Gyalogosok közé hajtott egy furgon hétfő hajnalban London északi részén, egy mecset közelében. A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolcan megsérültek – a hatóság terrortámadásnak nevezte az incidenst.

19:30

Több brit forrás is azt írja, az elkövető Darren Osborne, egy 47 éves, négygyerekes családapa.

A cardiffi férfi azt üvöltötte:

„Minden muszlimot meg akarok ölni!”

11:17

Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a hatóság országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja arról beszélt, hogy a  nyomozóhatóságok egyelőre nyitott kérdésnek tekintik a gázolásos támadás elkövetőjének indítékait, ettől függetlenül azonban terrortámadásnak tartják a történteket, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága vezeti.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni

(Fotó: Tolga AKMEN/AFP)

Muszlimokat akart ölni

A helyi közösség tagjai fogták el a furgonban ülő egyik férfit, még mielőtt a rendőrök a helyszínre értek volna.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni 

(Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS/AFP)

Szemtanúk szerint azt kiabálta, hogy muszlimokat akart megölni. Két másik férfit is említettek, akik a szemtanúk szerint elmenekültek a helyszínről, a hatóságok szerint azonban tettestárs nem volt. 

Az angol jognyelvben „polgári letartóztatást” végrehajtók átadták az elfogott és 48 évesnek mondott férfit a rendőrségnek. A Scotland Yard vezetése köszönetet mondott a segítségükért, és azért, hogy „önmegtartóztató” módon léptek fel.

Miután a férfit kiugrott az autóból és menekülni próbált, a túlélők leteperték a földre és ütni kezdték. A közeli mecset imámja avatkozott közbe: felszólította a tömeget, hogy ne bántsák az elkövetőt, csak tartsák vissza, amíg kiérkeznek a rendőrök.

A járőrkocsik és a helikopterek nyolc perccel a támadás után értek a helyszínre. Addig az imám a támadó mellett ülve várt, a többiek pedig a földre szorították.

A támadás után az Arsenal futballklub stadionjához közeli környéket ellepték a nézelődők, köztük sok muszlim fiatal, akik dühösen ismételték, hogy terrortámadás történt, de a hatóságok és média sem fogja ezt elismerni, mert ezúttal muszlimok voltak az áldozatok.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni

(Fotó: Tolga AKMEN/AFP)

Egy szemtanú, aki segített lefogni az állítólagos támadót, azt mondta, hogy a férfi sem zavarodott, sem részeg nem volt.

Egy másik muszlim férfi vitába keveredett a többiekkel, mert azt mondta, nem szabad túlreagálni, és hogy

„mindannyian britek vagyunk”.

Theresa May miniszterelnök együttérzését fejezte ki az áldozatoknak és családjaiknak és megerősítette, hogy összehívta a brit kormány vészhelyzetek idején ülésező bizottságát, a COBRA-t.

Sadiq Khan londoni polgármester azt mondta: további rendőröket küldenek az utcára, hogy megnyugtassák a közösségeket, különösen a ramadánt betartó hívőket. A helyszínen azonban

érezhető volt a feszültség a muszlim fiatalok és a rendőrök között.

A Finsbury Parknál történt támadás két héttel követi a London Bridge-nél elkövetett merényletet, amelynek során a támadók furgonnal hajtottak járókelők közé, majd többeket megkéseltek, nyolc ember halálát okozva.

Londoni merénylet: a támadó azt kiabálta, hogy muszlimokat akar ölni

(Fotó: Tolga AKMEN/AFP)

(Telegraph, MTI, InfoRádió)

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
Tessék! Itt az ellencsapás! Tudom, hogy , az elmúlt 12 hónap terrorista merényletei közül egyet sem migránsok követtek el, hanem Nagy-Britanniában, vagy Franciaországban született és nevelkedett férfiak. Az uszításra viszont nagyon alkalmasnak bizonyultak a migránsok...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Manhattan
Tessék! Itt az ellencsapás! Tudom, hogy , az elmúlt 12 hónap terrorista merényletei közül egyet sem migránsok követtek el, hanem Nagy-Britanniában, vagy Franciaországban született és nevelkedett férfiak. Az uszításra viszont nagyon alkalmasnak bizonyultak a migránsok...
Nessy
Erőszak, erőszakot szül. Természetesen az elkövető lehet brit, francia hottentotta, akkor is gyilkos! Gyilkolhat fehéret, muzulmánt, bárkit, ha tudatosan faji, vallási alapon gyilkol az terrorista. Nem minden terrorista, ámokfutó, migráns.
Csizmás Kond
...csak a jelszó változott a többi ugyanaz.
36
És most, melyik nemzet színei kerülnek fel az Eiffel toronyra?
Pálinkás Pál
Csak nekem tűnt fel hogy ma nincsenek a migránssimogatók..a szegfű,meg az f viktor...
eugen4402
Nem tudom, ki lehet az elkövető, de visszataszító, hedonista baromnak tartom...
Csak a saját élvezeteit látja! Én pl. túrós palacsintát akarok enni, mégsem ölök meg senkit sem, hogy a kajáját magamévá tegyem.
Pálinkás Pál
@Horizont: Te vagy a harmadik???..miután tegnap lenáciztak mert nem akarok arab-néger Európát...nem foglalkozok velük...csak érdekelt volna ma is a véleményük a kedves "menekültekről"!
verőce21
A terrorizmus soha, semmivel sem igazolható.
Ördögvadász
@verőce21: minden igazolható, így a terrorizmus is.
Pl.: az oroszok több bizonyítékot terjesztettek az ENSZ illetékeseinek a kijevi puccsról, az Ukrán-Orosz határon lepuffantott személyszállítóról, a szír háború kirobbantásáról, kezdve a terroristák finanszírozását, kiképzését, a gáz támadások valós elkövetõit...de érdekel ez valakit?
Különösen a nyugati világot érdekli? Kik a legnagyobb terror szervezetek?
Nem a nyugati világ? Mindig is az volt!
Pálinkás Pál
@Horizont: Ok..mondjuk hogy a menekült nem terrorista...csak a beáramló hordának jó ha 5 %-a az!!És mivel az elmúlt évek terrorcselekményeit muszlimok követték el...és kiszűrni nehéz,szinte lehetetlen ,ezért az a legbiztonságosabb ha egy sincs itt!!!Nem érzitek hogy a liberális,mindenki egyenlő dumátokat felülírta az élet???
JAJMÁR
Ez a terrorcselekmény példa arra, hogy a terrorista nem vallás és nem nemzet, nem bőrszín függő! Terroristává egyéb okokból válnak emberek.
JAJMÁR
Az a politikus - de az egyén is - és vallási vezető, aki az ellentétet élezi, mennyivel különb? Hát még, ha haszonlesésből...

Persze megmsgyarázni meg lehet. Bármire lehet magasztos, vagy ijesztő, vagy ideológiai, vagy vallásos, demagóg, népbutító elméleteket gyártani.
verőce21
@Horizont: (19:50) A hívő keresztényeket nem érdekli más, csak az Isten, a Kereszténység, a Kinyilatkoztatás, a Megváltás, a Bűnbocsánat, a Feltámadás... és az Áhítat :)
karma1
@Horizont: Hat lehet, hogy most egy kicsit osszekarmolom magam... Meg hogy a keresztenyseg semmi masal nem foglalkozik, csak a vallassal./..
Szoval nem voltak templomos lovagok, a konkvisztadorok megsimogattak a bennszulotteket Amerika felfedezesekor, es nem is foglalkoztak azzal, hogy a bennszulottek egyaltalan nem akartak megterni az Isten es Jezus kebelebe...
Az elso es masodik VH alatt nem a katolikus papok aldottak meg a fegyvereket, amivel a tobbi katolikust, vagy mas felekezetu embert kellett megolniuk...
Azert olyan jo arrol hallani, hogy valaki kizarolag a sajat vallasaval foglalkozik, es nem avatkozik sem a politikaba, sem mas vallas belugyeibe...
Mar majdnem hulyen haltam volna meg...:o)))
verőce21
@verőce21: ...és a Megbocsájtás-t még ki is hagytam.
Pálinkás Pál
@Horizont: Te valami elképesztő tévedésben vagy...Tojok én rá mit mond a csúti...ellenben javasolnám neked...menj le az utcára és találomra kérdezz meg 20 embert,kell-e nekünk ide ez a sáskahad...előre borítékolom az eredményt...! Akkor most mindenki fidesznyik??? Lopikulát...
Pálinkás Pál
@Horizont: Te milyen menekültekről beszélsz??? Arról a talán 5 %-ról aki valóban az életéért fut...mellesleg Törökországban már nem bántja őket senki!!Ja hogy a törökök nem adnak nekik annyi segélyt,és odavágnak nekik ha balhéznak??Hát istenem,majd ha Európában is így csinálnak,megáll a migránshullám..De amíg ilyen agyhalottak vannak,főleg vezető pozícióban mint te,addig sajna ez lesz...már tavaly mondtam,nem lesz jó vége,mert előbb utóbb elszakad a cérna,és a lakosság maga veszi kezébe a dolgok rendezését...Tudomásul kéne vennetek hogy az ember a saját fajtájával érzi jól magát...nem véletlenül alakulnak ki a gettók ,ahová betesszik a lábukat!!És ha jobban megnézed ,a világ polgárháborús gócpontjainak zöme Afrikában van,nem véletlenül...Teljesen más kultúra,ők csak az erőszakból értenek...mondhatod nekik a hülye libsi dumádat,kb annyira érdekli őket mint engem!
verőce21
@Horizont: Azért írtam, hogy elájulj! - és tanulj! :)
karma1
@Horizont: Hagyd mar a francba, ezek a ruhessel allando kuldetestudatban vannak, allandoan nevelni akarnak. Eleg erdekes lenne a vilag, ha toluk kellene tanulnunk...:o))))
Szerencsetlen otthon-rettegoktol...:o))))
Nessy
@Pálinkás Pál: Továbbá kérdezz meg 20 járókelőt, kellenek e hajléktalanok, nyomorékok, vagy tűnjenek a föld szinérűl. Hasonló lesz a válasz!
Hiszen nálunk mindenki a keresztényi szeretet vezérel!?
karma1
@Horizont: En azert latom am a masik oldalt is: a szerencse az, hogy olyanok is boven elnek otthon, mint Te, meg egy jo csomo hasonlo gondolkodasu ember. EZ a biztato!...:o))))
Az ilyen idiotakkal meg ne torodj, ha arra gondolunk, hogy "lesz meg szolo lagy kenyerrel", akkor ezeknek tuti, hogy a rohadt szolo fog jutni meg a peneszes kenyer, mert egyszeruen az agyuk nem all ra semmi pozitivitasra, az eletnek allandoan az arnyekos oldalan allnak...
Ezek vegzik a korhazban gyomorfekellyel, nyirokmirigy-rakkal,- meg persze ha lenne meg az OPNI,- akkor a depressziojukkal a Sarga Hazban...
verőce21
@karma1: (07:41) Az ilyen "jókívánságok" visszaszállnak ám a küldőre!
mert ez olyan, mint a külalak: erről ítélik meg az embert.
Ezzel nem kötekedni akarok csak segíteni!
karma1
Ez nem "jokivansag", hanem allapotfelmeres volt...
TUDOM - es nem toled - , hogy MINDEN rossz kivansag visszaszall a kuldojere. ...:o)))
Nessy
Persze, hogy van / lesz még szőlő, lágy kenyér, annak aki meg tudja fizetni!
Csak ez múlt időszakban hány területen vették el vagy csökkentették a támogatást! Isten szent nevében!
verőce21
@karma1: (07:53) Nalátod! "...rossz kivansag visszaszall a kuldojere"
Állapotfelmérésnek viszont rádillik. Passzentos az ing?
karma1
Ez nem "jokivansag", hanem allapotfelmeres volt...
TUDOM - es nem toled - , hogy MINDEN rossz kivansag visszaszall a kuldojere. ...:o)))
cs.n.
@Pálinkás Pál: Csak tegnap náciztak le? Az előző londoni merényletnél pl. azt írtad, hogy "Ártatlan emberek védelmében az összes muszlim férget kipaterolni,vagy ahol meglátják őket,tarkón lőni!!!"
Mindet, baszod. Még az ártatlant is, csak úgy vallási alapon. Vagy deportálni, vagy agyonlőni. És még csodálkozol, ha lenáciznak.
eszegfu
@Horizont: 7:36 Az az érzésem, hogy @Pálinkás Pál timsózza az agyát, mert azt hiszi, ha zsugorodik, akkor több redő lesz rajta és akkor több esze is lesz... de sajnos ez nem igy van... Abból is látszik, hogy hiányolja az én "mai" véleményemet a menekültekről! Szerinted mitől térne el a tegnapi a maitól, esetleg a következő napoktól?! Pusztán kötekedik, értelem nélkül... na meg "minősit"... felejtős a pali...hiszen csak érzelemben "gazdag", szellemileg meg...?!
Peller Anikó
@cs.n.: igazad van. A mergelbanyát kell deportálni.

Előbb.
Pálinkás Pál
@cs.n.: csúsztatsz nyomorult...mert ilyet nem írtam!
eszegfu
@Pálinkás Pál: Gyalogosokat gázolt el egy furgon Londonban, halálos áldozatok is vannak c. cikkhez irt 2017. jun. 4-i 9:06 hozzászólásodban pontosan ezt irtad Te "nyomorult"!!:)))))
eszegfu
@Horizont: Csupán az dühitett, hogy @cs.n.: általában leirja a véleményét és jó ha 2 hetente 1x valakinek válaszol, mert nem egy "vitatkozós" ember... igy ha személy szerint ir valakinek, az nem alaptalan... biztos voltam benne: igy történt, ezért rákerestem. Látod ezért is az a véleményem Palikáról, hogy érzelemből nyilatkozik... pedig egyszerü lett volna a saját hsz-it átnéznie, de hát a "nyomorultjának" legalább egy 6 éves szellemi szintje szükségeltetik... nem?!:))
bencemacska
@eszegfu: ma, 11:06
Jó, hogy visszakerested, persze rajta ez sem segít. De legalább a többiek tisztán látnak.
Ő a jó példa arra, hogy aki hazudik, annak legalább memóriájának lenni kell, különben gyorsan lebukik!
eszegfu
@bencemacska: Pontosan erre szerettem volna felhivni a figyelmet.
Pálinkás Pál
@eszegfu: @Horizont: No itt a csúsztatás...mert arra a konkrét esetre gondoltam ,és azt fenn is tartom,az ilyet helyszínen agyonlőni!!!De ti egyből összemossátok mindegyikkel...Hol írtam olyat hogy mindegyiket likvidálni kell??? Annyit írtam,kifelé velük Európából,és ezt fenn is tartom!!!Ti pont olyanok vagytok mint a fideszesek,kiemelitek a szövegkörnyezetből a nektek tetszőt!!!Ezek után nullák vagytok!!!
Pálinkás Pál
@Horizont: Ezért mondom hogy senkiházi libsi emberkék vagytok,mint fentebb írtam,aki emberek közé hajt furgonnal,helyszinen agyonlőném...csak ti ezt kiemeltétek a hozzászólásomból,elfelejtettétek hozzárakni hová is írtam...de nem baj,vigadjatok tovább a Kékosztriga bárban,oda valók vagytok...vagy a migránsok közé!
F_Viktor
@Pálinkás Pál: Irod:
"miután tegnap lenáciztak mert nem akarok arab-néger Európát..."

Meging rabactal, mert Europa befogadja oket!
Viszont Europa nem ker az integralodni keptelen hazug ge@ikbol.
Ilyenkor mi van, mit gondolsz kinek kell szednie a satorfajat?
Pálinkás Pál
@F_Viktor: Nem Európa fogadja be őket,hanem pár hányadék.../Merkel,...stb/
Pálinkás Pál
@F_Viktor: "A terrorista azt kiálltotta, hogy Allah akbar! - jelentette az AFP." ez a legfrissebb Brüsszeli...de Európa kér,és befogadja őket,igaz nyomorult???Ti libsik legalább annyira kártékonyak vagytok a kontinensre mint ezek!!
eszegfu
@Horizont: tegnap 18:02 Mondtam én, hogy "bajok" vannak nála...nem emeltem ki semmit sem a szövegkörnyezetből, én csak pontosan megirtam a cikk cimét + a dátumot, órát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.