Talán nem elég neki így is a szívizom-zsírosodás, a metilalkoholos májkárosodás, a koleszterin és hasonlók? Most még ezzel is veszélyeztetnék? Bennetek semmi imádat és féltés sincs?
Komoly csalódás vagytok...
jáger laszló
Miért tiltakoznak a gödiek mikor olyan High Tech az akku gyártás ,környezetbarát munkahelyet teremt + pénzt is hoz a városnak???
Valami csak nem stimmel!!??Mi az amit L titkolnak a Samsungék!!??
csak kérdezem kíváncsian??
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
@namihami: ...amikor azt a futbelizét építették akkor nem voltál ilyen vicces kedvedben...
Eladott Ország
A geci román cigány nem elég, hogy kifosztotta az országot a bandájával, hanem az élhető környezetet is gallyra vágja, hogy rohadjon meg! Meddig várunk még, hogy elzavarjuk ezt a tóger, idióta, korrupt bandát!
Németh István
EZEK A FENTIEK >> egytől-egyig a nemzet ellenségei aljas moslék trógerek. Az hogy vén szar trotslia többségük még ráadásúl bigott kommunista csőcselék akiknek a lámpavason a helyük! ((sajnos tudom, láttam hogyan kell elhelyezni ezeket mocskokat, még van ötszázasom is, hogy belegyűrjem a moslék képükbe > @namihami: @Mirabilis: @Horizont: @csak úgy...:@gina, stb. )) hogy nagyon basszák telibe a mocskos kurva anyjukat, ha nincs, már akkor sasját hülye bugris, buzi, gender kölkeiket! Rohadjanak halomra!
A lényeg >> az usa-nató takarodjon a kurva anyjába, az Eu.vezetése a börtönbe - akasztásilag!
jesz
...nem csak az akkumulátor gyár zavarja a lakosságot...itt van ez a qurva ferihegyi reptér...amióta délBuda-Tétény-Érd felé szállnak fel az óriás monstrumok, már hajnalban zúg az égbolt felettem...ma reggel is hatkor ébredtem, mert egy marhanagy repülő emelkedett a legalább négyszáz tonnájával...és biozny a turbinák igencsak hangosak...pláne, ha percenként követik egymást...
...ez zúgás senkit nem zavar...
jesz
@Eladott Ország: 12.17..jó kérdés...tegnap legnagyobb meglepetésemre a hírtévé egyik politikai(hobbista)műsorában hangzott el, hogy az emberek azért nem tüntetnek, mert elégedettek...

...hát kérem...itt tartunk...
Nessy
Logikus, hogy a katasztrófát védő "katasztrófavédelem" kiadta az engedélyeket! Ellenőrző kút betemetve, ergo vízszennyezés nincs! Tűzoltókészülékek nem működnek, főkapcsoló nincs, így van feladata a katasztrófavédelem irányításával a tűzoltóknak!
Eladott Ország
@Németh István: ma, 12:27 ☻ A poszkommunista csürhét a fidesz soraiban keresd. A gödi akkumulátor építéséhez, meg az USA-nak és a NAT-nak semmi köze,( javaslom, hogy elmeorvos vizsgáljon ki) kivéve a bűnöző román cigányodnak, akivel az EU-ban már szóba sem állnak. A dagadt cigány ezért keletre nyit eladósítja az országot kína és a ruszkik felé, tönkre téve hazánk környezetét. Az elmebeteg vezetőink azelőtt az acél országát akarták kiépíteni nyersanyag (bauxit) nélkül, most pedig akkumulátor nagyhatalmat akarnak kiépíteni kínai lítiummal. Közismert az akkumulátor gyártás nagy energiaigénye, vízigénye, környezettszennyzése - talaj és rétegvíz, - nem ez a jövő, összeszerelő üzem ázsiai bérekkel nagyrészt ázsiai munkaerővel, meg egyenesen katasztrófa! A gödi megfigyelő kutak már most szennyeződést mutatnak ki öt év után! etc...
Eladott Ország
@Nessy: ma, 12:44 ♦ "Egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Ugyanakkor a vízügyi hatóság nem adja ki a gödi iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait arra hivatkozva, hogy ezek „döntést előkészítő”, tíz évig titkosítható adatok. Az ügyben bírósági per van folyamatban."
atlatszo.hu/kornyezet/2022/05/02/akkumulatorgyartashoz-is-hasznalt-mergezo-oldoszert-talaltak-a-godi-kutak-vizeben/
Nem csak katasztrófavédelemre nincs szükség ebben az országban, ( a többi szakhatóságra se) alkotmánybíróságra se, mert mindenről egy elmebeteg bűnöző, skizofrén román cigány dönt, ő egymaga az állam!
csak úgy....
@Shikari: macsska tibi, a te normalitásodat nem zaklatja senki, oszt mégis milyen normálatlan vagy!
Yoda69
Majd amikr ketfeju es haromlabu csecsemok szuletnek, akkor lesz igazan gebasz.
Néro2
Helyes ! Éljen és virágozzék fityma orkok trágyadombja !
Április , mindenki azt kapja amit megérdemel.
Fitymák fityiszt ellenzék két fityiszt és a lófaszt a seggébe aki el se ment.
Németh István
@Horizont: @Néro2: @Yoda69: @Baker: @Rockxy: hiába okítalak benneteket hülye agyú barmok ti csak a legelőn a szöcskéket majszoljátok, na jó egy vödör csontkukaccal, hogy meglegyen a fehérje pótlásotok, ala ursula és Eu vezetés módra, hogy a moslék élősködöknek üzeletet csinljanak a te; ti redves,tetves pofátokból!
De a lényeg >> az usa takarodjon Európából az Eu. vezetése a börtönbe > akasztásilag!
Németh István
@Horizont: a seggem háttul van elől ne keresd, ja te a tökömet akarod, na azt nem kapod > a gebe lege szerve jobban illik hozzád te moslék reakciós állam és népellenes a magyar polgárokat gyűlölő moslék szar mit gondolsz magadról? A szemétládák gyűljtő központja! mentek az olvasztóba! Te állat barom eza véleményed a nemzetérdekű létesítményről! Amely ezreknek jelent munkalehetőséget és nem mellékesen akár ocsóbb akksi beszerzést te köcsög a saját vizibiciklidhez! te barom álat! Rohadj meg!
A lényeg a moslék aljas usa-nató armada takarodjon a francba, az eu vezetése a börtönbe! - akasztásilag!
namihami
@Csizmás Kond: 12.15:. Mi az a ""futbelizé""? És mikor, hol építették?
namihami
@Horizont: 17.27:.
Miért alacsonyodsz le hozzá! Minek? Ezt a kategóriát be kell tenni a büdöshal (talán ugyanaz?) mellé és elfelejteni! A válasszal elhiteti magával, hogy egyszinten van velünk.
Németh István
@Horizont: továbbra is szotkozódó köcsög fajzat vagy! ráadásúl egy rohadt náci zsidó, nemzetellenes felbujtó kommunista vén trotyli, szaros szájú elmebajos, reakciós felakszatásra váró nimand! > na most már tudod minek minősítelek trágyadomb! Örülj egy kicsit, te őstulok!
A lényeg hogy az usa -nató takarodjon Európából., a moslék undormány Eu vezetés a börtönbe akasztásilag!
Lepényleső
...és akik most az emberek feje felett rombolják a környezetet országszerte immáron több mint tíz éve,
ezek állították le a Nagymarosi Vízlépcső építését állítólagos környezetromboló tevékenysége miatt,
holott a Tiszai Vízlépcső ott állt példaként mindenki szeme előtt,- mégis ezeknek hittek a szemük helyett?
(Nem mellékesen szerintük lesz Paks II. is,de sokak szerint az a pénz már régen elúszott,nem a Dunán?)
kulabombaafityiszre
@Csizmás Kond: ma, 11:25
Akkor keresd a pénzt,és megtalálod felbújtót.
Amikor ez megvan akkor gyere vissza vádaskodni,kis röfi trollocska.
Te is korondynál végezttél troll iskolát?
Csizmás Kond
@namihami: ...észrevettem hogy elírtam de abban a reményben nem javítottam, hogy ki tudod silabizálni...futbalizé... és felcsút...máskor nem írok neked ilyen nehéz dolgokat...
ómió
Örjöng a lakosság fizetett bolsi trollja!? Az nem baj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.